21 Юли, 2024 15:03 1 769 73

Николай Николов: Държавата може да закупи техника, но какво от това, ако няма хора?

  • николай николов-
  • пожари-
  • техника

Човешката дейност е основна причина за възникването на пожарите, категоричен е специалистът, който призова културата ни да бъде на друго ниво

Николай Николов: Държавата може да закупи техника, но какво от това, ако няма хора? - 1

"Ако природата е предпоставка, причината обикновено сме ние, в 90% от случаите."

Това заяви в интервю за БНР Николай Николов, съветник на министъра на вътрешните работи и дългогодишен началник на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Човешката дейност е основна причина за възникването на пожарите, категоричен е специалистът, който призова културата ни да бъде на друго ниво.

"Ние се учим от нашите грешки. От грешките на другите не се учим."

Запитан за техническата годност на службите да се справят с подобни бедствия, Николай Николов посочи, че в последните години Пожарната е получила много нова и модерна техника.

Държавата не е бедна. Може да закупи хеликоптери и самолети, но без хора, които да ги управляват и поддържат, какво от това, коментира Николов. По думите му, необходима е средносрочна програма.

Експертът открои три фактора - управление на риска, обучение на населението и реакция на бедствията. Според него в разгара на горещия сезон полицията и служители на пожарните служби обикалят малките населени места и предупреждават.

Системата BG Alert е направена добре, но нейното задвижване е тромаво, предупреди Николай Николов за електронизираната автоматична система за ранно предупреждение.

Организирането на разпространение на пожар на хартия изглежда лесно, отбеляза още той и даде пример с изгорелите къщи в село воден заради смяна на посоката на вятъра.

"Необходима е нова организация за по-добра координация. Да помислим как да укрепим местната власт. Там трябва да насочим нашите усилия."


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    60 3 Отговор
    Значи за скъпите 100 нови БМВ-та има началници, но за работа на терен няма хора? Това разбрах от поредното изявление. Ами съкратете тези велики вождове в МВР и пожарна, обучете ги и ги изпратете на терен с новозакупена техника

    Коментиран от #7

  • 2 Дрън дрън та пляс

    48 1 Отговор
    Хора има, и крадливи управници има.. Второто е проблема, а не първото
  • 3 СВД

    39 3 Отговор
    Тоя манекен пак лъсна! Държавата може да направи всичко, но първо трябва да я има! Структурирана, населена с нравствено чист и трудолюбив народ, управлявана от най достойните, при създадена отлична организация, оситуряване, планове за действие и контрол! А не разгащена демокрация, при която управляват долни типове и разни пауни на високи постове се перчат, и рекламират по медиите за следващия вот!
  • 4 Живков

    15 4 Отговор
    Кой ти каза че няма хора Знаеш ли колко народ има в Индия Бангладеш Узбекистан Дайте им по една метла като дойдат и пламъче няма да остане

    Коментиран от #13

  • 5 Дааа

    34 1 Отговор
    Как да няма хора, според избирателните списъци сме 6,5 милиона. А сега излиза, че 200-300 човека не могат да се намерят да работят. Вместо да крадете, вдигнете заплатите на 4-5 хиляди евро като в Германия и ще се намерят или чакате като пишмабмеринджейте... ей там на оградата 10 циганина чакат.
  • 6 овчи мозъци

    23 3 Отговор
    Кольо не ми харесва разсъждението ти ,защото ако не беше от близките на опг герб -сдсдпс и дб пп които олицетворяват престъпната десетоноемврийска бандитска демокроция ,щеше да мислиш поиначе че какво значи тук един човек ще дойде друг да го смени ,но нтп сменя и такива като тебе които получават заплата без да свършат нищо дори те заблуждавот че техниката не било от значени ако няма калабалък от неграмотници на прехода
  • 7 СВД

    25 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Върви процедура по закупуване автомобили за Гранична полиция с пари от ЕС! Хората ги дават предимно за нарядите, да бъдат високо проходими в условията на границата! Но, манталитета на бай Началник Ганчев е безотказен - Как подчинените му долни чинове ще се качат на нови машини, а той ще ходи със старата по шосетата! И променят параметрите така, че да има най вече за тях, па после за изпълнителския състав!

    Коментиран от #72

  • 8 Хм-Хм-Хм

    18 1 Отговор
    Ако в България няма хора, ще внесат от Узбекистан, Бангладеш и Непал, както направиха в другите сектори.
  • 9 Ти си

    16 2 Отговор
    По-добре е да имаш техника , хора ще се намерят .....
  • 10 ТаУмВзе

    16 7 Отговор
    Щото нашата техника я подариха на Окрайна де! Са Пак ще се Папка Комисионката, по стара Традиция! Добре е!

    Коментиран от #49, #61

  • 11 Причината за пожарите

    24 2 Отговор
    Над 40% от територията на България е обезлюдена.Няма животни които да падат тревите които са станали по 2 м.високи и като изсъхнат се самозапалват.
    За 35 г. Капиталистическата демокрация проведе Закон за ликвидацията, вкара турци в парламента и изгори България.
  • 12 Старшината

    17 5 Отговор
    Как да няма хора, циганите не са ли хора ? В България е пълно с цигани.

    Коментиран от #15

  • 13 факуса

    16 2 Отговор

    До коментар #4 от "Живков":

    има и тука едни с скъпи коли "бягащи" укри лежащи по плажовете на наши разноски,да ги впрегнат и да гасят,който не ще обратно при зеленски
  • 14 По - добре

    20 2 Отговор
    е да се покриеш и да не се показваш повече ! Срам си !
  • 15 Хе хе

    11 1 Отговор

    До коментар #12 от "Старшината":

    Да са ви живи и здрави.Да се оженят за щеркитеж ви и да имате много внуци

    Коментиран от #23, #45

  • 16 Значи

    19 2 Отговор
    ако е имало техника , щяло е да има жертви и нямаше да има хора ? И тоя пращи от мозък като Банкянския пожарникар , че и го изтипосали съветник на протежето му министър на вътрешните работи , да лапа двойно !
  • 17 един

    20 1 Отговор
    Как да има хора като безмилостно го ограбвате тоя народ/нямам предвид тебе/,и той или си хвана чукалата и избяга навън,или пък не създава достатъчно поколение което след време да се влее в икономиката!Накратко,повече хора умират у нас отколкото се раждат,е как да има работна ръка!
  • 18 кочо чистеменски

    20 2 Отговор
    чист агент на фасистка герберодепесарска седесарска разбойническа гвардия .Вижте му как сияят очите с плами готовност за предателство и възвишение на себепровъзгласяване .Понатантъшните думи за такива мерзавци и родоостъпници е излишно .Само господ може да го накаже този пич на прехода
  • 19 Червената шапчица

    11 1 Отговор
    Колко летци има в България?

    Коментиран от #22

  • 20 Никси

    12 1 Отговор
    абре ти като едно време Бай Тошо , ще Построиме Училища и Детски Градини , е Бай Тодоре оно нема Деца , а Тодор и Деца ще напрайме ако трябва , та и ти така немало народ викаш , е кой требе да дойде Африкански Бразилец или некой Виетнамец , както едно време където бачкаха пи Селското Стопанство , или некой Романи Буки от Аржентина или я по добре Некой Китаец , и без това са у повече там , а тая Долна Митрополия за какво е бе ? да обучава пилоти , а пожарникарите у Варна на курсове 9 месеца за шофьори и огнеборци също , еми назначаваите и ги пращаите да се учат младнята , в тех е бъдещето !!!.
  • 21 Бойко от Банкя

    19 2 Отговор
    Системата BG Alert е направена добре, но нейното задвижване е тромаво, голяма глупост изръси ( този автомобил е добре направен но не върви) смях голям сте можем да купим самолети но няма кой да ги кара, с две думи останали са само некадърници в България. Вземи си събери те багажа и се махайте че народа скоро ще ви сурвака, о вие сте спокойни че няма хора в България.
  • 22 Червената шапчица

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Червената шапчица":

    Да се купят вертолети, да им се предложи безплатен курс, при нужда от уменията им да им се заплаща.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Голата иснина

    16 2 Отговор
    От такива като теб на пенция и заплата няма хора.Дайте път на младите

    Коментиран от #53

  • 25 Тома

    14 0 Отговор
    Много ясно е че пожарите стават от човешка грешка ама когато се откраднат парите за пожарната и такива некъдърници като теб и вътрешния министър се въртят като мухи без глави около пожарите нищо не може да се направи
  • 26 поробен след демокрацията

    11 0 Отговор
    А бе този лумпен на прехода пенсионер ли е и получава ли друга заплата за дето ни показвата за някакъв си консултант .Още утре някой българин на апостола на свободата да му покаже пътя към патриархята за смирения
  • 27 cтрелок

    18 0 Отговор
    ся задай си вапроса шо ги изгонихте ората
  • 28 Лайн Ари

    17 0 Отговор
    Тоя най-нагло излъга , че в опожарените села нямало ток , съответно покритие на GSM операторите , и за това системата за ранно предупреждение не сработила !
  • 29 поробен след демокрацията

    12 0 Отговор
    А бе този лумпен на прехода пенсионер ли е и получава ли друга заплата за дето ни показвата за някакъв си консултант .Още утре някой българин на апостола на свободата да му покаже пътя към патриархята за смирения
  • 30 скиф

    4 1 Отговор
    внесете още индийци да оправим бройката на населението. все пак те са ни дали много на гена. нали така викаше магнитски
  • 31 Крумов

    11 0 Отговор
    Няма хора но не е това проблемът - какво - като няма хора.

    Коментиран от #35

  • 32 cтрелок

    3 1 Отговор
    съкровената мечта на всеки бг управник е да замени тоя мързелив, некъпан, неблагодарен и злопаметен бг електорат
  • 33 БЪЛГАРИН 🇧🇬

    14 3 Отговор
    На 66 години е "специалиста".Пенсия и заплата. Не е зле.По-добре да се маха, за да даде път на младите.Заради такива лежачи, като него, няма хора в страната ни.

    Коментиран от #36, #44

  • 34 Бай Дън

    6 0 Отговор
    Системата BG Alert е система за ранно известяване не може да бъде тромава, когато те удари ракета какъв е смисълът да те известяват!
  • 35 ха ха

    6 0 Отговор

    До коментар #31 от "Крумов":

    важно е вождове да има и повечко политици на яслата
  • 36 Друг Българин

    11 0 Отговор

    До коментар #33 от "БЪЛГАРИН 🇧🇬":

    Ти мани че е "специалист" а е и дърт комунист и като 99% от тях абсолютно некадърен! Не бих му дал и две овце да пасе защото ще изгуби едната най–малко..........
  • 37 отново е робство чрез българи опг

    11 1 Отговор
    Такива величия като този са слуги на опг герб и дпс .Българино ,осъзнай грешката си с герб и дпс /опг / и участвай във възстановяването и добруването на българската държава с твое участие ,като наистина да се затрие тази организирана престъпна бандитска мародерска пасмина заляла българската държава герб-сдс и дпс еничарите

    Коментиран от #38

  • 38 Бегай легай! Слънчасал си

    2 3 Отговор

    До коментар #37 от "отново е робство чрез българи опг":

    от тролене! И все ГЕРБ и ДПС са ти У ов.ча.та глава! А ОПГ пъ.пъ. дъ.бъ. израждане и бкп бсп сте агънца "невинни"? Т.п комуняга!
  • 39 пояснение

    6 1 Отговор
    Една голяма част от територията на България , е обезлюдена джунгла . Тук там село с 20-30 слабо активни хора . Техниката е частна , и никой не дава излишни пари и време, да чисти пангарлъците около селото , които са като фитил в такова време . Според ЗУТ оградата на един имот трябва да бъде изградена така , че да не позволява прехвърляне на огъня . Да не се спирам на подробности , и предписания ,че са много ,и удобно забравени, и никой не ги контролира , особено на село . С две думи " Летящи Чинии " да се закупят пак няма да помогнат при подобни бедствия , защото работата е превантивна , и никой не си я върши . Няма и кой да я върши . Няма и кой да нареди да се върши . И Началниците не знаят , че трябва да се върши .
  • 40 хора нямало

    4 0 Отговор
    Комунизъм на фунийки! Да закупим и хора за техниката тогава! Разбрахте ли защо нищо не върви? Защото така е наредило злото джудже!
  • 41 хах

    13 0 Отговор
    На вас ви се плаща да осигурите И техника И хора, не кадърник!
  • 42 Аз съм веган

    13 1 Отговор
    Къде е великият пожарникар? Защо не бръмчи с джипа?

    Коментиран от #43, #47

  • 43 лоша

    6 1 Отговор

    До коментар #42 от "Аз съм веган":

    Няма място за всички снайперисти в джипа.🤭
  • 44 Никси

    8 0 Отговор

    До коментар #33 от "БЪЛГАРИН 🇧🇬":

    добре бе , защо като направи някой в системата било Пожарникар или Полицаи , и е раборил на Пенсия и Заплата , системата го отхвърля , пък текива дъргели като тоя , рЗните ми полковници и генерали си стоят там да подбръкват невестите по канцеларийте , да взимат тлъста пенсия и заплата и освен това никва работа не вършат , а обикновенния редови Полицай или Пожарникар го гонят веднага , тия дъргели са разход на държавата ни , и трябва масови уволнения и нови лица да са на фронта по млади , здрави , жизнени и можещи , в Германия на такъв му викат ИЗХАБЕН !!!.
  • 45 това е съвсем нормално

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Хе хе":

    И щерките им са циганки.
  • 46 Има хора!

    4 4 Отговор
    Кирчо ще кара единия хеликоптер, Лорер другия, а Лена ще им води надниците.

    Коментиран от #59, #64

  • 47 Веднага щях да ти кажа "къде е

    3 4 Отговор

    До коментар #42 от "Аз съм веган":

    Но ще ме изтрият! Нали Мунчо Несенакрадоф любимеца ти е тук! Що пак плачеш за Баце? Да не е пРезидент??? Или шеф на пожарната? Нали го свалихте от власт радвайте се! уфсъ!

    Коментиран от #50

  • 48 Матист

    8 0 Отговор
    Ако един дръндарски Сокол от чист "италиански" произход казва право в лицето на българския народ, че той разпределя държавните средства, и този народ гледа на Сокола като теле в железница...то положението на този народ и на неговата държавностна организация да му са хак...така ги заслужава, каквито са в момента... въобще да не мрънка...
  • 49 Аз съм веган

    4 3 Отговор

    До коментар #10 от "ТаУмВзе":

    Ходи да се лекуваш бе. С 100годишни брненотраспонтьори ли да газят пожара бе тъпоъгълник.

    Коментиран от #68

  • 50 Аз съм веган

    3 2 Отговор

    До коментар #47 от "Веднага щях да ти кажа "къде е":

    И мунчо същия
  • 51 Новини

    6 0 Отговор
    Сега са пожарите запалени нарочно за да продължи рязането на гори и солариум паркове.След два месеца наводнения отново.

    Коментиран от #62

  • 52 Никси

    8 0 Отговор
    направиш ли 60 години навършени , системата те отхвърля веднага, но за едните Държавата е Майка като тоя 66 годишния Абориген а за други Мащеха , после защо младите не могат да си намерят работа , едно е заради Корупция , второ заради Пресявка Мой Човек и трето точно е заради текива Уяли се във Власт , за това сме на това положение щото Държавата спа от текива и чак сега трябва да се пробужда , Защо? !!!.
  • 53 Някой

    12 0 Отговор

    До коментар #24 от "Голата иснина":

    Истина е , че един такъв шеф , затрива разход на държавата колкото цял противопожарен екип със съответната техника. Кабинет , автомобил , и останалата прислуга . И докато един противопожарен екип , все пак върши нещо , то един такъв шеф , го ползват , само да се покаже по телевизията , колкото да изръси някоя глупост.
  • 54 хихи

    18 1 Отговор
    а когато имаше хора 1990 година се евавахте с тях
    тогава и техника имаше ама е продадохте за скрап
  • 55 мани беги

    10 1 Отговор
    хора бол, но не им се бачка за 1000-1100-1200-1300-1400 кирливи лв.
  • 56 Аз съм веган

    12 0 Отговор
    Половината милиция си цъка на телефоните в новите беемвета и за това няма хора
  • 57 Маскари

    11 1 Отговор
    За какво ти е държава, като няма държавници и политици. Само маскари. А иначе хора има, но няма мислещи и адекватни началници. Всички знаем, че пожарите са умишлени. Това да не допуснеш земеделците до нивите да ги изорат и дисковата за да спрат огъня е некадърност и целенасочено.
  • 58 КИЦИ

    9 3 Отговор
    Разбрах, че човека е бил съветник на министъра на МВР т.е на тлъста пенсия и тлъста заплата.Така , къде са хората? защо нямате обучени летци за пожари и вертоллети с мощноста на Ми -26 например който носи кофа с над 16 тона вода? като няма хора защо не викате руснаците те са се отзовавали винаги и в кратки срокове са потушавали огромни пожари - знаете го това.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Тоя за къв реве

    10 0 Отговор
    Много генерал за толкова малко хора в тая пожарна. За заплати има и никой не работи за заплата под 2000 лева.
  • 61 Аз съм

    4 3 Отговор

    До коментар #10 от "ТаУмВзе":

    Кога България, която никога не е имала противопожарни самолети и хеликоптери ги е подарила??? Абсолютни глупости и пълни лъжи.
  • 62 Гроздан

    5 0 Отговор

    До коментар #51 от "Новини":

    тово го знаят ималките деца , всичко е умишлено направено и име платено предварително на подпалвачите , защото трябва да се отклони вниманието от мушенгийствата в Държавата , да не гледаш какво се върши а точно в обратната посока , сигурно ГЕРБ и ДПС нещо сега кроят мушенгийски планове и хич не им пука че на Хората Къщите ЙЗГОРЯХА ТОТАЛНО ДО ОСНОВИ , ДОРИ И ЦЕЛИ СЕЛА ДАЖЕ И ЖИВОТНИ ДОМАШНИ , НО НА ТИЯ НЕ ИМ ПУКА .
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Никси

    1 2 Отговор

    До коментар #46 от "Има хора!":

    това беше до тебе за Джон с Трите Волта !!!.
  • 65 2007

    7 1 Отговор
    Русия гаси 200 пожара в България с 2 екипа и един самолет. За българия няма 30 човека да работещи на смени. И един самолет ил или бел. Други са целите на тези пожари, освобождаване на терен за концесии и дърводобив, и премахване на животни. Колко удобно служебно правителство.
  • 66 хи хи

    9 1 Отговор
    Помните ли, пожарникаря беше в щаба за борба с фалшивия вирус. Как се вързаха толкова овце на това представление, не е за вярване.
  • 67 кочо

    3 0 Отговор
    бегай легай си слънчасъл си -типичен функционален неграмотник произведен от rерб и дпс . Герб и дпс са производни на комунистическата паплач,която мародерства повече над 30 години не наказуеми от българските институции които са роби на опг оглавявана от вожда и учитела борисов и догон/Догон Борисов 9Комунисти на прехода /ДС /
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 ХАНС

    3 1 Отговор
    Преди главният пожарникар на републиката полковник Войнов ,пардом след гусин Борисов обещаваше вертолети за пожарогасене и той като Николов бачка след пенсионирането си, че и ГЕРБ му направиха една специално агенция за наблюдение на язовирите и караше до като може. Сега и тоз Николов - парите ли не ти стигат човече?
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Емо

    4 0 Отговор
    Ами последствието - да няма хора, е следствие на вашата политика и вашето управление.
  • 72 Лазо

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "СВД":

    Брато, ще ти кажа една тайна, щото живея близо до границата. Граничната полиция предимно стои по асфалтовите пътища и рядко, доста рядко излиза извън тях. Високопроходими джипове им трябват, колкото трябват и на всеки - за едната седмица истинска зима през всичките три зимни месеца. Даже и моя скапан джип полупаркетник ми върши прилична работа за сняг до около 35 см.
  • 73 гост -2

    1 0 Отговор
    Хората за важни. Казвайте го по-често и по-силно. Същото е положението в здравеопазването и армията.
    Инвестирайте в хора , моля.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове