Last news in Fakti

15 Юни, 2024 10:05 1 305 15

Свиленски: Нинова подаде оставката на цялото Изпълнително бюро на БСП

  • бсп-
  • свиленски-
  • нинова-
  • управление-
  • партия

Столът на Нинова е свободен и се втурнаха всички

Свиленски: Нинова подаде оставката на цялото Изпълнително бюро на БСП - 1
Снимка: БГНЕС

"Корнелия Нинова вчера подаде оставката на цялото Изпълнително бюро, защото първоначално тя пое отговорност, защото смяташе, че има хора до нея, които да продължат, преведат партията през този тежък момент. Вчера в 17:00 часа подаде оставка на цялото Изпълнително бюро и днес вече всичките тези заместник-председатели и членове на Изпълнителното бюро, вече са в оставка т.е. предстоят нови процеси в партията, които трябва да изчистят още повече", каза в "Денят започва с Георги Любенов" Георги Свиленски - член на Националния съвет на БСП.

"Нека уточним първо какво се случва. Спомняте си само преди няколко дни, или 24 часа преди изборите, десетима младежи от младежкото обединение поискаха оставката, поискаха извънреден пленум, свикване на конгрес, на който да бъде отменен прекият избор, назначаване на служебен лидер т.е. това се случи 24 часа преди да бъдат известни резултатите и част от ръководството се уплашиха от това действие вероятно, защото Корнелия Нинова ясно заяви своята оставка. Тя пое отговорността за катастрофалната загуба на резултата, както между другото беше и очаквано от всички, тъй като при такъв резултат няма как да продължиш да изпълняваш функциите, когато не си постигнал резултат",

Той добави, че Нинова е върнала на "уважаемите другари правото да си изберете лидер". Част пък от изпълнителното бюро, тримата заместник-председатели без Ирена Анастасова, са се присъединили към част от тези, които поставиха искане за извънреден пленум.

"Това са хората, които бяха най-близко до Нинова и нямаха морала, честта да седнат очи в очи с нея и да да изговорят всичките тези проблеми. А вчера доколкото разбирам са се събрали. Взели са решение да се присъединят към подписката на тези 63-ма или 64-ма души, които искат пленум и свикват пленум без материали, без документи, без анализи. Нали смисълът на пленума е да направи това, за което ще ме питате. Защо се стигна дотук?", акцентира Свиленски.

Допълни, че това се прави с анализи и резултати. По думите му това означава, че върху партията се оказва натиск.

"Това, което Нинова успя за тези осем години да устои, да удържи, само 24 часа след подаване на нейната оставка... Оказа се, че доста хора искат да отворят портата. Тя каза "портата ще бъде отворена отвътре". Но се оказа, че има доста мераклии отвътре, които искат да отворят портата".

Георги Свиленски отказа да посочи конкретни имена, за да "не става поредният политик от БСП, който говори срещу партията си". Беше категоричен, че тези хора нямат морала да управляват партията.

"Имаме информация, че някои от зам.-председателите на партията в оставка провеждат срещи въпреки че не им е даден мандат за това", каза още Свиленски.

Докато някой е член на ПГ на БСП и изпълнява решенията на партията, той няма да бъде изключен от групата, допълни Свиленски.

Според него анализът на лошите резултати, който ясно показва, че има проблем, не може да бъде направен за няколко дни.

"Някои хора просто избързаха. Те не можаха да преспят 24 часа с мисълта, че Нинова е подала оставка и столът на Нинова е свободен и се втурнаха всички някой да не изпревари другия. Знаете, когато корабът тръгне в някаква посока кои бягат първи. Само, че като избягат първи няма къде да се хванат, защото в открито море няма други кораби. Ето това ще се случи с поредните бегълци".

Обясни, че корабът не потъва, но "не е в кондиция".

"Днес ще ги видите. Аз се чудя обаче... В неделя бяха покрай Нинова и нищо не ѝ казаха. Не казаха "г-жо Нинова, сгрешихте тука. Не правете тази грешка. Цял ден стояха и изведнъж във вторник...".

Свиленски каза, че политическият съвет на коалицията е сформиран на база договора, с който участват на изборите.

"То е между политическа партия "Екогласност", "Тракийци" и БСП. Вчера имаше заседание на този политически съвет. По договор те предлагат ръководството на парламентарната група, не на партията. Тъй като сме парламентарна коалиция на "БСП за България"", уточни Свиленски.

От тях идва предложението за председател да бъде посочен Георги Свиленски, а за заместник-председатели Христо Проданов и Иван Ченчев. Обясни, че не могат да предложат временен председател.

По думите му "пленумът е бил заложен като превратаджийски".

"Мисля, че така беше заложен. С такова намерение беше свикан. Как ще завърши - не мога да кажа", отбеляза Свиленски.

Допълни, че Пленумът е свободен да взима решения, каквито сметне за добре. И отново акцентира върху това, че върху партията се упражнява натиск. Каза, че той самият няма да присъства на Пленума.

"Всичко си върви в този организиран хаос, в който трябва БСП да бъде пробита и да се намерят тези, които да отворят портите отвътре. Гледайте ги!", каза на финала на разговора Георги Свиленски.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай герги

    12 7 Отговор
    биволица/нинова/ пак ще излъже за оставката

    Коментиран от #8

  • 2 Импексовата се кри в парламента

    9 6 Отговор
    много години!
    Време е да и се потърси отговорност за селските далавери!
  • 3 Българка

    6 6 Отговор
    Свиленски каза, че днес в 11 часа няма да присъства и гласува на Пленума на БСП. Това ли е твърдата му подкрепа за линията на Нинова? Или казва "не ми е работа, не ми е работа" и се снишава в очакване на посоката на социалистическия вятър............
  • 4 между другото

    10 0 Отговор
    Внимавайте с кого се заигравате, защото краят може да е по-близо, отколкото си мислите.
  • 5 Обективен

    10 1 Отговор
    Като глутница прегладнели псета са и всеки глеза да захапе най-големият кокъл.
  • 6 Радев и Борисив са руски еничари

    9 6 Отговор
    Нинова трябва да започне да разкрива КОЙ нареди на БСП да гласува за Турски поток на Путлер, КОЙ и нареди да издигне националния предател и служител на Кремъл Румен кРадев за главен Резидент, след като при вътрешните избори фатмака бе на 6-то място
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хасковски каунь

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "бай герги":

    Герги,
    няма смисъл да послъгва. Тя свърши своето - унищожи партията.
  • 9 Абсурдистан

    5 3 Отговор
    Хйъде сега и оставка на цялата партия! Ех мечти!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Червената шапчица

    3 4 Отговор
    Съпруг вкарал порно звездата Сирен Де Мер в секс индустрията чак на 37 ВИДЕО. Тя била щастлива, че ще прави повече секс и ще й плащат за това... Корнелия Нинова вкарва Калоян Методиев в бизнеса... Викам на моя Спиридон, виж кво правят хората, а ние дремем...
  • 12 Наблюдател

    4 2 Отговор
    Много предатели, много нещо! Човек би си помислил, че всички те са живели на Луната, а Нинова е провалила БСП. То бива неграмотност и/или демагогия, но толкова - не бива. Не им ли стигат мозъчните клетки, за да направят анализ, че 70% от българите не отидоха до урните, че мнозинството не подкрепя нито така нар. европейски елит, нито българския, без значение коя е партията! Тези умници да не си въобразяват, че ако някой от тях оглави БСП, ще я въздигнат до небесата?! На този етап няма кой да им позволи това, защото БСП бе зачената като проект на прогнилата социалистическа партокрация и на световното задкулисие. По признанието на един от бившите й председатели и основен гробокопач - Станишев, тя не съществува за да се бори срещу капитализма. Той Нейната задача бе да помогне на една голяма прослойка българи със социалистически убеждения, да се адаптира към установяващия се капитализъм, преживявайки като бедни до момента на изчезването на прослойката, поради биологически причини; да не влияе отрицателно върху установяването на капитализма; и вписването в него на малка част от социалистическата партокрация. Видно е кои се вписаха, нали?! Това е реалността! Корнелия Нинова се опита да направи промени и си навлече гнева на мислещите се за „богопомазани“, голяма част от които са купени. Социалдемократическите новобогаташи, които се опитват да овладеят ръководството на БСП ще се доказват като „верен” партньор на големите пари и господарите на сегашния световен ред.
  • 13 Кемал Айвалийски

    5 2 Отговор
    Каква е тоз драма? За някаква си Корнелия. Жалко за хора като Свилински, които се крият под полота на другарката госпожа. Наистина съм отвратен от тяхната двуличност .
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Чико

    2 0 Отговор
    Този е един от бетонните глави в БСП.Другата бетонна глава Вигенин (ходил навремето на Майдана в Киев да легитимира Зеления) , успя да избяга в Брюксел.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове