19 Юли, 2024 05:42 863 31

Кунева: Умението да се правят съюзи, е толкова важно, колкото и да печелиш избори

  • меглена кунева-
  • европейски съюз

Първият български еврокомисар посочи най-важното, с което трябва да се справи Урсула фон дер Лайен

Кунева: Умението да се правят съюзи, е толкова важно, колкото и да печелиш избори - 1
Снимка: БГНЕС

Умението да се правят съюзи, е толкова важно, колкото и да печелиш избори. Г-жа Фон дер Лайен първо спечели изборите в Европейската народа партия (ЕНП). Направи така, че да спечели съюзници и от социалистите, либералите и зелените. Европейската политика и националните политики ще продължат да зависят от съюзите. Доверието към г-жа Фон дер Лайен се покачва и това е добра атестация за нея.

Това каза пред “Фокус" Меглена Кунева, първият български еврокомисар и бивш вицепремиер по повод преизбирането на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК.

“В центъра на нейните усилия тя постави сега икономиката. Европейският съюз е създаден около икономика, която да гради връзки между страните, зависимости между страните и да ги предпазва от война, защото това е и в националния им интерес. Страшната дума война в днешно време има особено значение за ЕС. Отбранителните възможности на ЕС минават и през икономиката, както и през независимостта и стабилността на ЕС. Това тя направи много ясно в нейната реч, с която спечели", отбеляза Меглена Кунева.

Посланието на Урсула фон дер Лайен към социалистите, че ще създаде специално портфолио, което тя нарече Хаустинг, устойване с жилища на хора, които остро се нуждаят от това, беше силен анонс към социалистите. Друго направление, свързано със сигурността е тройно увеличаване на Фронтекс. Има и други интересни ресори. В следващите 5 години тя ще направи по-интензивна политиката от страна на Комисията икономическа сигурност, скрининг на външните инвестиции и на това, което се изнеся като външни инвестиции, рискът от Китай и търговията, където ще има развитие", подчерта Меглена Кунева.

“Фон дер Лайен призова евродепутатите да утвърдят втория ѝ мандат начело на ЕК, за да построят силна Европа, която да бъде готова за всички предизвикателства. Демократична сигурност, и план “Демократичен щит", защото демокрацията е в опасност. Как функционира демокрацията във всяка една страна и у нас, ще бъде предмет на бъдещи разговори. Засилва връзките с местната власт и прави специален панел за консултация с хората. Към Фон дер Лайен и към Европейския парламент беше препоръчано да има повече откритост. Практики, които могат да създадат недоверие в партийните лидери трябва да бъдат пресечени. Важна е климатичната сигурност, кръговата икономика, която би могла да даде повече сигурност. Суровите материали, необходими за европейската индустрия ще са част от нейния план. Стратегията ѝ да направи силна Европа е убедителна, въпросът е как ще се постигне и колко бързо може да се направи това, защото времето и промените се случват безпрецедентно бързо. Най-важно е да се удържи демократичния строй във всяка една от страните, защото без това Европа няма как да бъде това, което е", допълни Меглена Кунева.

На въпрос дали е очаквала Джорджа Мелони да гласува различно от това, което всъщност се случи, Меглена Кунева отговори: “Аз лично очаквах Мелони да успее да вземе друго решение, защото тя искаше добро портфолио за италианския комисар. В политиката няма вечни врагове, ако по други ключови теми се намери начин за сътрудничество и се градят мостове, по отношение на миграцията Фон дер Лайен направи жест към Италия, и рано или късно той ще бъде оценен. Общото разбиране за това кое е полезно за ЕС и кое не е много важно. Кунева има теория, която звучи малко конспиративно, ако е било изчислено предварително, че Урсула фон дер Лайен ще спечели и то с 40 гласа плюс, тоест тя няма изключителна нужда то гласовете на Мелони, това от една страна би спасило вътрешното спокойствие в страната на Мелони, а от друга страна няма да застраши Фон дер Лейен. Предстои тези отношения да се развиват и да се надаваме, че ще се развиват за добро", заключи Меглена Кунева.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    29 0 Отговор
    Тоя отпад.к още ли мърда!

    Коментиран от #13

  • 2 Дучо

    32 0 Отговор
    Е те тая измет подписа за 4е блока на аеца за да може сегашната измет да краде солидарно със евроизметта

    Коментиран от #26

  • 3 ТаУмВзе

    27 0 Отговор
    И таа не е във Сливен!
  • 4 Защо?

    27 0 Отговор
    Защо? На първите страници Винаги се показват Най-Посредствените индивиди на Всяко Общество?
  • 5 Този

    21 0 Отговор
    Боклук и индийския биволар са най големите престъпници.
  • 6 Чеевена

    29 0 Отговор
    въртиопашка спрямо интереса ! Никаква ценностна система ! На сватбата ѝ на времето - цялата шумкарска пасмина , червената върхушка ! След промените - на хранилка при омразните им "капиталисти" - отврат !

    Коментиран от #9

  • 7 инересно

    27 0 Отговор
    А тази змия от къде изпълзя.
  • 8 Меги

    21 0 Отговор
    още ли ближеш задните части на леля Уши-пушката.
  • 9 Правилно

    15 1 Отговор

    До коментар #6 от "Чеевена":

    и добре си го казал.
  • 10 1914

    24 0 Отговор
    Тая ,продажна ,изкривена комунистическа подлога довърши България...
  • 11 БгТопИдиот🇧🇬

    21 0 Отговор
    Тоз уклук да се сложи в реактора за гориво.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Мърда, дайва

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    нейния женски родители, дайва.
  • 14 Тоя отпадък

    14 0 Отговор
    продаде България на ЕС.
    Оня другия преизбран отпадък продаденЕС на американците.
  • 15 Тази от къде я изкопах те, та пак е на

    16 0 Отговор
    Линия да лъже и говори брюкселски небивалици! В Сливен ти е мястото Куневице!
  • 16 Чакаме

    9 0 Отговор
    да влезете в затвора. За предаване на интересите на България на чужди държави, и скандалните подписани от вас условия по предсъединителни договори за ЕС. Както и затваряне на 2 работещи реактора Козлодуй, нанесли щети за 90 милиарда лева от непродаден ток. Както и скандалното ви назначение в Париба.
  • 17 Някой

    9 1 Отговор
    Мадам Уес се появи. Тя ни набута с два милиарда за един гьол
  • 18 Въпрос

    9 0 Отговор
    Тази еничарка защо не е в затвора,а пак е в сатанинският ,фашистки ЕС?
  • 19 Нафталинка

    8 0 Отговор
    Тая белязана умница да онемее защото все още има живи като мен и знам произхода и работих 23 години със съпруга и който е син на член на ЦК на БКП и на нея дължим затварянето на блоковете на АЕЦ Козлодуй като много подкрепяща евроатлантиците да ги поучава тях на тази земя за такива като нея няма място

    Коментиран от #27

  • 20 Умението

    7 0 Отговор
    да предава и продаваш Род и Родина за лично благополучие е най-ниското ниво за личността, ако въобще има личност.
  • 21 пери

    8 0 Отговор
    Много искам Кунева да прочете коментарите. Ама на тая дебелокожа лелка, едва ли толкова ще и подейства народната любов, че да спре да се тика и да се изхожда "компетентно" по медиите.

    Коментиран от #22

  • 22 Е и какво като ги прочете?

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "пери":

    Тя си знае каква е, така че от коментарите нищо нов няма да научи.
    Плюс това тия по върховете са абсолютно дебелокожи, лъжат, мамят, грабят и през цялото това време те гледат в очите и не им пука.
  • 23 Демократ

    6 0 Отговор
    Меглена Пръмова, агент на ДС военно-техническо разузнаване, женена за Андрей Пръмов от ЦК на БКП , е първия български еврокомисар.Браво. Тя е емблемата на опороченото членство на България в ЕС от самото начало от ДС-КГБ-БКП мафията за провеждане на подмолна антиевропейска и антибългарска политика и няма отърване от тях. 35 години псевдодемокрация, осъществявана от комунисти за собствена тяхна облага. Тази жена е виновна за затваряне на блокове в АЕЦ Козлодуй, за да се отвори ямата за кражби Белене на Москва и досега енергийната мафия я държи отворена, въпреки,че още преди 40 години учените сеизмолози казаха,че това е опасно за България. Тя дава акъл как да се управлява ЕС. Ужасът е пълен. Тя всъщност къде живее ,в кой от безбройните си апартаменти по света,купени с наши пари, че в София има охрана? Кой я пази, от кого, за какво и кой плаща?
  • 24 една предателка

    4 0 Отговор
    отново се появи да дава съвети
  • 25 Защо

    5 0 Отговор
    кривоустата, дърта престъпница не е в затвора, а сте я изтипосали да гъгне хвалебствия за урсуза фон дер лайняненен?!!!
  • 26 Ха ха ха ха

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Дучо":

    За І и ІІ блок надка михайлова/нейнски подписа затварянето им в последния ден от мандата си, а старицата с кривата устичка затвори ІІІ и ІV блок, под давление на франц0зите. В същото време кюмюря от Драгалевци хариза Мариците І и ІІІ на амюрканцити.
  • 27 Да споменем

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Нафталинка":

    името на баба "йес". Другарият андрей пръмов, преди приплод от дургари от цк на бкп, а сега НИКОМУ НЕИЗВЕСТЕН БАНКЕР, тънещ в комфорт, на сянка, недокосван от медиите и вън от полезрението на народа. Защо ли?

    Коментиран от #28

  • 28 исках да напиша

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Да споменем":

    Да спаменем името на мъжа на баба "йес", андрей пръмов . . .
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 1111

    3 0 Отговор
    Когато печелиш по нечестен начин показваш, че нямаш никакви други умения.
  • 31 Наблюдател

    2 0 Отговор
    Тая защо не е в Затвора? Че и акъл дава! Наглост!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове