Last news in Fakti

29 Юни, 2024 15:02 694 18

МВР: За последните 6 месеца има повече катастрофи, но по-малко загинали и ранени

  • катастрофи-
  • загинали

Човешкият живот няма цена. Ние трябва да се борим да няма загинали на пътя

МВР: За последните 6 месеца има повече катастрофи, но по-малко загинали и ранени - 1
Снимка: shutterstock

За последните шест месеца пътнотранспортните произшествия са малко повече спрямо тези за същия период на миналата година, но се отчита намаляване на броя загиналите и ранените. Това каза за Българската телеграфна агенция (БТА) комисар Мария Ботева, заместник-началник на отдел „Пътна полиция“ при Главната дирекция „Национална полиция“ на МВР.

Комисар Ботева взе участие в провеждащия се в София Фестивал за Националния ден на безопасността на движението по пътищата – 29 юни.

"Това е един прекрасен подход на държавата - да покаже на обществото, че е загрижена за безопасността на всички участници в движението по пътищата", посочи комисар Ботева по повод събитието. Тя припомни, че с решение на Министерския съвет от 2019 г. днешният ден е обявен официално за Национален ден за безопасност на движението по пътищата.

"Именно възможността да се съберат всички институции, освен тях и граждани и неправителствени организации, асоциации и сдружения, подсказва на всички, че резултати има. Всички сме заедно и това е първият резултат. Вторият е, че благодарение на нашите усилия се ангажират повече хора", подчерта тя.

"Човешкият живот няма цена. Ние трябва да се борим да няма загинали на пътя", призова комисар Мария Ботева.

Посетителите ще могат да се включат напълно безплатно в близо 30 различни дейности, демонстрации, игри, викторини, награди и запомнящи се преживявания.

Жълтите павета на площада ще се превърнат в площадка, на която децата ще играят с професионални аниматори, ще редят пъзели, рисуват, участват в арт работилници и в образователни игри за безопасно поведение на пътя. За младежите са подготвени специални симулатори, на които ще могат да шофират в безопасна среда или да видят как въздейства алкохолът и колко е затруднена координацията след употребата му. Посетителите ще видят на живо как се обезопасява транспортно произшествие и как се спасяват човешки животи, чрез рязане на превозни средства, както и гасене на запален автомобил. Отблизо ще могат да бъдат разгледани специализираните автомобили и техника, сред които пожарен и авариен автомобил, напълно оборудван полицейски патрул, оборудване за търсене и спасяване и много други. Изложба на ретро автомобили ще покаже еволюцията на системите за безопасност, а мотористите ще разкажат за какво трябва да се внимава в разгара на сезона.

На място всички ще могат да получат консултация за правилното и безопасно возене на деца в кола, как да избегнат грешките на пътя и за какво да внимават. Ще могат да се включат в открити беседи, анкети и да спечелят разнообразни награди.

По време на събитието ще бъдат обявени победителите в училищния конкурс „Талисман, който ни пази на пътя“ и вторите годишни награди „Регионални и местни инициативи в подкрепа на безопасността на движението по пътищата“.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    15 1 Отговор
    Лудницата по пътищата през отпускарския сезон тепърва започва. Дано в края на годината да не се окаже, че черния рекорд е подобрен
  • 2 Българин

    13 1 Отговор
    Повече камери, по големи глоби, по скъпи коли за полицаите и накрая повече катастрофи. А, кажете ми тези каква работа вършат и за какво им плащаме заплатите..
  • 3 Българка

    11 3 Отговор
    В момента МВР се занимава с политически репресии и е широко затворени очи и запушени уши за престъпленията не само по пътищата. Калинката министЕр вместо да разследва престъпници се занимава с пътна маркировка в София. Дори обяви, че новата организация на движение, ве;оалеоте са строителен обект. А в същото време издирвания с всякакви бюлетини наркобарон си е бил в България, предаде се сам в затвора.Шоуто на инспектор Жак Клузо в НС: Брендо бил трети в двуместен самолет, обръчът се затяга и други смешки

    Коментиран от #11

  • 4 И какво от това

    5 2 Отговор
    Колкото и да са, колегата Вальо нечуващия, ги оплаква всички наред, не изтърва никой да си оди неоплакан.
  • 5 !!!?

    9 0 Отговор
    Значи, производителността се покачва за сметка на „качеството”...!
  • 6 истината за МВР

    8 0 Отговор
    как работи логиката на МВР и на нашият любим Калин Стоянов ?
    - ако населението намалява, то тогава броят на ПТП ще е по-малък. с по жесток бой става.
    - ако има по-малко шофьори, то тогава броят на ПТП ще е по-малък.
    - ако МВР има повече правомощия да бият и да у-биат, броят на ПТП-тата ще е по-малък
    - ако МВР има повече БМВ-та броят на ПТП-тата ще е по-малък
    - ако населението е по-бедно и пътува по-малко броят на ПТП-тата ще е помалък
    - ако се конфискуват повече книжки и автомобили брият на ПТП ще е по малък
    - ако накараме населението да кара нови коли, ЕВРО 5 нагоре, броят на ПТП ще е по малък
    - ако осъдим с условни присъди ей така с фалшив дръг тест 10000 годишн, броят на ПТП ще е по малък, защото тези хора няма да карат кола отново.
    и т.н.
    интересно ми е някъде греша ли ?
    няма значение, че като карам по пътя колата ми върви на зиг-заг по магситралите, заради лошата инфраструктура.
    няма значение че не си направил нещо лошо, но си пушил трева преди 5 дни, която е легална в цял свят, но тук ти вземат колата, парите, работата и получаваш условна присъда.

    на тях им пука за вас и вашият живот, до там че да може да давате парите си и да храните МВР, да ви вземат колата, да останете без работа. Вашият ЖИВОТ има значение, не за вас а за тях.
    БМВ-та трябват !
  • 7 еврогейовите мантинели

    3 1 Отговор
    от фолио ли са ? почти безмислени са
  • 8 Анонимен

    7 3 Отговор
    Откакто се махнах от България и не виждам полицаи, живея нов живот. Ако някой ми беше казал по-рано, още в детската градина щях да изчезна.

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Анонимен

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ни думай ВА":

    Фуражке, мълчи си там и кротувай на сянка с камерата. Ще вземеш и днес бонус за безцелното си съществуване.
  • 11 !!!?

    10 3 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Точно.
    „Трактора”, беше зстрелян, няма проблем, „Нотариуса” убиха, няма проблем, „Брендо” се смонастани в затвора незаконно, няма проблем, но пък пънатната маркировка пред НДК основна грижа на милицията...!!!?

    Коментиран от #15

  • 12 Иван Грозни

    7 0 Отговор
    Пак хвалби за работата на МВР. Всака година стават все по-добри, а българите намаляват обатно пропорционално на демагогията/стакмистиката/. И тая дето само приказва ще я държат докато я направят гл.комисар. Дано малките партии се разберат и направят правителство, че вече не се трае.
  • 13 Крумов

    0 0 Отговор
    Не спират на пешеходните пътеки, това е много неприятно, малко е комично - как се дебнем - но - не спират - не намаляват даже - изобщо е глупаво това.

    Трябва да се отнемат книжки - може и за 3 дни - за 6 дни - но това ще намали агресията.

    Понякога не ползвам личен автомобил и се ужасявам какво е всъщност от гледна точка на пешеходците.
  • 14 шам фъстък

    0 0 Отговор
    Война не ни трябва,ние сами се избиваме.
  • 15 Крумов

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "!!!?":

    МВР просто не е подготвено - готвят се, вземат мерки и - всеки момент.
  • 16 мдаа

    2 0 Отговор
    Когато всички шапкари - рекетьори се махнат от пътя нещата ще се оправят.
  • 17 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    2 0 Отговор
    МВР трябва да бъде разпуснато и после един по един да приемат нови полицаи с конкурс, иначе с тази висока концентрация на неук башибозук, който знае само да бие и да налага глоби, няма да стане по-добре!
  • 18 По малкото загинали са

    2 0 Отговор
    от по новите коли! На всеки 8 години, има спад в смъртността при катастрофи! А това, че има повече катастрофи, означава, че не само не са подобрили нещо, но са и влошили! Безсмислието на камерите! Милиони за рекет!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове