Last news in Fakti

29 Юни, 2024 06:55 1 657 9

Доц. Костадин Нушев: Донякъде съм изненадан от имената на тримата кандидати за патриарх

  • патриарх-
  • избор-
  • константин нушев-
  • богослов-
  • църква

Изборът ще падне върху един измежду Врачанския митрополит Григорий, Видинският митрополит Данаил и Ловчанският митриполит Гавраил

Доц. Костадин Нушев: Донякъде съм изненадан от имената на тримата кандидати за патриарх - 1
Снимка: Евронюз България

На 30 юни е насрочен Патриаршеския избирателен събор с делегати от 15-те епархии на Българскта православна църква. 145 избиратели и членове на този Събор ще избират български патриарх измежду Врачанския митрополит Григорий, Видинският митрополит Данаил и Ловчанският митриполит Гавраил. Очаква ни една процедура, която има характера на един мажоритарен избор, да бъде избран новият български патриарх.

Това каза за предаването “България, Европа и светът на фокус" по Радио “Фокус" богословът доц. Костадин Нушев.

По думите му до известна степен е бил изненадан от избора им, и до известна степен не. Митрополит Григорий като временно изпълняващ длъжностите на блажено почившият Патриарх Неофит, показва, че той се ползва с необходимото доверие и подкрепа и след като е минал този избор може да бъде един от тримата достоизбираеми кандидати. “Той беше един от фаворитите в този избор . Митрополит Гавраил беше също избран сред тримата кандидати на предишния Патриаршески избор, така че можеше да се предполага, че той е сред вероятните кандидати.

Най-голямата изненада е свързана с Видинския митрополит Данаил, той е сред най-младшите митрополити и повечето очаквания бяха насочени към други, малко по-старши като митрополитски стаж, по-познати и изявени фигури. При тримата могат да се очакват изненади, след като са включени в списъка с достоизбираемите. Между тях трябва да се намери най-достойният, който да е избран като нов български патриарх и който да заеме българския патриаршески престол", обясни доц. Костадин Нушев.

“След оповестяването на избора, делегатите на Патриаршеския избирателен събор ще заседават и когато Изборното бюро оповести резултата от избора, веднага следва процедурата по интронизация. Това е богослужебното последование, с което избраният патриарх в патриаршеската катедрала храм-паметника “Свети Александър Невски" официално заема своята катедра. Катедра означава това седалище-престол, което е в патриаршеската катедрала. Интронизацията се предвижда в следобедните часове да се проведе в патриаршеската катедрала.

Това е богослужебното последование, в което новият патриарх ще получи знаците, инсигните на патриаршеското достойнство - патриаршеската корона, патриаршеската мантия, патриаршеския жезъл и така известното бяло патриаршеско було. Нашите митрополити като равни по чест и достойнство носят монашеското було, което е черно на цвят и само първият сред тях по чест, българският патриарх като представител и предстоятел получава бяло на цвят було. Надяваме с Божията помощ да имаме избран и интронизиран четвърти патриарх", поясни доц. Костадин Нушев.

Слуховете за чужди влияния в избора на патриарх са парацърковни, политически, идеологически влияния и опити да се оказва влияние върху Светия синод. Самата процедура за избор на патриарх е така канонически изградена, че много трудно може да се повлияе на 15-те митрополити. Политически лица, партийни лидери се изказват по тази тема, което представлява политическа намеса във вътрешно-църковния живот, тъй като църквата е отделена от държавата и всички тези канонични процедури, според нейния устав трябва да се изключително независими и незасегнати от политически внушения и влияния.

Българският президент отговори на тези искания, като посочи, че православието трябва да остане настрана от всякакъв политически популизъм или демагогско спекулиране по въпросите на вярата. Важно е ние да внимаваме политиците и всички публични личности да не използват идеология, пропаганда, да не се опитват да идуктринират чрез свои политически възгледи и да смесват вярата , вероучението, духовните истини и ценности на православието със своята тясно партийна идеология.

“Кончината на патриарх Неофит породи множество спекулации, напрежение, трудности, което говори само по себе си, че следващият патриарх трябва да бъде в голяма степен продължител на служението, на духа на миротворство, на обществена отговорност на църквата, търсене на съгласие, на съборност. И не допускане на различните политически влияния и разделения, които се появиха след земаната концина на българския патриарх Неофит.

Това очначава да се избере опитен, зрял, мъдър архиерей, който да влезе в едни междуцърковни отношения дипломатически, но винаги да отстоява свободата независимостта и достойнството на Българската патриаршия. Да не бъде подозиран или разглеждан като проводник на някакви чужди влияния, като застъпник на една-едностранчива тенденция в църковния живот. Това е трудното и отговорното и ние трябва да се молим за мъдрост и благословение всички тези избиратели да намерят най-правилния път и да изберат и утвърдят възможно най-достойния и най-подходящ архиерей за нов български патриарх", посочи доц. Костадин Нушев.

“Обществото се вълнува за избора на нов патриарх, защото Българската патриаршия е общонародна институция. Всеки българин се вълнува от това кой и какъв ще бъде неговият патриарх. Всички българи почитат църквата за това, че е една вековна хилядолетна духовна институция, носител на вярата, нравственост, ценности, стожер на обществения морал. И в Конституцията е казано, че Българската православна църква е религиозна институция на традиционното за Република България вероизповедание.

А в Закона за вероизповеданията се казва, че БПЦ има не само исторически заслуги за обществото, а и много важно обществено и политическо значение в днешното общество. Надявам се следващият български патриарх, чрез една откритост, диалогичност и активна комуникация с медиите да достигне до цялото общество и да намери път и начин да говори с духовен авторитет на всички българи, и на тези, които са извън пределите на родината, защото те са духовни пастири, учители на целия български народ, и на тези, които се идентифицират с България" заключи доц. Костадин Нушев.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мда

    12 9 Отговор
    Те успяха успешно да обезлюдят успешно виденския и врачанслия край. Останаха пенсионери, и дано последния загаси лампата на българите там. Сега търсят място на тия дето прибираха кинтите и си затваряха очите за геноцида над българите. Сега ще ги направим патриарх... да обезлюдят България. Комунистически агенти. Амин!

    Коментиран от #7

  • 2 Който и да бъде избран

    10 5 Отговор
    Ще допринася за успиването на безпросветното население което вместо да гледа реалните проблеми ще вдига очи напразно нагоре
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 К Нушев?? На луд ли се правиш??

    12 4 Отговор
    Гавраиил е отдавна Избран от Борисов за Патриарх!! Всичко останало е Театър, със двама Статисти за Масовката! ГАВРАИИЛ, Голям Лисунгер, стар приятел на Борисов?Показна Постанова за Миярните и другата Публика!! Нищо не се Избира днес,! Той си го избра Отдавна!!
  • 5 До 4 Миряните

    2 1 Отговор
    Миряните
  • 6 Ко речи?

    1 6 Отговор
    Дъвка и опиум за непросветените и невежите, живеещи в средните векове.
  • 7 Отиваш

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мда":

    до посолоството и се оплакваш ...
  • 8 Мъдрият

    3 0 Отговор
    Добра статия!

    Аз също бях изненадан от избора на тези трима достойни архийереи, но приятно! - защото това са най-добрите възможни кандидати, Бог си знае работата!

    И нека тези, които са невярващи да имат уважение и да не пишат хули против Бога или против църквата и свещенослужителите! Защото това е много тежък и сериозен грях и така прогневяват Бога! А много е страшно за човека да стане враг на Бога!

    И нека Бог да просвети хората, които ще участват в избора на патриарх да изберат най-достойния!

    Коментиран от #9

  • 9 Нека!

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Мъдрият":

    И да ни избави от безбожниците, които са окупирали държавата! Амин!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове