10 Юни, 2024 09:49 1 918 45

Първан Симеонов: Посланието от тези избори е наказание на политическия елит

  • първан симеонов-
  • избори-
  • резултати

Тези избори не се държаха нормално. Това е аномалия, в която всичко е надолу. Аномалия, която се дължи на умората, на това, че n-ти избори се правят, а и на известния протест срещу мейнстрийм звученето

Първан Симеонов: Посланието от тези избори е наказание на политическия елит - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

"Активността е ужасно ниска. Това променя доста планове. При такава активност цялата картина започва да се деформира".

Това коментира пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан".

"Тези избори не се държаха нормално. Това е аномалия, в която всичко е надолу. Аномалия, която се дължи на умората, на това, че n-ти избори се правят, а и на известния протест срещу мейнстрийм звученето. Протест, който се изразява или в негласуване, или в гласуване за протестни опции", обясни той.

"В последните месеци, където и да отида, буквално навсякъде се намираше някой, който ме пита "Как се движи полк. Марков?". Беше станал легенда. Този израз за полк. Марков стана нещо като вътрешнозаводска шега. Оказа се, че не е шега. Тези хора действат от доста време насам. Може би беше въпрос на време", отбеляза Първан Симеонов в интервю за предаването "Преди всички".

Според него обаче е трудно сравним пътят на "Възраждане" и "Величие":

"Ако "Възраждане" има някакъв по-ясен профил, то тук ми изглежда по-мрежово, по-аморфно, на пръв поглед няма някаква ясна, изяснена физиономия".

"Тоягата Григорова през пръстите на политическия елит сега беше заменена с още по-жилава тоягата "Величие", изказа мнението си социологът. По думите му обаче такъв тип формации, които ненадейно са се оказали в НС, трябва много да внимават.

Според него ако се появи партия на Румен Радев утре, активността отново ще скочи. Активността скача, когато дойде някой нов и голям, изтъкна той и може да се окаже, че Радев е необходимият буфер срещу пълната радикализация:

"Начинът да пребориш радикализацията е да предложиш умерения прочит на същото".

Всичко, което е протестно или националистично, върви нагоре или поне е стабилно, констатира Симеонов.

"Започва да се появява по-ляво, по-наказателно, по-бодливо, по-източно. Това е и "Възраждане", това е Григорова, това е и "Величие", "Меч". Костадинов проби една партина, по която ще минават и други хора. Накрая по нея може да дойде и самият Радев и просто ще вземе всичко".

Според Първан Симеонов най-логично сега е "първо да се намали партизанщината":

"Това първо трябва да дойде от ПП-ДБ. Там трябва да има смирение. Те трябва да разбират добре, че наистина предупреждението е много сериозно. Оранжев е картонът. Категорично не са в позиция да поставят условия, трябва да си дават сметка за това".

Социологът подчерта също, че Борисов и ГЕРБ губят много гласове, но това не се забелязва: "ГЕРБ е 100-150 надолу. Това не е майтап".

По думите му Борисов е в сложната ситуация да няма с кого да управлява. И той трябва да се смири, категоричен бе Симеонов.

"На фона на наказанието, което политическият елит преживя с тези избори, ще сбъркат всички, които навиват Борисов отново да става премиер. Посланието от тези избори се очакваше да бъде, че Борисов се връща. Но усещате ли, че вече почти денонощие не си говорим за това. Посланието от тези избори е друго и то е наказание на политическия елит. На този фон още да политизираш не е добре", коментира той. И продължи:

"Спасителното тук е да направят това, което трябваше да направят със сглобката - истински черноработническо правителство, което по ясна програма да направи няколко неща. Не да рестартира държавата, а просто да свърши някаква черна работа по ежедневието на България".

Социологът е категоричен, че е необходима експертна формула, която да управлява страната. Това, според него, може да има широка подкрепа.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гербер

    3 39 Отговор
    Борисов се завръща триумфално!

    Коментиран от #11, #13, #34, #41

  • 2 Роки

    48 1 Отговор
    Само в България дори при НУЛА процента избирателна активност, ще имаме парламент с 240 нагли крадци, които отново ще се кълнат, че ще спазват законите на страната.

    Коментиран от #43

  • 3 Някой

    42 1 Отговор
    Според мен, политическият елит се бори усилено, за да намали избирателната активност. Така твърдите електорати изпъкват по-силно, а и изборните мушенгии се правят по-лесно.
    Не виждам някой от политиците ни да се закъхарил за ниската изборна активност.
  • 4 Нено

    13 8 Отговор
    Задава се нова мощна политическа сила.

    Коментиран от #16, #17

  • 5 Мнение

    21 6 Отговор
    Най-вероятно ще отидем на нови избори. Който и да управлява в момента рискува да се срине наполовина. За Борисов и Пеевски е изгодно да протакват. Ония лумпени от ПП-ДБ ще се самозанулят. Същевременно няма риск да влязат в Магнитски, понеже уж се стараят да го играят проатлантически, като че ли всичките им милиарди не бяха от бизнес с Русия.
  • 6 наказание на политическия елит

    23 0 Отговор
    наказание на политическия елит ! И Наказание на Този Народ! За Мърляшкото отношение по отношение на себе сди и своите Деца!
  • 7 Пич

    21 5 Отговор
    Жалката и смешна картинка показа, че кравите са пропуснали да нагласят машините да порязват дребосъците, защото са приели, че те да безопасни! И сега се блещят за Марков. Иначе всичко беше нагласено според предварителните данни, защото по предварителните бяха неманипулирани и даваха второ място на Възраждане! Това ги притесни мучащите, и взеха мерки!
  • 8 Мозъчен тръст

    21 2 Отговор
    По всички важни теми политиците и гражданите се разминават.Това доведе до тези катастрофални резултати за всички партии.
  • 9 Това бяха най смешните избори в

    14 1 Отговор
    Цялата ни история на България !
    Нека се посмеем заедно другари !
    Калин Георгиев Георгиев.
  • 10 Ани

    21 4 Отговор
    Народът не е прост и всичко вижда и разбира. И спрете с тая глупост, че "от народа зависело". Няма значение как се гласува. Горе стоят едни хора, плюнчат молива и разпределят процентите. С ала-бала и качествено направен "наш" код на флашките много се постига.

    Коментиран от #24, #28

  • 11 Гробар

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гербер":

    Триумфално?С 500000 гласа? Хахахаха ....всички са наказани.Българският народ е мъдър.
  • 12 Българин

    15 1 Отговор
    По-лошо е положението на "политиците" и анализаторите по медиите. Ужасяващо ниската избирателна активност им казва: Не ви харесваме. Разкарайте се! А те повтарят постоянно: Трябва да се промени нещо в политиката. Трябва да има стабилно правителство. Пак ще си върнем доверието на хората, макар че сме лъжци... И виждат, че от години активността пада, че не си връщат доверието на народа, и продължават като луди да повтарят все същото. Тоест горепосочените са напълно превъртели крадци. Накрая активността ще падне под 10 процента, защото никой от политиците няма намерение да се променя. Те вярват, че вовеки веков ще си крадат. Приличат на император Нерон в Древен Рим, който е говорел по същия начин преди да бъде свален от власт.
  • 13 Поумнял

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гербер":

    Чак триумфално! Не знам с кои може да направи коалиция! Пак ни чака служебно правителство , ама тоя път ще го нарекат експертно!:) Нищо чудно да сложат Ренета Инджова начело , тя е голяма експертка!:)
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Нищо добро не ни чака!

    4 1 Отговор
    Вземам за Мозамбик влака!
    Повличам и двата си крака!
    Мина ми вече мерака!
    Меги от Тервел.
  • 16 Дъртак

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Нено":

    Мощна е колкото дъртия ми х.и !:)
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Виж и чуй

    21 0 Отговор
    Индия има население 1,4 млрд.д. и имат 540 депутати
  • 19 ГЕРБ пичели!

    19 0 Отговор
    С гласовете на всички нискочели!
    В живота нищо не прочели!
    Кака ви Нели.

    Коментиран от #33

  • 20 Приземен

    19 2 Отговор
    Няма никакво наказание на политическия елит! Това е една много глупава мантра - управлявалите мутри пак ще си управляват и паричните потоци ще минават през тях. Населението на територията наказа ЕДИНСТВЕНО СЕБЕ СИ!!!!!

    Коментиран от #22

  • 21 Евроатлантик Шиши

    10 1 Отговор
    Всички ще ми седнете в скута, защото толкова ви е акъла !
  • 22 Българин

    16 0 Отговор

    До коментар #20 от "Приземен":

    Никое царство не е вечно. И времето на мутрите, синовете, дъщерите, внуците и съмишлениците им ще дойде. Но ти си вярвай, че ще крадат още десет хиляди години. Всички назад в човешката история, които са крали по подобен начин, са били отстранени, въпреки че някои са били фамилии с вековни традиции и власт. И тези ще паднат.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Туйто!

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Ани":

    В десетката! Браво!
    Това е и моето мнение.
  • 25 тгфика

    7 3 Отговор
    Първане,мръсен лъжец, очакваме с лъжливата си муцуна да си изядеш дипломата в ефир, за дето не видя партия Величие. Как не те е срам бре мръсник? Колко ви платиха да лъжете и да криете за Величие. Заради манипулациите ви много хора не пуснаха глас срещу мафията, а иначе щяха да гласуват масово за Величие и да изгонят мафиозите. Колко ти платиха бре козел? Какво ще си купиш с тези пари? Да не ги дадеш за нещо дето не ти се иска? Мръсници "лози" и мисирки. Трябва да ядете тоягите. Да си изядеш дипломата негодник. Христос Воскресе.
  • 26 Край

    13 0 Отговор
    Хората не искат да играят по тези правила а политици, анализатори, политолози, социолози, журналяци, и всякаква олигархична гмеж се прави, че не разбира че без промяна на избирателната система в МАЖОРИТАРНА с демократичния проект за България е приключено. Само че това означава нов политически елит и това ги плаши повече отколкото задаващата се диктатура.
  • 27 Мъдрият

    7 8 Отговор
    Основният проблем дойде от българския народ и нежеланието, мързела и незаинтересоваността му за България! Защото масово НЕ ГЛАСУВА!

    Много съм разочарован от ниската избирателна активност! Оказа се по-ниска и от най-лошите прогнози и очаквания, и за това резултатите са катастрофални за България!

    Тези резултати са получени от това, че твърдия електорат при ниска избирателна активност - има голяма роля!
    Затова аз призовавах да се гласува, защото при 85% избирателна активност герп щяха да са трети, дпс седми, а подмяната нямаше да влязат в парламента... Но всичко това не се случи!

    Спечели партията на НЕГЛАСУВАЩИТЕ нелогични и неразумни хора в България - има 68%

    Оказа се, че нашият народ не е дорасъл за демокрация, не разбира какво значи това, и не желае да имаме силна и независима България! Жалко!
  • 28 Народа..... Не е....

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ани":

    Ама а... ала бала, шиши миши, много си проницателена и умна. 👏.
  • 29 Гацо

    9 0 Отговор
    Първане-Козане, ти и на предните избори баеше същото, ама никой не го взима под внимание това наказание. Дебелите си правят схемите, а "добрите" демократични сили им помагат ...
  • 30 00001

    12 2 Отговор
    Наказание за Българите , не за политиците. Българите са винаги потърпевшите, те плашат щетите и сметката за кражбите, глупоста, неспосбноста и мързела на политиците си. Но политиците са огледален образ на Българина, каквото българина си харесва и смата че изглежда като него това си избира, Няма за какво да се оплакват. Няма нищо общо с други държави, всички нещастиа са си българска изработка. И никой друг няма да дойде за да оправя тази страна, озвен ако не си наемете и платите на чужди експерти, или на Български експерти които не живеят в България. От Българин отгледан в България ефекта се вижда от десетки години.
  • 31 факуса

    8 2 Отговор
    голямо наказание,пак на власт,може би са последните избори,после кат в осрайна,демократично ги забраняват и гъбарите целоднево целогодишно мое си берат гъби
  • 32 не може да бъде

    4 0 Отговор
    Ами да големият проблем е че Възраждане може да се окажат много умерени в сравнение с тези които идват!Празникът свърши ,г-да съдебни заседатели!А в Испания една партия която се казва "Празникът свърши" /Se akabo la fiesta/ вкарва 3 души в Европейският парламент с 4,5% от гласовете!Крайно десни!
  • 33 факуса

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "ГЕРБ пичели!":

    ами пичели,щот тез нискочели и гъби не берат,предпочитат си пържоли,а гъбарите у нас щот са многочели, здравословно си пасат,докат чакат нискочелите от висок холестерол да мрат
  • 34 факуса

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гербер":

    и в европейски зелен синхрон ще житка с жипка електрон тлъстият ни прост мутрафон
  • 35 Шаран БГ

    13 1 Отговор
    Каква УМОРА от избори го "гони" и този специалист ? Българинът е ОТВРАТЕН от партии и политици престъпници !! Как е възможно да е създаден и узаконен изборен кодекс, пълен с недоразумения и откровени нарушения на Конституцията? ВЪЗМОЖНО Е !! Възможно с единствената цел – отново НИЕ да сме на власт !!
    Факт е ,че до изборните секции ходят само "бюджетниците" и "купените " гласоподаватели. Следват неправомерните гласове от чужбина. Защо никой не смее да каже колко пари струва ЕДИН ГЛАС от Турция, от Англия, от Испания, от Австралия или от САЩ. Безсмислието и липсата на всякаква почтеност и логика в това гласуване за български Парламент е също толкова престъпно, както и КУПУВАНЕТО на избирателен вот, като се оневиняват организаторите, партиите - престъпници. Изкарват се престъпници гладните български граждани, водят се дела, ангажира се цялата правозащитна система за глупости. А създателите на този закон се " подсмихват под.мустак" !!
    И нормалният почтен български гражданин НИКОГА НЯМА ДА ОТИДЕ И ДА ГЛАСУВА за престъпници !!!
  • 36 Бамбука

    4 0 Отговор
    Народа чу , че политиците ни не казват нищо за него. Няма послания, няма стратегии за развитие, няма грижа за неговия живот. Препираха се, изпираха се, дуднеха опулени по екрани и плакати. Ако не е администрацията, която гласува под строй, Герб нямаше да съберат и 4 %.
  • 37 Хейт

    8 1 Отговор
    "В последните месеци, където и да отида, буквално навсякъде се намираше някой, който ме пита "Как се движи полк. Марков?". Беше станал легенда." Тоест, горният пич признава, че от 2 месеца е знаел, че Марков ще влезе в парламента, ама мълчал като комунист на разпит и убедително все му давал 0%? Хвала на таквизи социолози!

    Коментиран от #45

  • 38 Асен

    4 0 Отговор
    Доколко са легитимни избраните партии от 32% гласували при минимум 51% за признаване на законност в демократична среда ?
  • 39 Съмнително!!!

    8 0 Отговор
    Измамниците и подкупни социолози като този, бяха засилили процентите на ГЕРБ с 10% нагоре!!! Колко ли финикийски знаци са получили за манипулиранато на електората?!
  • 40 никое наказание не е достатъчно

    5 0 Отговор
    Някой трябва сега да касира изборите и отиваме на поправителен!
  • 41 Иво

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гербер":

    И като си отиде следващия път, Борисов ще постави нов рекорд по протести.
  • 42 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор
    И какво точно е "наказанието" 🤔🤔🤔
  • 43 Няма избор

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Роки":

    Такава конституция ни завещаха сценаристите и режисьорите на прехода и новия обществен строй! Винаги за да е валиден един избор първо трябва да има кворум и второ гласувалите от кворума трябва да имат най малко 50% от гласовете + 1 глас - при обикновено мнозинство, при квалифицираното мнозинство е 2/3 от кворума, при абсолютното мнозинство са 2/3 от имащите право на глас. Българските избори са фарс. Те са неспособни да убедят хората да отидат до урните, защото народа е отвратен от творчеството им, само лъжи, измами, кражби, присвоявания, лични обогатявания - невинни няма, за кого точно да гласува българинът?
  • 44 Айде

    1 0 Отговор
    Първан, не си доспал от тия телевизии! Българите не са уморени, а отвратени! Тези избори не са легитимни! Не трябва България да се управлява с 6% от избирателите! Сега Борисов ще получи неформална подкрепа от ДПС и ИТН и се връщаме 15 години! С общо 10 % от избирателите! Глупав народ сме!
  • 45 Шорошко мюре

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "Хейт":

    Всъщност " Величие " са проект на соросите от НБУ. Самият пишманполковник Марков е на заплата там. Те самите се хвалят,че действат конспиративно. На последните 1-2 избора се видя,.че патриотичният вот сред емигрантите се засилва и шорошнята намери тая дебела трътка да я подсуне за мюре сред младите емигранти.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове