20 Юли, 2024 14:25 2 293 34

Река Стряма пресъхна в голям участък край Пловдив

  • пресъхване-
  • река-
  • стряма

Причина за критичното безводие са както горещото време и липсата на валежи, така и нерегламентираното отклоняване на вода

Река Стряма пресъхна в голям участък край Пловдив - 1

Река Стряма изчезна напълно в голям участък край пловдивското село Трилистник. Причина за критичното безводие са както горещото време и липсата на валежи, така и нерегламентираното отклоняване на вода. Жители от близките населени места вече се притесняват, че това може да ги постави в опасна ситуация точно сега, когато страната е обхваната от горещини и пожари.

От няколко дни в река Стряма вода няма. Край село Трилистник, коритото е празно. Екип от Института по хидрология и метеорология безуспешно се опитва да събере важни статистически данни, за които е нужна поне 6 сантиметра дълбочина и течение.

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", каза Цветана Ботянска – хидролог към НИМХ.

В пресъхналия участък на Стряма водните обитатели загиват. В коритото на реката са останали само малки локви вода. И рибата в тях измира. Сигнал за тревожната ситуация подават природозащитници.

"Това е участък, може би от порядъка на 3 км, който е пресушен и който е пресушен за съжаление умишлено", категоричен е Валентин Данаилов – природозащитник.

От пловдивско екосдружение тръгнали по следите на изчезналата вода и открили незаконно изграден бент, който отклонява и без това малкото количество. Заграждението било разрушено.

"Махнахме бента, реката тръгна, ето къде е проблемът, реката беше пресушена."

Но на следващия ден бентът се появява отново.

"Ето къде са запушили с найлони, за да може да закарат – ето за къде вода. И цялата река пресъхна."

От сдружението подали серия сигнали към Басейнова дирекция за установяване на нарушителите.

От Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ потвърдиха за БНТ, че са получили поредица от сигнали за пресъхналата река. Направена е проверка, която не е установила нарушители.

"Към момента, в който проверихме, нямаше такива, но днес отново колегите са там. Когато установим такова нарушение, се правят предписания с определен срок да се премахнат примерно, ако има помпи, водовземни съоръжения или преграждания. И след това ние осъществяваме контрол дали това предписание е изпълнено", каза инж. Васил Узунов – директор на БД „Източнобеломорски район“.

А сухото корито на реката, разпалва страховете на хората от Трилистник. Въпреки че нямат проблем с питейната вода, 300 кубика дървета са извадени от Стряма след санитарна сеч и са оставени съвсем близо до къщите на селото.

"Еми, как няма да ни е страх? Ако се запали тук тоя огън, няма да се загаси", категоричен е Златю Костанев.

Климатичните промени стават все по-голямо изпитание – казват жителите на Трилистник и природозащитници. Те настояват за по-отговорно стопанисване на водните ресурси и спазване на законите, за да не пресъхва река Стряма или да излиза от коритото си и да наводнява населени места, както се случи през септември 2022 година.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК 🐱

    9 9 Отговор
    къде е тоя бент?с найлони?))))))

    Коментиран от #4

  • 2 хм, хм

    17 2 Отговор
    Дали пък не са я източили за поливане? Къде е Басейнова дирекция?
  • 3 басейнова дирекция

    43 1 Отговор
    да си махнат очилата и да огледат за някой мини ВЕЦ собственост на местен дерибей.
  • 4 Българка

    27 1 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК 🐱":

    Хари Тръбата наряза за скраб металните напоителни системи,заровени са деретата, през които преминават и на тяхно място е пълна пустош. Ако ги имаше, това би помогнало при проливните дъждове да няма наводнения, при сушата да има вода за напояване. Освен това много язовири ги им само на карта, отдавна са пресушени и даже превърнати в земеделск,и земи. А в тях можеше да се отвеждат водите от проливни дъждове и да има вода за гасене на пожари
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Асдф

    16 6 Отговор
    Главчев батиса държавата за 1 месец.

    Коментиран от #18

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Факт

    31 1 Отговор
    Изчезва цяла река, а не могат да хванат крадеца!
  • 12 Гунчо

    20 2 Отговор
    "...Направена е проверка, която не е установила нарушители..." - държавата се произнесе по случая, стига сте ривали! Това е положението.

    Коментиран от #19

  • 13 Иван Грозни

    28 2 Отговор
    Няма държава. това е истината. И ние ще изчезнем като водата благодарение на нашите пълководци.
  • 14 Стряма спряна

    8 2 Отговор
    Под мостовете не шумят реки,
    че и водата в Стряма веч пресъхна.
    А рибите се ровят от зори,
    готови да захвърлят свойта дреха връхна...
  • 15 Валя

    24 3 Отговор
    Нема да се плашите . И без това хората са много на тая земя. Всеки ден славя българските политици, защото ускоряват този процес. То и без това на 95% от " българите " не е нужно друго освен последния модел смартфон и кола. Живеят от труда на хората от НРБ, но и това ще свърши. Останалото са заблуди или частни случай. Дерзайте...
  • 16 Мишел

    14 0 Отговор
    Е па, ако и това не засяга директно националната сиг. ?
  • 17 куку

    2 3 Отговор
    да му мислат удавниците
  • 18 мдаа

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Асдф":

    Не му гласувахте вот на недоверие и стана още по-лошо.
  • 19 Аха

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гунчо":

    Някой трябва да се произнесе и за калинките, които винаги се задействат постфактум.
  • 20 Ами

    16 1 Отговор
    Разрушете бента на реката при с. Песнопой и водата ще потече. Да, ама е на Напоителни системи, нали. И закрийте цялото министерство на околната среда и водите. Няколко хиляди държавни хрантутници в него за пет стотинки работа не са свършили.
  • 21 Галина Колева

    5 0 Отговор
    Водата при всички случаи е отведена.Същото мисля е и за река Марица при Одрин.Турците са хитреци искайки вода от язовирите ни.Преди време искаха ВЕЦ на на наша територия .Все за напояване.АМАН ОТ ХИТРЕЦИ.
  • 22 Пълно е с не кадърници

    8 0 Отговор
    Елате да видите какво гигантско безумие сътвориха в района на с.Войнягово. Разшириха коритото 5 пъти от това което беше, вследствие водата стана плитка, рибата избяга, а като последствие изпарението се улесни в тая жега. Затова няма вода надолу по течението.
  • 23 Дядо Йоцо гледа

    6 2 Отговор
    Само в Русия ще остане вода , Южна Европа става част от Сахара ! Амин , Господи помилуй , те бяха бесове и съсипаха планетата !

    Коментиран от #27, #28, #29

  • 24 Феникс

    5 2 Отговор
    Ванга е казала че ще затваряме вода в буркани и ще бъде по скъпа от златото!
  • 25 гост

    4 0 Отговор
    Напишете "Карма" и вижте резултатите...
    Защото, като стане белята оле-мале, а до преди това...
  • 26 Еееех

    3 0 Отговор
    Хубава река беше.
  • 27 Не е вярно

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "Дядо Йоцо гледа":

    Блатната вода не става за пиене.

    Коментиран от #32

  • 28 Ти пък?

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Дядо Йоцо гледа":

    За какво ти е да пиеш радиоактивна вода? Да не си мутант?
  • 29 Баце, колко имаш по география?

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Дядо Йоцо гледа":

    Южна Европа? Седни си. Слаб.

    Коментиран от #33

  • 30 Нимх

    4 0 Отговор
    Определено не са взели под внимание чевешкия фактор , който иска да полива, да пои домашните животни, в жегите да коси и да вари компоти. Само със статистика и анализи не става
  • 31 Митко каратиста

    6 0 Отговор
    Оризарите отклоняват реката,да не се правят на луди от басейнова дирекция, а да си свършат работа та. Глоби в размер 3 пъти стойността на реколтата от ориз и ще им дойде акъла. Да инвестират в сондажи и напоителни съоръжения. Католика иска 5лв. за килограм ориз произведен с цената на пресушена река и избита екосистема!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Евро Пейка

    0 1 Отговор

    До коментар #29 от "Баце, колко имаш по география?":

    Със сигурност повече от теб защото е ходил на училище и знае поне посоките на света

    Коментиран от #34

  • 34 Съжалявам, но

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Евро Пейка":

    двойката ти не е поправена. Удобно пропускаш факта, че там има много планини, а следователно и вода. Там са напр. Апенините, Пиренеите Иберийските планини, испанската, Сиера Невада (не американската) и още много, да не ги изреждам всичките. Само в едната Андора се намира най-големият термален курорт в Европа (фрашкано е с минерална вода и кристални ледникови езера), По някои планини снегът се задържа до май. А Сахара е на друг континент. И в Южна Европа има острови сред морето. И че по-лесно е при нужда да пречистиш морската вода, отколкото блатната, пълна с болестотворни бактерии. И че част от езерата в Русия са радиоактивни, а Байкал, прекрасен преди, вече е опасен за здравето. И че откакто Путин управлява, грижата за природата е оставена на заден план. Е, няма как да знаеш от дремане в час. Аз пък съм бил в абсолютно всички страни на Южна Европа и в част от Русия, отдавна. И ще ти кажа: не смятам, че водата в Русия ще свърши, но и тази в Южна Европа няма. Не и преди Русия. Така че - опичай си акъла, не пиши каквото ти падне и не ставай за смях. Ако искаш да си апологет на Русия, начинът не е с незнание. Става обратен ефект. Хората не се доверяват на плиткоумия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове