11 Юли, 2024 21:00 2 096 37

Нинова: Мафията трови децата ни с райски газ

  • корнелия нинова-
  • бсп-
  • райски газ-
  • забрана

Внасяме в парламента драконовски мерки 

„Депутати от ПГ на „БСП за България“ внесохме предложение до Народното събрание да възложи на Министерски съвет включването на диазотния оксид /райски таз/ в списъците с наркотични вещества, съгласно чл. 3, ал 2 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите“.

Това заяви народният представител от „БСП за България“ Корнелия Нинова по време на изслушване в парламента във връзка с разпространението и употребата на райския газ от непълнолетни.

„Правим изслушване по един изключително важен въпрос за нашите деца – чу се, че има нужда от промяна в закона, че ако той има празноти, има нужда от допълнение. Да припомня, че сега действщия закон е приет през 2022 г. в последния ден на 47-то Народно събрание по мое настояване като вицепремиер тогава и внесено от нашата парламентарна група. Тогава беше и първият случай на отравяне на дете с райски газ“, припомни Нинова и подчерта:

“Сега действащата уредба забранява продажбата на райски газ и пълнители в него, включително и онлайн на лица под 18 години на територия на детски градини, училища, общежития за ученици, лечебни заведения, на спортни прояви, организирани за ученици, на обществени мероприятия, организирани за деца и ученици, в закрити обществени места, в открити обществени места, с изключение за медицински цели и хранително-вкусовата промишленост”, посочи Корнелия Нинова.

“Пълна забрана за продажба. Законът е добър. Но, контролът върху изпълнението на закона? Видяхте днес висша форма на демонстрация на липса на държава, на незаинтересованост, на прехвърляне на отговорност. Единият министър казва: аз съм за това да влезе в списъка на наркотични вещества, другият казва: не, това не е наркотик”, добави народният представител от “БСП за България”.

Нинова посочи: “Няма воля да се реши този проблем, защото става въпрос за мафия, става въпрос за организирана престъпност, става въпрос за милиони, които се печелят от тази организирана престъпност за сметка на здравето и живота на децата ни. Това е и трябва да си го кажем в прав текст”.

Тя реагира с реплика министъра на здравеопазването: “Абсолютна небивалица! Как може да очаквате мафия, която продава нелегално наркотично вещество или райски газ да ви внесе 1 процент от тези продажби в бюджета за здравни цели? И се вайкате пред нас защо този 1 % не влизал? Те го продават нелегално – как да ви внесат 1 % в данъци във финансовата система?”.

Корнелия Нинова оспори аргументите, посочени от министрите: “Казахте, че е проблем вносът за хранителната промишленост и за медицинска дейност. Никак не е проблем вноса – проблемът е реда в България на този внос. Искам да ви прочета един отговор на въпрос от министъра на финансите Асен Василев от 21 март 2024г., на наш въпрос какъв е проблема с вноса на райски газ: „Количествата и мерната единица на ниво стока райски газ не е задължителна в митническата вносна декларация. За тези стоки не се извършват митнически формалности“.

Е, как очаквате да хванете, че някой внася райски газ, като той не се декларира в митническата декларация и изобщо не се проверява, няма митнически формалности”, посочи Нинова.

Тя посочи като първа задача – промяна в Закона за митниците и това нещо да се декларира, за да може да се проследи.

“Вторият аргумент, който казвате, че ви пречи – вносът за хранителната промишленост, който бил огромен. На кого ги говорите? Като се внесе за хранителната промишленост отива в склад, от склада тръгва да се разпространява и се фактурира. И МВР, и финансите като се хванете за ръце и си свършите работата, по пътя на фактурите, ще проверите къде отива. И ако отива в завод за захарни изделия – 5 кг, а са внеесени 20, търсете останалите 15 къде са отишли. Елементарен начин на проследяване на фактуриране на внос на стока. Макар, че не влиза в митническата декларация, тя все пак върви чрез фактури”, подчерта Корнелия Нинова.

Тя посочи и едно противоречие: “Според министрите това не било наркотик. Но забележете – чакат ЕК и европейския център за наркотици и наркомании да каже, че е наркотик и тогава ние ще го впишем в списъка. Пак ще чакат някой отвън да им казва как да си спасим децата от болести и от смърт. Не може ли един път сами да си вземем съдбата в свои ръце и райският газ се сложи в списъка за наркотици – така, както направиха Великобритани, Франция, Дания и Ирландия. Те не чакаха ЕК да им кажат дали е наркотик или не, за да изпълняват пак каквото началниците им кажат”, посочи народният представител от “БСП за България”.

“Очевидно ,че този съвет по наркотиците се ослушва, че там имат противоречие министрите и участниците в него, аз не изключвам и лобистки интереси, за да няма желание райският газ да стане наркотик.

Затова, ние, депутати от ПГ на „БСП за България“ внесохме предложение до Народното събрание: Възлага на Министерски съвет включването на диазотния оксид /райски таз/ в списъците с наркотични вещества, съгласно чл. 3, ал 2 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите”, заяви от парламентарната трибуна Нинова.

По думите ѝ не за първи път парламентът ще вземе инициативата в свои ръце и ще възложи на Министерски съвет да свърши определена работа. “Става въпрос за поправка в наредбата, която се приема от МС и те са органът, който може в тази наредба да допълни райският газ, да го сложат като наркотично вещество, както направиха редица европейски държави, а не да чакат наготово някой да им нареди отвън.

Става въпрос за спасяването на бълтгарските деца и се надявам, че ще ни подкрепите, когато това решение влезе в зала”, заяви Корнелия Нинова.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тая мумуя

    27 20 Отговор
    Още ли Шава?
  • 2 Ха!

    40 4 Отговор
    Питайте някой анестезиолог не е ли наркотик! Това вещество не трабва да се разпространява свободно!

    Коментиран от #25

  • 3 ДПСбг. еу

    26 9 Отговор
    При бай Тошо дишаха лепило ц200 от книжарницата.

    Коментиран от #11

  • 4 Тая п,тая паа.....

    25 15 Отговор
    А бялата мафия се опита да ни убие с псевдовассини и какво направи ти по въпроса Нинова ?Аз ще ти кажа какво направихте,подкрепихте зеления ССертификат.

    Коментиран от #32

  • 5 НАЛИ Е ЗАБРАНЕН

    26 1 Отговор
    ЕЛАТЕ В ПАВЛИКЕНИ В НОЩНИЯ БАР САМО СЪБОТА РАБОТИ ДА НЕ СЕ РАЗКАРВАТЕ
    ВСИЧКИ СА ПОД МАСАТА
  • 6 хххх

    24 4 Отговор
    Е твоето "дете" се намира в САЩ. И там ли ги тровят?
  • 7 така

    16 7 Отговор
    Тя освен райския газ друго не може да оправи в държавата. И това не успя. Интересно защо журналистите не я питаха когато се кърнеше, че ще работи като санитарка в ковид отделение, колко николко работи и защо се отметна.
  • 8 Българин

    10 10 Отговор
    Абе оставете ги да умират малките ганювчета да се прочисти по-бързо България!
  • 9 Боруна Лом

    13 9 Отговор
    ОУТЛЕТ,БИВОЛИЦЕ! СКРИИ СЕ!
  • 10 Баце

    21 8 Отговор
    Мафията сте вие другарко заедно с вашите колеги.
  • 11 Боруна Лом

    15 3 Отговор

    До коментар #3 от "ДПСбг. еу":

    НЕ Е Ц200 , А КАЛЕ И ОБУЩАРСКО!
  • 12 А за цигарите продавани на непълнолетни

    21 2 Отговор
    Може да не фалират производителите на цигари
    В САЩ продадеш ли цигари и алкохол на непълнолетен влизаш в затвора
  • 13 71поколение

    14 1 Отговор
    Директно затвор по бързата процедура и забрана със закон, ефективна незабавна присъда, а не както обичайно-освободени под гаранция на 5000 лв. Тези отрепки са заработили 5 000 000 незаконно дрога, глоба от 1000 или 5000 лв бълха ги ухапала… смешно бг правосъдие. Докато не ги вкарат спешно в затвора такъв видпотрепки, ще се считат недостижими от закона.

    Коментиран от #26

  • 14 ггггг

    20 2 Отговор
    В Бгето денонощно се дрънка и никой нищо не прави и най -изпадналия ци.га.нин може да убие и да не лежи
  • 15 Вие сте мафията

    21 4 Отговор
    Просто си вижте децата че са отрепки и проблема не е в райския гас
  • 16 Мафията?

    13 2 Отговор
    Тя отдавна си има държава.
  • 17 ЗА ПРОФАНИТЕ

    14 16 Отговор
    НИНОВА Е ЕДИНСТВЕНОЯТ ОБРАЗОВАН ГРАМОТЕН ПРОФЕСИОНАЛЕН ПОЛИТИК.ОСТАНАЛОТО Е ЖАЛКИ ПОДЛОГИ КРАДЦИ И ЛАЛАДЖИИ!!! БСП.
  • 18 Иван

    12 0 Отговор
    Не могат нищо да направят - само приказки, внасят си го и си го продават. Това е стихия - трябва да направят нещо - но то нищо няма какво. Домашното възпитание куца - навремето имаше коняк - примерно. Цигари сме пушели.
  • 19 Мнение

    12 2 Отговор
    Не е мафията това,защото правиха реклама на райския газ по Нова телевизия в 8 часа сутринта.Това са онези откачалките,които искат да създадат макашита,за да ги пращат като пушечно месо да се бият за ресурси и чужд рейтинг.Те искат и тревата да напраят легална.
  • 20 факт

    7 3 Отговор
    и оръжията които даде убиват деца
  • 21 Кажи

    14 5 Отговор
    Позна и агресорът убива и отвлича деца, а ти си му защита. Ама я ни кажи, защо твоят син не е в Москва, ами учи, работи и живее в прогнилия капитализъм - Америка, я кажете, ей, комунисти - защо не учат децата ви в Москва.
  • 22 Умен по цялата глава

    10 0 Отговор
    И щом се обяви за Наркотик и няма да го има ли???Що тогава има толкова Наркомани и кой ги снабдява с всякаква дрога,каквато се сетиш???
  • 23 Червените Чаршафи

    9 4 Отговор
    Се чудят как да влязат в новините .
    Особено
    Кака Курни..време е да се скрие в някоя
    Миша дупка
    И да не си показва носът от там.
  • 24 ЕДГАР КЕЙСИ

    3 8 Отговор
    ТАZИ ПРОСТАКЕСА , САМО .................., КЪДЕТО НИ ДОВЛЕЧЕ ................. САТРАПА МУНЧО , ТРЯБВА ДА ГОРИ В АДА .................., ТОЛКОВА ZЛИНИ НА БЪЛГАРИЯ ДОКАРА ................ ТАZИ МАЛОУМНИЦА .................. ФАКТ !
  • 25 Естествено

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ха!":

    Райският газ е много по-вреден и опасен от тревата (която е сравнително безобидна и никого не е убила, ако не броим отключени шизофрении). Това, че на много места е легален не значи нищо. Това нещо убива мозъчни клетки по-добре от зле сварена домашна ракия (с метилови остатъци).
  • 26 Бай гошо

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "71поколение":

    В територията май трябват не детски градини да се строят , а затвори !
    Всеки вика в затвора , то няма затвори ве пич
    Само кокошкарите няма къде да приберат, ние за мафия и бандити говорим
  • 27 Хохо Бохо

    1 5 Отговор
    Коя беше тая Нинова?...
  • 28 Град Козлодуй

    4 1 Отговор
    Точно

    Коментиран от #36

  • 29 Ти си част

    3 6 Отговор
    от мафията. За затвора си до живот и още много боклуци като теб!!!!!!!!!!
  • 30 Кирото съм

    0 0 Отговор
    Усмихната съм
  • 31 Танас

    2 0 Отговор
    Нинова няма ли да каже нещо за фентанила от Мексико. Още повече, че Президентката им е българка.
  • 32 Аман заман

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Тая п,тая паа.....":

    Първо райския газ в определена концентрация и при определени условия е абсолютно безвреден, което е доказано от науката много отдавна. Второ, родителите да бяха възпитали децата си да не използват райски газ или други субстанции за забавления и удоволствия. Трето дори чистата вода или кислорода могат да бъдат опасни за здравето. Преди псевдо ваксините, бялата мафия убиваше с най-обикновен КИСЛОРОД, който обаче, когато е в концентрация повече от 20% изгаря тъканите на дробовете и живите същества умират - от КОВИД или с КОВИД, все тая, беше важно да умират хора, които да бъдат погребвани без аутопсия в чували и затворени ковчези. Днес вече никой не може да докаже престъпленията, поради естествени причини с изключение на масово разменените трупове.
  • 33 Уса

    1 0 Отговор
    Сега ли се сетихте след 33 години,къде бяхте докато управлявахте заедно с мафията..??
  • 34 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    1 0 Отговор
    РАЙСКИЯ ГАЗ Е СУПЕР ПОНЕЖЕ УНИЩОЖАВА
    НЕНУЖНИТЕ НЕВРОНИ
    ....
    ЗА КАКВО ИМ СА НА МЛАДИ ХОРА НЕВРОНИ ? - ТЕ ТРЯБВА ДА СЕ УЧАТ ОТ МАЛКИ ЧЕ СА МУСКУЛИТЕ НА КАПИТАЛА:))
  • 35 Истината

    0 0 Отговор
    Мони собственика на Джанам със Веско и Бг секюрити са основата на райския газ във България
  • 36 Митко

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Град Козлодуй":

    Та щом не си. Вальо как се казваш
  • 37 Величко

    0 0 Отговор
    Корнелче бе , защо ли се чудя кое в България не е мафия ! ? Би ли ми помогнала ... ? !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове