Last news in Fakti

4 Юни, 2024 11:51 666 11

ВМРО предлага държавна помощ за фермери и животновъди

  • вмро-
  • българия-
  • държавна помощ-
  • фермери-
  • земеделци-
  • животновъди

2500 лв./дка държавна помощ за застраховка на земеделците и до 75% поемане на покритието на животновъдите

ВМРО предлага държавна помощ за фермери и животновъди - 1
Снимка: Фейсбук

Всяка пролет градушка унищожава хиляди декари земеделска продукция, а реакцията на държавата е бавна и подлага на риск от фалит и без това малкото останали български производители.

Това се посочва в позиция на ВМРО.

Тази година в рамките на няколко месеца земеделски стопани пострадаха от градушки, които унищожиха реколтата в Пловдивско, Старозагорско, Ямболско и в други региони. Държавата действа на парче и ако не се вземат мерки, същата ситуация ще се повтори и догодина.

ВМРО има конкретни предложения, които да помогнат на сектор „Земеделие“ и да насърчат увеличаване на българското производство на храни, плодове и зеленчуци.

Противодействието срещу градушките е важен елемент за опазване на зеленчуковите и трайните насаждения. Затова ВМРО предлага укрепване и разширяване на системата на Агенцията за борба с градушките, за което да бъдат отделени средства в държавния бюджет. Също ВМРО предлага увеличение на възнагражденията на работещите в Агенцията за борба с градушките с 30%.ВМРО предлага държавна помощ за фермери и животновъди
Снимка: Фейсбук

Основен проблем е и това, че площите не са застраховани. Причините са комплексни – от една страна е твърде скъпо за земеделския производител, от друга често застрахователите просто отказват да застраховат – например застраховка за животновъдите не се предлага. Ето защо ВМРО предвижда няколко мерки, които да дадат решения по темата:

- Създаване на Държавна земеделска застрахователна компания, в която държавата да участва с 50%, а другите 50% да се поемат от земеделските производители. По този начин осигуряваме възможност за масово и достъпно застраховане за земеделските производители.

- До създаването на тази компания държавата да покрива до 2500 лева на декар годишно от застраховката на растениевъдите и до 75% от застраховката на животновъдите.

ВМРО предлага държавна помощ за фермери и животновъди
Снимка: Фейсбук

- За проблема с липсата на работна ръка в земеделието разработваме мярка за наемане на лица в стратегическите сектори земеделие, туризъм и преработвателна промишленост, като броят се определя в зависимост от спецификата на сектора, за срок до 1 година като държавата осигурява средства в размер до 2200 лева за всеки нает (сезонни работници). Дружествата от стратегическите сектори да могат да кандидатстват всяка година за тази мярка.

Крайно време е да насърчим българското производство, за да гарантираме продоволствения суверенитет на България. Не може да зависим като народ и държава от внос на храни!


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    4 6 Отговор
    Земеделците не искат подаяния а да спрат тероризма от Брюксел над тях.Такъв държавен контрол над бизнеса нямаше и при бай Тошо.
  • 2 бай манго

    5 1 Отговор
    Аз обещавам коня с каруцата да подаря на фермерите ако вляза в народното събрание но не съм вписан в листите.С две думи каквото да обещаят тези няма смисъл защото народа не е без памет.
  • 3 Това

    6 0 Отговор
    е ПИАР
  • 4 Стършел

    11 0 Отговор
    Само смях и съжаление предиизвикват Тия (ВМРО!!) Преди години точно те и НФСБ помогнаха на Герб да заличи животновъдството в България! Бойко и Зетят, Бабх и Дамян Илиев избиха ( Безпричинно) свинете, козите, овцете , кравите , кокошките на хората по дворовете и фермите! И така обезлюдиха десетки села ( особено в Странджа) ,а Каракачанкат и Симеонов Аплодираха!
  • 5 Никси

    3 0 Отговор
    мх , щял да дава пари , абе какво ще решиш тибе , ти нямаш право да решаваш след като нямаш пари , решава онзи който има пари , как така ще дава указания и след това ще се измъкнеш , решава този който има пари и тези които са натоварени , от Директора до Чистачката и този Портиера , а къде ти е партията в парламента да те питам аз , оня пияндето си клати краката в Брюксел напразно , нещо да е свършил за Държавата ни ? не виждам , абе те му бутнали Панайра а той тръгнал Сергия да отваря , и след това ще се покрие в дън земя , лентяй никой не трябва да държи , щото друг трябва да работи за него !!!.
  • 6 Сила

    4 0 Отговор
    Симеон КАРАКОЛЕВ кво ше иска, потури и калпаци за овцете ли?....... Виж снимка ОВЦА В НАРОДНА НОСИЯ...... това е оня с пилоня
  • 7 адвокат

    2 0 Отговор
    С тия помощи направете още площадки и самолети за пръскане на облаците това е спасението а само си даваме едни пари на вятъра всяка година
  • 8 кандидат депутат

    4 0 Отговор
    Aз предлагам помощ от 1 милион лева и заплати от 50 бона ако гласуват за мен! Tова не е лъжа a само предложение и фантазия...
  • 9 инж. Ганчо Илков

    3 0 Отговор
    Колко Депутати ще вкара ВМРО в Парламента?. Ще бъдат ли достатъчни за Потребностите на ГЕРБ - ДПС?. А ако не Участват в Парламентарното Мнозинство, как ще Изпълнят Пред Изборните си Обещания?. Въпроси, Отговорите на които са в Бойко Борисов. Политическият Диктатор в България Лидерът, който държи Съдбата на Българина, чрез Олигархията, Корупцията и Влиянието върху Съдебната Система и Регулаторните Органи.
  • 10 АУУУУУ

    2 1 Отговор
    ВМРО ОБЕЩАВАТ ЧЕ АКО ГЛАСУВАМЕ ЗА ТЯХ ОТНОВО ЩЕ ОТВОРЯТ МАГАЗИНА ЗА БЪЛГАРСКИ ПАСПОРТИ 🤣🤣🤣
  • 11 Стига

    1 0 Отговор
    Който сее продукция да си я застрахова.Нали има фонд за бедствия ,от там да ги подпомагат..ВМРО ги няма вече няколко години на терен.Кой ги финансира пак само да крадат вот ,който нито ще ги вкара в НС,нито ще им даде субсидии.Тези малки партии жадни само за субсидии да не се допускат да си играят древните урвенски номера.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове