Last news in Fakti

10 Юни, 2024 22:41 5 628 42

Васил Божков спечели безапелационно двубоя си на електоралното поле с Иван Гешев

  • избори-
  • божков-
  • имав гешев

Резултатът на "Център" е 22 920 гласа, което е 1.16%, докато "Граждански блок" заедно с Партията на българските жени, е събрал подкрепата на едва 2851 души, или 0.14%

Васил Божков спечели безапелационно двубоя си на електоралното поле с Иван Гешев - 1

Коалицията на санкционирания по глобалния закон "Магнитски" и обвиняем Васил Божков "Център", който в петък ще се изправи пред съда по обвинения за престъпления по т.нар. хазартно дело, постигна по-добър изборен резултат от разследвалия го бивш главен прокурор Иван Гешев и коалицията, в която той участва - "Граждански блок". Това съобщи "Дневник".

При обработени 93.53% СИК протоколи в РИК и данни към 18:00 ч. днес резултатът на Божков и "Център" е 22 920 гласа, което е 1.16% от подкрепата на гласоподавателите. Бившият главен прокурор Иван Гешев, който участва в изборите в коалиция "Граждански блок" заедно с Партията на българските жени на Весела Драганова, е събрал подкрепата на едва 2851 души, или 0.14%.

Доколкото обаче и двете формации са регистрирани в ЦИК като коалиции, те няма да ползват държавна субсидия, която за партиите се полага след преминаване на 1% от подкрепата, а за коалициите той е 4%. Субсидията се изчислява на база на действителните гласове за съответната партия, умножени по 8 лв. Това е стойността, която Бюджет 2024 залага.

На 9 юни бившият главен прокурор Иван Гешев, водач на листата на КП "Граждански блок" и обвиняемият Васил Божков, който води списъка от кандидат-депутати на "Център", се изправиха един срещу друг в 25 МИР, където по традиция се водят т.нар. лидерски битки.

Когато началото е трудно, успехът предстои. Благодаря ви за подкрепата. Център продължава борбата си до победа. #БъдетеЗдрави", написа в профила си във фейсбук, откъдето предимно води кампанията си, Васил Божков ден след изборите. Първата му партия "Българско лято" успя да се яви само на два вота през 2021 г, като на вторият получи едва 1.80%, след което попадна под санкциите по "Магнитски".

"Благодаря за усилията на всички, които се включихте в кампанията и на всички, които подкрепихте ГРАЖДАНСКИ БЛОК! Продължаваме заедно!", обърна се Гешев към привържениците си, за да отчете изборния резултат.

Най-много гласове Божков има в София, Благоевград и Пазарджик, показват данните на ЦИК при данни от 97.03% от протоколите, а 1550 българи зад граница са гласували за "Център" на Божков.

Коалицията, в която участва и Гешев, е получила най-голяма подкрепа в София, Благоевград, Бургас и Сливен. 49 души зад граница са дали гласа си за коалицията на бившия главен прокурор.

Докато беше главен прокурор, Иван Гешев разследва Васил Божков, а след връщането на хазартния бизнесмен в България и след отстраняването на Гешев в различни медийни участия и двамата са коментирали въпроса дали биха се коалирали срещу Бойко Борисов, когото и двамата обвиняват.

"Бих си партнирал с партията на Иван Гешев, ако той честно излезе и каже как е работил, кой му е нареждал и какви безобразия е правил. Да се покае, да каже истината за всичко, което се е случило, и тогава бихме могли да си партнираме с него", коментира Божков в отговор на въпрос дали би си партнирал с политическия проект на бившия главен прокурор Иван Гешев.

В началото на май Гешев коментира при Станислав Цанов: "Това, че си противник с някой, не значи, че не можеш да го уважаваш в някаква степен. Това са две успоредни магистрали. Който и да стигне първи, ще е добре за България", като така потвърди, че предпочита да работи с него, отколкото с Борисов.

Движение "Център" бе основано от бизнесмена Васил Божков през февруари 2024 г., след като предишният му политически проект - "Българско лято", попадна заедно с него в списъка на санкционираните по американския закон "Магнитски" личности и организации и не може да се явява на избори. Партньори на Божков, на когото са повдигнати близо 20 обвинения, са бившите партньори на "Български възход" и Стефан Янев - партиите "Свобода" и "Българска земеделска партия".

С коалиция "Граждански блок" на изборите се яви бившият главен прокурор Иван Гешев, чийто политически проект все още не е регистриран. В обединението участват партиите Български демократичен съюз "Радикали" и Партията на българските жени.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Скелет

    23 22 Отговор
    Черепахата има повече кинти и затова повече галсове е купил .
  • 2 Конспиратор

    12 11 Отговор
    ✔️Център" е 22 920 гласа, което е 1.16% от подкрепата на гласоподавателите.✔️
    И ще има право на държавна субсидия, ако пожелае да се възползва според закона.

    Коментиран от #33

  • 3 Вуте...

    30 7 Отговор
    Черепот е арен чиляк......
  • 4 да не забравите

    21 7 Отговор
    откъде е тръгнал
    на кой разрешаваха да яде сладолед в Магура преди 1990
    Дори се оказа репресиран

    Коментиран от #31

  • 5 Слава на България

    31 16 Отговор
    Божков и другите от СИК са ограбили държавата, вие го изкарахте светец
  • 6 Кво си мерят тези?

    20 6 Отговор
    Безкрайно ниския резултат ли?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Тттн

    18 14 Отговор
    Ако тръгнат след гласувалите за Божков ще се отвори бая работа на прокуратурата....ако работеше де ххъхъхъ
  • 9 Аре

    12 23 Отговор
    Черепа ще ходи скоро при трактора,кой не верва да пита тиквата
  • 10 мислех го за

    4 9 Отговор
    по сериозен...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Е голям" успех "

    3 13 Отговор
    "Безапелационно " и платено само 2000 заблудени за Божката превратажията и доста по малко за присъдружната му партия на Ваня и Мая,дето се изръси 7 млн.Поне им останаха марковите дрешки за по 5000 лв бройката .Много се изхвърлии,остава субсидия утешително да си плаща пурите.
  • 13 Хохо Бохо

    26 1 Отговор
    Нашите мафиоти не могат да се мерят с Божков и затова ги очакват интересни времена...
  • 14 7те козякливи джуджета:

    9 11 Отговор

    До коментар #11 от "КАК Е":

    Колко па да е "начетен"?
    .... Чел е "" Мечо пух"?!

    Коментиран от #18

  • 15 Браво

    16 0 Отговор
    За Божков има 22 920 гласа !

    Коментиран от #26, #40

  • 16 Е възнесе се

    4 18 Отговор

    До коментар #11 от "КАК Е":

    И какво е чел хазартния бос и изнудвач Божков ,т.е.колко книги ,какви ,явно му светиш.?Чери се интересува как да печели нечестно,да влияе,да си върти далаверите и метреси .Гешев е много по ерудиран,но събитията около него го разтърсиха психически и много избърза с тази партия и с негативна кампания .

    Коментиран от #20

  • 17 Кой ще е премиер

    9 9 Отговор
    Бойко вече го е страх от народа...Но се намери смел политик който е готов

    Коментиран от #24

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Киро Тапиро

    9 8 Отговор
    Цар Тиква ще пребъде ние пак сме с него.
  • 20 ама ти сериозно ли?

    27 3 Отговор

    До коментар #16 от "Е възнесе се":

    много лесно можеш да провериш в нета колко е чел божков и ще се изумиш даже дори няма да можеш да го асимилираш и ще си помислиш че е лъжа за по-лесно оправдание !!! човека е светлинни години пред теб с мозъка…
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Иван

    8 4 Отговор
    Най-вероятно - са му лоялни от персонала, все пак - радваше със заплати сума ти хазартен бизнес.
  • 23 Сиганин

    3 6 Отговор
    Бат Боко мое да избира. Гербппдбитнвеличиебсп или гербдпситнвеличие. Бащицата пак раздава картите и показа на децата как се праи.
  • 24 Е ще е най добрия премиер...

    6 6 Отговор

    До коментар #17 от "Кой ще е премиер":

    В историята на България
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Диан

    5 15 Отговор

    До коментар #15 от "Браво":

    Не се знае колко точно гласа има за Божков след като се е явил в коалиция...Все пак той е един недостоен човек, който на миналите избори беше коалиция на БСП - партията, която го направи мафиот и убиец...Наглостта му е по-голяма и от тази на БСП...За него сигурно са гласували хората от страх...
  • 27 Артур Артуров

    10 5 Отговор
    Помните ли на предишните избори или преди време: СТЕФАН ЯНЕВ - "Ние не сме партия на олигарсите" - така пишеше на плакатите . А СЕГА С КОЙ СИ БЕ, ПРЕДАТЕЛЬО, ИЗЛЪГА ХОРАТА, ЧЕ НЯМА ДА ГЛАСУВАШ ОРЪЖИЕ ЗА УКРАЙНА, ТЕ ГЛАСУВАХА ЗА ТЕБ, ВЛЕЗЕ В ПАРЛАМЕНТА, И ПОСЛЕ ГИ ПРЕДАДЕ, КАТО ГЛАСУВА ОРЪЖИЕ ЗА УКРАЙНА. МРЪСНИК!
  • 28 Какъв

    16 1 Отговор
    Двубой пък Има Гешев с Божков.Божков има сметки за уреждане с дебелака Магнит и с Толупа.А Гешев е изпълнявал поръчките на Шишо и Нищо.Отдавна чакам развръзката ,Божков също да влезе в НС на терен .
  • 29 До Ком.9

    14 3 Отговор
    Предпочитам обратното Тиквата да ходи при Трактора завинаги.Ъой Сретан скоро излиза от затвора........А дано....
  • 30 До Ком.26

    14 3 Отговор
    По-недостоен от Тиквата няма,а да не говорим за греховете му има томове материали.А и д аферите д жените Манхатън гейт и Барцелонагейт и прането на пари и овшорките,рекетите,ненадминат е.Много закъснява възмездието му?????????
  • 31 Лелееее

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "да не забравите":

    Сладоледа забранен ли е бил?
  • 32 Стършел

    8 1 Отговор
    Другият път да направят коалиция заедно, ще бъдат атракцията на следващите избори 🎪🎠🎡
  • 33 оня с коня

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Конспиратор":

    Разбира се че "Център" на Божков както и ВСИЧКИ ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ имат право на Държ. Субсидия,но трябва да отговарят на определени условия:Партиите да надхвърлят 1%,а Коалициите - 4%.Затова и нито Божков,нито Гешев ще вземат и стотинка,защото са КОАЛИЦИИ.А с кого са коалирани - пише го черно на бяло в статията.
  • 34 Абсурдистан

    6 2 Отговор
    Черепът е по-добър и в директен отстрел с оптика!
  • 35 Васо

    8 6 Отговор
    Има и овце, които гласуват за тоя престъпник. Черепа трябва да е в затвора, не в Парламента. Овце.
  • 36 И как този

    9 6 Отговор
    престъпник не е в затвора ?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Хората са

    7 0 Отговор
    отвратени от статуквото ! След като нищо полезно за държавата и обществото не им се предлага от новоизлюпените политици,електората предпочете да си остане в къщи и да не гласува!
  • 40 Винаги

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Браво":

    има хора подкрепящи престъпността!
  • 41 бай герги

    3 2 Отговор
    бат Васко взимай ФК ЛЕВСКИ и си велик
  • 42 Години наред

    1 0 Отговор
    Васил Божков събираше и консолидираше национален капитал, като успя да организира представяне на безценна колекция. Такъв БЪЛГАРИН е достоен за уважение!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове