Last news in Fakti

10 Юни, 2024 22:07 1 483 38

Станислав Бачев : Няма вече големи партии, а хората, които са избрали да не гласуват, са най-голямата партия в момента

  • избори-
  • политически елит

Като "въздух под налягане“ политологът определи появата на новата партия "Величие“, като това определение се налага заради цялото им общото говорене и липсата на конкретика

Станислав Бачев : Няма вече големи партии, а хората, които са избрали да не гласуват, са най-голямата партия в момента - 1

Това са най-добрите избори за последните 30 години, защото недвусмислено показаха отвращението на народа спрямо антиелита, както към тези, които са управлявали и управляват, така и към тези, които са играли удобната роля на опозиция.

Това каза Станислав Бачев – политолог и международен анализатор пред Радио "Фокус“.

"Очевидният проблем тук е, че народът е отвратен и не желае тези хора. Проблемът не е в системата, а в представителността. В момента има една огромна ниша, която стои празна, и не само в лявото политическо пространство, но и в дясно, и в центъра.“

Основният извод след предсрочните парламентарни избори за политолога е, че няма вече големи партии и че хората, които са избрали да не гласуват, са най-голямата партия в момента, тъй като "да не отидеш да гласуваш също е избор и също е проява на позиция“.

По думите му политическите партии показаха на тези избори своя електорален таван, който по същество е дъно. Отчетливо се забелязва според него огромната електорална дупка в целия спектър на политическото пространство, като отлив се наблюдава при всички партии.

Огромен е процентът на гласувалите "Не подкрепям никого“, но още по-голям е процентът на тези, които съзнателно не са отишли да гласуват. "Тези партии в момента, този политически антиелит няма никаква връзка с реалността на българина независимо от неговия етнос, религия и социално положение. Настоящият антиелит има скъсване с реалността,“ обясни той и добави, че все пак е хубаво, че хората започват да се събуждат.

"Именно там е ключът към разкриването на отговора къде се крие проблемът на българския политически живот, и това е, че хората не намират представителството. Отваря се една голяма електорална ниша за политически партии, които вече стъпват на истинския авторитет и които са добре приети както на Запад, така и на Изток.“

Според Станислав Бачев днешните политици живеят в някакъв балон на алтернативна реалност, извън която нещата или не съществуват, или съществуват само в рамка на предизборната кампания.

"В момента в България няма цел. Тази нация в момента е нация без цел,“ каза той и добави, че политиците пропускат нещо много важно, а именно демографския проблем, както и това, че държавата се дезинтегрира като територия с обезлюдяването на огромни части от територията ѝ.

Като "въздух под налягане“ политологът определи появата на новата партия "Величие“, като това определение се налага заради цялото им общото говорене и липсата на конкретика. "Да се говори за вълна, за спасение и т.н., е просто абсурдно. Това е просто надуване без покритие,“ обобщи той.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радио Елто

    22 2 Отговор
    Благодаря ВИ Автор господин Красимир Тодоров за Полезната инфо Статия
    с Уважение
  • 2 Хихи

    14 33 Отговор
    Негласувалите били най-голямата партия. Че от тях нищо не зависи. Дойни овци за мафията.

    Коментиран от #24

  • 3 Хохо Бохо

    21 22 Отговор
    Ако народът беше отвратен от тези хора щеше да гласува за други хора вместо да ходи за гъби.
    Явно му харесва мафията да го управлява...
  • 4 12343211

    12 2 Отговор
    ок.
    Времето ще покаже.
  • 5 Путлер е пътник

    8 11 Отговор
    Гнусните фашисти изпълзяха от дупките си. ще трябва пак да бъдат наказани.
  • 6 Конспиратор

    10 17 Отговор
    Не Гласуването не може да е обществена цел на множество граждани на вековна държава.
    Може би традиционно са още в 18 век , когато имат само османската държава и й правят "на пук"!

    Коментиран от #8

  • 7 Христо Божилов

    4 9 Отговор
    Ааааааааа полудяваме! Величие е в парламента! Убихме системните партии. Толкова сме щастливи
  • 8 друг Конспиратор

    13 3 Отговор

    До коментар #6 от "Конспиратор":

    За негласуването си прав. Решението е масово гласуване с "не подкрепям никого" или старата бяла бюлетина, последвано от пасивно гражданско неподчинение.
    Това е истинския червен картон за упрвляващите.
    Описано е много добре в романа "Проглеждане" на Жозе Сарамаго (продължение на друг от най-известните му романи "Слепота").

    Коментиран от #9

  • 9 Хохо Бохо

    7 5 Отговор

    До коментар #8 от "друг Конспиратор":

    Като гласуваш "за никого", за кого гласуваш, приятелю?..

    Коментиран от #10

  • 10 друг Конспиратор

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "Хохо Бохо":

    За промяна на статуквото и спазване на Обществения договор.
  • 11 Тоалетната хартия

    16 2 Отговор
    Нямам желание да ходя до урните да гласувам. Раздайте оръжие, там ще се наредят хората!!!
  • 12 мхм

    5 4 Отговор
    страхотна статия, страхотен анализ, но само с един коментар - Проблемът не е в системата, а в представителността.
    ами системата е рожбата на представителността
  • 13 Край

    14 2 Отговор
    Проблема е че системата не излъчва качествен политически елит. Както и да гласуваме Лъчо Мозъка все пише законите а Дебелите наглеци все крадат. Коя е системата....която трябва да го направи. ИЗБИРАТЕЛНАТА СИСТЕМА. А стига бе. Каква тайна за социолози, полотолози, телевизори, анализатори и пр. хранена от олигархията паплач. Промяната може да стане само с промяна на избирателната система. Два избора с Мажоритарна система в 2 тура и ще имаме коренно порменен елит. Стария това няма да ви го разреши доброволно - трябва да му се наложи.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 😅😂😆.....

    8 3 Отговор
    Тц.. тц.... Пак голям майтап и с тези избори, те майтапите в България край нямат, този политолог не го разбрах, нямало представителност, е как да няма, Император Боций Банкборисготски ще управлява с великият везир Шишо Домузоглу, и ще им помага патриций Славий Ближиг@зий, от тази по голяма представителност няма, егати и майтапа🤣🤭, направо ми иде да разбият шишето с ракията в кратуната си... Без майтап!
  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 13 Отговор
    Станиславчо, тези които не гласуват са КОМПЛЕКСАРИ! Тресе ги комплекса на малкия незначителен човек и по този начин се въздигат в очите си... Жал ми е за тях, защото са неволни роби на медийните манипулатори.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Всъщност

    4 8 Отговор
    Нищо подобно.Негласувалите са аполитични и незаинтересовани за бъдещето на страната.Колко хора ви казват " Не се интересувам от политика" !
    С гласувалите с Не подкрепям никого " са точно протестния вот ,около 3 % от гласувалите.

    Коментиран от #33

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Тъмен субект

    12 1 Отговор
    В последните 4 години (като се започне с протестите) българите много ясно показват какво искат. Избират хора, които има вероятност (или поне заявяват), че ще го свършат. Ако няма такива политически субекти, не гласуват. Не желаят да овластят никой, който не ги представлява. Това е изключително ясно. Също така е ясно и че не се хващат на думи и на бутафории - много внимателно гледат кой какво ПРАВИ. Това е категорично ясно.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Малката Виена

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Мъдрият":

    има традиции в ласкаенето на Величества. Както днес заяви пациента, представящ се за полковник, от утре ще трябва да се обръщаме към него и към Остап Михайлов с "Ваши Величества". Тренирайте, русенци!
  • 24 Няма да гласувам

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хихи":

    Кой е дойна овца?Аз поне с гласа си не давам субсидия на българофобите в парламента.

    Коментиран от #25

  • 25 друг Конспиратор

    4 2 Отговор

    До коментар #24 от "Няма да гласувам":

    Напротив, много е вероятно гласувайки да даваш.
    Ако избраникът ти не е преминал процентната бариера, ето ти субсидия за Боко, Шиши и т.н.
    Единствено с гласуването "не подкрепям никого" си сигурен, че гласът ти не се разпределя.
    Само това е протетсен вот.
    Другото са пари за Сърп и Чук, Меч, Леви, Десни, Център и всякакви субекти, които се "хранят" от избори.

    Коментиран от #32

  • 26 Крумов

    3 0 Отговор
    Само Апокалипсис, умираме, загиваме, все такива неща. Така е - но е нормално - като няма пари - няма деца.

    От друга стана - никой не ни напада, за да се притесняваме. Какво да се прави, има криза, постепенно ще се стабилизира - младите едва ли ще са съгласни на диктатурата.
  • 27 91912156

    7 0 Отговор
    Една част от негласувалите смятат, че от тях нищо не зависи ,други са си уредили живота и не се интересуват кой ще управлява ,а си драскат по фейса по съвсем други теми .А съдбата на БГ е важна и са нужни държавници които да могат да се противопоставят и на олигарсите които мислят само за себе си .И най после самите олигарси да разберат че живеят в държава в която никой не им е длъжен ,да си играят на платени протести ,ако не им отърва ,а да направят нужното за благото й в широк мащаб за да останат в историята с личен пример ,а не само в коя друга държава да купуват скъпи имоти ,скъпи воаяжи ,яхти,самолети и прочие и не винаги по законния начин.То така и започна прехода ,с много грешки и стремеж към далавери,как да излъжат наивността на хората в своя полза.

    Коментиран от #30, #31

  • 28 Хайде сега

    7 0 Отговор
    Какво значи БГ няма цел?А кой й дава възможност да има цел?Гледаме личностни битки които продължават и в НС но не в полза роду,а кой да надхитри другия за да изпълни поръчка за която са го спуснали.В случая ПП дошли с голямата кошница и с дипломи ,(въпреки,че е спорно ),защото българина се прехласва по дипломи,а не по качества ,морал и действия,прехласва се по приказки- опорки и розови сънища, вярва на черния пиар ,на манипулации.И така стигаме до дестабилизация,за която други са платили за да се възползват.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 абе мушмуле

    4 2 Отговор

    До коментар #27 от "91912156":

    нали ходихме и гласувахме 35г и кво стана...от тук нататък така ще е и по зле ще става
  • 32 алоо конспираторът

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "друг Конспиратор":

    аз не съм гласувал но ти от знаеш че ако бях нямаше да пусна глас за Боко а?
  • 33 Пълни глупости

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Всъщност":

    Си написал
  • 34 Крик

    7 0 Отговор
    При 32% избирателна активност изборите трябва да се анулират. Не можв толкова нищожна част от населението да избира кой да ни управлява. Тези, които не си направиха труда да отидат да гласуват, никой не наказват, освен себе си и всички останали. Това е безотговорно отношение. Блсгодарение на тази "най-голяма партия" пак дадоха властта на герб дпс пп. Нищо не промениха с тяхното негласуване, напротив. Пак им дадоха властта.
  • 35 Гордостта на Тарра

    7 0 Отговор
    Какво излиза 65% не искат никоя партия в парламента..

    Коментиран от #38

  • 36 Порцеланова кукла

    6 0 Отговор
    Една хипотеза при 80% гласували и 70% не подкрепят никога какво става .. трябва ли партиите да се изкарат от парламента
  • 37 Овчев

    4 0 Отговор
    При избирателна активност 32% победителят ГЕРБ има по - малко от 8% от имащите право на глас. Така не се управлява държава. Изборите трябва да се обявят за нелигитимни, когато гласуват по - малко от 50 + 1 % от имащите право на глас. Това ще отрезви пишман политиците.
  • 38 Луд

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Гордостта на Тарра":

    Тези хора
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове