23 Юни, 2024 06:17 3 577 70

Шеф на АЕЦ "Козлодуй" след теч на радиоактивна вода: Няма абсолютно никаква опасност!

  • андрей красночаров-
  • аец козлодуй

Персоналът продължава да работи в същите помещения, подчерта Андрей Красночаров

Шеф на АЕЦ "Козлодуй" след теч на радиоактивна вода: Няма абсолютно никаква опасност! - 1
Снимка: АЕЦ Козлодуй

В никакъв случай българите не трябва да се притесняват от този лек инцидент. Това каза пред ФОКУС зам.-изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Андрей Красночаров по повод изтичането на радиоактивна вода от VI блок на АЕЦ “Козлодуй" по-рано тази седмица.

"Наистина беше допусната грешка при събиране на схема за дрениране и това доведе до преливане на една част от водата навън, т.е. в помещенията на херметичния обем на блока. Това е неприятно като случай, но не води до никакви опасности и последствия, тъй като в самите помещения, в които се намира въпросното оборудване са предназначени точно за това. Тоест - течът бе почистен след това и нямаше никакво допълнително облъчване на персонала, тъй като организацията беше проведена под стриктен контрол", коментира той.

Припомняме, че случаят придоби висока популярност след коментар от страна на експерта по ядрена енергетика Георги Касчиев, в който той казва, че "има доста голяма вероятност да не могат да бъдат почистени всички поражения".

"За мен е невъзможно да изчистят всичко. При следващото отваряне на херметичния обем, вероятно при презареждането през есента, ще има навсякъде следи от корозия", каза Георги Касчиев. "В бъдеще ще има случаи на внезапни изключвания на датчици, прекъсвания на кабели", допълни той.

Андрей Красночаров бе категоричен, че не е имало никакви последствия нито за персонала, нито за помещението, нито за околната среда.

"Няма повод за никакви притеснения. Даже това събитие не подлежи на докладване в АЯР (Агенцията за ядрено регулиране), но все пак ние я уведомихме, че е станало и съответно взехме необходимите мерки за отстраняване на последствията", каза още зам.-изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй".

"Аз предполагам, че г-н Касчиев много добре знае, че не е станало нещо толкова опасно. Пак повтарям - този случай дори и не подлежи на докладване, само сме уведомили АЯР, че наистина е станало такова събитие", каза още Красночаров.

"Заливането е станало на определен участък на оборудването, който веднага е бил почистен. Извършени са и съответните проверки. Там няма датчици, но ако той визира горния блок - те бяха само по капака и отново казвам - бяха почистени", поясни зам.-шефът на АЕЦ "Козлодуй".

"В никакъв случай българите не трябва да се притесняват от този лек инцидент, персоналът продължава да работи в същите помещения. Няма никакви опасности", категорично подчерта Андрей Красночаров.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Що така

    108 2 Отговор
    Ви нямам доверие ?

    Коментиран от #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Последния Софиянец

    78 2 Отговор
    Те признаха че персоналът е поел голяма доза радиация.
  • 6 Язовец

    82 0 Отговор
    6ти блок си тече, От парогенератора, сега от баковете. Човек като чете съобщенията остава с впечатление че е като пробита кофа.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Има

    83 1 Отговор
    течът корозира елементи 6-ти блок. Ще има прекъсвания на уреди датчици, връзки и други. Мълчи се за 5-ти блок, има ли проблеми с новото гориво. Какво правите с ОЯГ. Потрошихте уникално съоръжение ПАВЕЦ, извикахте румънци, които са виждали ПАВЕЦ на картинка. Идва борса ток. Тепърва започващите проблеми на 5 и 6 блок, тъй като евтиният ток не стига до българите, продава се. Хазната ще има дефицит, досега прибираше печалбите от продажба ток, което балансираше системата. Ако унищожите последните 2 блока, без ТЕЦ-ове - Зелена Сделка на Василев ПВУ - борса ток, е налице енергийна криза зимата. Сега хората пестят от климатици. Уестинг едно 30 години чакане не ни мърда, докато се построи

    Коментиран от #42

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Язовец

    32 7 Отговор
    6ти блок е в ремонт заради пробит парогенератор. Поне така писаха. Сега пък изтърваха дренажа. Този блок заприлича на руския самолетоносач. Изкараха го на док за ремонт и два пъти го палиха поради безхажерие и некадърност. Май изгоря съвсем и вече никой не говори за него.

    Коментиран от #18

  • 11 така казваха и в чернобил

    78 3 Отговор
    но в случая всичкото облъчване е заради пресъпното слугуването на една шаика на американците за сметка на здравето и живота на хиляди и милиони българи

    Коментиран от #14

  • 12 Язовец

    64 0 Отговор
    Ако аварира и 5ти блок ще стане весело. Посред лято на режим.
  • 13 Заради санкциите

    89 3 Отговор
    Тепърва предстоят проблемите, но заради санкциите ще гръмнете България и не ви пука. Правите ни ядрено сметище на Балканите. Българските политици мразят собственият си народ, ненавиждат го.

    Коментиран от #16

  • 14 Язовец

    6 52 Отговор

    До коментар #11 от "така казваха и в чернобил":

    Американците нямат нищо общо с тази простотия. Да не би американците да са препълнили дренажа?
  • 15 успокоих се

    34 2 Отговор
    Няма, няма! Тъкмо ще измрат новите вируси, които са ни напускали това лято....
  • 16 Язовец

    5 40 Отговор

    До коментар #13 от "Заради санкциите":

    Какво общо имат санкциите с прелял дренаж?
  • 17 Име

    57 0 Отговор
    Щом персоналът греши при едно обикновено източване на системата, какво остава за по-сложна ситуация. И защо се допускат изобщо течащи съоръжения?
  • 18 калинки по етажите

    68 0 Отговор

    До коментар #10 от "Язовец":

    В България, всичко което се ремонтира, след това аварира. Така унищожиха и "Павец Чаира" - след некадърен ремонт. Сега, ремонтират ж.п. линиите в цялата страна - с европейски средства. Почти всеки ден стават аварии с влаковете....

    Коментиран от #23

  • 19 123

    55 1 Отговор
    Сатанистите постепенно подготвят населението за спиране на тока.
  • 20 един

    52 1 Отговор
    Опасност сега няма според Георги Касчиев,но има опасност в бъдеще време разлятата радиоактивна вода /която съдържа голямо количество борова киселина и е силно корозионна/,да разяде метала там където е проникнала и от това да възникне авария!Затова пътят на тая радиоктивна вода трябва да бъде почистен основно,но проблемът е,че тя ще предизвика радиоактивно облъчване на хората които ще я вършат тая работа,с две думи ситуацията не е съвсем безобидна!

    Коментиран от #25

  • 21 СлучаЕност?

    63 3 Отговор
    Минаха от изпитаното руско гориво, на кравешка тор и проблемите започнаха. Нищо, нашите наведени може цяла държава да затрият, но поне ще получат потупване по рамото от краварите
  • 22 Има профилактични прегледи

    55 2 Отговор
    И се правят от специалисти построили блоковете, този теч 6 блок не е забелязан изобщо известно време. За 5-ти блок и горивото упорито се мълчи, там също трябваше да се викнат руски специалисти. Павец Чаира също. Всичко е заради санкциите наложени от САЩ. Държава без евтини ресурси е загинала. Ще го разберем, но ще е късно.

    Коментиран от #31

  • 23 Язовец

    35 2 Отговор

    До коментар #18 от "калинки по етажите":

    Едни несретници замъкнаха корпуса чак в Румъния. После го домъкнаха обратно и при монтажа бастисаха блока.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Язовец

    8 18 Отговор

    До коментар #20 от "един":

    Борова киселина не съществува. Има борна киселина /от химичния елемент бор/ но тя се използва за друго. Касчиев е един несретник който никога не е влизал в хермозона. Дори не знае къде са люковете.

    Коментиран от #35

  • 26 Наглецо

    37 4 Отговор
    Скоро Чернобил две и това ще бъде "лек" инцидент. Нема страшно.
  • 27 БОЖЕЕЕ КОЛКО

    19 1 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    ПРОСТОТИЯ ИМА ПО ТОЯ СВЯТ

    Коментиран от #54

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Русофилски кьорФишек

    3 44 Отговор
    Путинистите търсят под вола теле. 😁

    Коментиран от #30

  • 30 Язовец

    33 3 Отговор

    До коментар #29 от "Русофилски кьорФишек":

    Блока аварира и от доста време не работи. Явно има някакво теле но никой не казва колко е голямо.
  • 31 Сандо

    36 3 Отговор

    До коментар #22 от "Има профилактични прегледи":

    Как да викнат руски специалисти,след като от Росатом официално ни заявиха,че вече не носят отговорност за работата и безопасността на централата?
  • 32 Гост

    3 33 Отговор
    Сега от радиацията на копейките ще им избие една червена звезда между очите хахахаххааа

    Коментиран от #67

  • 33 БгТопИдиот🇧🇬

    41 2 Отговор
    Краварите си праят експерименти с послушните БГ туземци !
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 един

    20 1 Отговор

    До коментар #25 от "Язовец":

    Хващаш се за запетаята,добре не е борова киселина а борна,това ли е същественото в случая,или да се вземат сериозни мерки за да се предотврати една авария с огромни последствия за хората и здравето им!?Какъвто искаш го наречи Касчиев,но той алармира докато е време,а не да се замете проблемът под килима и след това да се тюхкаме и вайкаме след дъжд качулка!

    Коментиран от #40

  • 36 Госあ

    27 3 Отговор
    Този лек теч, да не би да е свързан с краварските експерименти ? Те дори не са краварски, доколкото знам уестингхаус е една офшорка препродадена от Тошиба на нек’ви канадки.

    Коментиран от #56

  • 37 А+;

    37 2 Отговор
    Не вярвайте на тези публикации.Всичко случило е съвсем по друг начин обяснено.Това е груба непрежност и безотговорно поведение на персонала забъркан в тази изтория.Няма да кажат истината.Помните Чернобил.Това е прах в очите.Скоро ще останем без Атомна централа заради блюдолизците към краварите.Руснаците казаха че е груба грешка и опасна замяната на горивото.Е сега започва шоуто

    Коментиран от #39, #41, #43

  • 38 Ломския

    27 3 Отговор
    Тази вода, освен че е радиоактивна, е и с високо съдържание на борна киселина и предизвиква силна корозия върху металните компоненти.Водата е засегнала външната страна на корпуса на проверявания трети парогенератор, засегнала е и тръбопроводи, кабели..............с две думи бомба със закъснител.

    Коментиран от #45

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Язовец

    11 4 Отговор

    До коментар #35 от "един":

    Борната киселина поглъща неутрони и се използва за неутрализация на отработило ядрено гориво.. В реактора няма борна киселина, Власите я крадат и използват за унищожаване на хлебарки и други гадини. Изключително ефективна, далеч по ефективна и от най скъпите препарати на пазара. При това е безплатна защото е крадена. "Професорът" не искам да го коментирам. Няколко пъти го уволняват от АЕЦа поради некадърност. Последния път беше миналата година.
  • 41 ТАКА Е

    15 1 Отговор

    До коментар #37 от "А+;":

    Този теч не е от сега а кой знае от кога и никой от персонала не е забелязал
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 един

    4 15 Отговор

    До коментар #37 от "А+;":

    Айдеее,отиди към политиката,според мен горивото няма нищо общо с аварията!
  • 44 Антон

    30 4 Отговор
    Така е, когато американците участват някъде, това се случва! Целта им е печалба, сигурнистта не го вълнува, особено, като става дума за някоя от треторазрядните им колонии.
    Може да отворите нета, чужди специализирани сайтове, и да прочетете колко много аварии има, на местата където се намесват кравари, които човъркат руски ядрени технологии. Даже има държави, които са се отказали от уестингхаус, именно поради тази причина. Знам , знам, то горивото, то другия блок, то едното няма обшо с другото. В следващите години ще разберете по трудния начин
  • 45 Язовец

    9 4 Отговор

    До коментар #38 от "Ломския":

    Ако работиш в централата трябва немедлено да те уволнят поради невежество. Опасен си за АЕца. Ти на изпити не ходиш ли всяка година? Или си връзкарче с протекции? Заради такива като теб стават всички бели в АЕЦа.

    Коментиран от #49

  • 46 БеГемот

    13 3 Отговор
    ПОД кОНТОЛ!Бум!
  • 47 Сега

    21 3 Отговор
    Алчното племе експлоатира простото племе!
  • 48 ха ха

    17 2 Отговор
    нема да се притеснявате , инцидента е лек , взели са мерки следващия да бъде по сериозен , от тъпи политически заигравки на атлантиците ще ни докарате катастрофа
  • 49 Как да го

    11 2 Отговор

    До коментар #45 от "Язовец":

    Уволнят !!!
    Нали е ,,калинка,,
    Вуйчово , чичово както 30 % от ,,работещите,, там
    Само за заплата и екстри.

    Коментиран от #52

  • 50 Чернобил

    11 4 Отговор
    В дунава ще се завъдят крокодили и комари като лешояди, нооо няма никаква опасност.

    Коментиран от #53

  • 51 Прекалихте

    23 5 Отговор
    Съд и затвор за тези които приеха и пуснаха американското гориво! Никаква милост!!!

    Коментиран от #68

  • 52 Язовец

    17 0 Отговор

    До коментар #49 от "Как да го":

    Да бе...39%...много повече. За това блоковете постоянно са в авария. Преди аварийно спиране на блок нямаше.
  • 53 Язовец

    8 4 Отговор

    До коментар #50 от "Чернобил":

    Покрай Дунава си има комари като врабчета от време оно. Власите ги пържат и продават като деликатес.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Течът е в 6 блок,

    7 2 Отговор

    До коментар #36 от "Госあ":

    а американското гориво е в 5 блок. Борната киселина е като "байеркаса", внезапна спирачка и блокът се залива с нея ако нещата се осърат.

    Коментиран от #58

  • 57 Тц тц тц

    4 0 Отговор
    "Но кога се там съзира Козлодуйски бряг...БУМ!".А бре тези да не са дали на укри да правят профилактиката,за да ни докарат някой Чернобил тук и да не са капо?Преди две години от укро пропагандата си бяха наумили,че ако избухне някаква АЕЦ(каквато и да е) РФ ще се разпадне както едно време е станало със СССР.Нещо бяха луднали.Очакваше се да има проблеми там.Въпреки предупрежденията ей така на пук някои правят обратното.Да продължават и после съседите ще ги осъдят и на кръст ще ги разпънат.Няма да сме ние.

    Коментиран от #59, #61

  • 58 Язовец

    6 1 Отговор

    До коментар #56 от "Течът е в 6 блок,":

    Ако нещата се "осърат" се пускат графитните пръти. Има един голям червен бутон в командна зала /БЩУ/ за тази цел. Графитът поглъща неутроните и спира реакцията. И ти си назначен в АЕЦа с връзки. Чудя се кога ли някой от блоковете ще гръмне заради някой такъв като теб.

    Коментиран от #65

  • 59 Язовец

    4 2 Отговор

    До коментар #57 от "Тц тц тц":

    Украинци и руснаци работят в АЕЦ Козлодуй от време оно. Познавам ги всичките. Много читави хора и едните и другите. Особено украинките и рускините. Дори мис България беше украинка от Козлодуй.

    Коментиран от #60

  • 60 Тц тц тц

    3 2 Отговор

    До коментар #59 от "Язовец":

    Ами да внимават с укрите,за да не станем втори Чернобил.Може техния ЕрМаг да ги е излъгал,че е получил видение от висшите космически сили как ще се разпадне РФ.Сега не го пишат,но преди две години сериозно дори в коментарите откачаха.Нещо не бяха в час с главния мозък.

    Коментиран от #62

  • 61 истината

    6 3 Отговор

    До коментар #57 от "Тц тц тц":

    Този Андрей Красночаров е украинец, а Изп. Директор на АЕЦ-а е гербаджийска калинка, продавала банички в София. Това е управлението на централата при банкянския то-луп. Дотам се докарахме.

    Коментиран от #63

  • 62 Язовец

    5 3 Отговор

    До коментар #60 от "Тц тц тц":

    Украинците работещи в АЕЦ Козлодуй са едни от най-читавите хора в централата, Ако стане голяма беля ще е заради българин парашутист а не заради украинец. И тази пакост предполагам я е направил някой нещастник връзкар.
  • 63 Язовец

    2 2 Отговор

    До коментар #61 от "истината":

    Андрей Красночаров е руски евреин с български паспорт. Един от най-добрите специалисти в централата.
  • 64 досетливост трябва

    0 1 Отговор
    Да поканим Хер Акъл. Дунав ще отбие, реактор ще промие и на злото топката ще скрие. Тогаз всеки ще си гледа мача и ще пие.
  • 65 Нещо не си добре,

    0 2 Отговор

    До коментар #58 от "Язовец":

    графитните пръти ускоряват ядрената реакция забавяйки бързите неутрони. Спускат се кадмиеви пръти които поглъщат топлинните(бавните) неутрони. Борната киселина е в краен случай. Като не разбираш не се обаждай!
  • 66 Име

    5 0 Отговор
    АЕЦ заприличва на една таратайка. В началото собственикът си я пази, но като се поодраска, губи мерак и вече му става безразлично да я поддържа, дори и да няма пари за друга. Само където става много опасна!
  • 67 Умник

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Гост":

    А на цетаджиите по един цент на за- ника. Радиацията не подбира или се надяваш да си на колесника на самолета? Няма място там за такива като теб, запазено е за висшите слуги на господарите.
  • 68 напиши

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "Прекалихте":

    си адреза гьот лак
  • 69 Само питам

    1 0 Отговор
    Защо това не е новина №1 в България?
  • 70 Колко шефа има АЕЦ а

    0 0 Отговор
    Единият казва едно , а другият друго Няма ли там вече и.америсански шеф след като влезнаха американците да поемат от тук нататък цялата отговорност. И какво прави още там гирбаджияна - баничар.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове