Last news in Fakti

4 Юни, 2024 20:53 956 23

Зам.-министър на финансите: Ние сме между 85-ия и 95-ия километър от стоте километра до еврозоната

  • еврозона-
  • фондова борса

Надявам се след предстоящите избори, нещата да станат много по-видими и по-бързи, каза Методи Методиев

Зам.-министър на финансите: Ние сме между 85-ия и 95-ия километър от стоте километра до еврозоната - 1

България все още има шанс да влезе в еврозоната догодина, но ако поиска извънреден доклад от Европейския съюз. Това обяви зам.-финансовият министър Методи Методиев по време на конференция "Шумът на парите".

Политическата нестабилност у нас също отдалечава България от еврозоната, но не и единствения фактор за това, смятат финансисти.

"България преди шест месеца изненадващо влезе в сивия списък на FATF за пране на пари и финансиране на международния тероризъм. Ние хората от финансовия сектор първо се срамуваме и второ страдаме от това, защото западняците ни смятат за някаква трета категория партньори", посочи икономистът Николай Василев.

Икономистите още веднъж подчертаха, че за Хърватия, която прие еврото не е допуснато изключение и за нас няма да има такова.

"Някакви тука надежди витаят, че има едни правила, но ние ще влезем през задния вход, това трябва да го забравим", коментира Лъчезар Богданов, старши икономист на ИПИ.

До края на месеца се очаква да бъде приет от Министерския съвет и закона за еврото, който пък да бъде внесен в новото народно събрание за гласуване.

"Аз мисля, че ние сме между 85-ия и 95-ия километър от стоте километра. През последните години. Беше извършена много работа, която може би не е толкова видна, но се надявам след предстоящите избори, нещата да станат много по-видими и по-бързи, каза Методи Методиев, зам.-министър на финансите.

Това, според шефа на фондовата борса, ще привлече и повече инвестиции у нас.

"Прeмахването на лева и преминаването към еврото означава премахване на валутен риск, всеки финансист много добре знае, че премахването на компонентата валутен риск, които по принцип натрупват инвестиционния риск за вложения в една държава", каза , каза Маню Моравенов, изп. директор на БФБ.

При най-добрия сценарий България би приела еврото от 1 юли догодина.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    15 3 Отговор
    Ние сме на толкова разстояние ама в години от еврозоната.Е ако искаме народът да не го отнесе,ама кой ти мисли за народът.Важно е да сме в голямата игра.

    Коментиран от #7

  • 2 ЕДГАР КЕЙСИ

    4 11 Отговор
    И ПАК , ВЪПРЕКИ ИНАТА НА ТЪПИТЕ КОМУНОПИТЕЦИ ............... ГЕРБ ЩЕ ВКАРА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА ............., ФАКТ !
  • 3 ха ха

    8 1 Отговор
    Една стена трябваше да измаже Баце за Шенген...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Сатана Z

    13 3 Отговор
    Много хора ще загубят парите си на 100ния километър.

    Коментиран от #10

  • 6 Хахаха

    12 2 Отговор
    Тоз , според старите критерии, щеше да е с основно образование и да работи на струг в някоя от фабриките, които за съжаление днес не съществуват !!! Меко казано ..... ДЕ БИЛ
  • 7 Хикс

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "Хахаха":

    Бем ти Еврозоната !!!?!? Можем да сме членове на БРИКС !!!!!!! И Еврозоната !!!!!!!
  • 8 гражданин

    12 2 Отговор
    Каква еврозона ,какви 5 лева ,като по корупция задминахме Мексико и Колумбия взети заедно !!
  • 9 насила хубост

    5 2 Отговор
    Да, ама в обратна посока....
  • 10 ЕДГАР КЕЙСИ

    3 6 Отговор

    До коментар #5 от "Сатана Z":

    АКО БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ......... ..... ДАДЕ ВЛАСТА НА КОМУНОПИТЕЦИТЕ ............. ПАК ЩЕ ФАЛИРАТ БАНКИТЕ И ЩЕ ВЗЕМАТ НА НАРОДА ПАРИТЕ .............. КОМУНИСТ ЗНАЕ САМО ДА КРАДЕ И УБИВА ............. ФАКТ !

    Коментиран от #15, #21

  • 11 поколенията ще плащат

    10 3 Отговор
    Зорът е да премахнат Валутния борд, за да могат да теглят колкото си искат милиарди....и да пълнят с тях оф-шорните сметки.
  • 12 Източна ромелия

    8 3 Отговор
    Чакайте бе хора Турция днес официялно обяви, че све кандидатира за БРИКС Щото видяха на къде отива Геуропата с нейното еуро

    Коментиран от #20

  • 13 Верно ли

    9 2 Отговор
    Хахаха, надписът е в десятката. "Шумът на парите" - всички са се огледали в левовете, гарантиращи борда, да ги налапат!!!
  • 14 Мето,

    2 2 Отговор
    не се напъвай толкова с тази еврозона .Няма да те направят министър в следващото правителство.
    т
  • 15 МММ да

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    Баце в Германия се заговори за прекратяване на кешовите операции в края на 2025година, всички операции, ще са дигитални. Говорят за някакъв модел точкова система от която, ще зависят доходите, ще е много интересно, как мислят да превъзпитат всички тарамбуки да работят за нещо, което няма да видят(кеша) в ръката. Който живее все още на запад все повече усеща безпаричието в момента.
  • 16 Методи Муравенов

    4 2 Отговор
    Всъщност сме някъде между Дупница и Сливница. Няма закон, няма и кой да носи политическата отговорност за хаоса, който ще се случи след това. Борисов ви го каза - всички се борим да сме опозиция в следващия парламент
  • 17 Неразбрал

    5 1 Отговор
    Значи сме изминали от 5 до 15 от стоте ,нали така?
  • 18 123456

    1 0 Отговор
    И на фона на изказващи се делегати , бай КироКеша брои пачки по 100 и ги подава с ловкост и рутина на Ленчето, която ги проверява, чрез помирисване и ги подава на Асеня, който на сляпа вяра ги втъква подредено отзаде, където място имаше бол ... по разкази от българските нови въстания
  • 19 Гост

    2 1 Отговор
    Скоро ще ви набарат ония, които са на всеки километър и ще ви вкарат в една друга зона.
  • 20 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Източна ромелия":

    Турция видя накъде отиват нещата, но ЕС също вижда и му трябват членове, да изплащат солидарни дългове вместо партньорите ни. А нашите продажници ще ни натикат в устата на лъва, за единият комисион.
  • 21 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    Те не са комунисти. Те са хамелеони, използвачи, нагаждачи.... Днес са червени, утре са сини, вдругиден са зелени..... Пребоядисват се и винаги са на власт.
  • 22 Офицер

    6 0 Отговор
    Почти означава нищо. Почти целият народ е против еврозоната.
    Всички имаме роднини в чужбина.Питайте ги на запад за ценовия шок след еврозоната. Те даже досега (след десетки години) съжаляват за националтата си валута.
    1.Едно кафе на 1 януари 2025ще е 1 лев, На 31 декември 2025 - едно евро. Няма кой да следи повишение на цените за дълъг период.Навякъде в страните след приемане на евро инфацията е 200% за една година или
    18 месеца. Например Германия, Прибалтика, навсякъде!!!! Питайте ги за инфлацията в момента в Естония 13%
    2. Отношението Debt/GDP в Гърция, Италия, Испания е 150-200 %. В България е 25%,. Италианската индустрия е намаляла с 20% от времето на въвеждане на еврото.
    Питам: кой на кого ще плаща дълга пряко или косвено било то с печатане на евро, инфлация или по друг начин?
    3. Наличните ти пари ще се блокират (рано или късно) с въвеждане на цифровото евро. Процесът започва на 1.10,2023 за корпорациите.
    4. Раждаемостта в евеозоната е по-ниска от тази в страните извън нея
    5. Ипотечните кредити ще следват Euribor лихвите. В момента в БГ е 2.9%. Ще станат 5 %.
    6. Банките ни ще бъдат улеснени при вземане на заеми. Те ще се използват главно за потребление, а не за развитие на високи техниологии. (Напомнете ми за такива през последните 30 г). Отношението ни Debt/GDP ще расте неограничено 60-80-100%. Процентът на ипотеките ще бъде двойна.
    стратегическия, хранителния?
  • 23 Тъпа Мара се побара

    0 1 Отговор
    Последната надежда е в бюлетина № 25 ПП Величие! Четете и гледайте в тубата. Възраждане са поредната Сглобка. Вижте им гласуванията в Парламента...единно със сглобкаджиите!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове