Last news in Fakti

5 Юни, 2024 22:04 1 327 45

Енергийният министър: Сделката с Украйна за реакторите от „Белене“ ще помогне за двата нови блока в АЕЦ "Козлодуй"

  • аец козлодуй-
  • аец белене-
  • реактори-
  • сделка-
  • украйна-
  • владимир малинов

Нови перспективи пред енергетиката на България

Енергийният министър: Сделката с Украйна за реакторите от „Белене“ ще помогне за двата нови блока в АЕЦ "Козлодуй" - 1
Снимка: БГНЕС

Работи се за изграждането на нови мощности в АЕЦ "Козлодуй" по проекта за 7-ми и 8-ми блок, както и по диверсификация на доставките на ядрено гориво. Смяната на горивото на руското ядрено гориво е необратим процес.

Това заяви министърът на енергетиката Владимир Малинов, цитиран от бТВ.

На Международната ядрена конференция в „Златни пясъци“ министърът беше категоричен, че България няма да дарява двата налични реактора от „Белене“ на Украйна, а усилено се работи по сделка, която да е изгодна и за двете страни.

„Сделката ще бъде приключена както от гледна точка на солидарност към украинските колеги, така и в максимална степен в защита на интересите на България. Тъй като съществен фактор е цената, приходите, които ще вземем от това оборудване, съгласно решението на Народното събрание, те ще бъдат използвани за реализацията на новия проект а 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“, уточни служебният министър Малинов.

„Проектът за изграждане на нови ядрени мощности на площадката на АЕЦ Козлодуй, заедно с диверсификацията на горивото, е най-значимият за българската икономика. Той ще изпълни една от стратегическите цели на България в контекста на енергийна трансформация – преходът към нискоемисионни и устойчиви енергийни източници. Това каза министърът на енергетиката Владимир Малинов пред участниците в традиционната международна конференция „Българската атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност“, организирана от „Булатом“, уточни БТА.

Един от най-важните аспекти на социално-икономическия принос от изграждането на 7-ми и 8-ми блок в АЕЦ „Козлодуй“, е свързан с участието на български компании във всички етапи на проекта, подчерта министър Малинов. Той акцентира върху настояването на правителството за поне 30-40% участие на български компании при проектирането и изграждането на новите мощности, което е ключов приоритет в преговорите.

„Работата на правителството в отговор на необходимостта от трансформация на сектора е подчинена на разбирането, че постигането на климатична неутралност до 2050 г. е изпълнима задача, която изисква специален фокус върху инвестициите в нисковъглеродни източници. Ядрената енергия заема водещо място сред тях“, акцентира министър Малинов пред участниците във форума. По неговите думи, развитието на ядрената енергетика в страната при стриктно спазване на международните норми за безопасност, защита на околната среда и човешкото здраве е ключов фактор за енергийната и националната ни сигурност.

Преди дни, по време на плановия годишен ремонт на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“, той бе зареден с алтернативен тип ядрено гориво – това на американската Уестингхаус. „Това е решителна стъпка в изпълнение на програмата за диверсификация, която означава право на избор – да сме по-сигурни и по-независими при постигане на по-добри икономически условия“, изтъкна министър Малинов. По неговите думи, доставките от надежден източник са водещ фактор за безопасната експлоатация на ядрената ни централа.

Министър Малинов подчерта твърдата ангажираност на правителството да продължи в необходимото темпо развитието на ядрените мощности в бъдеще. Този процес е отвъд енергийната сигурност, той означава цялостна национална сигурност на европейския електроенергиен пазар, заключи енергийният министър и допълни, че страната ни ще продължи да разчита на надеждната и безопасна работа на ядрените мощности, които осигуряват беземисионно производство на разумни цени и изцяло в съответствие с предизвикателствата, свързани с европейската Зелена сделка.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Симитли

    52 1 Отговор
    Иди0тин!
  • 2 ЕдинОтМногото

    48 1 Отговор
    Побърканяци изрпди
  • 3 Бесен съм

    57 1 Отговор
    Народен съд за вас!

    Коментиран от #10

  • 4 Пич

    62 1 Отговор
    Егати и кретените!!! Два милиарда , ще помогнели за 60 милиарда !!! Идиоти... хората правят шест централи с по няколко реактора, за 60 милиарда!!!
  • 5 Дон Корлеоне

    25 1 Отговор
    За Целувка и Любов
    Винаги Готов
  • 6 Мда

    54 0 Отговор
    Жалкар, тези реактори са купени с нашите пари. Кажи колко ще прибереш ти и чий интереси прокарваш?
    Реактори , които 50 годишен работят, но милеещите за народа разпродадоха всичко. Мислете, дали ще може да платите цената на това което правите!
    Проклети бъдете!
    Това правителство има една задача избори!
  • 7 И ТОЗИ МИНИСТЪР Е ЗА РАЗСТРЕЛ

    49 0 Отговор
    БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА !
  • 8 Сила

    15 1 Отговор
    Четох четох...нищо не разбрах!
  • 9 Ама да бе

    47 0 Отговор
    пак търсите блеещите "умни и красиви", че друг няма кой да ви се радва на лъжите! Ще ги продадем за милиард и ще дадем на САЩ 30 милиарда! Вместо да ползваме тези! Но господаря е обирджия!
  • 10 За това

    18 3 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен съм":

    Партия Величие!
  • 11 КАК ЩЕ ПОМОГНАТ КАТО ЗА ТЯХ ЩЕ ПОЛУЧИМ

    37 0 Отговор
    ЕДНА КРЪГЛА НУЛА , КРАДЦИ , МОШЕННИЦИ И ПРЕДАТЕЛИ ПАК НИ УПРАВЛЯАВАТ !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Пенчо

    34 0 Отговор
    Наистина държавата се управлява от ма.....умници, независимо дали са служебни или редовни!
  • 14 ЩО УКРАЙНА НЕ СИ КУПИ АМЕРИКАНСКИ , А

    32 0 Отговор
    ИСКА НАШИТЕ .............. ЩОТО АМЕРИКАНСКОТО ПОСОЛСТВО ТАКА Е НАРЕДИЛО - 60 МИЛИАРДА ЩЕ ИМ ДОЙДАТ ДОБРЕ ОСОБЕНО АКО ГИ ПЛАТИМ СЕГА А РЕАКТОРИТЕ СЛЕД 100 ГОДИНИ !
  • 15 Пръц

    24 0 Отговор
    Съгласен съм с министершата,ако ядрените отпадъци се съхраняват там където живее
  • 16 охо

    27 0 Отговор
    Пускат се слухове, дори от министри у нас, че реактора в САЩ Vogtle 3 бил скъп защото бил строен 30 години. Vogtle 3 е започнат на 2.3.2013 и завършен през май 2023г с твърде малко неизбежно протакане, което са 10, а не 30 години. Струва $17 милиарда за 1250МВ, или двата нови реактора в Козлодуй с добавена малко инфлация, а тя вече е голяма, биха стрували поне 80 милиарда лева. Но при държавно гарантиран дълг всяка банка би отпуснала заем за този свръх идиотизъм.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Майцепродавци

    25 0 Отговор
    Тия нали само "честни" избори щяха да организират 😡😡😡😡😡😡😡😡 НАРОДЕН СЪД!!!!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Палач

    18 0 Отговор
    Кучетата ще ти дъвчат карантиите от. репко продажна дори пейрасткия ви ромски вожд Боко няма да те спаси.
  • 22 Криминално луд

    17 0 Отговор
    Гражданска война за вас ше ви трепеме в палатите и сараите като пилци и джигерите ви на кучетата.
  • 23 Не стига

    23 0 Отговор
    Това ами пак помощи за укритие в България.... милиони...

    А КАРЛОВСКИТЕ СЕЛА??????!!!!!!????
    БЪЛГАРИНО, ОПИЧАЙ СИ АКЪЛА НА 9-ТИ!!!!
  • 24 Име

    25 0 Отговор
    Защо ги продавате? Използвайте ги. Някой си въобразява, че реакторите на 5 ти и 6 ти блок ще имат подобен ресурс при новите условия на експлоатация. Кой ще носи отговорност? Кой и с какво ще изплаща заеми за нови реактори?
  • 25 Прави са

    8 0 Отговор
    Прави са! Ако искаш да си купиш злато за 1000лв (текуша цена 2400 USD за тройунция), и за да го постингнеш си продадеш златото от 2009 (цена около 1000 USD) ще ти е сравнително лесно...
  • 26 Енергийния министър..альоуууу

    25 0 Отговор
    Що не се сбърка да направиш нещо полезно за България,като удължиш живота на Мариците например,ами веднага за золумите се захващате.....Тука си ден до пладне и кой ти дава право да решаваш ...Кой си ти бе б.....хльо.....
  • 27 Хайли лайкли

    22 0 Отговор
    Помислете си като стигнете пред урните в неделя на изборите затова ли искате да се пилеят парите ви от едни хора узурпирали властта и наричащи се евроатлантици, ама хубаво си помислете колко още милиарда искате да им поверите за антибългарската им политика!!!???
    За България ли ще гласувате или за Украйна!!!???
    За вашите деца или за чуждите????
    Имаме лицензирана площадка, имаме построени основи, имаме два закупени нови реактора, но няма да строим, ще подаряваме , защо???!!!
    Защото преди години продажникът Борисов още тогава заяви:
    .." днес говорих със сенатор Маккейн по скайп, няма да строим АЕЦ Белене!"...
    Мислете добре!
  • 28 КОН. ЗА. КОКОШКА

    13 0 Отговор
    Е. П. МАЙНА. ФАШИСТИ
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Стенли

    16 0 Отговор
    Ей само заради тези простотии ще гласувам за възраждане когато можеше за 10милрд$ "лошите"руснаци да ни построят АЕЦ белене ний даваме на "добрите" американци 60 а отработеното гориво ще го закопаят някъде в България по малоумна работа от това здраве му кажи
  • 31 нннн

    14 0 Отговор
    Продавам кон за 5 лева и купувам подобен кон за 50 лева. Ползата е, че подобния кон ще ми струва 45 вместо 50 лв. Абе, тия луди ли са?
  • 32 сноу

    14 0 Отговор

    До коментар #29 от "сноу":

    ....и започвам да се досещам кой и защо спретна на гояка всички тия циркове и панаири...само една докладна на една далечна служба е достатъчна да събуди змиите в гнездото и...снимки на пачки ,имислици ,лъжи ,преплитания на любовници ,незаконни деца и всичко каквото ти дойде наум,та после арести ,заплахи и гояка е вече жив труп...Е..прави се на жив ,за да изглежда всичко по реалистично, но толкова по зле за него..За фицо примерно нямаше такъв вариант...Сега гойчи си сяда на менискуса преди още да са му го посочили..
  • 33 сноу

    11 0 Отговор
    Само ще ти напомня лайньо дето ме триеш, че истината никога няма да можеш да изтриеш...който се е опитал досега само е намирал по-дебело написана..
  • 34 123456

    13 0 Отговор
    Какви безродни боклуци са принудени да ни унищожават ! Къде е баща му на този минитър - да му освести мозъка и съвестта !
  • 35 Идва ново Народно събрание

    7 0 Отговор
    и то ще корегира сегашното,като забрани продажба на активи от обекти отнасящи се към националната сигурност,като обяви АЕЦ Беляне за такъв и спешно в съкратени срокове бъде изградена с евтина българска работна ръка без посредници с авторски надзор на проектантите.Украйна е ликвидатор на всичко руско,както каза Пеевски.
  • 36 Аз съм

    11 0 Отговор
    В тоя бизнес си винаги зависим от някой,с Русия в ядрения бизнес изкарахме няколко деситилетия без проблеми откъм сигурност,а с хамерика не съм много сигурен,че ще е така...
  • 37 Българин 🇧🇬

    13 0 Отговор
    Българи продадоха ни евтино тези престъпници от ГЕРБ и ППДБ

    Коментиран от #43

  • 38 За кого обаче

    12 0 Отговор
    Това да не си изградиш АЕЦ за 12 милиарда евро и да продадеш реактора за 1,5 милиарда евро, а вместо това да си купиш същия за 10 милиарда и да изградиш АЕЦ за 35 милиарда наистина е сделка.

    Коментиран от #42

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Вода газим, жадни ходим

    1 0 Отговор
    Ибре, абре калинки на дъгата-няма нужда да откривате топлата вода!
    Република Дебилистан🦩🐷🐞
  • 41 Нови мощности?

    1 0 Отговор
    Почакайте първо да видим как ще работи новото гориво, от което Чехия много бързо се отказа и хитро ни го пробута. Защото са по-глупави от нас, нали?
  • 42 Ум царува, ум робува, ум патки пасе!

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "За кого обаче":

    Сделката на века, приятел!
  • 43 Друг българин

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "Българин 🇧🇬":

    Да де, но пак ще гласуваме за същите, и пак ще получим от същото, че и още отгоре! Защото сме известни мазохисти.
  • 44 Еврика!

    1 1 Отговор
    Най-после загрях : ГЕРБ са тайни привърженици на Възраждане и Костадинов. С всички сили ни бутат към тях, по всички начини. А върхът беше срещата с Урсула - нашата закрилница от страшния КОВИД-19! ПП-ДБ направиха каквото можаха и те. И така- Възраждане на първо място в неделя. Което в никакъв случай няма да е по-зле от сегашното дередже!
  • 45 Драганчо

    1 0 Отговор
    Не съм специалист, не съм оттука, с екскурзия съм. Някой ще ми обясни ли защо умните европейци не се отказаха от по-евтиното и по-качествено руско атомно гориво, и продължават да си го ползват за благо народу? А?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове