17 Юли, 2024 04:44 2 445 16

Критична е ситуацията в село Отец Паисиево – 30 къщи са изпепелени

  • пожари-
  • гасене-
  • щети-
  • огън

Прокуратурата се заема с пожарите в Средногорието

Прокуратурата се заема с пожарите в Средна гора, предаде NOVA. Разследват се причините за запалването на над 20 хиляди декара горски и земеделски площи в общините Хисаря, Карлово и Калояново. Междувременно вчера пламна ново огнище.

Критична е ситуацията в село Отец Паисиево – 30 къщи са изпепелени. Това са едноетажни и двуетажни постройки във вилната зона на селището. Повечето от домовете са били празни, но не всички. Евакуирани до центъра на селото са 15 души, които са ги обитавали.

Къщите на селото и вилната зона са разделени от букова гора, която е обхваната от пламъци. Затова спешно бяха пренасочени военни с тежка верижна техника, за да изграждат просеки. Над 10 пожарни автомобила и доброволци са на терен. Пренасочен беше и един от военните вертолети.

Огънят се пренасочва към съседните села – Пролом и Песнопой. Част от хората и техниката се пренасочват от там. „Този пожар се развива на изключително голяма площ при силен вятър. Навлязал е във вилната зона, има изгорели постройки. Пренасочваме два хеликоптера, за да защитим населените места”, каза главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

По-рано областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева поиска помощ за овладяването и потушаването на пожара във вилната зона на калояновското село Отец Паисиево. Искането е отправено към 61-ва Стрямска механизирана бригада чрез Министерството на отбраната. „Ситуацията е сериозна, температурите са високи, има и вятър. За съжаление, в зоната няма вода и се налага да организираме и водоноски“, обясни проф. Янчева.

В отговор на искането на областния управител на Пловдив са изпратени 42 военнослужещи от модула за гасене на пожари от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово с 8 единици техника. Заповедта за участието им е на командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков, уточниха от МО.

Поради разрастване на огъня и трудното му овладяване, са получени и искания от МВР и от областния управител на област Пловдив за включване на хеликоптери от състава 24-та авиационна база – Крумово и на инженерна и верижна техника от състава на 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка – Пловдив. Военнослужещите са в готовност.

Пожар унищожи къща в ковачевското село Ракиловци. Това съобщи за БТА кметският наместник Камелия Станкова.

Вследствие на огъня е пострадал мъж на над 70 години. Той е с множество изгаряния и е транспортиран по спешност в "Пирогов". Към момента няма повече информация за състоянието му.

Пожарът се е разразил в късния следобед днес. Станкова каза, че къщата е наследствена и е на съпругата. В нея семейството е идвало през летните месеци. През останалото време са живеели в Радомир.

Кметският наместник каза, че къщата е разполагала с монтирани слънчеви панели и по разказ на жената на пострадалия, огънят е започнал след включването на електрически котлон. Мъжът е направил опит да загаси пожара, но не е успял и е получил изгаряния.

Три пожарни екипа от Радомир, Ковачевци и Земен са се включили в потушаването, но къщата е изгоряла напълно.

Към този момент няма опасност за съседни сгради в селото, допълни Станкова.

Силен вятър разпали отново огъня и край симеоновградското село Константиново. Стигна се и до евакуация на хората от последните къщи, предаде БНТ.

Направени са просеки, които да спрат огъня. Много от жителите на селото излязоха на главния път, страхувайки се, че стихията ще влезе в домовете им. Някои започнаха да поливат с вода около къщите си. Към момента няма опасност за селото."Според мен всички си мислим, че е заради тези батерии, защото нали искат да изкупят, да слагат слънчеви батерии, заради това смятаме, че палят баира", коментира Михаил Николов, жител на с. Константиново.

"Не може, не може да се загаси. Всичко гори и вода няма в селото. Това работа ли е? Животните ли да спасявам, какво да направя? Имам две малки деца, навсякъде пръскам. Иначе оставям две малки деца, като изгори къщата, къде да ида аз на пътя", попита Дончо Станков, жител на с. Константиново.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    15 2 Отговор
    ИНТЕРЕСНОНЩО НЕ ГОРИ ГОРАТА В РАЙОНИТЕ СЪС СМЕСЕНО НАСЕЛЕНИЕ ???
    ......
    ЗА ПОМАКА МАДЖО ОТ БОРОВЕЦ ПИТАМ ?

    Коментиран от #15

  • 2 Ама как бе

    22 0 Отговор
    Вчера двама тъпанари казаха, че ситуацията е овладяна и всичко е наред!
    Кой лъже сега, а?
  • 3 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    21 3 Отговор
    СРАМНО Е , ЗАЩОТО ТАЯ ГОРА Е БИЛА ТАМ ОЩЕ ПО ВРЕМЕТО НА АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ
    .......
    БЕЗУМЦИ , КВО ЧАКАШЕ ПЛОВДИВСКАТА ПАТКА КОЯТО БЕШЕ НАЗНАЧЕНА ОТ ГЛАВЧЕВ ПРЕДИ ТРИ СЕДМИЦИ ?
    ... ПАК НИНОВА ЛИ ИМ Е ВИНОВНА НА ГРОБАРИТЕ?
  • 4 Последния Софиянец

    38 2 Отговор
    Хеликоптерите и БТР те заминаха за Украйна а просим техника чак от Чехия.Народен съд за предателите!

    Коментиран от #5

  • 5 Гошо

    41 2 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    80 милиона евро имат да дадът на фашагите, а нямат 20 милиона за два пожарни хеликоптера! Тия заслужават да бъдат избесени по изгорелите дървета до един!

    Коментиран от #11

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Захлебване

    7 0 Отговор
    Попитайте Д.П.С.то......
  • 10 Стой та гледай!

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "само питам":

    Ей сегичка мисирите ще наваксат
    липсата на Зелката от ефира...
  • 11 Европеец

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гошо":

    И оня стaрчок Запрянов големия Атлантик, каза че имаме само три хеликоптера и не може да отделя модули от армията за гасене на пожарите, що се нарушавали капиталовите разходи за обновления на армията..... То една армия, много думи.....

    Коментиран от #12

  • 12 6-6-6

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "Европеец":

    Проблема е,че няма вече никакви модули. Всички модули на армията са подадени на Украйна. Българската армия остана само пехотинци и генерали. За други видове войски няма модули!

    Коментиран от #13

  • 13 Аааа...,сакън!

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "6-6-6":

    И Адмирал си имаме...и Адмирал...!
  • 14 противник на предателите управляващи

    3 0 Отговор
    изцяло се присъединявам към мнението на Последения софиянец и Гошо-за Българите-няма пари, за Укр- 80 милиона евро, БТР- и и всичко останало което не ни се казва. Главчев да обясни на хората с изгорели къщи, пострадали от наводнения, безводие и всякакви други природни бедствия
  • 15 Стършел

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ":

    Горят районите където Кратун и лакеите му от БАБХ избиха Козите и Овцете на хората! Особено Страндж- Сакар където КЛАНЕТО бе Безмилостно!
  • 16 кой е виновен

    0 0 Отговор
    Гешев естествено

    Спомняте ли си
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове