Last news in Fakti

1 Юли, 2024 12:50 1 957 15

Дянков: Ако предложения от ГЕРБ кабинет бъде приет, няма да се бърза за влизане в еврозоната

  • симеон дянков-
  • кабинет-
  • герб-
  • влизане в еврозоната

Бившият финансов министър смята, че ще има правителство с първия мандат, но по думите му,  за да е стабилно не може да е само на ГЕРБ

Дянков: Ако предложения от ГЕРБ кабинет бъде приет, няма да се бърза за влизане в еврозоната - 1
Снимка: БГНЕС

В този състав правителството няма амбицията да вкара България в еврозоната. Ако това правителство имаше истинско желание да влиза в еврозоната, тогава министър на финансите щеше да бъде политик от ГЕРБ или от ДПС, или дори от трета партия като „Има такъв народ” (ИТН). Това коментира в предаването „Кой говори” по Дарик радио бившият финансов министър Симеон Дянков. По думите му, ако предложения от ГЕРБ кабинет бъде приет, няма да се бърза за влизане в еврозоната, а просто ще се правим, че вървим напред, но реално няма да е така.

“Това е решение, не просто догадка. Решили са, че на този етап това е по-добре за стабилността на кабинета”, посочи Дянков.

Бившият финансов министър обясни, че голямата инфлация у нас, която се е появи от 2022 г. досега, е заради някои грешки през последните години.
“2022 г. и 2023 г. се харчеше в сектори, които не подпомагат на конкурентоспособността на икономиката и по този начин се “помпаше” инфлацията сектори, в които и досега инфлацията е по-голяма от средната европейска”, каза още той.

Като силен ход Дянков определи действието на ГЕРБ да върне мандата изпълнен още в деня на получаването му.

“Смятам, че това беше силен ход, защото в противен случай, ако се изчакваше една цяла седмица, както е възможно по Конституция, какви ли не слухове щяха да вървят - по какъв начин ще се върне мандата - пълен, празен и така нататък. Това е силен ход, защото веднага може да се говори не какъв ще е мандатът, а колко бързо ще влезе в парламента”, каза още той.

Бившият финансов министър смята, че ще има правителство с първия мандат, но по думите му, за да е стабилно не може да е само на ГЕРБ.

“Ще има някои промени в състава на правителството и според мен това е редно. Макар че ГЕРБ е първа политическа сила с голяма преднина, все пак им трябват други партии - ДПС със сигурност, ИТН може би или някои от другите партии да се включат. За да има стабилно правителство трябва да има политически представители на тези партии, а не така наречените експерти”, каза още Дянков.
Той уточни, че Борисов трябва да казва, че ДПС няма да бъде в изпълнителната власт, за да се предпази от постоянните атаки на някои от политическите си опоненти.

“Всички знаем и средният българин със сигурност знае, че без ДПС не може да се управлява. Те просто са втората най-голяма политическа сила и е смешно да се говори “ние ще имаме правителство на малцинството с под 70 депутати” - това не е възможно и вместо да се крием и да казваме “това е кабинет на ГЕРБ и ще искаме подкрепа на всички политики от другите”. За да има стабилно правителство е редно да има разговор, да се предложат и да се приемат някои от министерските постове от други сили, не само от ДПС", добави още Дянков.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Що ли

    24 1 Отговор
    не се покриеш веднъж за винаги , бе , селяндур ? За фактор ли се имаш ?
  • 2 честен ционист

    16 1 Отговор
    Баце отдавна е превалутирал всякакви евраци и кухи долари.
  • 3 ха ха

    15 4 Отговор
    Дубрутро. Борисов и Прасчо никога не са искали да сме в еврозоната. Следва падане на борда в рамките на 2 години.
  • 4 Само и единствено

    2 0 Отговор
    АКО, много ако!
  • 5 Гарантирано от Герб-ДПС

    13 0 Отговор
    Стягайте а.л.к.а.т.а хора!
  • 6 Този постния

    9 2 Отговор
    за малко да ни докара национална катастрофа! Да си мирува и да не се показва от дупката си!
  • 7 Никой не бърза

    12 2 Отговор
    Мафията не бърза с еврото, щото милиардите в чували и чекмеджета ще трябва да се пласират преди това
  • 8 е това беше рекламния лозунг

    4 0 Отговор
    а и не помня да са уточнили час . Василев и Велчев и те не знаят . Не покриваме стандарта . Енергетиката генерира само разходи . Лодката се клати .
  • 9 Стършел

    9 0 Отговор
    Дянков много добре знае, че на дпс ще се дадат много зам. министри и други синекурни, но много "доходни" местенца та да се облажат подобаващо, както винаги е било досега! Така че да не се вайка, всичко са измислили!
  • 10 Благодарение на ВБорд

    2 2 Отговор
    ниска задлъжнялост от преходен кабинет, и мин. финанси Дянков посрещнахме кризата 2008 г по-леко от държавите в еврозоната. Реална дата за прием е 2043 г..
  • 11 един

    3 2 Отговор
    То е ясно че няма да се бърза,иначе не могат да крадат,между другото те и никога не са бързали пак по-същата причина!
  • 12 Същите

    1 0 Отговор
    Михлюзе и преди се опитаха да довършат България
  • 13 Бай Ставри

    3 2 Отговор
    Любен Дилов - Син, Министър на културата, култово! Кр. Кралев, Министър на спорта, яко! Ев. Милошев на туризма, върховно! Г-н Борисов е надминал себе си! Ние българите не знаем какъв мъдар политик имаме и не можем да го оценим! Този човек е изпреварил всички ни с няколко века по интелектуален капацитет!
  • 14 Милен

    2 1 Отговор
    Че какво може да искат ГЕРБ? Със сигурност това са хора които искат България да не влиза в Шенген, да няма правосъдие, да няма образование - народа да е прост за да се манипулира и краде лесно, да няма здравеопазване. Ако може хората да работят без пари и да не живеят достойно. Това не отрича любовта им към парите и личното облагодетелстване - Б.Борисов, Д.Добрев, Т.Петкова, Кр.Кралев и мн. други обичащи парите. В този ракурс магистрала Хемус ще стане най-скъпата в света на линеен километър , достойна за Гинес, българската армия ще бъде без необходимото въоръжение и екипировка, а храната, токът и водата ще бъдат най-скъпите в Европа.
  • 15 Работищи бедни

    1 0 Отговор
    Стига лъжи бе нямаше и тока да се вдига нямаше да сме най бедните народа щеше да живее добре??? то какво стана най тъпите най болните и най бедните! Добре че соца ни остави с часн и имоти че това американско робство щяхме да заприлича ме на латиноамериканските гета! Ама както е тръгнало и домовете искат да ни вземат бедност и мизерия
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол