Last news in Fakti

25 Юни, 2024 15:53 1 090 18

Симеонов: При нови избори ще се появят още по-силни радикални движения

  • първан симеонов-
  • избори-
  • партии-
  • правителство

Тези, които трябва да намерят решение, бяха подложени на протестно електорално поведение. Борисов казва, че е по-добре да има по-партиен кабинет, защото това означава по-ясна отговорност и по-голяма стабилност

Симеонов: При нови избори ще се появят още по-силни радикални движения - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

При едни нови избори ще се появят още по-силни радикални движения. Такава прогноза направи пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан".

"Тези, които трябва да намерят решение, бяха подложени на протестно електорално поведение. Борисов казва, че е по-добре да има по-партиен кабинет, защото това означава по-ясна отговорност и по-голяма стабилност. Трифонов настоява за по-експертно и неполитическо правителство. Трудно е да се каже кой от двата пътя е по-смислен за страната. Ще трябва да се намери нещо средно. Мисля, че ГЕРБ се мъчат да направят това. Вече се появиха някакви белези на пропуквания в БСП. "Величие" трябва да се пазят да не станат за смях и да не им разцепят групата. Дори ПП-ДБ нямат вътрешно единомислие по темата дали да се подкрепи такъв кабинет. Сигурен съм, че текат сондажи за получаване на по-широка подкрепа. Борисов се опитва да направи така, че всички да са доволни. Получавало му се е в годините, не знам дали този път ще успее".

Политическият анализатор Слави Василев е убеден, че няма да има правителство.

"Този път, по който продължаваме да вървим, не може да не ни отведе към реалната промяна. На Борисов му става все по-трудно. Това е ефект на надмогване на политическата система и елит. Ако сега не се състави правителство, или ще се промени политическата система посредством промяна в изборния закон, или ще дойдат нови играчи. Гражданите не трябва да живеят с усещането, че тази задънена улица ще ни отведе в неприятни моменти и усещания. Това е нормален процес. Липсата на перспектива за сериозна промяна все още е налице. Затова две трети не гласуват. Но това не е последната спирка".

Разцеплението вече не е корупция-антикорупция, а е изток-запад, отбеляза Първан Симеонов.

"Любопитно е, че "Възраждане" говорят за анти - ГЕРБ фронт. Това показва първи признаци на гъвкавост. Рано или късно "Възраждане" ще трябва да направят завой, защото иначе остават неприложими в българската политика. Трудно обаче ДБ и Костадинов биха били заедно в нещо".

Не виждам с какво едни нови избори биха подобрили картината, отбеляза още социологът.

Василев отбеляза, че "политическите лидери започват да стават много гъвкави в своето безсилие" и посочи, че отстоява противоположната теза.

"В момента изживяваме еволюция. Едни нови избори ще ни приближат към ситуация, в която или ще се появи нов играч, или ще се появи експертно правителство, което наистина да бъде такова. Президентът наблюдава внимателно процесите в държавата. Не може да не си прави заключение, че тази поредица от избори е своеобразно чукане на неговата врата. Дали ще излезе от президентството, за да оглави партия, е трудно да се прогнозира. Българите добре биха възприели идеята за структурна промяна на политическата система. Очевидно е, че политиците няма да се сменят. Лицата са едни и същи. Това ще има стабилизиращ ефект".

Първан Симеонов обаче не е оптимист по отношение на дълбинните структурни промени.

"Нямаме сили да произведем качествена промяна. Конституционните са отрезвяващият пример. Не вярвам тези политици да имат мъдростта да мислят десет пъти преди да срежат. Нека оставим еволюцията да работи, да не променяме правилата ѝ".

Василев вярва, че "ако има политическо водачество в лицето на нов политически лидер – (президента), който да предложи аргументирана промяна в политическата система, тогава бихме могли да видим структурно изменение".


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ще се

    5 0 Отговор
    появят...... извънземни !

    Коментиран от #11

  • 2 провинциалист

    4 4 Отговор
    Ами нали точно това е смисълът на демокрацията бе, Първанчо, колкото по-силни радикални движения има, толкова сме по-далече от тоталитаризъм и диктатура!
  • 3 Гацо

    7 4 Отговор
    Първан-Козан нищо не е познал досега, но продължават да го тикат напред с неговите пророкувания. Платен клакьор на Бочковите отрепки ...
  • 4 грешката е на Христо Иванов

    5 5 Отговор
    Вместо да се беше хванал с ББ той се подложи на ПП
    2021 все още имаше шанс
    но сега с водещ микрогенерала ще отидат в историческия парк , като атака например
  • 5 Мнение

    5 4 Отговор
    Той подполковникът вече подкрепи явно герб и дпс, така, че колко пък крайни движения да се появят?!
    Всички бързат към скута на Пеевски и Бойко, а правят кампаниите си, че ще ги осветлят и разкрият престъпленията им?!
    Дори Ивелин Михайлов се обяви против това гласуване!

    Жалко за заблудените българи подкрепили тулуп Марков!
  • 6 явно кат геше и цветанов

    0 0 Отговор
    отварят радикали политици , а парите в партиината каса налива брендо . като ел чапо . сега е без адвокат , без гсм , без охрана . лесно ще го прекарат . ще припише бизнеса и ще върне куфарчетата без печалба .
  • 7 Промяната е въпрос на Дисциплина!

    1 0 Отговор
    Промяната е въпрос на Дисциплина! Но тези политици явно не са добри в това отношение!
  • 8 алхимик

    3 3 Отговор
    Полковника разочарова много хора .Сега се обяснява кое било сервизно решение , обаче истината е чи си гласува с Герб и Дпс и вече нокй не му вярва .Големи думи изговори полковника , обаче без покритие .Ако още днес , утре не предприеме радикалните действия които обеща , това ще му е .Начина да върне доверието в себе си е да действа , а не да го снимат на опашката в стола на парламента .Не се обяснявай полковник , всички гледат какво ще направиш , а не какво ще говориш.
  • 9 ЕДГАР КЕЙСИ

    1 2 Отговор
    ВСИЧКИ РАДИКАЛНИ ДВИЖЕНИЯ СА ................ "ПРОЕКТИ" НА ФАШИСТКА ХУНТА НА .............. (П)РЕZИ .............. ФАКТ !
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ново 20

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ще се":

    И какво им е радикалното на новите мутренски партии?
    Едните щели да изчегъркват с експертно правителство.
    Други биднес партии повтарят като папагали чужди идеи.
    Трети направиха Промяна на комисионните.
    А някаква партия- столетница легна на западните олигарси за жълти стотинки.
  • 12 Ха сега де...

    2 0 Отговор
    Е те, новите избори чукат на вратата, колкото и да не му се иска на някого. Значи по добре да се страхуваме още от сега, че после да ни е лесно. Така ли да го разбираме?
  • 13 между другото

    4 2 Отговор
    На Борисов няма да му се получи. Той си знае защо.
  • 14 Народа🇧🇬

    3 0 Отговор
    Абе г@@@ ИЗБОРИ ДО ДУПКА ИЛИ ЩЕ Я ИМА ТАЗИ БЪЛГАРИЯ🇧🇬 ИЛИ ВСИЧКИ ПРЕДАТЕЛИ КРАДЦИ, ЧУЖДОПОКЛОНИЦИ ДА СЕ РАЗКАРАТ ОТ ВЛАСТТА ПИСНА НИ ОТ МУТРИ ГАВРИКИ СЕ С УНИЖЕНИЕ И ЛЪЖИ КЪМ БЕДНИЯ БЪЛГСРСКИ НАРОД
  • 15 Анонимен

    0 1 Отговор
    При нови избори народа ще мре и само ще сте вие на държавна хранилка и феодала. И комунягите са на легло.
  • 16 Гражданин

    1 0 Отговор
    Днес, в Бг всеки гледа да ви одере кожата, с цел е всичко, да не се раждат деца, геноцид спрямо човечеството

    Коментиран от #17

  • 17 не ми пука дали вярвате

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Гражданин":

    Лошата карма се плаща от децата и внуците.
  • 18 Първан Симеонов?? Да върнеш на Жената

    1 0 Отговор
    Вълната(тая на брадата залепена) защото сие, свикнала с нея и сега и духа там!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове