Last news in Fakti

6 Юни, 2024 21:48 1 891 35

СРП ще протестира отказа на съда да отнеме автомобила на Нойзи

  • нойзи-
  • автомобил

Прокурорът по делото Николай Николаев нарече съдебното определение "притеснителен прецедент"

СРП ще протестира отказа на съда да отнеме автомобила на Нойзи - 1

Прокуратурата ще протестира отказа на Софийския районен съд (СРС) да отнеме автомобила на журналиста Ивайло Цветков-Нойзи, който в края на миналата година беше хванат да шофира с 2,5 промила алкохол в кръвта.

След като се споразумя с прокуратурата, той получи десетмесечната условна присъда с три години изпитателен срок, а шофьорската му книжка беше отнета за 14 месеца.

Според Мирослав Петров, съдия от СРС, предвидената в Наказателния кодекс възможност за конфискуване на автомобила на пиян или дрогиран водач противоречи на българската Конституция и на правото на Европейския съюз. Тази норма, приета като част от мерките за ограничаване на инцидентите, предизвикани от такива шофьори, беше атакувана и пред Конституционния съд от съдия Добринка Кирева от Свиленград.

Прокурорът по делото Николай Николаев нарече съдебното определение "притеснителен прецедент":

"Софийска районна прокуратура е изненадана от това решение, тъй като то преобръща съдебната практика. Оценяваме усилията на съда да бъде смел, да утвърждава вътрешното си убеждение. Според нас обаче това решение е неправилно. Съгласете се - ако всеки районен съд обявява закони за противоконституционни, дали не би настанала голяма анархия и неразбория в правото. Поради което връщаме спора към Софийския градски съд".


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да бе

    53 4 Отговор
    Нойзи се уби да ляля в полза на украйна, даже има негови статии във "факти". Има ли нещо случайно в решението на съда за отнемането на колата на този бъдещ алкохолизиран УБИЕЦ на пътя?
  • 2 нойзи-герб

    40 2 Отговор
    не съм изненадан
  • 3 Еееее стига

    52 1 Отговор
    После ми говорете за правосъдието някой ще му писне
  • 4 Феникс

    40 1 Отговор
    Туй нещо така си е напълнило бузите със грантове че трябва да се пази от глутницата! :)
  • 5 ЖЕКО

    35 3 Отговор
    ЗНАИ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ФАШИСТИ ЗАКОНИТЕ НЕ ВАЖАТ Е ТОВА ДЪРЖАВА ЛИ Е
  • 6 обективен

    35 2 Отговор
    Престъпниците са на свобода ,благодарение на Темида , която тук трябва да се нарича Майка Тереза.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Червената шапчица

    2 9 Отговор
    Корабът Starship на SpaceX стартира четвъртия си тестов полет. Ракетата ще се опита да прелети половина земно кълбо, преди да се разбие в Индийския океан, предаде АФП.
    Starship е най-мощната система за изстрелване, създавана някога и е жизненоважна за плановете на НАСА за завръщане на астронавти на Луната. Изстрелването също така е свързано с надеждите на изпълнителния директор на SpaceX Илон Мъск един ден да колонизира Марс.
  • 9 Разбира се

    29 2 Отговор
    Че ще протестира! Съдията е допуснал грубо нарушение на закона. Това е недопустимо! Да бъде дисциплинарно уволенен, а не да се толерира един престъпник, който възпрепятства правораздаването, като той и защитникът му не се явяват пред съда!
    Какво ще коментира Съюза на пркурорите и този на съдиите! Камарата на следователите не я слагам, защото те само копират и нямат собствено мнение!
  • 10 ПЕРО

    18 2 Отговор
    ПО ВАЖНО Е МАРЧЕТО ДА ГО ЗАИБЕ ТОЯ ПЛЪХ
  • 11 В съдебната система

    17 1 Отговор
    Отдавна е настанала "голяма анархия", а смешните закони, приети напоследък, дават допълнителен хумористичен оттенък на случващите се събития и процеси.
  • 12 оня с коня

    2 24 Отговор
    Нойзи не знам защо някакси ми е симпатичен след ИЗКЛЮЧИТЕЛНО РЯДКОТО ИЗВИНЕНИЕ което поднесе на Обществото че е шофирал след употреба на Алкохол,НЕПРИЧИНЯВАЙКИ ПРОИЗШЕСТВИЕ така или иначе,и ПЪЛНО СЪДЕЙСТВИЕ на КАТ при проверката му.Затова и Определени ГАЛФОНИ независимо от социалния си Статус е редно да осъзнаят че както 5-те пръста на Човешката ръка не са еднакви,така и хората в Обществото не могат да се мерят с 1 Аршин!

    Коментиран от #19

  • 13 Мда

    25 1 Отговор
    Добре де, един готвач отиде в затвора за шофиране в нетрезво състояние и си излежа присъдата. Този нойзи е темидопомазан, дано не утрепе някой, след като се сдобие с колата.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този е потенциален бъдещ убиец

    18 1 Отговор
    Но такива са приятели със съда и съда не ги закача ,и да убие човек ще го пуснат
  • 16 Тома

    20 1 Отговор
    Този е от хората с безплатна карта за паркиране такива закона не ги лови
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Мхм

    12 0 Отговор
    Нека да видим обаче дали "факти" ще публикува поредния евро/доларо политически пасквил от нойзи, който никой не чете. Това е очаквано, заради индулгенцията към правосъдието.
  • 19 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    13 0 Отговор

    До коментар #12 от "оня с коня":

    Галфоните, които искат да ги мерят с удобен за тях аршин, трябва да бъдат убедени от съда, че всички са равни пред закона!

    Коментиран от #24

  • 20 Форинър

    13 0 Отговор
    Един глас в подкрепа на прокуратурата. Откъде накъде, този невменяем кретен е помилван? На колко хванати пияници не са взети колите? С какво несретника Цветков е повече от останалите? Нормално би било, като публична личност раздаваща акъл(не, че има де) наказанието за него да е по-голямо с цел превенция и наказание. Извод- щом си Цветков , закон не те лови. Потрес!
  • 21 Гост

    11 1 Отговор
    2.2 промила, но когато си праволно евроатлантически ориентиран, когато си безпощаден към пошлостта (ама на другите), за теб само условна и си задържаш колата.

    Когато си обикновен готвач или продавач, затвор и отнемане на автомобила.

    Правосъдие ...
  • 22 Мда

    12 0 Отговор
    Този на снимката няма абсолютно никакво достойнство. Лази към герб опорките в политиката. Напил се, хванали са го в рецидив за алкохолно нарушение и си иска колата, вместо да отиде в панделата, Пазят го, факт. Недосегаем...
  • 23 Порно

    11 0 Отговор
    Как пък точно за Нойзиту преобърнаха правото с хастара навън? Как не се случи на някой учител или на тракторист?
  • 24 оня с коня

    6 2 Отговор

    До коментар #19 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    НИКОГА всички не са били равни пред закона-нито при СоциализЪма,нито при КомунизЪма,нито при КапитализЪма,нито при ИмпериализЪма,...за ПутинизЪма пък да не говорим.

    Коментиран от #30

  • 25 Никоя

    13 0 Отговор
    "За кучета и котки можe, а за прасета - не може"...
  • 26 питам се

    9 0 Отговор
    никой ли не усеща миризмата
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 дотук

    8 0 Отговор
    беше със спазването на закона. Всеки политически боклук ще се споразумява и запазва скъпия си автомобил - няма да го върнат години назад, толкова зад..ници е излизал и се е подлагал, за да припечели за тази кола, а те сега да му я вземат.
    Нищо не се е променило и няма да се промени - винаго ще има закони и закони.
  • 29 Иван

    1 2 Отговор
    Един философ, когато има мисъл и - го напъне, къде - на пътя ли.

    Естествено - че трябва да се прибере, освен това - пил - не пил - нали ще го напъне пак.

    Така - че философ човек, много хора са философи един вид.

    Важното е - обществото - да не ги напрягаме - те и без това са напрегнати.
  • 30 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "оня с коня":

    При никой от строевете, които си изброил, не е демонстирано публично, за разлика от сега! Напълно разрушена държава, пълен разпад, старателно засаждан от повече от 10 години! За да могат да виреят плевели!
  • 31 Няма такава държава!

    4 0 Отговор
    Кое противоречи? В Италия мачкат Поршета, Ламборджинита и Ферарита с валяци! Италия да не е в Африка?! Просто тоя си е платил рушфет на когото трябва. В съдебната ни система, няма човек с автомобил под 100 бона! И това е от "заплата" 😄
  • 32 някой

    4 0 Отговор
    Един закон важи до първият прецедент , след него става вече "мъртъв закон" . Ще последва лавина от не-конфискувани автомобили в съда . Пътечките за измъкване - утъпкани. Ще си позволя да посоча един пример от древният Рим , когато е бил на върха на своето могъщество. В римската армия е имало такова жестоко правило , ако римската армия загуби , отстъпи , или избяга от бойното поле . Пълководеца строява останалата армия , и екзекутира всеки 10-ти войник по реда на строя, пред очите на останалите . Реда посочил войник - който се бил най-смело и храбро от всички - лош шанс . войниците възроптали , легионерите , ветераните . Настоявали да се пощади точно този войник . Войника излязъл пред строя и рекъл - Закона си е закон , щом е отредил да съм аз , закона не трябва да се променя заради един човек . И бил екзекутиран.
  • 33 Абдурдистан

    4 0 Отговор
    Разбира се ,че не противоречи на Конституцията,докога ще карат пияни и дрогирани?А правото на живот ?Те застрашават живота на другите и не го мислят.Съдията мисли ли за обществото ?Че и правото на ЕС споменава,ама няма такова нещо ,как ще противоречи
  • 34 450852

    6 0 Отговор
    Съдията иска да помогне на приятел,но нещо се е объркал.Решението се произнася в името на народа ,и това не е шаблон ,но се забравя смисъла от повтаряне.
  • 35 хитлер

    1 0 Отговор
    Щом съдът му я връща като богопомазен ще се намерят добри хора да изпълнят закона с кибрит. Братя където видите този автомобил знаете какво да правите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове