Last news in Fakti

20 Юни, 2024 08:10 1 573 17

Доц. Киселова: Николай Марков не може да се закълне преди избора на председател, нито Христо Иванов да се оттегли

  • наталия киселова-
  • николай марков-
  • клетва-
  • председател нс-
  • христо иванов-
  • оставка

Или да се смени преговарящият екип, или да се смени кандидатът за председател на парламента, предлага конституционалистът за разрешаването на възникналата криза

Доц. Киселова: Николай Марков не може да се закълне преди избора на председател, нито Христо Иванов да се оттегли  - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

Ако Народното събрание не успее да избере председател, няма разпускане, а отиване на нови избори. Без председател работата на НС не може да продължи. Оставаме в първото заседание, докато не се изберат председател и заместник-председатели.
Това обясни пред БНР доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.
Кворумът е този, който е бил, когато вчера народните представители положиха клетва и заседанието беше прекъснато, каза тя преди днешния повторен опит за избор на председател.

Николай Марков не може да положи клетва преди избора на председател, защото заседанието е учредително. В Конституцията са посочени стъпките, по които то преминава. Не е достатъчно Марков само да подпише клетвения лист, а трябва да изрече клетвата и устно. За да се закълне, трябва първо да бъде избран председател на парламента, поясни конституционалистът.
Във връзка с желанието на Христо Иванов да се оттегли от парламента доц. Киселова посочи, че днес той може да участва в гласуването за председател, защото преди гласуването на оставката му той има пълноценни права на народен представител. Оставката на Иванов също може да се гласува едва след избора на ръководство на парламента.

Конституцията не предвижда участието на президента, освен с указа за свикване на парламента, каза тя относно липсата на реч на държавния глава при конституирането на 50-ото Народно събрание.

Или да се смени преговарящият екип, или да се смени кандидатът за председател на парламента, предлага конституционалистът за разрешаването на възникналата криза.

Доц. Киселова не изключва да се появят "политически номади".

След регистрирането на парламентарните групи президентът ще проведе консултации и едва тогава може да се премине към връчване на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, отбеляза преподавателят по конституционно право.

При по-сериозна фрагментация на парламентарните групи не Конституцията се нуждае от промени, а е необходимо оздравяване на политическите партии, коментира Наталия Киселова в предаването "Преди всички".


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    10 19 Отговор
    Марков отдавна се е заклел в Посолството.
  • 2 Буха ха

    21 2 Отговор
    Ристю е йорист и би трябвало да ги разбира тия пинизи.
  • 3 Дядо ви Курти от село пиперково

    19 6 Отговор
    Тиквите вчера натиска ха марков да гласува -за рая назарян,но той отказа...Последваха заплахи с прокуратурата ,данс и кпконпи..
  • 4 Бандит МетодиеФ БуРисОФ

    11 7 Отговор
    Марков или ще го опитомим,или ще стане обвиняем.. Сарафа знае ко да прави...
  • 5 наско

    19 1 Отговор
    Мравояда и сега няма да пропусне безплатните кюфтета! Той за тая влас се е борил!
  • 6 българин 777

    6 1 Отговор
    глупости на търкалета - простотийки колкот искаш то офце не останаха ама има едни 6 000000 мл.
  • 7 Иван

    11 1 Отговор
    И през това време им текат заплатите, всичко точно, банкомата работи.

    Това е вече леко - като събрание в Етажна собственост, на блока.

    Накрая - ще спрат асансьора.

    ГЕРБ - искат поръчките и всякакви длъжности - не знам какви си регистри, агенции, ведомства, постове.

    Обяснимо е - но има начини да се свърши и някаква минимална работа.

    Примерно има термин - КПД - не всяка капка бензин произвежда двигателна сила - има и топлина и т.н.

    Но - всички пари да се "глътнат" от ГЕРБ, това означава - нищо да не се придвижи.
  • 8 ИНЖ1

    3 14 Отговор
    Какво значение има кой ще се оттегля и такива разни глупости??? Агентите на Москва хвърлиха Бг в ХАОС!!!

    Коментиран от #13

  • 9 е то е ясно , но и

    3 1 Отговор
    Близнашки и други вече го имат за факт . Двамата са интелигентни хора от елита на политиците . Като ги сравним с други и се вижда . Който ги е подкрепил не е бил наясно за оттегляне или недаване на клетви . Да .
  • 10 Що за глупост?

    13 3 Отговор
    Вчера 239 депутати се заклеха без председател, днес - един не може. На всичкото отгоре тази клетва повечето депутати винаги я нарушават.
  • 11 деийа

    8 4 Отговор
    Това не би трябвало да е вярно, при цялото ми уважение към Доцента. В учредителното събрание избраните за депутати полагат клетва, така че още не е приключило заклеването на избраните. В тоя ред на мисли би трябвало полк. Николай Марков да се закълне със същото право с което се заклеха всички други. Закона не може да е различен. Още сме в хипотеза клетва на избраните, така че няма проблем. И стига сте преправяли законите за да изолирате Величие и полк. Николай Марков, че взехте да ни дразните и другия път още по масово ще ги изберем.
  • 12 Крумов

    8 1 Отговор
    Малко ме съмнява да е - много компетентна Рая Назарян. То какво значение има.

    Ще приемат закони - които никой не чете и никой не спазва.

    Не се предлагат на обсъждане в обществото - нито един закон - всичко е - скрито-покрито.

    При това - важни закони - не че има малки закони.
  • 13 иймнх

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "ИНЖ1":

    В Русия дори не те броят за жив бре грантояд. Москва не знае дори че дишаш. И не виждаш ли че вече 34 г. си качен на "евро атлантическата" каруца. Не виждаш ли че каквото имаше го окрадоха? Сляп ли си бре? Само Господ Иисус Христос може да ни дарува ум и разум, ако му е угодно.
  • 14 сбруя

    3 0 Отговор
    Много ми е кисело! Зелето.
  • 15 Хейт

    4 1 Отговор
    Това са глупости. Нали в момента има председател и това е най-възрастният депутат? И той ще води, докато не бъде избран друг. Защо да не могат депутатите да се закълнат? Нещо Величие и ДБ много пречат на някого.
  • 16 граф Монте Кристо

    3 0 Отговор
    Много са шантави,и все ще намерят защо да се начумерят.От друга страна им е по-лесно да не управляват пряко,а чрез уж служебни правителства,и радевда хване ръка от белота.
  • 17 да ходим в тоалетната може ли

    3 0 Отговор
    И тая е само мозък. Другите как се заклеха ма, моме?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол