21 Юни, 2024 16:42 3 070 70

Министър и посланик показаха новите вагони на БДЖ, които поемат към морето СНИМКИ+ВИДЕО

  • бдж-
  • новивагони-
  • дойче бан-
  • германия-
  • георги гвоздейков-
  • ирене мария планк

Надявам се, че до 2026 г. България ще има модернизиран транспорт и гражданите ще пътуват само с влакове, каза Мария Планк

Министър и посланик показаха новите вагони на БДЖ, които поемат към морето СНИМКИ+ВИДЕО - 1
Снимки: БГНЕС

Новите модернизирани немски вагони на Българските държавни железници (БДЖ) представи служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. Събитието се състоя на Централна гара - София в присъствието на посланика на Германия у нас Ирене Мария Планк.

Полагаме максимални усилия България да догони изпуснатото в реализацията в съвременната технология на железопътния транспорт, каза Гвоздейков. По думите му България доказа, че няма да пренебрегне този вид транспорт, съобщи dir.bg.

С помощта на Посолството на Германия успяхме да осъществим тази сделка, която е началото на модернизацията и бързите стъпки, които трябва да наваксаме, посочи служебният министър. Според него има много работа, която трябва да бъде свършена, за да се изпълнят желаните цели за модернизиране на българския железопътен транспорт. Важното е, че имаме мотивацията, имаме желанието и имаме визията България да притежава в близко време модерен железопътен транспорт, каза още той.

България работи и усвоява средства по европейски програми с цел модернизация на железопътната инфраструктура, каза Гвоздейков. Той се надява до 2027 г. българските влакове да имат възможност да развиват максимална скорост до 160 км/ч., както и всички железопътни линии към тези трасета да бъдат снабдени със системи за безопасност и управление на движението.

"Разполагаме с достатъчно вагони", каза още Гвоздейков в отговор на въпрос за наличността им в БДЖ.

Министър и посланик показаха новите вагони на БДЖ, които поемат към морето СНИМКИ+ВИДЕО

Миналата година подписахме договор за доставка на още 10 нови локомотива, припомни той. Процедурите по обществените поръчки вървят в срок, увери Гвоздейков.

Служебният министър каза, че утре ще пътува с първата композиция от пет вагона от София до Бургас. Влакът, който заминава в 6:15 часа, трябва да пристигне в Бургас в 12:10 часа. Вагоните разполагат с климатична система и с контакти за зареждане на мобилни устройства. Надяваме се в следващата партида вагони да има вагон-ресторант, каза служебният министър на транспорта.Министър и посланик показаха новите вагони на БДЖ, които поемат към морето СНИМКИ+ВИДЕО

Попитан дали изпитва страх да пътува с влак след поредицата от инциденти по железопътните линии, Гвоздейков отрече. По думите му по пътната инфраструктура се извършват ремонтни дейности и всички влакове в тези участъци се движат с ограничение, спазено по правилник.

Нека да не стресираме обществото, каза служебният министър.

На въпрос дали има забавяне при доставката на всички вагони, Гвоздейков отговори, че се спазва графикът. Миналия четвъртък тръгна следващата партида и би трябвало всеки момент да пристигне в България, уточни Гвоздейков.

Той припомни, че участва в заседанието на Съвета на Европейския съюз по транспорт, телекомуникации и енергетика, формат "Транспорт", което се състоя в Люксембург. По думите му всички присъстващи на срещата единодушно смятат, че железопътният транспорт трябва да бъде гръбнака на транспортната система в цяла Европа. "България е част от тази железопътна инициатива. Това е целта и посоката на развитие на транспорта", подчерта министър Гвоздейков.

Министър и посланик показаха новите вагони на БДЖ, които поемат към морето СНИМКИ+ВИДЕО

Надявам се, че до 2026 г. в България ще има модернизиран транспорт и гражданите ще пътуват само с влакове, каза посланик Планк.

На 18 юни от БДЖ обявиха, че новият влак от София за Бургас ще се движи всеки ден до края на летния сезон. Композицията ще бъде съставена от четири климатизирани вагона от салонен тип и един вагон за превоз на граждани с намалена подвижност, който ще пътува постоянно като част от състава на влака.

Той ще изминава разстоянието между столицата и морския град за пет часа и 55 минути и ще бъде най-бързо движещият се влак по този маршрут според настоящите възможности за преминаване по трасето. Влакът ще се движи по Подбалканската железопътна линия и ще спира на седем гари по своя маршрут – Подуяне пътническа, Казичене, Карлово, Казанлък, Сливен, Зимница и Карнобат.

На 23 май т.г. първите 19 модернизирани пътнически вагони, които БДЖ купи от германската компания "Дойче Бан", пристигнаха в България. Стойността на целия проект е малко над 30 млн. лева за 76 вагона, което прави по 400 хил. лева за един вагон.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаяско

    30 10 Отговор
    На тая повлеч посланичка ли казвате
  • 2 Хайаха

    53 8 Отговор
    Новите вагони хахахахахаха, поправка, на цената на нови.

    Коментиран от #8

  • 3 Хахаха

    30 8 Отговор
    То само с вагони не става бе леваци. По какво ще се движат тези вагони? Трябва да си луд да се качиш…
  • 4 СЛОНА

    38 3 Отговор
    НОВ БАРДАК СЪС СТАРИТЕ МУРВИ!!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Последния Софиянец

    8 9 Отговор
    В 17 30 часа ще чистим Паметника костница в Лозенец.Който е свободен да дойде
  • 7 ПИСАТЕЛ

    26 4 Отговор
    дайте казуса на прокуратурата! вагони втора ръка за 30 мил. за 6 часов пробег. а преди година бяха 280 мил . по програма и разстоянитето щеше да се изминаза за 3 часа . 250 мил. е прибрала дълбоката държава
  • 8 Последния Софиянец

    28 6 Отговор

    До коментар #2 от "Хайаха":

    Продадохме 100 вагона по 11 000 лв бройката а сега купуваме същите по 400 000 лв бройката.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Мюлер

    49 7 Отговор
    С такива вагони в Германия се возихме преди 40 години! Днешните нямат нищо общо с тези. Продали са ви бракувани вагони.

    Коментиран от #70

  • 11 Трол

    29 3 Отговор
    Това не са вагони, а междупланетна ракета.
  • 12 МОШЕННИЦИ КРАДЦИ

    33 2 Отговор
    ДЕ Е ЖЕПЕ ВАГОННИЯ ЗАВОД В ДРЯНОВО...

    Коментиран от #63

  • 13 Българин

    29 4 Отговор
    Простотията е пълна, но народа си заслужава всичко това.
  • 14 долу ЕС

    15 5 Отговор
    Кьолн Щутгарт 375 км, 2.11 м. по евтиния 3.45 м. 35 г атлантизъм 3 млн души по малко, всичко останало е следствие а демографията. Който може да емигрира
  • 15 луд

    23 5 Отговор
    е кой луд пи издържал 6 часа със свити коленца от софия до бургас. ама нали сме си мазохисти
  • 16 Бай Митко

    28 5 Отговор
    Немски вагони, 6 часа пътуване и ... стар и опасен релсов път!
    Гвоздейков не го е страх да пътува с влак, тъй като го вози кола на НСО!

    Коментиран от #65

  • 17 Уса

    14 2 Отговор
    Клоуни навсякъде готови да лижат за всичко втора употреба
  • 18 Госあ

    27 3 Отговор
    В началото щях да смея много, то после осъзнах защо тези двамата са се появили. Доста работа са свършили да опропастят сделката с китайската железница (най мощната и технологична в света, нали знаете ) за да вкарат швабска скрап на която щяхме да получим китайски влакове. Офертата от Китай за трасетата, също в кофата…

    Коментиран от #28, #53

  • 19 Хмммм

    8 3 Отговор
    И 6 часа на тия тесни седалки да те хване клаустрофобията и да си на тръни кога ще излезе от релсите, или ще се запали.. без мен. Ако има куражлии, да заповядат.
  • 20 Госあ

    16 2 Отговор
    Мяукащите лумпени придошли от селата на жълтите павета направо разказаха играта на обществото ни…
  • 21 Госあ

    11 1 Отговор
    Като едно време фандъка дето внасящи старите нафтови печки на швабите и закриваше трамвайни линии в столицата, щото били немски 😂
  • 22 🍊🍋🇧🇬

    7 3 Отговор
    Да по - питам гжа (Планк) - Посланичката,
    а интернет ще има ли във Влака или ще бъде като в немските влакове Германия, само на ЖП Гарата и на следващата пак, интернет?

    Само питам за един преятел в Дойчланд?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Иван

    15 2 Отговор
    До морето е дълго, жега е - не става и това. Трябва - купе - да се протегнеш.

    Това е - автобус със - санитарен възел.

    Не е нещо приятно.

    Не го казвам със злоба към хората в БДЖ.

    Каквото и да - ни пазят и возят.
  • 25 Чичо Дончо каза

    19 0 Отговор
    Смяна работа,жалка работа. Тези сякаш влак на магнитна възглавница показват.
  • 26 Варналията

    13 1 Отговор
    Същите вагони са на австрийската OBB ,но ги ползват на междуселската линия S40 (Санкт Пьолтен - Виена).
    "Яките" влакове са сити джет и найт джет. Такъв влак Санкт Пьолтен -Виена го взима за 15-20 мин. (80км. разтояние от град до град) със едно спиране.
    Има информационно табло във всеки вагон и виждаш температура и прочие и км.ч и се изумяваш как лети влак със 6-7 вагона със 180км.ч. според това табло.

    Коментиран от #32, #64

  • 27 Тони

    17 1 Отговор
    Айде пак няколко човека си разделиха 200 милиона а територията пак е с най старите и изкъртени влакове от цяла европа .
  • 28 Чичо Дончо каза

    8 1 Отговор

    До коментар #18 от "Госあ":

    Точно така.
  • 29 Гавра

    15 5 Отговор
    Кой е луд да седи 6 часа като наказан на автобусни седалки (тесни и неудобни) с масичка за пикник?! Това е за къси разстояния.Дано се запалят барабар с локомотива.
  • 30 голем смех

    15 3 Отговор
    "Влакът, който заминава в 6:15 часа, трябва да пристигне в Бургас в 12:10 часа."
    Да ама на другия ден и ако изобщо тръгне, а разписанията са пожелателни. Ако имаш полет от София трябва да тръгнеш 3 дни по рано, че иначе може да го пропуснеш.
  • 31 Няма такъв народ

    22 2 Отговор
    Това ли са новите модерни вагони бре хахаха??? Каква е разликата им със старите??? Тоя комунист разправя че тези вагони били в движение в Германия и германците са са возелив тях. Как там можело а тук не можело. Ей комуне не ни пробутвайте втора употреба вагони разбрали бре. Кой знае сега какви нови модерни вагони ще заместят тези употребяваните. Викаш никога не си се возил в БДЖ. Като си много ербап оттук нататък се вози само в БДЖ, ама друго си е в чисто новия модел служебна кола мерцедес. Срам и позор. Съсипахте държавата. Няма друг такъв "народ" по света братче 35 години да го крадат и да си мълчи!
  • 32 Машинист в Германия

    9 2 Отговор

    До коментар #26 от "Варналията":

    прав си вагоните са IC не са лоши и са за 220 км предвидени
  • 33 Браво

    10 2 Отговор
    Направо съм шашнат една маса за цял вагон кой ли ще пръв на масата???
    Но да се върне към година 2020 - 2021 един човек и неговия Х7 избра марката Сименс , негово Величество също подкрепи марката и заводите на Сименс, Както заводите в Румъния на Сименс. Моля да разгледате снимките и да направите разлика межди Сименс Локомотиви и Сименс вагони с маси навсякъде интернет първа класа вагони с кресла и нещо като вагон. Не съм сигурен какво. Да живее нашето нещо като правителство

  • 34 Браво

    7 2 Отговор
    Направо съм шашнат една маса за цял вагон кой ли ще пръв на масата???
    Но да се върне към година 2020 - 2021 един човек и неговия Х7 избра марката Сименс , негово Величество също подкрепи марката и заводите на Сименс, Както заводите в Румъния на Сименс. Моля да разгледате снимките и да направите разлика межди Сименс Локомотиви и Сименс вагони с маси навсякъде интернет първа класа вагони с кресла и нещо като вагон. Не съм сигурен какво. Да живее нашето нещо като правителство
  • 35 Да,да

    4 1 Отговор
    Има вакантни места за вакарелски спирачи. Заплата в евро и дойче марки.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 наско

    17 2 Отговор
    Старите,рециклирани вагони,поемат за морето,като нови!Сделката е бутай кон за кокошка.Не се наядахте!
  • 38 Не вервам

    9 3 Отговор
    Вертолетите още не могат да фърчат и тия влаков я запалят я не.
  • 39 Сатана Z

    14 3 Отговор
    Кокошарник н аколела,в който трябва да прекараш 6-7часа от живота си за да изминеш 450 км.от София до Бургас ако си късметлия.
    Защо не с показани снимки на кенефите и тия клети пътници които ще седят в близост до вонящата дупка?
  • 40 мани беги

    10 4 Отговор
    тия 2 масички са за целия вагон ... няма щори или пердета ... 6 часа ше ви пере слънцето ... вземете си пожарогасител, вода, аптечка, сънцезащитно мляко, хавлия, слънчеви очила, шапка
  • 41 Това са вагони за превоз на къси

    14 3 Отговор
    Дистанции, макс 150 км! Какво е Модеризирането?? Немския стандарт Волтаж,( U) ползван в тея вагони и нашия са Различни!? И сме правили Доработки!! Това лие Модернизацията?? Това са вагони за междугратско пътуване, за къси разстояия!!

    Коментиран от #45

  • 42 мани беги

    14 3 Отговор
    немците успяха си пробутат вагоните, мислеха да ги хвърлят, но ганя ги купи скъпо-прескъпо ... втора ръка нация сме си ... абдали
  • 43 Име

    16 1 Отговор
    Нима доставка на употребявани вагони трябва да бъде национално събитие!
  • 44 Ники

    9 4 Отговор
    Само 6 часа за 400 км … това е като новина от 1920 година , това не са вагони за 6 часови преходи , това са вагони за къси дистанции .. ние подобни вагони и сега си имаме … като за начало ще ги нашляпат с графити , понеже нашите влакови депота са разграден двор .. а персонала на БДЖ е направо абсурден като визия , държание , компетентност и тн Всички машинисти пушат в кабините и си мятат фасовете на гарата ..
  • 45 Няма такъв народ

    6 1 Отговор

    До коментар #41 от "Това са вагони за превоз на къси":

    Чудя се въобще ще има ли абдали, които да им се възхищават на така наречените модернизирани вагони. Хахаха. Само овце в тая държава

    Коментиран от #59

  • 46 Рускиня

    12 4 Отговор
    Миналата седмица пътувах от Малага до Мадрит, чисто, удобно без пищящи родители “успокоявайки” невъзпитаните си отрочета. И познайте колко беше средната скорост влака? 300 до 320 кмh.

    Sъщо от малкото остривче Тайван влака от Тайпе до най южният град Ксиндзи(?) чисто, удобно и се движи с 350 кмh

    Париж - Амстердам супер първа класа с меню по избор и деликатеси каквито в България хората не са чували. Скорост на влака 360 кмh.

    Е каде сме ние? Построиихме СоциализАМА сега близо 35 г строим и живеем в новокрацията със същите “строители” по столовете в Народнот Събрание дремещи за заплати.

    Качете се на автобуса от Княжево до Владая и по наратак. Ще ви се доплаче в какво пътуват хората, чувстваш се като на машина за тренировка за езда.

    През Царско време каруци, следва социализАМА със смъди на нафта автобуси и сега в “напредъка” разпадащи се същите автобуси (пример 260 от и до Горна баня).
    Но сме велики, вчера видях новата поправка на ж. павта на ъгъла 6-ти Сеп. Царя.
    Доплака ми се от невежеството на работещите Романе. Рускиня както я мразите, ще излезе права за некъдърността на наще управници даже и в Община София!

    Коментиран от #54

  • 47 ПИПИ

    8 2 Отговор
    Гвоздей-ков купи реновирани вагони а Баце чисто нови локомотиви. Закачат един нов локомотив на тия вагони и ето ви чисто нов влак. Ето я и Промяната.

    Коментиран от #50

  • 48 Дедо ви...

    13 3 Отговор
    До там ли я докарахме да се хвалим 4 вагона...., мизерия!!!
  • 49 Боклуците на Боклука

    7 3 Отговор
    Стига глупости, това са вагони втора ръка. Купуваме боклуците на Германия. Защо не кажете,колко комисионна взеха за тази далавера!?
  • 50 Шкембе Войвода

    8 1 Отговор

    До коментар #47 от "ПИПИ":

    Стига с тоя тулуп Баце, мястото му е в затвора.
  • 51 Голям позор

    6 1 Отговор
    Да ги бяха снимали и без гащи, особено пирона!
  • 52 ВАГОНИТЕ С КУПЕТАТА

    8 3 Отговор
    БЯХА НАЙ ХУБАВИТЕ КОИТО СМЕ ИМАЛИ НЯКОГА ! И НИКОГА НЯМА ДА ГИ ИМАМЕ ВЕЧЕ !
  • 53 Даааа, от

    6 2 Отговор

    До коментар #18 от "Госあ":

    Кога ви разправям, че ЕС е вреден за нас!
  • 54 До "рускиня"

    2 2 Отговор

    До коментар #46 от "Рускиня":

    Много си видяла , но български не си научила......МадриТ???
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Дсса

    4 1 Отговор
    Посланикът защо е там? Германия подарява ли ни вагоните.
  • 57 Бай Митко

    8 2 Отговор
    Купуването на тези прескъпи рециклирани хамбари са национално събитие според правителството и чак министър се фука, че е постигнато голямо нищо!
    През 1979-1984 год. бях задочник в Бургас - ВХТИ и редовно ползвах БДЖ - "Чайка-Експрес"! Вагоните бяха на купета по 6 места, по пода имаше килимчета, на облегалките за главите имаше бели калъфки, стюардеси с колички разнасяха напитки и закуски, имаше вагон-ресторант, в цялата композиция се носеше приятна музика, съобщаваше се коя гара следва! София - Бургас се вземаше за 4 часа и 50 минути! Пътуването беше приятно и безопасно!
    Та Гвоздейков, поне това ниво постигнете и тогава се пъчете!!!

    Коментиран от #60, #61

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 3939

    3 1 Отговор

    До коментар #45 от "Няма такъв народ":

    Няма как човек да се възхищава на конски вагони.
  • 60 3939

    4 2 Отговор

    До коментар #57 от "Бай Митко":

    Пътувал си с Експрес, а сегашните влакове са бърз и пътнически ведно. Пътуването е дълго и потискащо.
  • 61 Крумов

    0 3 Отговор

    До коментар #57 от "Бай Митко":

    За присъда сте - как може да злословите така.

    Навремето ходехме на четири крака - дядо ми му отиваха - година и половина да дойде на види внуците си.

    Сега е по-бързо.

    Железници никога не е имало при социализма - особено - релси.
  • 62 Артилерист

    1 2 Отговор
    Как ни правят на канарчета, които трябва само радостно да чуруликат. Българските железници са с изхабена, неподдържана и сриваща се инфраструктура. Или казано по разбираемо: железните пътища са грохнали и опасно рискови. Подвижният състав е силно амортизиран, да не кажа грохнал. Сега германците ни пробутали 4 ремонтирани и освежени вагона и министъра си прави реклама, че този единствен пригоден що-где влак ще стигне до Бургас за 5часа и 55минути, НЯМА ДАЖЕ И 6часа. Аз не си представям, че този влак няма да прегрее без да спре от Казичене до Карлово. Искрено се моля да не съм прав, но тази ПиАр акция се прави защото в последните години няма влак, който да е стигнал безопасно и навреме, и хората масово се страхуват да използват влакове. Преди време случайно ползвах влак в Австрия. Масата българи такова чудо не са виждали. Невероятен комфорт! Свежо, удобно, телевизори, 200-240 км/час, няма тракане, лашкане, скапани прозорци, врати, седалки, неприятни миризми, пушеци, пристига на минутата...

    Коментиран от #66

  • 63 Никси

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "МОШЕННИЦИ КРАДЦИ":

    и в гр. Първомай също !!!.
  • 64 Никси

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Варналията":

    е нали и ние вече имаме нови Електовози , кръстени на Ханове , хан Аспарух , хан Кубрат ,хан Крум , хан Тервел , Хан Исперих , една Пловдивска Транспортна извесна фирма имат такива Влакове , къв е проблема новите втора употреба вагони да ги теглят новите Електровози , София-Бургаз и София-Варна !!!.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Никси

    1 1 Отговор

    До коментар #62 от "Артилерист":

    че карате по бавно бре , за дека сте се литнали , да не сте изтървали прасето от кочината та го гоните по ж-п Релсите за да го Хванете , все пак носите Отговорност защото Возите Хора а не Маймуни!!!.
  • 67 Ти си

    3 1 Отговор
    Получихме шепа шарени мъниста и огледалца от белия човек - ликувайте съплеменници вождовете ни постигнаха голям успех ...
  • 68 Тончо

    1 0 Отговор
    По скъпо ще бъде но трябва да купуват нови вагони и нови скоростни влакове. По ефективно е да купуват тях отколкото стари и на двойна цена изтребители.
  • 69 Нася

    1 0 Отговор
    Тези стари вагони са по хубави от българските с които се пътува. Но след като сме в ЕС трябва да се стремим да се доближаваме до техните стандарти. Тиквата прахоса милиарди за не съществуващи пет изтребители. Но с тия милиарди можеше да се купят стотици нови вагони и скоростни влакове. Половината от големите заплати на политиците трябва да се използва за въоръжаване. Ако не искат да даряват половината си заплата може да заминат на фронта в Украйна
  • 70 Ана

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Мюлер":

    На всичкото отгоре това са туристически вагони и то стари,но ремонтирани.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове