Last news in Fakti

11 Юни, 2024 22:06 789 13

КЕВР: Парното поевтинява, а токът поскъпва

  • кевр-
  • ток-
  • парно-
  • цени

Решението е на регулатора

Комисията за енергийно и водно регулиране, в специализиран състав „Енергетика“, проведе открито заседание във връзка с доклад на работната група за утвърждаване на цени в сектор "Електроенергетика" за новия регулаторен период 1.07.2024 - 30.06.2025 г. В съответствие с изискванията за публичност и прозрачност на работата на институциите докладът на работната група беше публикуван предварително на интернет страницата на регулатора.

След отчитане на всички ценообразуващи елементи и прилагане на методиката за ценообразуване, предлаганото средно увеличение на цената на електроенергията за битовите потребители е 1,39 %, се посочва в доклада на работната група. За „Електрохолд“ е предвидено увеличение на крайната цена с 2,74 %, а за клиентите на ЕВН – с 1,46 %. За битовите потребители на територията на „Енерго Про“ цената намалява с 0,90 %. В тези цени са включени и цените за мрежовите услуги.

С предложеното минимално увеличение, цените на електроенергията за битовите потребители остават едни от най-ниските в цяла Европа. С определянето на цените с хоризонт от една година Комисията създава условия за предвидимост и сигурност на разходите на българските домакинства. През последните 10 години няма друго ценово решение на Комисията, в което промяната на средната цена на електрическата енергия да е била само 1,39 %. Тя винаги е била по-висока – през 2023 г. тази цена беше 4,7%, през 2022 г. – 4,3%.

Очертаващата се средна промяна на цената на електроенергията с 1,39% е значително по-ниска от индекса на инфлация през изминалия едногодишен период, както и от прогнозите за нивото на инфлацията за следващия едногодишен период. Тази промяна е около два пъти по-ниска и от определената граница от 3% инфлация, каквито са изискванията към България като страна-кандидат за членство в Еврозоната. По такъв начин със своето предстоящо ценово решение КЕВР подкрепя тези усилия на нашата страна.

В откритото заседание участваха представители на НЕК ЕАД, АЕЦ Козлодуй ,ЕСО ЕАД, на електроразпределителните и електроснабдителните дружества, както и „Фонд сигурност на електроенергийната система“ /ФСЕС/. Според НЕК предложеното ценово решение на Комисията е балансирано и отразява интересите на всички участници, но предвид ограничените водни запаси се предлага Комисията да преразгледа цената и предвидените количества електроенергия от ВЕЦ. От Електрохолд и ЕВН се обявиха за въвеждане на цена за достъп и за битовите потребители, която да бъде на база на инсталираната мощност, а не на потребените количества електроенергия. По този начин според тях ще бъдат осигурени средства за подддръжка и развитие на мрежите. Според ръководителя на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ /ФСЕС/ Диан Червенкондев изминалият ценови период е създал сериозни проблеми в приходната му част и дори само поради спадналите цени на квотите въглеродни емисии през 2023 г. е формиран дефицит в размер на близо 500 млн. лв. Подчертано беше, че негативна роля за финансовата стабилност на ФСЕС е имало и изземването на формираните буфери, които са насочвани за други цели – за бюджетни нужди, както и за компенсиране на небитовите потребители заради високите цени на електроенергията през предишни периоди. Според Диан Червенкондев прогнозата на КЕВР за приходите на ФСЕС е изпълнима в контекста на Решението на Министерския съвет от 30.05.2024 г. за финансово стабилизиране на институцията. “За нас предстоящото ценово решение на КЕВР има основополагаща роля и цялата ни дейност е основана на направените разчети на регулатора“, подчерта той.

В отговор на някои от поставените въпроси ръководителят на работната група Пламен Младеновски, директор на дирекция „Електроенергетика и топлоенергетика“, посочи, че въвеждането на цена за достъп и за битовите потребители на база на инсталираната мощност следва да бъде обсъден с всички дружества. Според него прилагането на тази мярка трябва да стане по еднакъв начин зот страна на дружествата и да не води до натоварване на битовите клиенти. Относно определените от регулатора технологични разходи той посочи, че те се намаляват, тъй като дружествата са отчели по-ниски стойности за предходни периоди.

В срок до 15.00 ч. днес заинтересованите страни могат да внесат писмени становища във връзка с доклада. Регулаторът предстои да приеме проект на решение, след което да бъде насрочено обществено обсъждане.

На открито заседание КЕВР, в специализиран състав „Енергетика“, обсъди доклад относно извършване на регулаторен преглед и утвърждаване на цени от 01.07.2024 г. на топлинна енергия и определяне на цени и премии за електрическа енергия, произведена от високоефективно комбинирано производство на дружества от сектор „Топлоенергетика“. В съответствие с изискванията за публичност и прозрачност на работата на институциите докладът на работната група беше публикуван предварително на интернет страницата на регулатора. В заседанието участваха представители на топлофикационни дружества от цялата страна – „Топлофикация София“ ЕАД, „ЕВН България Топлофикация“ ЕАД, „Топлофикация-Плевен“ ЕАД, Веолия Енерджи Варна” ЕАД, „Топлофикация-Русе“ ЕАД, „Топлофикация-Перник“ АД, ТЕЦ „Горна Оряховица“ ЕАД, ТЕЦ „Бобовдол“ ЕАД.

След извършения регулаторен преглед, прилагане на ценообразуващия модел и корекции на ценообразуващите елементи, в доклада на Комисията за всяко дружество е изчислена годишна индивидуална цена на топлинната енергия за регулаторния период от 1.07.2024 г.

През следващата година е предвидено средно намаление на цените на топлофикационните услуги за битовите клиенти за цялата страна с 8,44%.

Със 7,02% по-малко се предвижда да заплащат потребителите на „Топлофикация София“ ЕАД, като прогнозите сочат цената да бъде 128,25 лв./MWh. Поевтиняването е по-малко от обявените 30% в заявлението на дружеството, тъй като това включваше кръстосано субсидиране между произвежданите топлинна и електрическа енергия, т.е. намаляване на цената на топлинната енергия за сметка на много висока цена на произвежданата високоефективна електрическа енергия. Подобен подход би осигурил по-ниска цена на топлинната енергия за потребителите на „Топлофикация София“ ЕАД, за сметка на по-висока цена на електрическата енергия, заплащана от всички потребители в страната и е в нарушение на чл.31, т.6 от Закона за енергетиката.

Със 7,81% се предлага да намалее цената за клиентите на „ЕВН България Топлофикация“ ЕАД. В Плевен предвиденото поевтиняване ще е с 7.14 процента, а най-голямо е намалението за „Топлофикация-Бургас“ АД - с 14.09 на сто. Във Варна спадът на цената е с 3.74%, във Враца – 11.35%, във Велико Търново – 2.44%. В Разград намалението е 9.94 %, в Русе – 11.70 %, в Перник – 7.20%, и в Сливен – 10.41 %.

В съответствие с изискванията на Наредба № 5 за регулиране на цените на топлинната енергия, за целите на ценообразуването КЕВР определя пределна цена на топлинната енергия за целия годишен ценови период, за всяко едно топлофикационно дружество с основен енергиен носител природен газ. Тъй като цените на топлинната енергия са за бъдещ период КЕВР ги определя на прогнозен принцип.

Комисията изготви обоснована прогноза на основните ценообразуващи елементи в разходите на всяко дружествата, които формират цената на топлинната енергия – разходите за природен газ и за закупуване на въглеродни емисии. Обстойно са проучени цените и тенденциите на международни пазари на природен газ, въз основа на сключените фючърсни сделки по тримесечия за година напред. Отчетени са тенденциите и сключените фючърсни сделки на международните платформи за въглеродни емисии. На тази база Комисията определи средна прогнозна цена на природния газ за новия регулаторен период 1.07.2024 - 30.06.2025 г. в размер на 63,56 лв./MWh /без цени за достъп и пренос/. В ценообразуващата формула са отчетени и разходите на дружествата за закупуване на квоти за въглеродни емисии. За целта регулаторът е определил прогнозна средна цена на емисиите за периода в размер на 70,00 €/t СО2.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 рфока

    15 2 Отговор
    Поскъпва тока щото заради на козяк "демократите" по скъпото ядрено гориво трябва да го платим ние българите. Шепа предатели за да се откупят от посолството ни натресоха ядреното гориво на Уестинг хаус, ама плащането е от глупаците дето ги търпим. Всяка глупост се плаща, ама защо аз да плащам на ГЕРБ, ПП и ДБ, ДПС и ИТН глупаците. Защо те не си платят за това че са прости и избират прости бандити.

    Коментиран от #5, #6

  • 2 Шопо

    16 1 Отговор
    През Юли не ми трябва парно.
    Като махнете нощната тарифа цената на тока ще се качи двойно, като излезем на свободния пазар ще се качи още.
    Честито на печелившите.
  • 3 За протокола

    6 0 Отговор
    "" Зеленски каза, че Украйна е загубила девет гигавата производствени мощности. Той припомни, че в пика на потреблението през зимата миналата година страната имаше нужда от 18 гигавата, половината от които вече не съществуват .
    „80 процента от топлинното производство на Украйна и една трета от нейното водноелектрическо производство бяха просто унищожени“, оплаква се Зеленски.""
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Язък

    2 7 Отговор

    До коментар #1 от "рфока":

    Дай инфо да видим къде е по-скъпо или някой ти каза и повтаряш?
  • 6 Кирчо

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "рфока":

    Ако изборите можеха да променят нещо те щяха да бъдат забранени.
    Демокрацията е опиум за масите.
  • 7 За протокола

    1 0 Отговор
    "" Съветничката на министъра на енергетиката на Украйна Лана Зеркал разкритикува изявленията на Зеленски за изграждането на нови мощности за производство на електроенергия.
    Според Зеленски Киев е разработил надежден план как да изгради нови електроцентрали в най-кратки срокове - с 1 гигават тази година и с 4 гигавата през следващите години.
    „Намирането на турбини, определянето на мястото за инсталиране, направата на проект, свързването им, обучението на екипи как да ги управляват, ще отнеме една година : турбини, които бяха доставени миналата година, така и все още не са ги пуснали“, каза Зеркал""

    Коментиран от #10

  • 8 Реалист

    9 0 Отговор
    Парното ще е евтино Юни, Юли, Август и Септември после и то скача. Грейте се докато е евтино лятото.
  • 9 Пенсионер

    10 0 Отговор
    Тия пак вдигат тока. Не мирясаха. За една година всички цени на стоки и услуги скочиха яко.
  • 10 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "За протокола":

    Объркал си Форума.
  • 11 В тази жега

    2 0 Отговор
    Как така Парното ще поевтинява ? Па вдигнете го петорно и го пуснете на макс, ама само да 15 септември .
  • 12 И кога точно

    2 0 Отговор
    електроенергията от индекса на инфлация през изминалия едногодишен период се е определяла ? Пълни глупости, никаква връзка няма.
  • 13 БгТопИдиот🇧🇬

    0 0 Отговор
    Браво на КЕВРеците.


    Кирчовско и гербаджииското стадо требе да се стриже често и по-много.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове