Last news in Fakti

27 Юни, 2024 11:38 487 16

Пеканов: От забавянето на влизането в еврозоната губим суверенитет и други вземат решения за нас

  • атанас пеканов-
  • еврозона

По думите му критериите не са добре приложими в сегашното време на висока инфлация

Пеканов: От забавянето на влизането в еврозоната губим суверенитет и други вземат решения за нас - 1

От забавянето на влизането в еврозоната губим суверенитет. Още около една година други ще вземат решения за нас, защото и ние сме част от валутния борд. Това заяви за "Твоят ден" бившият вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

По думите му критериите за еврозоната не са добре приложими в сегашното време на висока инфлация. "ЕК не прояви гъвкавост, което може би е правилно, защото правилата са си правила. Имаше вариант по-меко да се гледа на числата, но и правителството не успя бързо да олекоти инфлационния натиск. Предимствата на еврозоната са политически, геополитически и институционални. Тя ще донесе и реформи. Ще усетим удобство да не плащаме транзакционни такси, няма да обменяме пари. Ако решим да не влизаме, това ще ни навреди. Ние сме с единия крак вътре, би било негативно да се откажем", смята той.

Според него фискалната политика на страната е била експанзивна - което е повишило инфлацията. ''Ако имаш разходен бюджет, това неизменно се случва. Няма проблем да поискаме извънреден конвергентен доклад, но по-добре да изчакаме, за да сме сигурни, че ще е позитивен. След три месеца не е удачно да се случи, не бива да прекаляваме с очакванията, а да изчакаме да се изпълнят критериите. Има причини никоя страна да не е влязла в еврозоната по средата на годината - би било много сложно. Нормално е да влезем на 1 януари, през следващата година след като са ни одобрили", коментира Пеканов.

Относно средствата по ПВУ той заяви, че страната е взела 1,3 млрд. евро - над 20%. ''Доста съм притеснен дали въобще ще вземем повече. Справяме се зле, а за нас тези пари са много важни като свеж ресурс. Фактите са плашещи, но бяха направени много грешки. Асен Василев не обърна достатъчно внимание на темата. Нямаше достатъчно желание и фокус върху средствата. Има неизпълнени реформи за следващото плащане. По механизма REPowerEU има един милиард, които не сме поискали все още, а трябва да бъдат изразходени до 2026 г.", отбеляза той.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пеканЧО,

    17 16 Отговор
    такъв празнодумец си и ти личи от самолет. Началниците ти веднага те разбират защо си избран на ръководна длъжност. Жалко - губим като експертиза и авторитет.
  • 2 За първи

    16 15 Отговор
    път чувам, че ние можем да вземаме каквито и да е самостоятелни решения. Това значи независимост. Но ние не сме нито САЩ нито Русия, че да сме независими, освен ако значи, че от нас нищо не зависи.
  • 3 Мнение

    23 15 Отговор
    Посолствов, от забавянето губите само вие престъпниците и продажниците!
    Докато не бъде питан народът за еврото, никакво приемане!!!
    Договорът за ЕС, НИКЪДЕ не упоменава дата, понеже има критерии които първо да бъдат постигнати, следователно отлагането не е пожелателно, а задължително, защото България е все още много далеч икономически от средното ниво в ЕС!!!
  • 4 Ами след като така ......

    5 15 Отговор
    Ами след като така ...... си се Насадил! Ще е ТАКА! Панацея Няма! Всичко си е в Нашите си Ръце! Но не с Галоши! Вместо Политици!
  • 5 Момче!

    7 13 Отговор
    Момче! Свали си Очилата! Или си смени Лекаря!
  • 6 Майора

    6 11 Отговор
    Ало Пеканов , няма смисъл от коментари , след като вашия любимец и министър на финансите Кокорчо изтегли големи заеми , увеличи пенсиите и напомпа инфлацията! Така че вината е ваша!
  • 7 шкембо

    4 11 Отговор
    всичко това идва от хроничната клептомания
  • 8 Точен

    10 13 Отговор
    От въвеждането на Еврото ще спечелят само банките и то мощните западни банки. Обикновените хора ще са притиснати от менгемето на дигиталното Евро, което вече ще направи живота ни като по Оруел.
  • 9 факуса

    5 7 Отговор
    ха ха ами след туй никакъв суверинитет,не че сега го имаме,и решенията ги съгасуваме с посолството,после ще е явно и показно,и парлама и правителство нема да са нужни
  • 10 Ами не е вярно

    12 14 Отговор
    Нищо не зависи от България в еврозоната. Първо че е на ротационен принцип, България няма да участва в 50% от взимане на решения. Второ нашият представител ще мига ококорено и ще му налагат всичко във вреда на българите. Защо, защото решенията в ЕЦБ се взимат от една малко група хора. Общоизвестен факт е, че периферните и малки държави са един пълнеж. Наскоро ЕС намери начин да заобикаля ветото на малките държави. Къде ни вкарвате, в море пълно с акули. Стига вече експерименти и митове.
  • 11 Охи

    8 13 Отговор
    Ама Гърция искаше излизане от еврозоната и ЕС, ЕЦБ блокира банките и ги принуди да останат гладни, да не теглят от собствените си спестявания. Много суверенно. Не съм видял финансово зависима държава или човек, който да не е на колене от Господарят с парите. А това е ЕЦБ.
  • 12 Няма забавяне евро 26г, шенген 27г.

    1 12 Отговор
    нормално върви всичко . Цветанов искаше 2012г Шенген за по голямо удобство на бизнес , а герб 2021г искаше Шенген за фирмите с около 200 000бр камьона в транспортния бранш и гасарбайтерите и тировете - а те са измамници и контрабандисти до 10-20 процента от тях . От Турция сирене, лекарства , хляб , дрехи за търговия , алкохол . Да .
  • 13 Смърфиета

    2 13 Отговор
    Нали нямаще предпоставки да флизаме, или и Пеканов ще се нареди на хорото до Томата и Даниел Митов?
    Ииихуууу?

    Коментиран от #15

  • 14 шкембо

    6 0 Отговор
    бай Ганю гледа само парите , но те са с условния и изискват интелект и работа , които при нас са несъвместими - който работи е проз и наобратно
  • 15 Дебилиета

    10 2 Отговор

    До коментар #13 от "Смърфиета":

    За Флизане никога не е имало предпоставки, но за Влизане има и скоро ще влезнем
  • 16 Тома

    2 0 Отговор
    Е че кой български политик до сега е вземал сам решение без посолството
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове