Last news in Fakti

5 Юни, 2024 14:07 831 25

Държавата дава първоначално 100 милиона лева за строежа на Националната детска болница

  • строеж-
  • национална детска болница-
  • 100 милиона лева-
  • държава-
  • отпускане

Служебният здравен министър д-р Галя Кондева заяви, че правителството ще работи за ускоряването на процеса по изграждането на болницата. По думите ѝ тя трябва да бъде готова до май 2028 година, като срокът се съкращава с 9 месеца спрямо първоначално заложения

Държавата дава първоначално 100 милиона лева за строежа на Националната детска болница  - 1
Снимка: БГНЕС

Отпускат първоначално 100 млн. лева за изграждането на Националната детска болница. Това заявиха служебните министри на финансите и здравеопазването Людмила Петкова и Галя Кондева по време на брифинг в Министерския съвет във връзка с проекта за изграждане на Националната детска болница, предаде репортер на "Фокус".

"Осигурени са 100 млн. лева от държавния бюджет, които са първо финансиране по разчистване на терена, за проектиране и други дейности. С Европейската инвестиционна банка е сключено споразумение за осъществяване на консултантски услуги. Услугите ще бъдат предоставени от избран от Европейската инвестиционна банка белгийски консорциум, който ще изготви три стратегически документа по отношение структурата, функциите и необходимото оборудване и обзавеждане на болницата", заяви Петкова.

Септември месец се предвижда да стартира процесът по проектиране, като се избере изпълнител на обществената поръчка за изготвянето на проекта. От следващата година трябва да започне строителството на болницата.

"Необходимите средства за изграждането на Националната детска болница ще бъдат предвидени в бюджета за 2025 година, както и в средносрочната бюджетна прогноза. Те ще включват средствата, които са необходими за изграждането на болницата, както и за обзавеждането и оборудването", обясни финансовият министър.

Служебният здравен министър заяви, че правителството ще работи за ускоряването на процеса по изграждането на болницата. По думите ѝ тя трябва да бъде готова до май 2028 година, като срокът се съкращава с 9 месеца спрямо първоначално заложения.

По отношение на изявлението на служебния премиер Главчев по-рано днес, че изпълнителят на разчистването на терена се е забавил с дейностите, Кондева каза, че е имало технически проблеми, които обаче вече са били преодолени. Тепърва обаче ще се определя структурата на болницата.

"Работим усилено за съкращаване на всички срокове. Това изисква много работа и по-голям капацитет. Най-оптимистичният вариант беше четири години от започването на първоначалните строителни дейности, със сегашния актуализиран план, съкращаваме този период с девет месеца", посочи изпълнителният директор на "Здравната инвестиционна компания за детска болница" д-р Влатко Глигоров.

По думите му това е най-оптимистичният вариант. "Идеята не е да се закриват лечебни заведения, а да се трансформират, за да се увеличи капацитетът и достъпността", допълни той.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тези

    6 0 Отговор
    двете като от миналия век извадени ! И те се разпищолили с парите , спирка нямат !
  • 2 Селянин

    7 3 Отговор
    Кажете и колко милиона даваме на престъпнуя режим в Украйна, за равносметка.

    Време е за Възраждане!

    Коментиран от #6

  • 3 Най-после

    2 0 Отговор
    Като в оная детска игра с миши крачки напредваме.
  • 4 да де

    6 0 Отговор
    Хайде на бас, че до май месец 2028година няма да има ни болница, ни пари.
  • 5 ХАХАХА

    8 1 Отговор
    100 милиона ? ХАХАХА до предаването и до ключ сигурно цената ще доближи половин милиард. Представям си как потриват ръце от поредната далавера . Дреме им за децата на България.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ти да видиш

    7 1 Отговор
    Ква е таа болница за 100 000 000 и то първоначлано бе??? Вие самолетоносач ли ше прайте, или пак ше крадем ударно???
  • 8 Няма нужда от

    5 1 Отговор
    детска болница, това ще е просто поредното място за източване на здравната каса
  • 9 Последния Софиянец

    2 1 Отговор
    И кой ще работи в тази болница?

    Коментиран от #11

  • 10 точно толкова 100 МИЛИОНА

    2 0 Отговор
    ТИКВАТА КРАДЕ СУТРИН ........... СЛЕД ОБЯД КАТО СЕ НАСПИ НАПРЕКО НА СПАЛНЯТА ........ОЩЕ ТОЛКОВА !
  • 11 шегичка

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    Ще работи бабата на про100то нали е била санитарка.
  • 12 Пипо

    3 2 Отговор
    Малиии що крадене ще падне. Айде да минават тия фалшиви избори да седне пак Боко зад волана.
  • 13 Ромчо

    0 0 Отговор
    Бухахахахах ши лекувате чавета глупави БУЛГАРИСТАНЦИ бухахахах
  • 14 СЛЕД ЕДИН МЕСЕЦ

    3 0 Отговор
    ПАРИТЕ ЩЕ СВЪРШАТ А БАГЕРА ДЕТО БУТА СТАРИЯ БЕТОН ЩЕ ЧАКА СЛЕДВАЩИТЕ 100 ЗА ДА НАЛЕЕ ОЩЕ ЕДНА ТУБА ! ТАКА БОЛНИЦАТА САМО ГРУБ СТРОЕЖ ЩЕ Е ПОНЕ 20 МИЛИАРДА И ЩЕ БЪДЕ ЗАМРАЗЕН ЗА ОЩЕ 100 ГОДИНИ !
  • 15 ДРУГАТА СЕДМИЦА МИСИРКИТЕ СЕКИ ДЕН ШЕ ЧА

    2 0 Отговор
    КАТ ТОЛУПА НА ПЛОЩАДКАТА В ГОРНА БАНЯ ДА ПРИСТИГНЕ ИГРАЕЙКИ ДЖОБЕН ТЕНИС - НАПРАВО ДА МУ ПОСТРОЯТ ЕДНО СТУДИО СПЕШНО С КЛИМАТИЦИ ЧЕ Е ЖЕГА ПЪК И ЯКО ДУХА ЗИМЪСКА ТАМ !
  • 16 ОЩЕ СЕГА ДИРЕКТОР НА БОЛНИЦАТА ВЕЧЕ Е

    0 0 Отговор
    НАЗНАЧЕН - СЕЩАТЕ СЕ КОЯ Е ТЯ !
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Демократ

    1 0 Отговор
    Държавата на мутрата Бойко е определила тези 100 млн.лв. за своя фирма незнайно за какво- тази сума сигурно е дадена още когато той беше премиер и всеки,който я повтаря е същия престъпник като него. Толкова струваше и порутената постройка от 40 години в двора на Александровска болница. Нещастните болни деца на България има да се мъчат и да чакат, но докога ние българите ще търпим това безобразие?
  • 19 Хайде на краденето

    1 0 Отговор
    Само за разчистване и проектиране на лист хартия . Демек за консултантски услуги 100 000 000
  • 20 Гербокрадия

    0 0 Отговор
    Голямото крадене ще е с тази болница. Дано накрая излекува някое дете, че и това не е много вероятно.
  • 21 ХАХАХА

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "ХАХАХА":

    Явно написалите минуси не разбират от сарказъм! Жалко!
  • 22 Зайо Байо

    0 0 Отговор
    Колко от тях ще отидат в ЧЕКМЕДЖЕТАТА на ББ от Банкя и колко във фирми на Делян от ДПС !?
  • 23 Брайсън ДеШамбо

    0 0 Отговор
    Има само един човек , който е достоен да започне и завърши тази БОЛНИЦА и това е , неговото име е , той е................Бойко БОРИСОВ !
    Ура и да живее !
    Само се чудим как за толкова много години еднолично и тотално управление, НИЩО НЕ е НАПРАВИЛ досега !?
  • 24 схема като хеликопрете

    0 0 Отговор
    Според вас колко ще откраднат с тоя си проект за келепир?
  • 25 Крадци

    0 0 Отговор
    Герберски подлоги и крадци…. Закривайййй
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол