21 Юли, 2024 15:46 2 136 32

Над 2000 хиляди животни бедстват заради отказ на "Напоителни системи" да захранят водоем

  • животни-
  • зърнопроизводители-
  • бедствие-
  • вода

Липсата на вода се оказва проблем и за зърнопроизводителите

Над 2000 хиляди животни бедстват заради отказ на "Напоителни системи" да захранят водоем - 1
Снимка: shutterstock

Животновъди от пловдивското село Дрангово алармират, че над 2000 хиляди животни бедстват, заради отказ на "Напоителни системи" да захранят водоема, от които стадата пият.

Земеделски производители пък се жалват, че получават недостатъчно вода за поливане на царевица.

Бисер Стамболов отглежда около 1500 овце. Държи под аренда микроязовир, който ползва за водопой. От два месеца водата е под санитарния минимум.

"Искам да спасим животните. Както и на колегите животните. Около 2000 животни имаме овце в селото и 80 крави“, казва той.

"Положението е бедствено. Без вода няма как да се осъществява животновъдство“, посочва д-р Георги Зафиров, ветеринарен лекар от село Дрангово.

Водоемът се пълни по тръба от "Напоителни системи". Животновъдът недоумява защо два месеца, въпреки наличието на вода в околните язовири, на него отказват да му доставят.

"В язовир Дондуково в момента има един милион кубика вода. Изравнител 5 е под язовир Дондуково. Той в момента е почти пълен и от него идва вода към моя язовир. Само отварят тръбичката и идва при мене“, коментира Бисер Стамболов, животновъд в село Дрангово.

Липсата на вода се оказва проблем и за зърнопроизводителите. Георги Цанев от съседното Отец Кирилово твърди, че е платил за поливане на блоковете с царевица, но че е получил много по-малко от договорената вода и растенията му загинали.

"Платили сме си. Пуснаха ни за 4-5 дена водата и я спряха... Поне парите да ни върнат. До ден-днешен няма. Царевицата изгоря", посочва Георги Цанев.

„В момента има много голям дефицит на вода. Предупредили са от "Напоителни системи" всички колеги, които поливат царевица и зеленчуци, да спрат поливките поради липса на вода“, коментира Людмил Работов, председател на УС на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдив.

От "Напоителни системи" ни отговориха, че количеството във водоемите е намаляло и затова трябва да се ползва много прецизно.

"Язовир "Дондуково" към момента е завирен под 40% от общия си обем и от него се подава вода за напояване на земеделските култури. С критично ниски нива в област Пловдив са язовирите "Пясъчник" и "Домлян", за което земеделските стопани са информирани още в началото на поливния сезон. Водата от тях се подава съгласно предварително изготвен график“, се казва в тяхна позиция.

Фермери твърдят, че заради сушата ще бъдат принудени да унищожат насажденията си и да ги предадат за силаж.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 cтрелок

    68 3 Отговор
    поредния опит да убият бг животновъдство по поръчка на мьрсула
  • 2 КОТарАК 🐱

    24 4 Отговор
    още 100 такива села , и ще станем най-големите животновъди в ЕС..
  • 3 ристю

    35 1 Отговор
    Над 2000 хиляди животни бедстват ....2000 по хиляда са два милиона животни,ръйш?!
  • 4 Асдф

    14 34 Отговор
    Кой полива царевица бе тия луди ли са как с питейна вода ще поливаш царевица и жито, хората нямат вода да се изкъпят в някои райони.

    Коментиран от #21

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Цар Симеон

    44 4 Отговор
    Рушвет платили ли сте, рушвет? Напоителни системи, както и всичко българско работят като Пепи еврото, Нотариуса, Цецо Шлифера, Бокатаз и още няколко хиляди такива
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Майло

    6 24 Отговор
    То в гората няма 2000 животни в цяла БГ.
  • 9 Асдф

    22 18 Отговор
    Едно време хората гледаха бустани, царевица, градини ни са поливали само от валежи.

    Коментиран от #10

  • 10 Българка

    47 3 Отговор

    До коментар #9 от "Асдф":

    Не е вярно. Имаше напоителни тръби,които даваха възможност на хората да поливат продукцията си. Но те бяха нарязани и предадени за скраб

    Коментиран от #11, #27

  • 11 Асдф

    17 9 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    Възможно е аз не съм виждал такива тръби сигурно вече са били нарязани когато съм бил малък 😃
  • 12 събудете се българи

    31 6 Отговор
    Това да ви е обица на ухото, за това че дадохте властта на опг и разбойническата след 10-то ноемврийска престъпна бандитска мутренска властсдс герб седс бсп-дпс гербсдс дпс и ппдб.Няма ли българи апостоли на свобадата да намерят изхода от поробването на България от престъпната бандитска мародерска 10-то ноемврийска демекрация Българио ти бе единствена свята и достойна за всеки честен и достоен да те пази от герберо седесарско турско робство ,но надеждите ти бяха само устрем в празното и лъжливото ,измамното крадливото престъпвното което те сполети 10-ти ноември смърта на българската държавност

    Коментиран от #28

  • 13 До: Българка

    29 1 Отговор
    Да, права сте! Наряза ги един, който преди се изживяваше като политик, а сега като анализатор или не знам си какъв... обикаля телевизиите и безнаказано раздава акъл. Докато такива като него не влязат в затвора, оправяне няма!
  • 14 СЗО

    11 1 Отговор
    Учил съм само до 11 клас. Ако може някой да ми обясни колко точно е "2000 хиляди. Според мен е 2 млн. Но толкова животни в България няма
  • 15 шкембо

    15 1 Отговор
    ше уморат хайваните тия хайвани
  • 16 БеГемот

    12 1 Отговор
    Природна тъпота ,безотговорност и лични взаимоотношения на ниво маймуни се бия кой по голям маймун в маймунарника...това е България...
  • 17 илф

    14 3 Отговор
    Статията от журналист ли е писана или от неграмотна селянка????
  • 18 Лайен е

    23 2 Отговор
    щастлива. С един куршум два заека. Освобождаване на терен за концесии: фото, перки, дърводобив, мини, злато, дърводобив. И премахване на животновъдството, да си внасят синтетичните меса. Някой на местно ниво, обслужва подобни интереси.
  • 19 Киро КокорБойков

    18 2 Отговор
    Едно време нямаше такива мащабни пожари, защото нямаше еднометрови треволяци . Милионите овце не допускаха тревата да порасне до такива размери.

    Коментиран от #22

  • 20 Гог

    6 1 Отговор
    До БЪЛГАРКА.Анализатора беше шеффффф,в напоителни системи.
  • 21 Ха сега де...

    12 2 Отговор

    До коментар #4 от "Асдф":

    Абе хората нямат вода да поливат, ти ще се къпеш! Всички и всичко има нужда от вода по най различни причини. Когато водата недостига, недостига за всички и този недостиг се отразява на всичко по един или друг начин. Не за едни да има си мият колите, терасите и да си пълнят микроязовирите с питейна вода, а за други да няма за пиене. Редно е където някой е взел пари за нещо, което не може да осигури по независещи от него причини, поне да върне парите. Но в България всички институции, независимо държавни или частни, се създават за да вземат, а не да връщат пари. После следват надежди и молби към други институции, които обаче са създадени със същата цел, а накрая следва поговорката за бития и т. н. При такива обстоятелства в други държави народа моментално сменя всички на които е делегирал отговорни длъжности, а ние ги преизбираме.

    Коментиран от #23

  • 22 Пожари имаше и при Тошо

    4 10 Отговор

    До коментар #19 от "Киро КокорБойков":

    Комунистите мълчаха като д.......

    Коментиран от #26

  • 23 Дам

    4 8 Отговор

    До коментар #21 от "Ха сега де...":

    Ама един зърнар ще изразходи полувин язовир и ще печели само той, а с полувин язовир ще се къпят цяло село полувин година.

    Коментиран от #24

  • 24 Бай Митко

    7 1 Отговор

    До коментар #23 от "Дам":

    полОвин язовир; полОвин язовир; полОвин година;
    Научи си урока от първи клас и тогава ще пиеш вода!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Бай Митко

    14 1 Отговор

    До коментар #22 от "Пожари имаше и при Тошо":

    Щети се да клепаш някого, но не става! През онова "лошото" време такова чудо от пожари никога не е имало по простичката причина, че всяка педя земя се обработваше и нямаше изсъхнали избуяли треволяци и на първо място нямаше дървена мафия!
  • 27 Бай Митко

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    Да, да така си беше през онова "лошото" отминало време!
  • 28 ПРИПОМНЯНЕ

    4 7 Отговор

    До коментар #12 от "събудете се българи":

    Чета някои коментари и се чудя! Забравихме ли вече 1990г? Как партийните-БКП велможи по предприятията, изхвърлиха на улицата СТОТИЦИ ХИЛЯДИ? Тълпите пред бюрата за регистриране на безработни? А сюрреалистичната ВИДЕНОВА ЗИМА? Една от грешките на прехода от СОЦИАЛИЗЪМЪТ е , че не се организираха заведения за превъзпитание на комунисти. Затова още дълго ще четем и слушаме идиотщини!

    Коментиран от #30

  • 29 мдда

    6 0 Отговор
    Фашисткото МОСВ изтрови рибата, обезводни язовирите, а сега пострадали и кравите! Тези са ненормални.
  • 30 Бинго

    2 3 Отговор

    До коментар #28 от "ПРИПОМНЯНЕ":

    Стар комуняга с несбъднати мечти - такива като теб ни докараха до това дередже, говорят за другите и мислят само за себе си! Аман от комуняги с претенции!

    Коментиран от #31

  • 31 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "Бинго":

    ...нe бъди тoлкoвa злoбeн, зaщoтo aз cъм милoзлив чoвeк и нe иcкaм дa ми тeжиш нa cъвecтa, aкo ce гътнeш oт дaмлa!
    Извинявaй aкo cъм тe нacтъпил пo мaзoлa!
  • 32 ИМАМЕ ВОДА А ЖАДНИ ХОДИМ

    4 0 Отговор
    ДЕБИЛИ НАПОИТЕЛНИ СИСТЕМИ НЕ ПОЛЗВА ПИТЕЙНА ВОДА! ТОВА Е САТАНИНСКО ДЕРИБЕЙСТВАНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ГЛАВЧЕВ И НЕГОВИТЕ АГЕНЦИИ. ГЕНОЦИДА НАД БЪЛГАРИТЕ ПРОДЪЛЖАВА! ТОДОР ЖИВКОВ ЗАТОВА ПОСТРОИ ЯЗОВИРИТЕ ЗА ДА ИМА ВОДА ПО ВРЕМЕ НА СУША. ЯВНО НАКОЙ ЧАСТЕН ВЕЦ НА ДПС ИЛИ ГЕП СА ГО ИЗТОЧИЛИ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове