21 Юли, 2024 17:50 3 238 47

Пенсионерите в Перник са едни от най-богатите в страната

  • пенсии-
  • пенсионери

Пенсиите на мъжете са средно с около 247 лева по-високи от тези на жените, сочи статистиката на Националния осигурителен институт по последни данни

Пенсионерите в Перник са едни от най-богатите в страната - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Пак има ощетени с пенсиите, взимат по-малко. Най-голямата разлика е 5 стотачки. Пенсиите на мъжете са средно с около 247 лева по-високи от тези на жените, сочи статистиката на Националния осигурителен институт по последни данни.

Средният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст на представителите на силния пол в страната е 1008,14 лева. Нежните половинки обаче взимат средно едва 761,55 лева. Разликата е от цели 25%.

Най-голям е дисбалансът в област Перник. Там мъжете получават с цели 492,18 лева повече от представителките на нежния пол. Разликата се получава основно заради по-високите суми, на които се радват пернишките мъже пенсионери – средно 1262,32 лева на месец, докато дамите взимат сума около средната за страната. Всъщност пенсионерите в Перник са и едни от най-богатите в държавата. Техните пари за старост изостават от тези на възрастните в София само с около двадесетина лева, съобщава Телеграф.

Голяма е разликата в пенсиите между двата пола и в Кюстендил. Там мъжете вземат средно с 406,93 лева повече от дамите. В Смолян също има чувствителна разлика, като представителите на силния пол са с плюс 385,46 лева над това, което получават жените. Чувствителен дисбаланс има и по морето – с 362,75 лева в полза на мъжете в Бургас и с 341,74 лева за тези във Варна.

На другия полюс са Разград и Търговище, където разликата между пенсиите на мъжете и жените е съответно 107,98 лева и 115,52 лева. Там обаче и размерът на парите за старост е по-нисък като цяло.

Когато обаче сравняваме пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, разликата не е толкова драстична. За мъжете размерът на този вид плащане възлиза средно за страната на 655,65 лева, докато за жените той е 592,88 лева или само с 62,77 лева по-малко. Така разликата е едва около десетина процента.

Основната причина за по-ниските пенсии на представителките на нежния пол са по-ниските заплати, върху които те са се осигурявали. Това обаче едва ли е единствената причина, тъй като според данните на Евростат разликата в заплащането е само 13%, колкото е приблизително средното ниво в Европейския съюз и еврозоната.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хххх

    30 2 Отговор
    По-богати с 50ст. на калпак! Честито. Честита нацистка власт!
  • 2 Перник пенсия

    14 5 Отговор
    Хем дебела пенсия хем си копам кюмур от мазето, па продавам на гетата

    Коментиран от #29

  • 3 пенсионер

    8 9 Отговор
    браво но просто киро кокорчо и денков сарунджията за увиличението на пенсията ми от от 01 07 24 г с 60 лв а като влезеш в магазина даваш сига много повече от 01 07 24 увеличиха тоса водата и какво ли не още така че пп зб бламират обществото вриме е тия да де изринат от управлението и то завинаги шарлатани както каза президента

    Коментиран от #5, #34

  • 4 важното е че повечето са гласували

    17 1 Отговор
    за бокофци и подобни и затова са на тоя хал който са си го избрали - най бедните пенционери в европа, а че са работили по 40г и пенсионните им удръжки изцицани в чекмеджета - това са подробности
  • 5 хххх

    15 2 Отговор

    До коментар #3 от "пенсионер":

    Да де, ама то не от Денков и Кокорчо зависи какви са цените по магазините! Не те ги определят, а други.
  • 6 В Перник

    22 1 Отговор
    някога имаше тежка промишленост и минно дело с зети предимно мъже със сравнително високо заплащане

    Коментиран от #10, #18

  • 7 Винкело

    14 1 Отговор
    1000 лева - "богати" пенсионери? Ясно, че е относително, но все пак употребата на тази дума си е гавра. Днес на друго място прочетох: "Пенсионери масово изкупуват имоти по Черноморието". Бре! И чак накрая го сбутали - "почти не се връщат в Германия"...
  • 8 Град Козлодуй

    7 2 Отговор
    Моля Това Виц Лие
  • 9 Така така

    15 1 Отговор
    "взимат средно едва 761,55 лева" това са мръсни милионери. Германските пенсионери им завиждат.
  • 10 Град Козлодуй

    19 3 Отговор

    До коментар #6 от "В Перник":

    в БГ Имаше Някога Икономика Индустрия работа

    Коментиран от #16

  • 11 Асен

    17 1 Отговор
    Моля престанете да заблуждавате хората със средна работна заплата и пенсия!!! Тези дето сме работили над 40 години трудов стаж с еднакви професии ,но сме пенсионери от преди 15-20 години и сега пенсионираните се получават два пъти по високи пенсии!! Увеличават предизборно минималните пенсии с по 50 лв.и се оказа ,че малограмотните ,мързеливите ,запазиха здравето си и ни подиграват!?? Това е голяма несправедливост!! Депутатите не Хаят!!

    Коментиран от #15, #40

  • 12 като се има предвид

    3 8 Отговор
    откога са затворени мините, тия взимат по над 30 години пенсии

    А било вредно в мините, живеели по малко и затова се пенсионирали по рано.

    това е неистина

    Коментиран от #31

  • 13 Данко Харсъзина

    3 6 Отговор
    Не всички пенсионери разчитат само на пенсия. През седмицата в работните дни СПА комплексите са пълни с пенсионери. Те спасяват туризма извън летния сезон. Никой хотел не може да оцелее ако разчита на посещения само събота и неделя.
  • 14 скиф

    1 4 Отговор
    съкровената мечта на всеки бг управник е да замени тоя мързелив, некъпан, неблагодарен и злопаметен бг електорат
  • 15 Данко Харсъзина

    10 4 Отговор

    До коментар #11 от "Асен":

    Не си внасял осигуровки. Каква пенсия търсиш? Размера на пенсията се определя на базата на размера на внесените осигуровки.
  • 16 Данко Харсъзина

    4 6 Отговор

    До коментар #10 от "Град Козлодуй":

    И 24лв. месечна пенсия. Най-масовата. Наричаше се Земеделска пенсия. Направо благоденствие и разкош.
  • 17 Иво

    9 6 Отговор
    Кои са тези пенсионери които получават 3.800 лв!! Не са работници ,това са бивши министри ,депутати ,магистрати и те са милионери ,макар че осигуровките им са никакви !! Прекратете другата несправедливост ,въведете подоходното облагане!! Такова 10 % облагане не съществува в ЕС-нашата гордост!!!

    Коментиран от #21, #22

  • 18 Данко Харсъзина

    2 6 Отговор

    До коментар #6 от "В Перник":

    И сега има. "Стомана" Перник и ТЕЦ Перник си работят. Никога не са спирали.

    Коментиран от #19

  • 19 Така е

    4 4 Отговор

    До коментар #18 от "Данко Харсъзина":

    Даже и Кремиковци още работи. Хахаха

    Коментиран от #25

  • 20 Читател

    13 2 Отговор
    Намериха на кой да завидят а това че цял живот работят по земята.
  • 21 Данко Харсъзина

    10 6 Отговор

    До коментар #17 от "Иво":

    В Енергетиката. 3400лв. таван плюс втора пенсия, плюс трета пенсия. Плюс 200-250 000лв. на куп при пенсиониране.Сумата в повечето случаи е доста по голяма. Но за да работиш там трябва много да учиш и да имаш яко "дупе". За това никой не иска да бачка в енергетиката. Всеки иска да е кадия, политик или пишман "икономист"

    Коментиран от #41

  • 22 Гробар

    2 7 Отговор

    До коментар #17 от "Иво":

    Не завиждай на тези с големи заплати, да си учил, когато е трябвало,
  • 23 cтрелок

    13 1 Отговор
    цял живот внасяш пенсионни, накрая ти казват не ти ги даваме, даже ще си измислят причина да си ги задържат и още даже ще имаш да даваш. нито стотинка за тая мутренска структура (държава) ! на чужди пари вяра немам

    Коментиран от #26

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Данко Харсъзина

    6 3 Отговор

    До коментар #23 от "cтрелок":

    Щом не даваш след време няма да има и какво да вземаш. Така като теб мислеха преди години тези дето сега са на минимална пенсия. Но те и нея не заслужават защото нищо не са давали а сега вземат от парите на тези дето са си плащали.
  • 27 Налудник

    7 0 Отговор
    "Факти" по много тънък начин се гаврят със старите хора. Хак да им е, оня отгоре гледа. Да припомням ли какво им се случи с децата на подобни арогантни личности? Министри на транспорта, бивши президенти, примерно?
  • 28 ИНТИГРИРАН ЦИГАНИН

    4 0 Отговор
    ВЪ ПАРЛАМАТА СА ПО БОГАТИ 240 БАНДИТА АМА ЗАКОННИ СЪС ИМУНЕТЕТ ДА НЕ ГИ ЛОВИ ЗАКОННА
  • 29 Недей да говориш

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "Перник пенсия":

    глупости - циганите копаеха за въглища и продаваха на пенсионерите, вече не знам как е, масово се мина на климатици, пелети. Иначе за големите пенсии на мъжете в Пернишко - да, големи са спрямо повечето масови, но не знам дали знаете колко време ги вземат и каква им е продължителността на живота. Миньор, който е бил миньор в галериите, а не готвач в стола им, май не знам да е минал 70. От Стомана също масово хората си заминаха на по 60-70. Та не е за завиждане, че вземат такива пенсии. И другото - както сега Перник е с едни от най-високите пенсии заради мината и тежката индустрия, така след няма и 10 години пенсиите в района сигурно ще са на дъното, понеже в периода 1995-2010 примерно масово се работеше в строителството и не се осигуряваха или се осигуряваха на минимална, или пък работеха нелегално в Европа.

    Коментиран от #32, #45

  • 30 Браво ФАКТИ

    2 2 Отговор
    Добър жокер за Ало измамниците!
  • 31 Гаглей

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "като се има предвид":

    Деда ми миньор цел живот и цигари пишеше и ракия пиеше ама на 86 почина лека му пръст

    Коментиран от #33

  • 32 Данко Харсъзина

    7 4 Отговор

    До коментар #29 от "Недей да говориш":

    Доста перничани работят в София а там заплатите са по големи. Тези дето бачкаха в галериите измряха. Пенсионерите от Стомана не са чак толкова много. А тези дето вземаха пари под масата и не внасяха осигуровки няма да видят пенсия никога освен ако не спретнат някоя далавера с ТЕЛК и да вземат инвалидна.
  • 33 Данко Харсъзина

    10 1 Отговор

    До коментар #31 от "Гаглей":

    Едва ли. Миньорите ги убива силикозата а не цигарите.

    Коментиран от #39

  • 34 Анонимен

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "пенсионер":

    При Боко щеше да се радваш на едни 50 лв. за Великден и като те пита Тиквата “кажи благодаря” щеше да си по-радостен предполагам……
  • 35 Мдаа

    3 0 Отговор
    Мара пак олеснява телефонните измамници.БРАВО!!!

    Коментиран от #36

  • 36 Данко Харсъзина

    4 2 Отговор

    До коментар #35 от "Мдаа":

    То само пенсионерите имат пари и за това са мишена на измамниците. Колко човека познаваш дето могат веднага да извадят 40-50 000лв. и да ги метнат през терасата? Средностатистическото население носи 50-100лв. в портмонето и по една дебитна и една кредитна карта в които обикновено няма нищо. И да ги измамят те няма какво да дадат.
  • 37 Браво на авторката

    5 0 Отговор
    Пожелавам и да е най-богата , като пернишка пенсионерка!
  • 38 Всичко е в главата

    4 1 Отговор
    Ако не ти пука и си безпричинно весел ще живееш до 90 години без значение колко вземаш. Без амбиции и с по малко храна са най добре. Живее си живота и с малко може. Това е истината. Нямаш нищо и си щастлив.

    Коментиран от #47

  • 39 Във

    3 1 Отговор

    До коментар #33 от "Данко Харсъзина":

    въгледобива няма силикоза. Това е за другите дето копат рудата. За тях и стажа за първа категория е по-малко. Мисля че беше 7 години, срещу 10 за въгледобива.
  • 40 Никси

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Асен":

    ако си работил у мината 10 години до 1999 година имаш първа категория за пенсия и ако си усигуряван на висока заплата на брутото , сега щеше да взимаш тавана на пенсията която е около 3000 лв. , а не да хленчиш , и аз съм работил в мина и не ми достигат няколко месеца защото Иван Костовото правителство прецакаха нещата с категория труд и пенсйоната реформа с точковата система , а сега октомври щях да подам документи за пенсия и да съм на 54 , 8 години Пенсйонер редовен ,иначе имам много втора категория над 15 години , да но там вече отиваш на 59,8 години към 60 вече , а който имаше първа категория и посочи кои най големи заплати е взимал и в едно предприятие е бил над 10 години и е сигуряван добре , взима в момента тавана на пенсията , за това хората в мините и в металургията взимат добри пенсий , а срамното е да кажеш че си работил и си газил калта и лятото прахуляка и си заработил тези пари и години , и накрая се гаврят с тебе просто от злоба и завист ако си от малък град и те познава всеки , защото върлува ходотайството и мушеничеството и то във всички области на работа !!!.
  • 41 Никси

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Данко Харсъзина":

    не требе дупе а връски и то яки , даже корабни въжета за там , не само да си учил , дакараш роторния багер дето вкарва въглищата в Тец Марица Йзток 2 минаваш само на едни вътрешни курсове както беше по мините на електрически еднокофов багер , помощник с без право и с право на работа и майстор багерист вече титуляр , помошника те сменява когато се наложи или седи с куката на кабела , защото багера постоянно се мести !!!.

    Коментиран от #43

  • 42 доволен съм

    2 1 Отговор
    ако е рекъл оня отгоре след броени месеци - пенсия
    по швейцарското - ще взимам около 800 лв.
    извода - осигурявайте се на мин и другите пари за вас

    Да не почвам с темата ДЗПО и застраховка живот

    МИНУС, МИНУС И МНОГО МИНУСИ
  • 43 Данко Харсъзина

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "Никси":

    За оперативен на енергоблок се иска доста учене, сдаване на изпити и какво ли не още. За това няма мераклии. На времето имаше оперативни жени. Отдавна такова животно няма. Иначе за да копаш кюмур с багер на открито не се изисква кой знае какво обучение.

    Коментиран от #46

  • 44 TV Бобов дол

    1 0 Отговор
    Аз жена майстор копач седми разряд на забоя не съм видял ! Предимно жени бяха машиниски , сигналиски и операторки в УТП а там разряди и надниците са според изпълняваната длъжност . Мъже изпълняващи тези длъжности вземала същите заплати - абсолютно равноправие .
  • 45 TV Бобов дол

    0 1 Отговор

    До коментар #29 от "Недей да говориш":

    Колега , тия които работеха в мините по галериите и не доживяха 70 годишна възраст бяха и са 90% патологични алкохолици които след пенсионирането си на 45 години незнаеха и незнаят какво да правят с парите си и свобод отопление си време !
  • 46 Никси

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Данко Харсъзина":

    демек някакъв началник на енерго блок оперативен, е сигурно нещо като н-к Участък или завеждащ смяна по мините както е ,така ли е ? , щото помислих в първия момент за работник пък да взима такава заплата и 200 бона брутно начислени при пенсйониране колкото цената на един Апартамент в голем град и на мен ми стана чудно , това ако е вярно , учете деца Енергетика у МГУТО в Студенски Град, и може да ви се сбъдне щастието !!!
  • 47 Прав си

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "Всичко е в главата":

    ако ти е празна главата нищо не ти трябва
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове