Last news in Fakti

1 Март, 2014 09:35 1 109 0

77 дела за конфискация на незаконно имущество са блокирани

  • преглед-
  • печата

Преглед на печата

Общини искат съдът да спре парите за регионите, съобщава "Труд"

Четири общини поискаха от съда да отмени разпределението на 289 млн. лв. от инвестиционната програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите" и незабавно да спре раздаването на парите. Община Габрово е подала самостоятелно жалба във Върховния административен съд (ВАС), каза кметът Таня Христова (ГЕРБ).
По-късно това са направили и кметовете на Бяла Слатина Иво Цветков (ГЕРБ), на Оряхово Росен Добрев (ГЕРБ) и на Козлодуй Румен Манов (коалиция между земеделци, СДС, ССД, и "Гергьовден"). Те атакуваха заедно във ВАС двете постановления на правителството, с които първо бяха приети правилата за кандидатстване, а после бяха обявени проектите, спечелили финансиране. Жалбата вече е внесена в Министерския съвет, каза адвокат Александър Кашъмов. След като стана ясно кой и колко ще вземе от милионите за местната власт, много кметове, най-вече от ГЕРБ, заявиха, че парите са били раздадени на партиен принцип. Сметната палата обяви, че започва одит. В общата жалба на тримата кметове адвокат Кашъмов е посочил серия от нарушения, които правят действията на правителството незаконни и дори нищожни. Най-тежкият порок на постановлението за критериите, по които се раздават парите, е чисто юридически - че му е дадена обратна сила. То бе прието от кабинета на 16 януари и публикувано в "Държавен вестник" на 21 януари, а влезе в сила на 15 януари. Според кметовете в постановлението на практика няма правила за разпределянето на парите и по каквито и критерии да се е ръководил Междуведомственият съвет, одобрявал проектите, те не са били прозрачни. В документа на МС няма срокове - нито за подаване на проекти, нито за одобряването им, нито за възражения.

77 дела за конфискация на незаконно имущество са блокирани, констатира "24 часа"

77 дела за конфискация на незаконно имущество за близо 60 млн. лв. са блокирани в различни съдилища в страната. Причината е тълкувателно решение, което Върховният касационен съд (ВКС) трябва да постанови по питане на националния омбудсман Константин Пенчев. Сред замразените дела е и процесът в Кюстендил за конфискация на имущество за над 4,2 млн. лв. от Ангел Христов и Пламен Галев, известни като Братя Галеви, които изчезнаха, след като бяха осъдени за организиране на въоръжена престъпна група за изнудване. Въпросът, поставен пред висшите магистрати миналата година, е дали трябва да има причинно-следствена връзка между престъплението, за което един човек е осъден, и имуществото му, чиято конфискация се иска. Пенчев отправи питането заради противоречивата практика на съдилищата. Вторият въпрос на омбудсмана е дали е основателно да се смята, че имуществото е от престъпни средства, ако собственикът няма законни доходи за придобиването му. Делото във ВКС бе образувано на 18 септември м.г., очаква се тълкувателното решение да бъде постановено до април-май.


БСП смята да затяга дисциплината на учениците със серия мерки, отчита "Сега"

По-сериозни санкции и за учениците, и за родителите, за да се повиши дисциплината в училище, ще предложи депутатът Кирчо Атанасов от БСП и бивш просветен министър на Министерството на образованието. На първо място той смята, че трябва по-строго да се съблюдава спазването на вечерния час, който да не зависи от възрастта на детето, както е в момента, а да е според сезона - през зимата всички ученици да не излизат без придружител след 21 ч., а през лятото - след 22 ч.  Кирчо Атанасов припомни, че идеята за вечерен час беше записана в предишен проект на закон за средното образование, предложен при тройната коалиция. Документът обаче бе вкаран в края на мандата и времето на тогавашния парламент не стигна за обсъждането му. Впоследствие идеята влезе в Закона за закрила на детето. Според действащите разпоредби и в момента родителите са длъжни да придружават детето си на обществени места, ако е до 14-годишна възраст. За възрастовата граница между 14 и 18 години часът, след който децата трябва да излизат с придружител - родител или друг пълнолетен, е 22 ч. Тази разпоредба се спазва стриктно от организаторите на големите музикални концерти, но иначе масово се нарушава, включително и при вечерните кинопрожекции. Според Закона за закрила на детето глобите за заведенията са от 2000 до 5000 лв., а за родителите - от 300 до 500 лв., но санкционирани на практика няма.

Секат 85 дървета по трасето на трамвая до Семинарията, алармира "Монитор"

Точно 85 дървета ще бъдат изсечени заради бъдещото трамвайно трасе от Семинарията до Студентския град в столицата. Това стана ясно в четвъртък, след като столичните общинари от екокомисията в градския парламент броиха растителността по бъдещата линия. „34 дървета са саморасли по минаващия по трасето топлопровод на „Топлофикация - София ” в участъка”, обясни шефката на комисията по екология Лорита Радева. Останалите 51 са в 7-метровата отсечка, която засяга част от Борисовата градина. „По преценка на експерти част от тези дървета са в много лошо състояние, с видимо изсъхнали клони”, обясни Радева. Те застрашават и хората, които се разхождат в тази част от Борисовата градина. Сметките на общинарите напълно съвпадат и с геозаснемането на участъка, направен от общинската дирекция „Зелени системи”. Броенето се наложи заради опасенията на жителите от района за поголовна сеч на над 200 дървета.Бъдещият трамвай ще тръгва от Семинарията при кръстовището между ул. „Стоян Михайловски” и Алея „Яворов”. Продължава през Ловния парк към гара „Пионер”. Излиза на плажа на „Дианабад” и завива наляво по бул. „Г. М. Димитров” и тръгва по старото трасе на трамвай номер 2 към „Дървеница”. Участъкът до Студентския град ще има връзка с метростанцията от първия лъч на бул. „Г. М. Димитров”. Така времето за пътуване ще се съкрати. 

 

373 млн. лв. дупка в бюджета през януари, пресмята "Стандарт"

373,3 млн. лв. е дефицитът в държавния бюджет през януари, сочат данните на Министерството на финансите. Той се формира от дефицит по националния бюджет в размер на 158,1 млн. лв. и дефицит по европейските средства в размер на 215,1 млн. лв. Дупката в бюджета е със 163,2 млн. лв. по-малко отколкото през същия месец на 2013 г., когато дефицитът беше 536,5 млн. лв. Фискалният резерв към края на януари 2014 г. е 6,6 млрд. лв., в т.ч. 4,4 млрд. лв. депозити в БНБ и банки и 2,2 млрд. лв. вземания от фондовете на ЕС за сертифицирани разходи, аванси и др. Според новия Закон за публичните финанси във фискалния резерв вече се включват и вземанията от фондовете на ЕС за сертифицирани разходи, аванси и др.

Родители скочиха срещу храната в забавачките, отбелязва "Новинар"

Родители скочиха срещу храната в забавачките. Масови са жалбите в Комисията за защита от дискриминацията от хора, които протестират, че в детската градина хлапетата им не получавали подходящи за индивидуалните вкусове на децата манджа. Това стана ясно след изнесени данни от комисията по време на семинар по проект „Борба с дискриминацията - за справедливо общество”. По думите на експертите сред най-честите жалби са противоречиви оплаквания от родители за храната в детската градина. Докато едни протестират, че отрочето им трябва да яде месо в забавачката, други алармират, че няма мръвки в храната там. Вегетарианци търсят правата си във възможността децата им да получават храна без месо в детските заведения. В противен случай детето оставало гладно, обясниха от комисията. Друг е случаят с майка от пазарджишкото село Пателница, която подала жалба, че в детската градина, в която синът й е постъпил, не се предлага месо и каквито и да е месни продукти. Недоволните родители допълнили, че единствено те имат право да определят хранителния режим на детето си.

БСП обучава 1000 активисти за евровота, рапортува "Дума"

БСП ще обучи 1000 свои активисти за кампанията за европейските избори. Това съобщи вчера в Рим соцлидерът Сергей Станишев преди заседанието на Президиума на ПЕС. Днес той ще даде началото на конгреса на Партията на европейските социалисти като неин президент. На този форум официално трябва да се приеме Манифестът на европейските леви и да се номинира официално Мартин Шулц за бъдещ председател на Европейската комисия. Обучението на българските социалисти ще бъде направено по примера на Румъния, където през февруари са били обучени над 3000 младежи за кампания "от врата на врата".
Вчера Станишев се срещна лично с над 500 активисти на ПЕС от цяла Европа и пред тях той обяви, че задачата на левицата е да прекрати политиката на бюджетни ограничения, наложена от консерваторите в цяла Европа. "Това е начинът, по който можем да променим Европа. През 2009 година само няколко процента не ни стигнаха за победа и през последните 5 години десните доминираха навсякъде", припомни Станишев. Според него обаче дори в опозиция ПЕС не се отказа от битката за по-социална Европа и именно европейската левица успя да извоюва програмите за младежката гаранция и заетост на стойност 6 милиарда евро.

Резервът обяви мегапоръчка за охрана с високи критерии, информира "Капитал Daily"

Агенция "Държавен резерв" (ДВ) обяви мащабна обществена поръчка за охрана на обектите й в страната. Някои изисквания на процедурата са толкова високи, че на тях ще могат да отговорят едва няколко компании и по този начин кръгът от потенциални участници ще намалее (виж карето). Търгът е за 11.25 млн. лв. без ДДС за три години, а плащането ще е месечно, според отчет за броя охранители, работили на всеки обект. Офертите се приемат до 28 март. От "Капитал Daily" изпратихме запитване до държавното ведомство, на което ни беше отговорено "въпросите следва да бъдат оформени като заявление по Закона за достъп до обществена информация", а отговори ще получим във възможно най-кратък срок в рамките на закона. Този срок според закона е две седмици. Веднага след получаването им ще ги публикуваме. Дотогава остава неизвестно как са били подготвени критериите за избор на изпълнител, защо се предвижда сключването на договор за три години, колко точно обекта ще се охраняват и кой изпълнява тази функция в момента. Това е втори опит за намиране на охранител след провала на процедурата миналата година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове