Last news in Fakti

29 Юни, 2024 15:50 1 705 26

Нико Тупарев: Институциите продължават да действат като бухалки. Всеки легален бизнес може да е следващият

  • нико тупарев-
  • освобождаване-
  • арест

Целта на схемата е овладяване на дружествата и заграбване на имуществото им, добави продуцентът след пускането от ареста

Нико Тупарев: Институциите продължават да действат като бухалки. Всеки легален бизнес може да е следващият - 1

Софийският градски съд освободи от ареста телевизионния продуцент Нико Тупарев и не му наложи никаква мярка за неотклонение. Той е обвинен за длъжностно присвояване на пари в изключително големи размери.

Според съдиите Нико Тупарев няма как да извърши престъпленията, в които го обвиняват, а именно да присвои 1 400 000 лева от фирма, в която е бил съдружник.

Решението на съда може да бъде обжалвано от прокуратурата. Днес Никола Тупарев излезе с позиция за случилото се.

Пълният текст на позицията:

„Във връзка със събитията от последните дни и месеци, в които името ми беше намесено в кални медийни мероприятия, институционална репресия и последвало задържане, а впоследствие освобождаване поради липса на всякакви доказателства, бих искал да уточня фактите и да поставя няколко въпроса на общественото внимание.

Задържането ми беше съобщено като факт в сайтове с прикрита собственост, преди изобщо да се беше случило. В същите от няколко месеца насам тече агресивна клеветническа кампания срещу мен и семейството ми.

Обвинението, по което бях привлечен, е за длъжностно присвояване от „Лайм“ ООД, в което съм съдружник и притежавам 85 % от дяловете, но никога не съм бил управител. Де юре няма как да бъда субект на престъплението „длъжностно присвояване“, тъй като не представлявам длъжностно лице за „Лайм”. „Лайм“ е дружество със специална инвестиционна цел, което е фокусирано в имотния пазар. То не развива и никога не е развивало продуцентска дейност, не е имало отношения с никоя от телевизиите и генерално няма общо с бизнеса ми.

„Лайм“ ООД, заедно с „Куба Либре“ ООД и „Ен Джей Пропърти“ ООД, е предмет на множество сигнали, подадени от мен до компетентни институции, включително до прокуратурата и ГДБОП, във връзка с разследване на евентуална престъпна схема, с участието на управителя и миноритарен съдружник в дружествата - Александър Тошев и фирма, ангажирана да обслужва правно бизнеса.

Целта на многопластовата схема е овладяване на дружествата и заграбване на имуществото им. Тя включва фиктивно получени и дадени заеми от управителя на дружествата от и на свързани с управителя лица, за целите на създаване на изпълнително производство срещу всяко дружество. При възпротивяването ми като мажоритарен съдружник, в Търговския регистър са входирани неистински документи с нотариална заверка, по силата на които продавам дяловете си по абсолютно идентичен начин и в трите дружества срещу цена, равна на номиналната им стойност (5000лв). И трите прехвърляния на дялове са предмет на множество граждански и търговски дела, както е видно от партидите им в Търговския регистър. Последното действие, предприето от Александър Тошев, е именно фабрикуването на сигнала срещу мен за длъжностно присвояване, независимо, че именно Александър Тошев е бил управител и натоварен със задълженията да управлява сметките и имуществото на „Лайм“ ООД. Именно на база този сигнал, прокурор със съмнителна репутация изготвя неиздържаното и според СГС от правна гледна точка обвинение.

Дивидентите, за които съм обвинен, че съм присвоил, са били преведени по банков път чрез електронно банкиране от профила на служител на Александър Тошев на базата на пълномощно, издадено от самия Тошев. Дивидентите са декларирани пред НАП и са отразени в годишния финансов отчет на „Лайм“ ООД, подписан от Тошев, с което той де факто валидира като правомерни извършените плащания.

Във всеки случай, плащането на дивидентите би могло да се превърне в спор от гражданскоправен характер, но не може да представлява основание за наказателно преследване срещу съдружник, който е получил дивиденти, платени му от управителя. Очевидно е, дори само на база публично достъпна информация, че обвинението представлява целенасочена репресия, предназначена да ме извади от тези дружества. Още повече, че трайната съдебна практика е категорична, че е недопустимо използването на наказателния процес като средство за решаване на спорове с граждански характер.

Оставам с убеждението, че институциите или поне някои техни представители продължават да действат като бухалки и да обслужват престъпни схеми. Ако тази практика не бъде изкоренена, всеки легален частен бизнес може да е следващият. Въпрос на покровител е“.

Никола Тупарев,

Продуцент


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 смок

    10 0 Отговор
    А,ястнооо,ще има тупаркане.
  • 2 Обективен

    17 2 Отговор
    Всеки крадец си има по един нотариус. И за това тази територия никога няма да се оправи.сега съд до дупка срещу прокуратурата и виновният да плаща от джоба си.
  • 3 Прост народ

    32 5 Отговор
    Пак гласувайте за герп и депс

    Коментиран от #23

  • 4 Промяна

    14 3 Отговор
    ИМА ДВАМА ТРИМА ВЕЧНИ ПРОДУЦЕНТИ И ТОВА Е НЕ ДАВАТ ДРУГИ ДА ПЕЧЕЛЯТ АЛЧНОСТ
  • 5 Българка

    29 2 Отговор
    Прокуратурата и службите явно трябва да се разпуснат и изцяло на ново и по нови правила да се изградят. Ако трябва да си "внесем" прокурори ,съдии и разследващи от партньорски служби, за да изметат престъпниците в българските институции

    Коментиран от #18, #26

  • 6 Тарикат

    17 0 Отговор
    Питайте Ивелин в момента каква бухалка понася. Вече звънят на съакционерите му, за да ги питат защо си били вложили парите там. Звънят и на дарителите, да проверяват как така ще даряват пари за паметници на братята на Аспарух.
  • 7 Яката тупалка

    11 9 Отговор
    Тоя Нико требе да го уТупарят...
    Ама не е само той...
    Бая тупалки требе и що прах ще се дигне,че ще си помислим ядрената гъба ни е над главата...
    Ама много боклук се навъди за тия 34 години...
    Време е да го...изметем...
  • 8 Къде е следващият кастинг за ЕРГЕНЪТ

    7 3 Отговор
    Пред центрания затвор?
  • 9 ДЖЕСИ

    6 6 Отговор
    е ЗАРАДИ ТАКИВА Е ИМАЛО БЕЛЯНЕ ПРИ КОМУНИЗМА НАЛИ ГО ОПИКВАТЕ
  • 10 Име

    8 1 Отговор
    Какво мисли посланикът на САЩ?
  • 11 Кой какво

    11 0 Отговор
    Мутрите отново на власт,така е в държавата на мафията...
  • 12 ББ ДП

    0 3 Отговор
    Не се осмелявайте да ни пренебрегвате, ще бъдем безмилостни.
  • 13 дом

    8 0 Отговор
    А защо всички проговарят ЧАК СЛЕД като им нашокат канчето ?
  • 14 Име

    8 0 Отговор
    Представянето на фалшиви документи за собственост е много тежко престъпление. Това е престъпление и срещу държавата. Явно някои хора са или много нагли или много глупави!
  • 15 Перо

    11 2 Отговор
    Какъв продуцент е тоя престъпник? От СЕМ са виновни, че допускат най-пошли и кичозни програми, разлагащи обществото!
  • 16 Без изненада

    8 0 Отговор
    Прокурор е същият от "осемте джуджета". Цялата прокуратура и ДАНС трябва да бъдат разпуснати. Назначени могат да бъдат издържали тестове за почтеност и да се явяват на такива на 6 месеца. Грузия уволни преди години всички милиционери/имаха ужасяваща престъпност/ и назначи нови хора. Това е лекарството. Детектор на лъжата през 6 месеца.

    Коментиран от #20, #22

  • 17 Сила

    4 2 Отговор
    Разплаках се..... За тебе, за Джони и най вече за Радо...... ГОРКИТЕ вие.....!!!! Добре, че болшинството от народеца не ви познава лично......!!!!!!!
  • 18 Джон

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Ти сериозно ли мислиш, че комунистите ще пуснат НРБ без война? И като стане войната колко сме ние и колко са те? А в кой е оръжието?
  • 19 маневра

    5 0 Отговор
    На продуцентската сцена се задават нови и успешни продуценти ШишиБойко production. Някои от новите реалитита са Ергенът Бойко, Танцувай със Шиши, Игри на изземване на бизнеси и други. Запишете се за кастинг.
  • 20 ТИТИ

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Без изненада":

    КАКВО СТАНА С ЕМИЛИЯ РУСЕНОВА ОТ ОСЕМТЕ ДЖУЧЕТА???????????????? ТИШИНА !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Е ТОВА АКО Е ДЪРЖАВА????????????????
  • 21 Гладна хиена

    2 0 Отговор
    Хитро е момчето! Всичко е законно! Евала! Е! Дели плячката с някой адвокат , ама лошо няма! Така е при нас хиените!
  • 22 Неверник

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Без изненада":

    Е! Новите по - добри ли бяха от предишните?!:)
  • 23 Кобурга

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Прост народ":

    Няма бе пич! Всички гласуваме за ПП - ДБ дето ни разказва играта! Вие , таксувате българите , като престъпници! Вервайте те ми ! Ще си отидете от политиката!
  • 24 Кочинландия

    3 0 Отговор
    Чист като сълза е и тоя копанар с дейрето.
  • 25 🥓🥓🥓🥓🥓

    2 0 Отговор
    Тоя бях забравил ,че съществува .
  • 26 Кирчо

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    МВР е ОПГ а прокуратурата и съда са продължение на ръката на МВР.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове