Last news in Fakti

14 Юни, 2024 16:06 611 17

Атанас Запрянов в Брюксел: Изпълнението на отбранителните планове на Алианса следва да е основен приоритет

  • нато-
  • украйна

Българският министър на отбраната участва в срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО

Атанас Запрянов в Брюксел: Изпълнението на отбранителните планове на Алианса следва да е основен приоритет - 1

Укрепването на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса и подкрепата за Украйна в контекста на подготовката на срещата на върха във Вашингтон бяха основните теми, обсъдени от министрите на отбраната на
страните-членки на НАТО през втория ден от срещата им в Брюксел, Белгия.

В нея участва министърът на отбраната Атанас Запрянов.

„Изпълнението на отбранителните планове на Алианса следва да е основен приоритет“, подчерта в изказването си министър Запрянов. Той посочи, че тази година България увеличи разходите за отбрана и те вече надвишават 2%
от БВП.

Министърът на отбраната потвърди намерението на страната да поддържа това ниво и да го увеличава допълнително през следващите години с оглед на изпълнението на Програмата за инвестиции в отбраната до 2032 г.

Други акценти в заседанието бяха сътрудничеството с отбранителната индустрия и прилагането на Плана за действие в отбранителното производство, който цели увеличаване на производствения капацитет, подобряване на оперативната съвместимост и подкрепа и развие на трансатлантическата отбранителна и индустриална база.

Министър Запрянов обърна внимание на значението на сътрудничеството между НАТО и ЕС за засилване на европейската отбранителна технологична и индустриална база. Той посочи, че всички мерки и стъпки за повишаване на капацитета за отбранително производство, които се предприемат към момента, са от съществена важност.

Министрите на отбраната обсъдиха още ролята на НАТО при координиране на предоставянето на помощ и обучение за Украйна и предложението на генералния секретар на НАТО за многогодишен финансов ангажимент за страната.

Те се обединиха около необходимостта от по-стабилна и предвидима институционализирана рамка за помощта и за осигуряването на по-предсказуема дългосрочна финансова подкрепа за страната.

Съюзниците постигнаха напредък по подготовката на решенията за предстоящата през юли среща на върха във Вашингтон и съгласие по отношение на предоставяната подкрепа на Украйна като един от основните приоритети на Алианса.

В изказването си министър Запрянов заяви, че България подкрепя съществен пакет с решения от предстоящата среща на върха във Вашингтон за подпомагане на Украйна, подплатени с финансов ангажимент.

Форумът започна с работно заседание на Съвета НАТО-Украйна на ниво министри на отбраната с участието на представители на ЕС. По време на заседанието министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров представи актуална информация във връзка с агресивната война на Русия срещу Украйна, най-спешните потребности на страната, както и напредъка по отношение на реформите в областта на сигурността и отбраната.

Съюзниците потвърдиха, че ще продължават да оказват помощ на страната. Те заявиха своето убеждение, че подкрепата за Украйна е също в интерес на тяхната собствена сигурност.

В своето изказване министър Запрянов подчерта твърдата подкрепа на България за Украйна и посочи, че ние ще продължаваме да предоставяме политическа и практическа помощ на страната в рамките на нашите възможности и в съответствие с решения на Народното събрание.

Той постави акцент и върху важността на сътрудничеството между НАТО и ЕС по отношение на подкрепата за Украйна, което позволява комбинирането и използването на различните инструменти на двете организации за постигане на общите цели и избягване на дублиране на усилията.

Извън официалната програма на срещата, министърът на отбраната участва в отбелязването на 25 години от създаването на Консорциума на военните академии и институти за изследване на сигурността по програма „Партньорство за мир“ (The Partnership for Peace-Consortium), в която инициатива участват Австрия, България, Германия, Канада, Полша, САЩ, Швейцария и Швеция.

Беше подписана декларация за препотвърждаване на ангажимента на участващите страни към инициативата, която има за цел да насърчава сътрудничеството и да обединява усилията на редица образователни и научни институции в сферата на сигурността и отбраната. От страна на България в работата на Консорциума от сформирането му активно
участва Военна академия „Г. С. Раковски“.

На церемонията присъства началникът на Военната академия генерал-майор Стайко Прокопиев.

Непосредствено преди началото на срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО, на 13 юни, министър Запрянов взе участие в срещата на Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна (UDCG).

В рамките на форума министър Запрянов проведе двустранни срещи с министрите на отбраната на Дания, Италия и Чехия, на които бяха обсъдени актуални въпроси от дневния ред на НАТО и подготовката за срещата на върха във Вашингтон.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БгТопИдиот🇧🇬

    15 4 Отговор
    Новите клиенти на Нюрнберг v2.0
  • 2 Предатели, антибългари

    16 4 Отговор
    Престанете с вашите спекулации, това не е никаква отбрана, а агресия! Запрянов да го запрят в панделата още от границата, че ни вкарва във война срещу РФ.

    Коментиран от #12

  • 3 ТаУмВзе

    10 2 Отговор
    Европеистан е под Халифат, тоя го гони некъв псевдо военен алинс. Оставям на страна, че се Глобиха със Санкциите срещу Русия и са е Бесната Рецесия, до Официален Фалит. За тва е целият Зор да се обяви Война на Русия. Просто РЕСУРСИ де.
  • 4 Zа родину

    12 3 Отговор
    Равнис и мирно. Каквото ни каже нато това е "СЛУШАМ ТЪЙ ВЯРНО" ....ПОСЛУШКОВЦИ.
  • 5 Българин

    4 11 Отговор
    Слава на Украйна! Слава на Украинската Армия!

    Коментиран от #7, #13

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ай стига с тая

    7 4 Отговор
    Украйна. Къде се скри Тагарев. Няма да му се размине!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Къде е Пешо Волгата

    3 5 Отговор
    Всичките планове ще ги предаде на Жужака.
  • 11 Козлодуец

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Не лъжи!!!
  • 12 Козлодуец

    4 6 Отговор

    До коментар #2 от "Предатели, антибългари":

    Агресор е ова Диктаторче в Кремъл!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Файърфлай

    2 1 Отговор
    Насчо или просто ,,the Old Hawk in the Fly....

    Коментиран от #15

  • 15 Развесели ме

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Файърфлай":

    Тоя е смрадлив, дърт лешояд, не може да е сокол, макар и стар.
  • 16 Лелейиии

    4 3 Отговор
    Как хубаво са застанали пред такава голяма, здрава стена. Как би им отивал един откос! . . .
  • 17 Файърфлай

    1 1 Отговор
    Не,Насчо е ястреба,а соколето -the Falkon е Шаламанката.За тези юнаци знам,че като млади офицери са имали лични иконостаси с изобразени на тях Сърп и Чук-за утринна и вечерна молитва.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове