Last news in Fakti

16 Юни, 2024 20:23 2 839 60

Бимбалов: Ние сме бутафория на държава, бутафория на демокрация

  • радослав бимбалов-
  • политика-
  • пп-дб-
  • избори

Българите сме като подритван куфар

Бимбалов: Ние сме бутафория на държава, бутафория на демокрация - 1
Снимка: Фейсбук

Следващи избори наистина ще ни вкарат в страховита турбуленция, от която не знам дали изобщо ще можем да излезем. Ние сме бутафория на държава, бутафория на демокрация. Българите сме като подритван куфар.

Това мнение изказа пред БНР писателят Радослав Бимбалов.

"Те ще направят правителство, то е ясно. То ще бъде правителство, което ще бъде облечено под форма на програмно, експертно. Може би премиерът ще бъде образно изваден от редиците на ГЕРБ. Но всъщност това ще е правителство, което се реди от хората зад Пеевски и тези хора са мутри, не са други. Тези мутри са свързани с огромните руски потоци в България, икономически, всякакви. Това е истината. Дали ще си сложат на ревера "Ние сме програмно управление", "Това е национално спасение"… Ще си добавят една игла ИТН, която си захранват именно за такъв момент – това правителство ще се случи", коментира той.

В същия момент Кирил Петков показа сериозна неадекватност, смята писателят. Според него самонадеяността и арогантността на ПП-ДБ е основната грешка.

"Опасявам се, че тези, които би трябвало да скочат смело, когато трябваше, не го направиха. Сега имат много кратък прозорец, в който трябва да се ориентират. Опасявам се, че мнозина от тях ще останат извън борда в този момент", прогнозира той.

Ние сме бутафория на държава, бутафория на демокрация, категоричен е Радослав Бимбалов, като обясни:

"Сатирата е някакъв опит да погледнем с известна доза ирония на това, което се случва, но много често тази ирония води болка повече отколкото усмивки по лицата ни. В конкретния случай е така. За мен това, което се случва, не просто сега на изборите, а това, което се случва в последните десетилетия в държавата ни, е притеснителна имитация на държавност, имитация на правосъдие, имитация на здравеопазване, имитация на образование, което е най-страшното. Този "Исторически парк", който в момента се превърна в някакъв символ, за съжаление, на много българи за нова надежда, а на останалите българи – символ на измама, грозни схеми и популизъм, този символ "Исторически парк" всъщност е символ на България за мен. Ние сме бутафория на държава, бутафория на демокрация. Това не е много смешно вече".

В предаването "Неделя 150" писателят нарече "Исторически парк" "Дисниленд". По думите му това е атракционен парк, забавление, начин да се печели от интереса на хората към миналото:

"Присъствието на подобни атракциони навсякъде е логично. Концентрирането ни в момента върху него по скоро измества по-големия казус, по-големия проблем – забравяме за "Осемте джуджета", за това, че се оказа, че цялата ни правосъдна система е проядена отвътре и главният прокурор е очевидно част от някакви престъпни схеми – сегашният, предишният също. Трябваше да убият един – двама души, за да се замислим какво представлява правосъдната ни система. Мисля си, че забравяме най-важните теми, а те са тези, а не "Исторически парк" доколко е стойностен и смислен, нека си го има".

По думите му носталгията е нещо опасно, когато тя бъде използвана от популисти, които действат по нечия поръчка:

"Насаждат ни една носталгия по минало, в голямата си част което дори не е много автентично, не само за да избягаме от сегашната реалност, а за да изместят някак хода на мислите и отношението ни към света, който ни обгражда. Най-опасното нещо всъщност е, че се прокрадва, тя даже се институционализира, тази идея, че българите са уморени от демокрацията. Не просто са уморени от избори, не просто са уморени от това да управляват по някакъв начин демократичния процес, а от демокрацията като цяло".

Румен Радев е един от хората, които превърна това в съвсем нормален наратив, подчерта Радослав Бимбалов. По думите му президентът е въвел нещо любопитно:

"Вече говорим срещу партиите – партиите са виновни, не просто политическата система. Идеята е, че ние започваме постепенно да приемаме факта, че нямаме нужда от партии и подобен вид управление, а имаме нужда от твърдо управление на човек, който се приема, че ще взема решенията еднолично. Това се налага като модел. За мое огромно опасение, този модел не идва съвсем случайно, а идва много целенасочено от цялата хибридна война, която новата Руска империя поведе 10 години преди да атакува физически Украйна".

Притеснението на писателя е, че големи части от обществото биха приели този модел.

"Винаги съм се смущавал от това усещане на българите за куфар. Ние сме куфар, който все бива или подритван, или зарязван, или забравян, или краден, или препълван с нещо. Това усещане за куфар е много страшно. Това е липса на инициативност, която беше целенасочено изкоренена по време на комунистическия режим. Все някой трябва накъде да ни мъкне, някъде да ни носи, някой да дойде да ни оправи".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 69 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Загрижен

    62 10 Отговор
    Куфар в подритвана територия дори...
    Нека някой ми покаже друга нация, което за по малко от 30 г. да е намаляла с над 30% от населението си?!?
    При това сме в натото и ес... Шепа тъпунгери с образование за разпъване на маркуч в пресечена местност и с една книга от том 3 такива се кани да управлява индианците, а те пак бяха за гъби и пиха биричка на последните избори... Както обичам да казвам и все по-зле ще става, само гледайте!

    Коментиран от #27, #38

  • 2 Пълен Провал

    55 29 Отговор
    Бимби да не хленчи. Изборите бяха преди една седмица!!! Народът каза, че не иска шарлатани!!!

    Коментиран от #60

  • 3 Е, тоя

    26 19 Отговор
    Не съм го чувал.

    Коментиран от #56

  • 4 Филипов

    38 26 Отговор
    А вие сте бутафорен коментатор.
  • 5 Благой от СОФстрой

    33 9 Отговор
    Бутафорен народ, бутафорна дъpжава, бутафорно управление, като на Шипка " и помощ от нийде не иде"!
  • 6 007 /агент/

    42 27 Отговор
    Бимбалов, като те гледам, си бутафория на мъж !!!
  • 7 Помак

    32 12 Отговор
    Бимбалов всичко което пишеш е верно ..но за съжаление това са само констатации..изход йок бате...както няма изход на балканите ..сев.македония трагедия , черна гора наникаде ,албания ( се праи на велика ),косово ( въпреки сашт) ..и сърбите
  • 8 Историк

    36 35 Отговор
    Отличен коментар.
  • 9 ние нямаме вина

    47 9 Отговор
    Бутафорията на избори произвежда бутафорна демокрация. За всичко са виновни бутафорните политици - наследство от комунизма.
  • 10 Стършел

    22 4 Отговор
    Е все пак американският ,,Дисниленд" е марка!Всички управници до сега да бяха направили по един! Без ,,европари" и КТБ- та!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 🍊🍋🇧🇬

    22 11 Отговор
    добро утро, сега ли си го разбрал ве, баш коментаторчето, и ти бутафория ама нема кой да те каже?
  • 13 тъжната истина

    26 18 Отговор
    браво на тоя, че я казва на висок глас
  • 14 🍊🍋🇧🇬

    22 6 Отговор
    не сме подритван куфар а празна консервена кутия, подритвана надолу по улицата, носена от историческите дъждове насам натам докато не се озове в некоя канавка?
  • 15 Анонимен

    24 15 Отговор
    А ти си бутафория на човек,беше се изгубил докато управляваха гейовете и инфантилите и избягалите от лудница наркомани.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Смърфиета

    9 21 Отговор
    Този претенциозен, но прос гъст какво предпочита: да стане жертва на клики, корупция и агресия и да бъде хвърлен направо в месомелачката или напротив, да бъдем тласнати към сферата в която един силен човек с разум управлява еднолично и твърдо?

    Коментиран от #41, #58

  • 18 12340

    27 7 Отговор
    От "рекламист"--стана писател!? :))
    ... Како ли е написал? :)
  • 19 Потресен

    19 2 Отговор
    Но пъс сме величави...! Хахаха,бг трагедия. Страна на анцузи

    Коментиран от #35

  • 20 инфо

    26 13 Отговор
    Поредния бутафорен списвач "набеден" за писател. По същество - неолиберална подлога и апологет на ПП.
  • 21 Скални манастири работи..мадарски коник

    5 6 Отговор
    Биюбалов трябва да види на място..това са най-епичните пейзажи в България..това е най-старото оригинално царство на българите
  • 22 Футю

    9 11 Отговор
    Само много ЕЛИТНА медия може да даде трибуна на такъв НЕбутафорен писател. Интелектуална мощ, здрав морал и желязна логика струи от всяка една дума на тези елитни юнаци.
  • 23 ха ха

    18 2 Отговор
    зажалил той за партиите , само че това не са партии а клубове по интереси за грабеж в отделни сфери
  • 24 ох, стига сте повтаряли

    23 2 Отговор
    Борисов, Пеевски, Борисов Пеевски.
    Докато се вглеждахме в тях, в ПП, в ДБ, в БСП, и в другите, докато ги хокахме и отричахме
    / не, че не си го заслужаваха/, вижте какво става в България. Тихомълком се създават странни общности, превземат територии, организират се и живеят по различни, за днешния ден правила, а ние спим. Никой, нищо не вижда, не казва, журналистите и те са обсебена от политиците, от партиите, от прогнозите......
    Анализатори, политолози, социолози, едва вчера завършили, но компетентни и гледащи мрачно, ден и нощ, дружно и неуморно повтарят все едно и също, защото ги питат все едно и също - кой, с кого и как ще управлява България.
    А в същото време злото пъпли с твърди стъпки и като капката, с постоянството си, разбива скали.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Прави впечатление

    24 5 Отговор
    че по телевизиите канят някакви неадекватници,някакви платени с центове некадърници,с една едничка цел -да омаловажават,да оплюват,да обиждат всички които са против сглобкаджиите,подлоги на посолството,което е отвратително и гнусно!
  • 27 ИСТИНАТА

    19 3 Отговор

    До коментар #1 от "Загрижен":

    Демокрацията в България е бутафорна, заради избираемите места! Навсякъде другаде в ЕС, гласуване с неотбелязана преференция се отчита, като недействително. А в България, с тия неотбелязани преференции се привилегироват водачите на партийни листи! И по тази причина, избирателната активност все повече ще спада!
  • 28 Сатана Z

    18 3 Отговор
    Батка,първо,ние не сме държава а територия.Оти се напъваш,като ще ти мине?
  • 29 Гост

    25 6 Отговор
    Как няма да сме бутафория , я си погледни брадата, на какво приличаш. Муджахидин ли си, аятолах ли си и как няма да те подритват.
  • 30 Путин

    11 22 Отговор
    България е руска губерния от 1878 г и така ще бъде с такъв народ
  • 31 Тнтм

    9 20 Отговор
    Който има ум в главата и може, да се изнася от България до края на годината най-късно, преди да се домъкнат руснаците...

    Коментиран от #33, #34

  • 32 Държава и народ

    11 2 Отговор
    Единствени в историята на човешката цивилизация провели Закон за ликвидацията няма никакво бъдеще
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Ново ниво

    4 3 Отговор

    До коментар #31 от "Тнтм":

    Ние от нашия взвод не бягане пред руснаците..бягаме след тях
  • 35 Смърфиета

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Потресен":

    Величие са пак еврейте.
  • 36 Феникс

    15 5 Отговор
    Пак вадим картата със комунизма, абе понита розови сладки, комунизма си отиде преди повече от 30 години! От тогава сме член на НАТО и ЕС! За тези 30 години единственото което успяхме да направим е да разграбим и разрушим създаденото от същият този комунизъм! :) Да превърнем държавата си в безгласна буква и създадем условия за наличието на тотален упадък и деградация за обществото ни!
  • 37 И какво внушав

    8 3 Отговор
    Е тоя брадат пръч още веднъж казва/подскасва да не се гласува защото всички са маскари.
  • 38 Европеец

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Загрижен":

    Много точно заглавие...
  • 39 Хохохо

    14 2 Отговор
    Мили брадата .такива като тебе ни управляваха 30 г умни и красиви жълтопаветници .вие сте от тая порода която съжалява че се е родила в България защото се мислите за нещо повече от другите българи.нали сте учени вярвайте на цифрите-
    30 г "демокрация"-3 мил по- малко население
    Подмяна на етническия състав на народа
    От 150 хиляди на 30 Хил армия
    Унищожена индустрия и земеделия
    Произвеждаме само 15%от храната си а тука кирка да забучиш ще израсте нещо
    Златото заминава за чужбина а за нас по-малко от колкото на африканска колония
    Образованието трагично по всички параграфи
    Спорта загробен пак по всички линии почти
    Здравеопазване всичко разграбено и направено да пълни джобове на местни олигарси
    АЕЦ-а остана ама няма да е за дълго
    А забравих за туризма бетон навсякъде претъпкано и грозно черноморие

    Коментиран от #43

  • 40 СС-Панцеркорпс

    3 2 Отговор
    Тоя па, на нас демокрация не ни трябва. Трябва ни един велик лидер, когото да следваме със сляп фанатизъм! Демокрация по тия земи не може да вирее. Тя по принцип може да функционира само в малко общности, където всички могат да се съберат на агората и да си кажат мнението.
  • 41 Смърфиета

    2 3 Отговор

    До коментар #17 от "Смърфиета":

    На сладките розови понита не им харесва това, което съм написъла.
  • 42 Павел пенев

    6 4 Отговор
    Не е ясно като сме бутафория на държава и демокрация, което е вярно- може да има руски финансови потоци у нас? Какви са тези потоци,толкова глупави ли са руснаците, или този пореден неизвестен експерт е платен лакей русофоб.
  • 43 Крумов

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "Хохохо":

    Не сме ли в групите на Евро24, аз останах с впечатление - че сме класирани.

    Впрочем - онзи ден в Монако, влизам в един бар и - разбирам, че съм си оставил парите - но те ме успокоиха - щом сте българин, безплатно, даже ми дадоха късметче към кафето.

    Не сме зле - защото - като сме най-бедни в Европа, това означава - по-дълъг живот, няма да да имаме проблеми с това-онова на стомаха.

    Нищо не е проблем, няма раждаемост, просто - няма толкова потребители по магазините - това е хитро - няма клиент и - съответно - няма печалба, ние ли няма да изхитрим световно нещо.

    Да не си разваляме - балканският Дубай все пак.
  • 44 ъгжрде

    7 6 Отговор
    Тая, срамотия, тая брадясала маймуна, не спря да ни учи как да мислим. Сега вече и като писател ни го поднасят??? Същия сектант на ПП и ДБ, ако го питаш какви точно са му евро атлантическите ценности, ще мига и ще клати козята брада, без да може да обясни нещо смислено. Ялов запъртък, защо изобщо ни занимавате с такива дупки. Било бутафория, ама пропуска, че с мутрата си е допринесъл много за дереджето ни. Слава Богу такива не дават плод, само с лъжите си оплитат по простите, и накрая едно нищо.Може да се обобщи че този брадат негодник изобщо не ни интересува какво бръщолеви, мИрси.
  • 45 Поп

    8 3 Отговор
    И на тоя ляльо руски потоци му се привиждат:) Потрес
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Име

    6 2 Отговор
    Всичко хубаво, но къде са тези Руски парични потоци в България. Визирайки ДПС, този човек не си ли дава сметка, че те притежават Неохим и опредалят почти цялото зърнопроизводство и част от енергетиката!
  • 48 Този

    4 5 Отговор
    Ни мисли за малоумни
    Ще го цитирам
    Тези мутри са свързани с ОГРОМНИТЕ Руски потоци в България,
    икономически,
    всякакви

    За какви потоци става въпрос бе автора те поточета не останаха така мо ли ОГРОМНИ потоци
  • 49 Симо

    9 4 Отговор
    Като цяло статията е бутафория, може би извадена от контекста на госта!!! Журналистиката ни е бутафория!!! Бутафория на държава, бутафория на демокрация! Притеснителна имитация на държавност, имитация на правосъдие, имитация на здравеопазване, имитация на образование, което е най-страшното. ИМИТАЦИЯ!!! МНого верни неща и много изкривени, манипулативи. Самата статия е точно това огледало на извращението, измамата, имитацията, която ни карат да се отвратим. Хем казва нещата такива кавито се, хема изменя полюса, премества центъра, насочва в различна посока. Подменя истината казана от този човек.

    Коментиран от #54

  • 50 ЕТО КАК !

    6 8 Отговор
    Абсолютно вярно ! И до сега ни управлява русия за да не ни е дбре , за да казваме колко по-добре било когато сме били роби на русия .

    Коментиран от #55

  • 51 Обичайното

    6 4 Отговор
    хленчене на розовите понита. Все са им виновни
    " комунистите ", "руснаците" и "простите българи", които не мислят като тях и не гласуват за тях... Банално и втръснало на всички хленчене.
  • 52 Пловдив 1912

    7 2 Отговор
    Ами господине защо има носталгия ...защото масата от хората живеят доста по зле сега...иначе такива пиянки като теб , се чувстват добре , цял ден уиски и софри и накрая минаваш за човек на културата....и с тая брада си като талибан...
  • 53 ганев

    5 1 Отговор
    ...АБЕЕЕ....ТУЙ ШЕФА НА ТАЛИБАНИТЕ...ЛИ Е.....И ИМЕТО ИЗМИСЛЕНО И ФИЗИОНОМИЯ ОТВРАТИТЕЛНА..........И ИМА НАГЛОСТА .....ПО ТЕЛЕВИЗИЙТЕ
  • 54 Браво!

    4 0 Отговор

    До коментар #49 от "Симо":

    Поздравления, Симо! Много точно написано!
  • 55 ганев

    1 1 Отговор

    До коментар #50 от "ЕТО КАК !":

    ЕЕЙ..ДУХОВ МУЗИКАЛЕН ИНСТРУМЕНТ......КАВАЛ...35 Г СМЕ КАПИТАЛИЗЪМ...А НЕ КОМУНИЗЪМ....И СМЕ ЕВРОАТЛАНТИЦИ...И ПАЗАРНА ИКОНОМИКА
  • 56 ХА ХА

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Е, тоя":

    Еми той не гостува на кабеларката в исторически парк, как да го чуеш?
  • 57 Отвращават ме всички,

    3 1 Отговор
    които по един или друг начин участваха в превръщането на България в подритван, ожулен куфар без дръжка като господин бизнесмена Бимбалов. А сега "ни лук яли, ни лук мирисали", дори ронят сълзи лицемерите....
  • 58 Миндил

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Смърфиета":

    Пропуснала си само да напишеш "като путин"
  • 59 ХХХХ

    3 0 Отговор
    Ителектуалецада каже, виждам го много начетен и го следя от години. В ухото ви има ли бръмбар или Бг не се ли управлява от Америка. И послушни ли са баце и доги.
  • 60 ТтТ

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пълен Провал":

    Този плаче, че демократично неговите бутафорни политици загубиха 330 000 гласа!
    Точно неговата бутафорната партия обезвери милиони гласоподавали!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове