30 Май, 2024 18:22 995 17

Владимир Шопов: Свидетели сме на много преходи - енергиен, дигитален, индустриален, геополитически

  • европейски съюз-
  • китай-
  • русия

През идващите 5 години трябва да се намери решение с единодушието и създаване на повече възможности, решенията да се взимат с квалифицирано мнозинство, каза политологът

Владимир Шопов: Свидетели сме на много преходи - енергиен, дигитален, индустриален, геополитически - 1

Активизация на Китай и Русия в държави, които са в преговорен процес за влизане в ЕС, показва, че се опитват да отклонят европейската траекторията на тези държави като Грузия и Сърбия. А съседите ни се отдалечават от ЕС, подписвайки споразумение за свободна търговия с Китай - несъвместимо с европейското членство.

Това коментира политологът и експерт по европейски въпроси Владимир Шопов пред БНР.

ЕС ще има трудности и проблеми и през идните няколко години трудно ще намерят решения, прогнозира политологът.

Той коментира, че ЕС спешно трябва да намери отговори по отношения на Китай:

"Очевидно, че ще бъде повече опонент на ЕС, отколкото партньор. Очевидно е, че Китай има желание за агресивна и настъпателна външна политика, която може да доведе до нестабилност в Азия – по отношения на Тайван. На следващо място е, че Китай е икономическо предизвикателство за Европа и ЕС. Системно атакува различни европейски индустрии и това се случва и в момента."

Шопов напомни, че изборите за ЕП са важни, защото между 2014 и 2022 г. „ЕС и Европа, като цяло, остави пространство за своите конкуренти, в лицето на Китай и Русия, и беше изправена пред поредица кризи, с които да се справи“.

„Станахме свидетели, че от десетилетие Европа вървеше след събитията. И от тази гледна точка изборите идват в ситуация, в която Европа е на ръба и трябва да се намерят отговори на ключови въпроси, както и за част от ежедневните кризи за сигурност, отбраната, миграцията“, препоръча Владимир Шопов.

И допълни:

"Бих обърнал внимание и на множеството преходи, на които сме свидетели - енергиен, дигитален, индустриален, геополитически преходи – намираме се в коренно различна ситуация и просто времето и възможностите за отлагане приключва."

Според него ЕС на първо време трябва да постигне максимално съгласие относно целта, която да преследва - ЕС да стане по-единен и интегриран съюз, но в същото време да избегне трансформирането в свръхдържава.

„Тук е трудният баланс от институционална гледна точка. През идващите 5 години трябва да се намери решение с единодушието и създаване на повече възможности, решенията да се взимат с квалифицирано мнозинство, защото ще бъде трудно да се постига пълно единодушие и съгласие“, предупреди експертът по европейски въпроси.

И смята, че "областите, в които трябва да фокусира вниманието си ЕС, на първо място е създаване на Европейски военен съюз, Съюз за сигурност – добре финансиран и балансиран с НАТО. И да не поставят под съмнение функционирането на Алианса".

Относно разширяването на ЕС Владимир Шопов коментира:

"От последните дискусии ми прави впечатление нарастващия фокус от задълбочаване на единния пазар и ръста на икономическия растеж на Европа. Досега е по-нисък от този в САЩ. Не случайно Шолц и Макрон говореха са нова вълна на интеграция – капиталов пазар и инвестиране в ИИ, и създаване и подпомагане на големи европейски компании, които да се конкурират с американските мултинационални и китайските.

Да се намери новото поколение компании, които да са в състояние да интегрират производствата от страните членки вътре в ЕС и да имат силно, и глобално присъствие. И всичко зависи от това какъв тип мнозинство ще се формира в ЕП."


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смелия Чунг

    8 1 Отговор
    Супер преход обратно в пещерите се връщате
  • 2 Хахаха хахаха

    14 0 Отговор
    Този геополитически преход вкара българите в Бездната.

    Коментиран от #16

  • 3 Яяяяяяя

    6 0 Отговор
    И ментален в стремглаво низходяща посока
  • 4 Българин 🇧🇬

    14 0 Отговор
    Слугите на Козяк ППДБ ГЕРБ ви засилха България по нанадолнището
  • 5 Прехода е

    12 0 Отговор
    Робовладелски без енергия
  • 6 Преходи към

    8 1 Отговор
    ....бедност , хаос, простащина и извратенящина
  • 7 Бмх

    5 0 Отговор
    Още един неук накдърник на хранилка! Ходи да работиш шебек и да станеш човек!
  • 8 ТаУмВзе

    6 1 Отговор
    Кфо е Преход бреее! 30 годин Геноцид и Кражбия на Писта. Останките от народец едвам Кретат, със Стотинките пратени от Мигрантите. И тука се играйка на Партийкки Уж! Щото Галя от Посолството ВРЪТКА“
  • 9 Владимир Шопов??? Енергиен преход???

    8 0 Отговор
    Едни Зелени Мафиоти срутиха Икономиката на много държави с Далаверата Зелена енергия!! Пример Германия!! ФРАНЦИЯ ИМА 72 работещи Реактора и строят още, но нямат толкова много ЗЕЛЕНИ ИДИОТИ, КАКТО Е В Германия!! Германия, и Полша си пускат Спряни ТЕЦ и готвят Рестарт на АЕЦ за ПУСКАНЕ!! ШОПОВ ТИ ОТ Зелените ли си, или просто Бла Бла да има??
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ха ха

    6 0 Отговор
    Преходи ли? По-скоро разходи. Глобалистите опукаха нещастния европеец без да се усети.
    1. Енергиен - оставиха Китай да си гори въглищата до 2060, а глупавите европейци бяха лишени от единствения собствен енергиен ресурс. Отгледаха им зелените талибани и си спряха атомните централи.
    2. Дигитален - за този погледнете по-горе. Няма да разказвам за облаците и центровете за данни, че работят на ток. Сега се оказва, че изкуственият интелект изисква огромна изчислителна мощ, т.е. енергия. Отделно и задръстената регулационна система на ЕС предполагащз трудности в създаването на стартъпи.
    3. Индустриален - изнесохме производството в Китай. Над 50% от стоманата, над 60% от алуминия (той иска ток), 80% от зелените технологични производства идват от там... Каква индустрия?
    4. Геостратегически - виж 1, 2 и 3. Накратко жертвахме свобода за сигурност... плюс ниски цени и високи печалби. Резултатът? На път сме да изгубим и двете.
    Благодарим ти Давос! Хай..л Шваб! Да живее Деду Шо ..ри!

    Коментиран от #12

  • 12 ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "ха ха":

    Гледайте къде са точиците и сами съдете какво цензурират медиите... Първият коментар не мина. На кого служат медиите?... ;)
  • 13 Мдааааа...

    2 0 Отговор
    Колко много преходи, шампиони сме по преходите, от преход на преход сме, сега сме на прага на най големият преход, изкараме двете свине от кочината и ги цопваме на червеният килим, всичко ще бъде огрухтяно, оплескано и ос. р@.но и изплюскано от копанята, че като се включат и строителите на новата кочина, копейките, съзидателите на новата губерния България, вонята ще завладее цялата планета. Ех какъв живот ни очаква брейййй, дори и волгата реши да емигрира на запад🤣, в Брюксел, в европарламента👍😜.
  • 14 Обратното на терсенето

    0 0 Отговор
    И на сексуален, в Новото нормално няма място за архаизми!
  • 15 Браво

    2 0 Отговор
    Разпадане на държавата....бившите съветски номенклатурчици..окрадоха държавата... жалко останахме 3.5 млн от 9 млн ...ГЕНО..ЦИ..Д...
  • 16 Нищо

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хахаха хахаха":

    ама нищо не си разбрал от написаното ИДВА ново време и парите в българия се прибраха и ограбиха от некадърници които си пробутват любовниците в конкурси и безмислени тв шоута като преди това са ги тунинговали яко и са ги оборудвали с мерцедеси А света се развива с нови технологии и понеже се тътрим след рашата и мразим умните и кадърните дори не влизаме в европа А ТЕхнологиите са в китай и япония И рашата първо е искала да нападне япония за да угоди на китай Но ние сме никъде заради нашите политици А МНОГО ПО НАЗАД са бензиностанциите с ракети ВСИЧКО Е ЗА ДА СЕ ЗАБАВИ НАПРЕДЪКА НА ЕВРОПА това е същността на войната раша е на равнище африка а НИЕ на силикон и фил;ми за МУЛТАЦИ
  • 17 Име

    0 0 Отговор
    Много преходи, хилав съюз!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове