26 Юли, 2024 14:30 820 31

Енергийният министър: Предложението за компенсация на бизнеса за цените на тока може да бъде прието

  • владимир малинов-
  • компенсация-
  • бизнес-
  • ток

По думите му програмата, която се предлага, е идентична с прилагани програми в предходни периоди

Енергийният министър: Предложението за компенсация на бизнеса за цените на тока може да бъде прието - 1

Служебният енергиен министър Владимир Малинов смята, че предложението за компенсация на бизнеса за цени на тока над 180 лева на мегаватчас може да бъде прието.

"Считам, че предложението, което е внесено от народните представители за проект на решение за компенсация на небитовите крайни потребители с определен праг от 180 лв. и компенсаторен механизъм, който е предвиден спрямо цената за ден напред, може да бъде изпълнено, има съответния финансов ресурс, който да бъде подсигурен за този период и в действителност то трябва да бъде съобразено с механизмите на европейско ниво за държавна помощ", каза Малинов при обсъждането на проекта на решение за предоставяне на помощ във връзка с цените на електроенергията на небитовите крайни потребители в Народното събрание.

По думите му програмата, която се предлага, е идентична с прилагани програми в предходни периоди. "Предвиденият срок в проекта на решението е седемдневен, считам, че е изпълним. Започнали сме подготовка", посочи той и допълни, че на заседанието на Министерския съвет идната сряда ще предложат тази програма. "Ще положим максимално усилия да защитим правно, че този механизъм, който се предлага, не води до изкривяване на пазара, тъй като това е една мярка, която е справедлива. Предвижда се компенсацията да бъде еднаква, равна за всички небитови потребители, базирана на обективни обстоятелства, както и на един мегаватчас консумирана електроенергия.

Министърът припомни, че тази седмица в сряда по негов доклад Министерският съвет е приел решение, с което е продължена мярката за определяне на тавана на приходите и за второто шестмесечие за тази година, което, по думите му, ще даде възможност да бъде генериран допълнителен финансов ресурс, съответно по параграфите, предвидени в Закона за държавния бюджет за 2024 г., за да може да бъде приложена тази мярка.

"Безспорно от началото на месец юли се наблюдават изключително високи цени на електрическата енергия в определени части от пазарите на ЕС и българският пазар е един от засегнатите, тъй като нашите съседни пазари, имам предвид Гърция, Румъния, Унгария и частично Италия, се квалифицират с изключително високи цени на пазара за "Ден напред" и необосновани високи цени в определени часове - след 19:00 часа. Факторите, които влияят, са външни, независими от производствените мощности на българската енергетика, в частност на държавната такава", обясни министърът.

Схемата за ранно пенсиониране на категорийните служители в държавното дружество "Мини Марица-изток" вече работи. Това е механизъм, по който е постигнато съгласие със синдикалните организации в предприятието и ръководството му. За целта е подписан и Меморандум за съгласие и той е свързан с колективния трудов договор, съобщи Малинов по време на изслушването му в пленарна зала.

Страните по меморандума се съгласяват да предприемат всички необходими действия за осигуряване на външно финансиране за т. нар. "ранно пенсиониране", да се търсят допълнителни финансови възможности през Министерството на финансите, през Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

"Това е програма, която предвижда възможността 5 години преди придобиването право на пенсия служителите да се възползват от платен отпуск до достигане на момента на тяхното пенсиониране", обясни министър Малинов. За нея е почерпен опит от прехода на въглищни региони в Германия.

Предмет на меморандума е и предвиждането на ранно прекратяване на трудовите отношения и ползването на социалните придобивки в колективния трудов договор.

"Това е една добра концепция, която от една страна ще облекчи плащанията на "Мини Марица-изток" и от друга ще осигури справедлив преход на тези служители", заяви още той. Владимир Малинов предостави тази информация в отговор на запитване на депутата от ГЕРБ-СДС Александър Ненков.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Е как не

    13 1 Отговор
    Избори идват
  • 2 Асдф

    22 3 Отговор
    Докога ще го хрантутим този кекав бизнес да фалират това бизнес ли е смешници.
  • 3 ха ха

    12 1 Отговор
    Зеленият куманизъм си е куманизъм. Нищо, че е като динята - отвън зелен, а отвътре червен. Резултатът от куманизъм е винаги бедност и дефицит, защото са нарушени икономическите закони. Чакаме включване!
  • 4 капитан Петко войвода

    12 2 Отговор
    те погребаха България.
  • 5 Миро

    17 1 Отговор
    Защо не спрете износа за Украйна за да паднат цените и бизнеса да се успокои !!!!????
  • 6 То пък

    11 0 Отговор
    бизнес и бизнесмени ли да видиш , не ти е работа !
  • 7 Няма начин

    13 0 Отговор
    Тия май се чудят как да си раздават пари..бизнеса ако е чак така застрашен вместо компенсации да получават заеми за соларни панели и енергиина ефективност поне нещо смислено да се свърши
  • 8 Пич

    19 0 Отговор
    Идиотите отново с нашите пари ще компенсират бизнеса , който пък плаща украинският ток. Който ние изнасяме , а украинците не плащат! А догодина ще плаща целия народ на " свободния пазар " ! Но без компенсации за хората.
    Егати, нищо не си разбрах !
    Но , това е положението !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Никой

    10 1 Отговор
    Така , така, давайте на крадливия бизнес народна пара. Хранете олигарсите,пък народа нека духа супата.

    Коментиран от #26

  • 12 Данко Харсъзина

    9 0 Отговор
    Печалбите на хотелите ми ще се повишат значително. Това Правителство взе да ми харесва.
  • 13 Ето ги бе

    4 11 Отговор

    До коментар #10 от "Ние не им":

    Руските тролери по всеки един въпрос в държавата намират начин да стигнат до Украйна..не знам защо не се банват през айпи доказаните руски служители във форума които не са един и двама

    Коментиран от #15, #17

  • 14 Ах Ах Ах

    5 0 Отговор
    От единия джоб в другия
  • 15 Владо Потен

    4 5 Отговор

    До коментар #13 от "Ето ги бе":

    Какво общо има Украйна все Украйна им виновна за мизерията и 89 им виновна Украйна и 97.
  • 16 Данко Харсъзина

    4 1 Отговор
    На практика вземат парите на ТЕЦовете чрез квотите за емисии и ги раздават на бизнеса. Определено добра идея.
  • 17 Миро

    7 2 Отговор

    До коментар #13 от "Ето ги бе":

    ако четеш малко повече ще знаеш че изнасяме за Украйна ама н е лесно да си П@С

    Коментиран от #18, #19

  • 18 Ти нали четеш

    2 7 Отговор

    До коментар #17 от "Миро":

    Супер..значи помагаме на хората да слагат руснаците на чувал..ти нещо против ли имаш?
  • 19 Данко Харсъзина

    4 4 Отговор

    До коментар #17 от "Миро":

    Това е една положителна новина най-вече за нас хотелиерите. Разходите за климатизация са големи в тези горещини.
  • 20 Данко Харсъзина

    4 3 Отговор
    Няма лошо да изнасяме енергия за Украйна така както им продаваме снаряди и патрони. Но не изнасяме. По чисто технически причини. Изнасяме за Гърция, Турция и Македония че имат много туристи и климатиците в хотелите бачкат на максимум. И по малко изнасяме за Румъния и Сърбия. За да изнесеш нещо трябва да можеш да го произведеш. Нямаме достатъчно производствени мощности за да имаме износ за Украйна.
  • 21 Стенли

    5 0 Отговор
    Ей това ни чака от догодина само че за битовите потребители компенсация няма да има ще кажат социалнослаби ще се подпомагат визирай римляните а останалите да духат супата и каква средна класа и какви пет лева
  • 22 Уса

    3 0 Отговор
    Мутренските бизнеси с които убиват хората вечно на гърба на народа
  • 23 Данко Харсъзина

    3 3 Отговор
    Няма износ за Украйна. На сайта на ЕСО се виждат енергийните потоци в реално време. Но руските мекерета са толкова прости, че дори и това не знаят. В хотелите работят много украински. Всики са много доволни от работата им.
  • 24 Дрън дрън та пляс

    6 0 Отговор
    Пак ли цял народ ще плаща на богаташчетата тока?
  • 25 ????

    5 2 Отговор
    Получихте ли си сметките за тока, драги битови потребители? Всичко е ок, нали?
  • 26 Прост народ

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Никой":

    Всъщност и супата в ресторантите им плащаме, както и паржолите
  • 27 Реалност

    1 0 Отговор
    Министър на енергетиката е автора на Пътната карта Владимир Малинов, награден с министерското кресло за изключителния му принос в прокарването на интересите на Газпром в България и региона през Турски поток, договора с Боташ и дългосрочните услуги на Газекспорт през тарифите.
    Борисов го направи енергиен министър, още повече че има и подкрепата на Пеевски и Радев. Незаменим е за всеки един от тях .
    В известен смисъл Малинов е лицето на новата власт, която ще ни управлява - безскрупулна арогантност.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Защо

    1 0 Отговор
    Ме изтрихте,защото бизнесмените български са едни тарикати,които чакат само на държавата.Да фалират.Който го бива и е кадърен ще остане.Научиха ги с този повод на пълна готованщина.Ще има протести руска марионетка.Какво става с договора Боташ,малоумни....?
  • 31 Започва

    1 0 Отговор
    Започва се предизборно пак пари,не от джипката,ама от главанак и Ко .Безсрамници,вместо това да е в затвора,той министър.Кога ще анулираш договора с Боташ.За тоя дето духа да плащаме всеки месец по един милион и никой не го дава този предател на прокурор и съд.Най-мафиотската държава сме в Европа.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове