Last news in Fakti

27 Май, 2024 10:36 1 149 24

Калоян Методиев: Нинова, и БСП под нейното ръководство, остана последната партия, която каза „с Борисов никога”

  • калоян методиев-
  • корнелия нинова-
  • бсп-
  • ръководство-
  • партия-
  • бойко борисов

ПП-ДБ и всички останали, които се прегърнаха с тях, приключиха в политиката, коментира вторият в листата на „БСП за България” в 25 МИР-София

Калоян Методиев:  Нинова, и БСП под нейното ръководство, остана последната партия, която каза „с Борисов никога” - 1
Снимка: NovaNews

Калоян Методиев, политолог, втори в листата на „БСП за България” в 25 МИР-София в интервю за "Офанзива" по NovaNews.

- Защо поискахте да станете депутат, какво искате да промените и каква ще бъде първата ви инициатива като народен представител? Вие сте на второ място в столичния 25 МИР, така че вероятността да бъдете избран, е да не кажа 100 %-ова, но огромна.

- В живота 100 процента няма. А на въпроса защо съм влязъл в политиката - това съм учил, това съм специализирал, това съм преподавал, това съм работил, така че по съвсем естествен начин дойде и приемането на поканата от страна на Корнелия Нинова да съм втори в 25-ти МИР София.

- Листата, водена от нея.

- Да, аз съм втори, след нея. Подкрепям тази политика, която Нинова единствена остана да отстоява в последните 5-6 години. Само тя остана като последен бастион срещу модела „ГЕРБ” на задкулисие, на разбиване на партийната система, на печални резултати от управлението. Така, че по съвсем естествен път дойде всичко. Този въпрос, мисля, трябва да се задава повече към тези певци, които влизат в парламента, за да показват средни пръсти – давам го като емблематичен пример. При мен дойде естествено – това е моят занаят, моето призвание.

- Първата ви инициатива?

Първата инициатива ще е съобразена с политиката на партията и политиките, които тя прокарва - един депутат не може да е самостоятелен електрон, който се движи в Парламента. Разбира се, аз имам първите въпроси, които ми се поставят от избирателите в 25-ти район. И ще дам конкретен пример: От 30 години карам кола, и в една и съща отсечка между Горнобански път, и между Суходол и Люлин всяка седмица стоя в огромно задръстване. Сега, при срещите хората, ми казват - кога и за нас ще има път? Защото това сме над 200 хиляди души – в Овча Купел, в Горна Баня, в Красна поляна, в Люлин, в Суходол, Банкя, които сме изложени всеки Божи ден на тежки задръствания. Тровени сме от вредни газове и губим икономически хиляди часове. Ще направя всичко възможно да бъде притисната изпълнителната власт, Столична община, всички, от които зависи – за да се завърши тази дъга на Околовръстния път поради тези вредни социални, екологични и икономически проблеми.

- Очаквате ли след 9 юни, след изборите да се състави работещо, редовно правителство? Защото, сега страната излиза от едно 10-месечно управление между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС със съдействието на ДПС, които направиха възможни промените в Конституцията, важни закони бяха внасяни и приемани с техни гласове. Сега, обаче виждаме, че има много яростни критики между ГЕРБ-СДС от една страна и ПП-ДБ от друга?

- Свидетели сме на опити за ограничаване, за да кажат избирателите в кампанията, че те са две различни неща. Но, става въпрос за едни и същи хора, от една и съща сглобка, които са пристъпили всички възможни морални принципи. Документите обаче са безпощадни. Там седят подписите на Бойко Борисов, Асен Василев, Кирил Петков, Пеевски, Христо Иванов - под едни и същи законопроекти, конституционни промени. Една грозна разправия доведе до края на това управление - за т.нар. бухалки - прокуратурата, НАП, регулаторите, които не можаха да разделят. Там принципи няма. Тази сглобка пак ще се сглоби след изборите на базата на общия интерес и на алъш-вериша, който провеждаха през тези 9 месеца. Резултати за българския народ по отношение на качеството на живот, на конкретни резултати от управлението – няма. Това беше загубено време за държавата.

- Социолозите дават своите прогнози – вероятността две формации да имат мнозинство засега е малка, но дори да има 121 гласа между две политически формации, то ще бъде толкова крехко, че може би ще бъде изключително нестабилно, трябва да има и трета формация. Има ли конфигурация и при какви условия участие да вземе в подобна управленска конструкция БСП?

- В подобна конструкция, която очертахте току-що - няма. Трябва да е ясно вече, че Нинова, и БСП под нейното ръководство, остана последната партия, която каза „с Борисов никога”, взе решение на върховните си органи и поддържа тази политика, въпреки бухалките, медийната помия, която се лее, компромати, натиск, целия инструментариум на една завладяна държава, който се изсипва върху тях. Но няма отстъпление по този въпрос, няма и да има. Отстъплението го направиха ПП-ДБ, които излъгаха избирателите си. Единственото реално правителство в момента е надпартийно, равно отдалечено от партиите, програмно, с конкретен срок и приоритети. Което правителство да започне да изкарва поетапно държавата от политическата криза.

- Кажете най-важните условия?

- Трябва да се поддържат социалните системи в държавата през следващата година, да са функциониращи, за да може хората да са спокойни. Да се махне напрежението от бизнеса, защото всяко управление на ГЕРБ вкарва огромен страх у всеки, който има от квартално магазинче до голяма фабрика, защото не знаеш кой ще дойде да ти почука на вратата и да ти каже „аз искам да съм ти съдружник” или да ти харесат бизнеса. Трето, другите държави вече си изхарчиха милиардите по „Плана за възстановяване и устойчивост“. Гърците забравиха кога са ги изхарчили. Това са парите за COVID кризата, които стоят в Европейската банка. Тези пари трябва да са национален приоритет и да се вкарат в българската икономика – здравеопазване, образование, социална система. Разбира се, да не забравяме Шенген, защото сме на една крачка. Има неща, които могат да се свършат бързо, за да се освободи българският бизнес, туризма и така да могат да влизат пари в държавата.

- Кои биха били пък червените линии, които БСП не би пристъпила за участие във властта?

- Това трябва да реши партията, разбира се, защото аз съм гражданска квота. Но, отсега мога да ви кажа, че всякакво присъствие на лицето Бойко Борисов или негови проксита в управлението е такава червена линия. Още повече, че той се гласи за премиерски мандат, директно вече намеква, че е готов да управлява страната. Това не е червена линия, това е червен ров, който по никакъв начин няма да приемем, защото ще е катастрофа за държавата. Да не забравяме, че по време на неговите управления за първи път в историята на България ние сме по социално-икономически показатели след Румъния. Този човек ни вкара след Румъния! Никога не сме били след Румъния. И унизително днес ние трябва днес да обясняваме, че сме зад тях, а те да казват „не искаме с българите да участваме в никакви конфигурации, защото те ни бавят”.

Другият резултат от неговите управления е, че българите живеят най-кратко в ЕС. Не го казва Калоян Методиев, казва го Евростат, казва го и българската статистика. Българските мъже живеят 69 години средна възраст, което е абсурд. В другите европейски страни живеят 10 години повече от нас. А в тази статистика се оглежда здравеопазване, въздух, вода храна, стрес... цялото качество на живот. И това не е следствие на лош климат или война, а само на лошо управление. Този човек иска да управлява България с едни 500 хиляди души, но останалите 5 милиона сме превърнати в заложници на неговата политика. Няма резултати, не може да има резултати, три пъти е бил премиер - и трите пъти сме на първо място по корупция, на последно място по продължителност на живота, първи по ракови заболявания, всички негативни класации са в това портфолио. Това са фактите. След Румъния ли сме – след Румъния сме. Някога били ли сме в последните 100 години – не сме. Кой управлява 15 години България – той. Всеки проблем си има име и адрес.

Така, че това е червена линия и мисля, че избирателите трябва да си дават сметка, че ПП-ДБ и всички останали, които се прегърнаха с него, приключиха в политиката. Това е линия, която не трябва да бъде минавана, най-малкото, защото не е в интерес на държавата.

- 2021 г. БСП влезе в коалиционно управление, заедно с ПП, ДБ и ИТН, тогава бяхте управляващи, ГЕРБ беше в изолация. Сега, страната излиза от 10-месечно управление, в което ГЕРБ участваше само с един министър /б.р след оспорване от Калоян Методиев/: Така казват, БСП беше в опозиция. След 9 юни, очертавайки всичко, което казахте, до каква конфигурация ще бъде по-близка ситуацията в страната – до такава, в която БСП ще може да участва в управлението или до такава, в която може да бъде и опозиция?

- При условие на договорен преходен кабинет, който да е надпартиен, програмен – може да участва в управлението. Кабинет, който може да изведе страната от перманентната политическа криза и от спиралата от избори, в която сме влезли.

Но, за 7 месеца управление, което споменахте: 22 милиарда за социална политика, бизнесът си отдъхна – оставиха го на мира, ГЕРБ бяха държани далеч от властта, именно затова беше свалено правителството. На първо място бяхме по индустриално производство. И това, в секторите, които управляваше БСП. Едни безплатни детски градини вземете – аз знам как се е случило, с какъв натиск от страна на БСП върху ПП, за пенсиите – същото. Но се видя, че за 7 месеца може да се прави друга политика. За България има и друг път. Видя се, че и с 23 депутати по времето на последната Сглобка Нинова успя да спре либерализацията на пазара на ток с една година, за да не пострадат хората и да не се вдигнат цените от 1 юли. Т.е. и в опозиция, и в управление показахме, че можем да се справяме със задачите и да си изпълняваме обещаното. А нали това е и смисълът на политиката.

- В последната седмица много нашумя един запис, единият, излязъл в онлайн пространството, беше препубликуван от ПП и на тяхната Фейсбук страница. Има и други записи – в последния се споменава и името на лидера на БСП Корнелия Нинова. Какво е вашето отношение към тези излизащи записи?

- Ако има учебник по политика, в който се казва какво не трябва да се прави в политиката – ПП-ДБ са го изяли от кора до кора и го изпълниха във всичките му възможни вариации. На какво сме свидетели? Някакви записи отпреди години, изрязани, говорят си някакви хора, появяват се на парче – цялото това нещо си има цел. Очевидно, никой не би трябвало да има доверие на тези момчета и момичета, които си говорят махленски, не е ясно за какво става въпрос, извадено от контекста. Очевидно, изкарани с идеята да се вкарат и Нинова, и БСП в калните борби – подчертавам, калните борби на Сглобката помежду им. Защото, точно на това сме свидетели – всички да бъдат очернени. Това е технологията на Борисов. Наблюдавам го 15 години – „да не сме сами в Сглобката, при този кален развод - дайте да бутнем и другите”. Е, няма да му се получи. Отсега искам да му кажа: Остави БСП на мира, остави Корнелия Нинова на мира. Това не е поредният проект, който ще погълнеш по начина, по който погълна 10-15 партии досега. Ще направим всичко възможно да не го позволим.

- Сега малко и за конкуренцията вляво – „Солидарна България”, която обединява Мая Манолова и Ваня Григорова, „Левицата”....

- /Смее се/ Знам какво ще ме питате...

- Какво ще ви питам?

- Сигурно за Тик-тока, за кражбите ...

- Вие къде държите паролите за Инстаграм и Тик-ток?

- Предполагам, в пресцентъра си ги държат, но това ли щяхте да ме питате?

- Не, но това е забавен отговор. Сега - защо хората да изберат БСП, а не Ваня Григорова, Мая Манолова или „Левицата”? Не става ли прекалено населено в този ляв спектър?

- Не, напротив. Това са поредните пародии между тандема Мая Манолова-Ваня Григорова и Михаил Миков – той да казва, че са му откраднали паролата от компютъра, 3 дни да ги преследват да им ги връщат… Такава пародия, такива циркаджии не е сериозно въобще да ги коментираме. Те трябва да отговорят на други въпроси – откъде имат толкова пари за билбордове? Аз съм кандидат след лидер на партия, която е парламентарно представена – имам нула билбордове. Те имат билбордове за милиони в София и страната – значи там някой излива огромни пари, зад тях. И тук, за да свърши шеговитата част, защото наистина не си заслужава да се занимаваме с техните вътрешни драми, пренебрежимо малко доверие имат: Призовавам хората да не си пилеят гласа за такива малки партии – само за субсидия са. И за зависимости. Защото, след това тези, които са им налели милионите, ще искат да им се връщат чрез контролирана политика и непочтени гласувания. Нито глас за тези партии, защото се видя алтернативата в момента.

Подкрепа за БСП с номер 24 в бюлетината – само ние не се продадохме и сме единствената алтернатива срещу реставрацията на модела „ГЕРБ”.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    12 4 Отговор
    Нинова: с Борисов никога, винаги с Путин
  • 2 ТаУмВзе

    4 5 Отговор
    Видя се, че със Крадливи уж партийки Приключихме Вчера! Закрива се парламата и диретно Галя от Посолството да врътка шаващите некак Останки на Територията и тва е.
  • 3 Електра🇪🇺🇱🇷🇺🇦🇧🇬

    15 5 Отговор
    Тая жалка слуз, от СДСар стана Радевист и накрая се приземи като Ниновист, сиречИмпексов БСПелераст...

    Коментиран от #18

  • 4 Илиян

    2 6 Отговор
    Подкрепям те. Нещо позитивно и градивно.
  • 5 народа помни ,

    5 3 Отговор
    бсп и герб се лизаха 4 години - декларация срещу РФ , повдигане на пенсиите , соцялна политика - за бюрата по труда, медияциите и малцинствата с 4 деца , крайнобедните с пенсии до 300 за енергиини помощи и др . сега да се мразят и подритват . отцепките на бсп са 40-50 . 3-4 отидоха в герб . хахахахаха имат и смесени бракове . не само депутати , а и кметове . сега за разделени - пп , герб , бсп . местна власт . богатеят заедно .
  • 6 Юли

    8 4 Отговор
    Всичко е до Пазарлъци
  • 7 Майора

    8 6 Отговор
    Стига с Борисов и стига се оправдавайте с него заради управленската ви немощ и свеждане резултатите до 4 %! Продължавайте в същия дух и подкрепяйте Путин и Русия , нищо не става от вас!

    Коментиран от #20

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Мъдрият

    4 9 Отговор
    Е, не е само Нинова - Възраждане, също няма да се съюзят с бай Гойко!

    Плюс това проблемът не е в бай Гойко, а в това, че той стана евро-атлантик и подкрепи укрите! И проблем са и останалите партии които водят такава политика - сдс, дпс и подмяната, защото тази политика е много вредна за България!

    Затова е много важно да излезем и да гласуваме, за да се получи вече в парламента АНТИ евро-атлантическо и анти американско мнозинство!

    А и много подценявате Ваня Григорова! Аз смятам, че тя ще има повече гласове от бсп, въпреки че сбърка, че се коалира с мая.

    Но както и да е. Важно е да излезем да гласуваме, защото тези евро-атлантически партии имат твърди ядра и при малък брой гласували - ще спечелят мнозинство.

    Затова трябва масово да излезем и да гласуваме! При 85% гласували Българи - родолюбивите и патриотични партии ще бъдат мнозинство! И герп, дпс и подмяната ще слязат от политическата сцена!

    За Бога, братя - гласувайте!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 едокла

    11 4 Отговор
    Милионерите от БСП за България, чии интерес защитават? Вече 34г. пърдят в парламента и само се оправдават че другите са виновни. Лапат по 20 хиляди на месец от данъците на българите и нищо. За какво сте ни бре? Защо да ви храним като за нищо не ставате. Всички само лапате а чии интереси представлявате?
  • 12 Наистина , ПОСЛЕДНАТА ПАРТИЯ

    11 2 Отговор
    С Курнела .
  • 13 За това

    6 7 Отговор
    Ще гласуваме за вас.
    Мутрата във затвора.
  • 14 123

    4 3 Отговор
    ББ В ЗАТВОРА. ТОЙ Е НАЙ- ГОЛЕМИЯ ...............КАКВОТО И ДА КАЖА ЛОШО ВСЕ Е ВЯРНО.
  • 15 бай село

    5 2 Отговор
    Как е Кравата Калоянчо,доиш ли я редовно,не я оставай да прегори.
  • 16 дом

    1 1 Отговор
    Е да де, ама каза ДА на надпартиойно правителство, а това значи отново ГЕРБ-ДПС-БСП.
  • 17 мддаа

    1 2 Отговор
    Изобщо не е последна! На практика нито една партия, освен ДПС не иска да пристане на опг-то ГЕПП!
  • 18 Електра България

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Електра🇪🇺🇱🇷🇺🇦🇧🇬":

    Всички Партии са Задкулисни а Политиците Алчни за Власт
  • 19 Ти да видиш

    5 0 Отговор
    А вие със кого бехте се сдушкали при цара? Ма тогава не ви гризкаше!!!
  • 20 хе хе

    0 4 Отговор

    До коментар #7 от "Майора":

    В ГЕРБ сте немощни и скоро ще видите точно колко!

    Коментиран от #24

  • 21 ха-ха

    2 0 Отговор
    Айде,айде с обувки за 800 евро на баба ми разправяй тия приказки.Коментираха една бивша социална министърка ,че отишла с бентли ,та и Корнелия нещо си казала или направила. Слънцето още изгрява от изток.
  • 22 Шаран БГ

    0 1 Отговор
    Не ги слушайте какво говорят, нито четете какво са написали!! Върви и гласувай .....за някого, и гледай каква хубава коалиция ще спретнат !! Няма идеи, няма идеологии - кариера, постове, пари .!! За какво са политици, като не измамят и излъжат, както правят сега с "вота от чужбина" и "купуването на изборни гласове.".
    В Конституцията на РБ , глава ВТОРА, чл. 57, ал. 2 е записано: Не се допуска злоупотреба на права в ущърб на правата на други !!! Нима гласовете от чужбина не са точно в ущърб на моите и на всички шарани ТУК В бЪЛГАРИЯ .......права ???
  • 23 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ЛОЯНАК МЕД ЕТОВ ЕД !!!!
  • 24 Ти да видиш

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "хе хе":

    А ти си спомни за какво я изгони Виденов от правителството си, заедно със още две червени остриета!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол