7 Юли, 2024 15:11 1 879 31

ВАС окончателно: Стойчо Кацаров е бил в конфликт на интереси като здравен министър

  • висш административен съд-
  • стойчо кацаров-
  • конфликт на интереси

Решението на съда идва във връзка с образувано административно дело, образувано по жалба на КПКОНПИ

ВАС окончателно: Стойчо Кацаров е бил в конфликт на интереси като здравен министър  - 1
Снимка: БГНЕС

Бившият служебен министър на здравеопазването Стойчо Кацаров е бил в конфликт на интереси, докато е заемал поста. Това става ясно от решението на Висшия административен съд от 3 юли тази година, съобщават от "Фокус".

То идва във връзка с образувано административно дело, образувано по жалба на КПКОНПИ, заради това, че в първите си дни като министър Стойчо Кацаров е подписал проект на Наредба номер 1 за утвърждаване медицински стандарт "Клинична лаборатория" в частен интерес на свързаното с него Сдружение "Център за защита правата в здравеопазването".

В мотивите си от КПКОНПИ посочват, че това е нарушение на чл. 58 от Закона за противодействие на корупцията и отнемане на противозаконно придобитото имущество, като на Кацаров е отнета сумата от 309,30 лева в ползата на държавата. Заради действията си на Кацаров е била наложена глоба в размер от 5000 лева.

Спрямо действащото законодателство лицата, заемащи публични длъжности, нямат право да участва в подготовката на актове на частен интерес. В случая Стойчо Кацаров е бил председател на Управителния съвет на горепосоченото сдружение от неговото създаване на 12.07.2018 година до 10.06.2021 година.

Кацаров подписва въпросната проектонаредба на 18.05.2021 година, когато той де факто все още не е бил освободен от председателския съвет на УС на сдружението, но същевременно вече е бил министър. Това е станало по време на заседание на ръководството на Министерството на здравеопазването, състояло се на същата дата.

Решението на съда е окончателно. Кацаров ще трябва да заплати и сумата от 470 лева за разноски по делото на КПКОНПИ.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    14 3 Отговор
    Бяла мафия

    Коментиран от #22, #23

  • 2 Тоя

    23 5 Отговор
    Галфон беше супер нагъл….дреме му на оная работа за 5-те бона
  • 3 Бързото правосъдие

    20 4 Отговор
    след дъжд - качулка.
  • 4 Налудник

    23 6 Отговор
    Съдът се гаври с обикновените хора, а на тоя бандит санкцията не е половината от заплатата му.

    Коментиран от #6

  • 5 Да си върнем държавата

    13 1 Отговор
    Кацаров подписва въпросната проектонаредба на 18.05.2021 година като служебен министър в служебното правителството на президента с премиер Ст.Янев. Така си връщат държавата.
  • 6 Град Козлодуй

    14 2 Отговор

    До коментар #4 от "Налудник":

    Нарича се Корупция

    Коментиран от #27, #29

  • 7 Име

    10 2 Отговор
    Съдът е доста съмнителен. Какво се е случило - аз ме е страх вече да регистрирам фирма. Примерно - нали ще има веднага въпроси.

    Това е много глупаво - търговец - с присъда - затова - че е търговец. Какво е направил.

    Коментиран от #8

  • 8 Дупничанин

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "Име":

    Ми ако не си тръгнал да се кандидатираш, аз не виждам проблем. Но за "народните" избраници СЪЩО има закони, дет требва да се спазват.
  • 9 тик-так,тик-так

    11 2 Отговор
    Тоя екземпляр въведе фашистките зелени сертификати. След Трибунала тая присъда ще му изглежда като награда.
  • 10 Ха ха ха

    4 1 Отговор
    Е и ........
  • 11 Баааааси кретените верно

    13 0 Отговор
    КПКОНПИ да се занимава със сумата от 470 лева и да отнеме огромната сумата от 309 лева в ползата на държавата......
  • 12 Прокуратурата са престъпници

    9 2 Отговор
    Облагодетелства се за десетки милиони, а глоба само 5000 лв, вие сериозно се ебавате с народа.

    Коментиран от #14

  • 13 Това ще да е престъплението на века ?

    7 0 Отговор
    Стойчо Кацаров бил подписал проект на Наредба номер 1 за утвърждаване медицински стандарт "Клинична лаборатория"........и му отнели 309 лева.....
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 В КПКОНПИ

    4 0 Отговор
    Всички ли са луди бре? Какви са тези пари, какво е това чудо. Само седмично кафетата са им са за 5 пъти по големи суми
  • 16 То е абсурдно дори като логика

    3 0 Отговор
    (образувано административно дело, образувано по жалба на КПКОНПИ) че те КПКОНПИ въобще страна ли са впрочем, че дело по тяхна жалба да се образува ? Нещо пълен абсурд ми се вижда написаното. Колко дела, въобще образувани по жалби на КПКОНПИ има в историята че нещо нямам спомен за подобно
  • 17 по жалба на КПКОНПИ

    4 0 Отговор
    И КПКОНПИ от какво точно са се жалвали ? Някой пояснение може ли да направи ?
  • 18 Софийски

    3 2 Отговор
    Тоя яко въртеше далаверите с приватизацията като областен управител на софийска област.И вместо да са в затвора пак им дават службички за да крадат.
  • 19 Абсурдна държава

    3 0 Отговор
    Но като се замисля имахме и служебен премиер който сам за посланник се назначи .....Марин Райков се казва за тези които се чудят кой е
  • 20 Поздрави на гениите от КПКОНПИ

    6 0 Отговор
    За невероятният успех !
  • 21 Експерт

    3 0 Отговор
    Проблема е друг около 60% от учениците в България са тотално куку с изпържени платки. Но родителите им ги е страх да звъннат в съответните здравни заведения.Та кой иска да викат на детето му че е лудо.Точно Тея психотата създават проблемите в училище.

    Коментиран от #26

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Мъдев

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Град Козлодуй":

    Ако не бяха лекарите щеше да пиеш нектар и да ядеш амброзия сега при ангелите бе неблагодарен инвалид

    Коментиран от #31

  • 24 Даааа

    0 0 Отговор
    Кацаров е осъден да плати глоба от 5 000 лв., да възстанови дневното си възнаграждение за деня, в който е бил в конфликт на интереси, подписвайки проекта на Наредба и да заплати направените от Комисията разноски по делото.
  • 25 хммм

    2 0 Отговор
    Крадевите гълъби и те изпопадаха!
  • 26 Санитаро

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "Експерт":

    Като козлодуй са
  • 27 Куричок

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Град Козлодуй":

    Надуй вувузелката перко
  • 28 Нека да си припомним че

    2 0 Отговор
    Антикорупционната комисия КПКОНПИ се е отказала от иска си за конфискация срещу бизнесмена Иво Прокопиев и съпругата му Галя и три дружества. Искът срещу семейството и три дружества за 198 927 389 лв. беше предявено пред Окръжния съд в Бургас през 2018 г. На 7 септември КПКОНПИ е заявила отказ от исковете си. При този развой комисията е осъдена да плати и 852 хил. лв. деловодни разноски, се вижда в съдебното определение. От определението на Окръжния съд в Бургас не се разбира с какви мотиви КПКОНПИ (вече разделена на Комисия за противодействие на корупцията и втора за конфискация) се е отказала от иска си срещу семейство Прокопиеви. Също да припомня че комисията беше осъдена да плати над 51 млн. лв. такси и заради частичен отказ от иск срещу Цветан Василев.
  • 29 Зидаро

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Град Козлодуй":

    Преметай шнуро на крушата и се избави от мъката
  • 30 Госあ

    1 0 Отговор
    Хахаха е…ти цирковете ! Само гледайте каква помия ще се хвърля върху генерал Радев
  • 31 Град Козлодуй

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Мъдев":

    Моля ВНИМАВАЙ КАКВО СИ Пожелаваш на Вас Пиша
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол