Last news in Fakti

14 Юни, 2024 09:03 1 611 17

Стойчо Стойчев: Възможно е да се състави правителство на ГЕРБ с една средна и една малка партия

  • стойчо стойчев-
  • правителство-
  • герб-
  • средна партия

"Това не е лидерско ниво, което във важни ситуации би следвало да се преговаря. Лидерска среща ще има, но по-неприятното е, че ние знаем, че текат паралелни разговори на друго ниво. Липсва прозрачност", добави Добромир Живков 

Стойчо Стойчев: Възможно е да се състави правителство на ГЕРБ с една средна и една малка партия - 1
Снимка: NovaNews

В момента има по-голяма вероятност да се състави кабинет. В миналия парламент имаше две сили, които нямаха вариант да съставят мнозинство без да влязат в коалиция. Сега има голяма партия, след това имаме три средни и три малки партии. Това заяви политологът доц. Стойчо Стойчев в предаването "Денят започва" по БНТ, цитиран от novini.bg.
По думите му е възможно да се състави правителство на ГЕРБ с една средна и една малка партия. "Не мисля, че малката партия ще е БСП. Коалиция с БСП би изиграла тежка роля в политическото бъдеще", каза още той.

Той коментира и изказването на Борисов, че премиерският пост, външният министър и министърът на отбраната трябва да са на ГЕРБ. "Всяка партия си избира приоритети. ГЕРБ има афинитет към външната политика още от миналия мандат", допълни доц. Стойчев.
Според социолога Добромир Живков преговорният екип на ГЕРБ е почти същия. "Това не е лидерско ниво, което във важни ситуации би следвало да се преговаря. Лидерска среща ще има, но по-неприятното е, че ние знаем, че текат паралелни разговори на друго ниво. Липсва прозрачност", добави още той.

В изказването на Борисов се видя поемането на отговорност в момента, в който българското общество показва жълт картон на политическия елит. Борисов каза експертен кабинет, от друга страна национално спасение. Ако говориш за национално спасение е ясно, че ще бъде широкопартиен кабинет. От друга страна отваряш вратата на БСП, които трябва да заявят, че трябва да се излезе от кризата. Мисля, че ще вървим към идеята за национално спасение. ГЕРБ дори да не състави официална коалиция това ще бъде добре за страната, защото ще имаме стабилност, посочи Живков.

По думите му ако бъдещ проект на президента Радев влезе в парламента - "ще бъде следващото голямо разочарование".

Страхил Делийски коментира, че в 50-ия парламент имаме малка, по-малки и миниатюрни партии. "Това ни помага да разберем, че няма да се състави кабинет с голямо обществено доверие. Когато имаш около 60 депутата трябва да си даваш сметка, че ще поделиш властта", каза още той.

Претенцията на ГЕРБ да бъдат лидираща сила е основателна. Какъвто и да е форматът това ще бъде кабинет на ГЕРБ. Друг фактор - малката вероятност с втори или трети мандат да се случи нещо, отбеляза Страхил Делийски.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    10 13 Отговор
    С Възраждане и Величие.

    Коментиран от #10

  • 2 Българин

    28 1 Отговор
    Тоя здраФ праФ мъж,що не си намери нормална работа!
  • 3 алхимик

    11 1 Отговор
    Всички политици нямат моралното право изобщо да са в политиката . Когато виждаш статистиката на държавата по всички показатели , се оказва , че не политиката е виновна , а политиците ! Държавата не върви , защото са неспособни .Каквито и коалиции да правят , хората са едни и същи .
  • 4 Така Така

    22 1 Отговор
    Нелигитимни правителства с по малко от 50% избрани тровят Народа на България
  • 5 Гаро

    5 2 Отговор
    Що бе.Нинова за да си запази поста от днес е съгласна на всякакъв съюз и отстъпки.а до вчера кълнеше свирепо Баце.
  • 6 Сусу Манарата

    18 0 Отговор
    Стойчо льохмана!
  • 7 Деций

    7 1 Отговор
    Много се кефя как се гънете като дъждовни червеи, да обяснявате неща които са ясни от месеци преди изборите!Края на Борисов е вече факт,на ДПС също.Нсдявам се да направят стабилен кабинет и да управляват" мъдро" 4 г ,за да прогледнат и слепите им избиратели истината!Само запишете статистическите данни към момента на встъпването и после сравнявайте!Ще имате възможност да де насладите на "прекрасен" живот,в следствие на създадените услови за "развитие и растеж" в "благоприятна" среда!
  • 8 0па

    5 1 Отговор
    Абе, извинявам се за тона. Оня ден каза че ИТН ще са с герб и дпс. Днес бсп са наред. Разбра ли че математиката е точна наука но в политиката тя не е точно такава. Не вярвам Слави да се върже на бойко. Славчо да не си го направил че на други избори, парламент през крив макарон.
  • 9 Феликс Дж

    9 0 Отговор
    Веврваме ти сотйчо ВЕРВАМЕ. И ани Ефремова ти верва и ние ти ВЕРВАМЕ. А ти верваш ли си?
  • 10 Деций

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    За Възраждане не зная,тях по скоро ще ги ползват в парламента,но Величие до момента дават всички индикации ,че ще спазват хигиена в отношенията с тежката организирана престъпност в лицето на ГЕРБ ДПС! Борисов е притиснат в желязна хватка и няма мърдане,той ясно осъзнава,че ако не играе играта вариантите са два,или влиза в затвора което е добрият вариант,или ше го снимат покрит с вестник на земята!Но да знаете ,че това е края,той ме успя да се отскубне ,което съм сигурен ,че е искал!Да откраднеш е много по лесно,от колкото да се оттеглиш безнаказано,и да се радваш на остатъка от живота!По скъпо нещо от спокойствието едва ли има!
  • 11 Валя мегданска

    8 1 Отговор
    Стойчо кака, сега на гледачките им викат социолози...мани мани. Фърляй боб и се не бой. Ама очаквай бой по празната ти лъжлива кратуна.
  • 12 Мдааа

    3 2 Отговор
    Всичко е възможно, ако Баце плаща добре. Ама Баце е скрънза и не му се дава от чувала. Само Шиши може да реши нещата!
  • 13 Фффф

    3 1 Отговор
    Бойко заложи сиренцето в капана, но не от щедрост
  • 14 При всички положения.....

    3 1 Отговор
    При всички положения..... Ние ще получим Среден пръст!
  • 15 хххх

    3 1 Отговор
    Възможно е ГЕПП да отече в канала веднъж завинаги!
  • 16 Павел пенев

    2 2 Отговор
    А бе вие политолозите не разбрахте ли, че българите не гласуват защото мразят партиите, а защото ненавиждат демокрацията. Тази демокрация съсипа живота им, свободата, просперитета и бъдещето. Защо се правите на анализатори? Всичко е пределно ясно.
  • 17 Веселяка

    0 0 Отговор
    Аз искам пак избори и пак да гласувам само за майтапа 🤪 иначе ми е абсолютно все тая 😆 разбрахте ли, шматки 🤣
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол