Last news in Fakti

30 Май, 2024 07:28 3 306 36

Важна промяна за пенсионерите: Лична карта за 30 години вместо безсрочна

  • лична карта-
  • мерки-
  • цена-
  • промени-
  • правителство

Необходимостта от въвеждане в националното законодателство на нови образци на лични документи

Важна промяна за пенсионерите: Лична карта за 30 години вместо безсрочна - 1
Снимка: БГНЕС

Отпада възможността за издаване на безсрочни лични карти. Вместо това на хората от 18 до 70-годишна възраст ще бъде издавана лична карта с 10-годишна валидност, а на тези над 70 години - лична карта с 30-годишна валидност.

Служебният кабинет прие на редовно заседание Постановление за изменение и допълнение на Тарифа № 4 за таксите, които се събират в системата на Министерството на вътрешните работи по Закона за държавните такси, съобщи БТА.

Необходимостта от въвеждане в националното законодателство на нови образци на лични документи, издавани от България, е в съответствие с Регламент (ЕС) 2019/1157 на ЕП и на Съвета от 20 юни 2019 г. относно повишаване на сигурността на личните карти на гражданите на Съюза и на документите за пребиваване, издавани на гражданите на Съюза и на членовете на техните семейства, които упражняват правото си на свободно движение.

Какви ще са таксите?

За определянето на размера на държавните такси в МВР е изготвена Методика за изчисляване на размера на таксите за издаване на българските лични документи. Определени са следните размери на такси на български лични документи за обикновена услуга: лична карта - 30 лв.; карта за пребиваване - 40 лв.; разрешение за пребиваване - 40 лева.

Предлага се запазване на размера на таксата от 18 лв. за обикновена услуга за новата лична карта до края на 2024 г.

Таксата за разрешението за пребиваване на продължително пребиваващ, дългосрочно пребиваващ и на постоянно пребиваващ в България чужденец се намалява от 45 лв. на 40 лв., като се предлага тя да започне да се събира от 17 юни т. г.

За първо издаване на лична карта на гражданите от 14 до 16 години се запазва преференцията за безплатно издаване и при трите вида обикновена, бърза и експресна услуга.

За издаване на следваща лична карта на младежи между 14 и 16 години и за всяка лична карта на хора между 16 и 18 години преференциалната такса е в размер на 21 лв.

За издаване на лична карта на навършилите 70 години се запазва преференцията за безплатно издаване и при трите вида обикновена, бърза и експресна услуга.

При граждани от 18- до 58-годишна възраст таксата е 30 лв.

За издаване на лична карта на лица с трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане 50 и над 50 на сто се запазва преференциална такса в размер на три лв.

Предвижда се преференциална такса за издаване на лична карта на граждани, на които не могат да се снемат биометрични данни поради временна физическа невъзможност (гипсиране, изгаряне и др.) в размер на три лв.

През февруари правителството утвърди защитни елементи, използвани в проекта на новите български лични документи тип „карта“ и тип ,,паспорт“. Целта е повишаване на нивото на защитеност на документите с използване на материали, които отговарят на най-високите стандарти за сигурност и качество, въвеждане на нови защитни характеристики чрез прилагане на нови защитни елементи и технологии, и промяна на защитния графичен дизайн.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 не съм Козлодуй

    32 1 Отговор
    А за такива на 59г.до 70 какви тарифи са ???
  • 2 Така ще е, чувала с парите свърши,

    63 1 Отговор
    трябва да го понапълня, вече и до пенсионерите опряха. Продажници!
  • 3 Егати промяната!!!

    85 0 Отговор
    Ако си пенсионер, т.е. на около 70 години, 30 годишен срок не е ли реално безсрочен за теб?!? При купища проблеми за решаване, държавната администрация се занимава с егати безсмислията!!!

    Коментиран от #4, #22

  • 4 шегичка

    39 0 Отговор

    До коментар #3 от "Егати промяната!!!":

    Що първите 100 години ще е така за после ще видим.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 да де

    52 0 Отговор
    и защо като евро съюза си въвежда "регламенти" ние трябва да плащаме за нови документи ? за благото на мутро милиционерите или за спокойствието на клептократите ?
  • 7 БгТопИдиот🇧🇬

    39 5 Отговор
    Требе да се стрижат кирчовските избиратели и тези дето скачаха с двата пръста за банани !
  • 8 Нека покажа един среден пръст

    32 5 Отговор
    на уважаемото служебно правителство на Радевич и да ги уверя,чне само няма да си вадя каквито и да са лични документи,но искам да напомня на селянията от т.нар. правителство,че имам документ издаден от българската държава в който е посочена валидноста на документа! Нека да си бият камшика на някъде и да оставят хората спокойно да живеят живота си,както намерят за добре.Това е мой живот и ниикой неможе да ми разпорежда да изпълнявам скапаните им измишльотини.НЯМА ДА СТАНЕ!!! Като ме проверите,спокойно ме пратете в затвора....то това вече не са пробвали!

    Коментиран от #23

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 един

    43 1 Отговор
    Картата ми е безсрочна,на какво основание ще ми причиняват неудобство и на хиляди като мене да ходя пак до МВР,да се редя на опашки и т.н.,какво е това безобразие през няколко години да издаваш отново лична карта!Тия не мислят ли,че има болни и трудноподвижни хора!?Предполагам скоро ще има яснота,дали не може да се съди държавата от хора като мен,които имат вече издадени безсрочни лични карти!

    Коментиран от #14, #16, #17

  • 11 Малката муха

    21 0 Отговор
    А в бедна Украйна, за която сега куцо и сакато събира и изпраща помощи (не само военни), още преди години всичките им документи - лична карта и шофьорска книжка, бяха с 50 годишна валидност. Без значение на колко години си. Вадиш си на 18г. документите, после сменяш на 68г. и това е.
  • 12 ОБЕКТИВНО

    20 1 Отговор
    Тошко Йорданов уличи БТВ в лъжа: България е признала Палестина за държава преди 36 г.
    АКТУАЛНО

    Коментиран от #15

  • 13 БеГемот

    17 0 Отговор
    Умна работа отвсякъде ако някой устиска на сто години ще ходи до до министерството на акъла да си вади нова...един да е ще има такъв случай...таман мисирките ще се подскрежат и ще има какво да дават на телевизора...
  • 14 Клизмич

    31 1 Отговор

    До коментар #10 от "един":

    Имам безсрочна. Интересно как ще я обявят за невалидна, за да трябва да вадя нова.

    Коментиран от #19, #25

  • 15 Леля Гошо

    13 0 Отговор

    До коментар #12 от "ОБЕКТИВНО":

    Не знам дали е лъжа, или самоуверената Цветанка е просто тъпа и неинформирана
  • 16 Издаването на безсрочна карта

    16 0 Отговор

    До коментар #10 от "един":

    е решение на властите в съответната държава!!! Спомнете си,смяната на регистрационните номера на колите.Тогава всеки се юрна да си подменя регистрацията без да се замисли,че колата е в регистъра на МВР и не е необходима смяна на номерата.Сега се повтаря със личните документи.Като изтече валидноста на последното решение,отразено в личния документ,тогава може да настъпи промяна при издаването на новият документ.
  • 17 Експерт

    14 1 Отговор

    До коментар #10 от "един":

    Тези, които имат безсрочни карти ще ги ползват до края на живота, ако не са наранени или унищожени!!!
    Всъщност колко хора живеят над 100г. че виждат разлика между безсрочна и 30годишна след 70г.???
  • 18 Юрист

    19 1 Отговор
    Издадената лична карта има срок на валидност. Щом картата е безсрочна, няма нужда от повторно вадене на такава. Държавата сама е посочила срока.

    Коментиран от #24

  • 19 Точно така,Кузмич!!

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Клизмич":

    Няма да предприемам никакви действия!
  • 20 Вълканов

    8 0 Отговор
    За теди над 80 години, Какво следва? Недомислена работа.
  • 21 Адвокат

    21 1 Отговор
    Не заблуждавайте хората.Това се отнася за новите пенсионери, на които им предстои издаването на нова лична карта. За тях , да. Но за пенсионери с карти на които пише безсрочна, не е нужно да се вади нова. Тя си е валидна.
  • 22 За тези боклуци не е безмислие!?

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "Егати промяната!!!":

    Кокорчо мисли, знае как и от къде да събира пари, пенсионерите са най удобни, те не могат да протестират!?
  • 23 объркал си се

    19 0 Отговор

    До коментар #8 от "Нека покажа един среден пръст":

    Сигурно си пропуснал промените на сглобката в Конституцията. Служебното правителство не е на Радев, а на Пеевски и Борисов. Тези двамата и техните придворните винаги са имали една цел - ограбване и съсипване на българския народ.

    Коментиран от #36

  • 24 Клизмич

    8 2 Отговор

    До коментар #18 от "Юрист":

    Колега, ти гледаш на ситуацията като юрист. Техните гениални йористи обаче могат да измислят друго.
  • 25 Бг фашкия

    7 5 Отговор

    До коментар #14 от "Клизмич":

    Ей така:
    Ще отидеш да си вземеш пенсията и лелката на касата ще ти каже, че пара не дава защото картата ти е невалидна и с 200км. в час ще бягаш да ти направят нова.

    Коментиран от #34

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Мое мнение

    23 0 Отговор
    "....а на тези над 70 години - лична карта с 30-годишна валидност."....Безумие след безумие...Значи ако някой случайно доживее до 100 години ще го карат да ходи да си вади нова лична карта. И как ще стане тая работа? Как ще се оправи той като е на 100 г. с цялата административна бумащина? И сигурно ще му издадат тогава лична карта с валидност 50 г. Пълни кре. Тени!
  • 28 За гражданите, добре

    4 0 Отговор
    А за селяните?

    Коментиран от #33

  • 29 BBБОС

    9 0 Отговор
    НЕНОРМАЛНИЦИ
  • 30 Чупливи като солети

    2 1 Отговор
    Тия лични карти се чупят като солети, само едно сядане с картата в задния джоб и е пукната. Не знам как ще издържат 30 години. Американските кредитни карти пък като че са направени от метал, не можеш да я строшиш и с клещи когато и изтече годността.
  • 31 факуса

    2 0 Отговор
    а издадените безсрочни ще ги прекратят ли

    Коментиран от #32

  • 32 Юрист

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "факуса":

    Няма как да бъдат прекратени, защото самата държава издала документа е маркирала: - БЕЗСРОЧНА! Това се отнася за новите пенсионери, на които им предстои издаването на нова лична карта.
  • 33 На селянина

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "За гражданите, добре":

    не му трябва лична карта
  • 34 Натам

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Бг фашкия":

    миришат работите. Само по този начин, ще принудят пенсионерите да си сменят картата за самоличност с нова.
  • 35 Айде стига бе

    3 0 Отговор
    Питаме тези който имат пезсрочни, да ги връщат ли???
  • 36 Все ми е едно кои са!

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "объркал си се":

    Да го...👎👎👎👎👎
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове