26 Юли, 2024 16:20 1 316 25

Красимир Каракачанов: Поредното бедствие заварва поредните управляващи неподготвени

  • красимир каракачанов-
  • армия-
  • бедствия-
  • бтр

Управляващите не мислят в перспектива, а търсят как да закърпят дупките

Красимир Каракачанов: Поредното бедствие заварва поредните управляващи неподготвени - 1
Снимка: Нова телевизия

"Политици има достатъчно, само че държавници в България няма. Няма хора, които имат държавническо мислене. Всичко е на парче, всичко е в последния момент и за съжаление "скрито-покрито". Армията се включва винаги при бедствие, но тя е оставена на произвола на съдбата в последните 3 години​".

Това каза пред БНР Красимир Каракачанов, бивш вицепремиер и министър на отбраната. Той коментира натрупалите се кризи в последно време - пожари, дерайлирал влак, взривове в складове с пиротехника.

По думите му държавата се справя според възможностите, които има, а те, според него, не са големи:

"В последните години след всяка една криза се говори как ще се придобие или ще се отремонтира съществуващата техника, но това не се случва. Когато избухнаха пожарите на различни места и на огромни територии - видяхте, че правителството разполага с 2 хеликоптера".

Армията се включва винаги при бедствие, но тя е оставена на произвола на съдбата в последните 3 години, изказа мнението си бившият военен министър. Той подчерта, че не се отделят необходимите средства нито за екипировка, нито за отремонтиране и поддръжка на съществуваща техника:

"На армията се гледа като на един брашнян чувал, който поотупаш и извадиш от складовете въоръжение, което да подаряваш на други държави, а не да го ремонтираш и използваш ти, т.е. да го използва България. Политиците не се грижат за армията и чакат армията да свърши нещата, които те не са свършили през годините".

Според него все пак не може да се обвинява това служебно правителство. Правителствата през последните 3 години не направиха нищо сериозно, за да подготвят армията, за да може тя по-ефикасно да се справя с проблемите, категоричен бе Каракачанов. И добави:

"На техниката се гледа като на възможност да бъде подарена на някой, в случая на Украйна, а не да бъде използвана за българската армия".

Според него БТР-ите, които дарихме преди време, стават за бедствия и аварии:

"Защо тези БТР-и, които не стават за военни действия, защото са много остарели и са със слаба бронезащита, не бъдат преработени в машини, които да бъдат използвани при наводнения, при бедствия, при аварии. На нашите политици им е по-важно да ги подарят някъде и да ги потупат по рамото, а като избухнат пожарите или избухнат бедствия, започват да се вайкат и обещават как ще купят нови. Ще видите, че няма да купят нищо. Покупката на хеликоптер не е като да си купиш миксер".

"Няма мисъл. За тези неща трябва да се мисли не като избухнат пожарите, а преди това", категоричен е бившият военен министър и обобщи:

"За пореден път поредното бедствие заварва поредните управляващи неподготвени".

Подобни инциденти с пожари и експлозии се наблюдават в цял свят, напомни той и добави, че въпросът е доколко държавата е способна да реагира и да решава такива кризисни ситуации.

"За поредна година както при наводненията, така и при пожарите държавата отново не е готова и всичко е на бегом. Сега тепърва ще купуваме бързо някакви хеликоптери. Да погледнем каква техника имаме, как може тя с много по-малко пари да бъде поддържана, ремонтирана и да се използва ефикасно, а не да се чудим как да си подаряваме техниката, за да се харесаме на външните ни партньори. Проблемът е слугинският манталитет на нашите политици - за тях е по-важно да ги потупат по рамото от посолството или от Брюксел, отколкото да решават проблемите на българските граждани. Когато ни управляват хора, които смятат, че имат началници някъде в чужбина, виждате какво се случва", коментира Красимир Каракачанов.

По думите му от избори на избори нещата стават все по-зле, а държавата - все по-неподготвена. Според него хората, които управляват, не мислят в перспектива, а търсят начин да закърпят дупките.

Избора на Николай Ненчев за временно управляващ посолството в Киев, Каракачанов определи като "политическо решение". Според него е нормално да има напрежение и президентът да реагира, когато НС прави всичко възможно, за да ограничава правомощията му.

"В държава като Украйна, където има война, би следвало да изпратиш с ясни правомощия човек, който след съгласуване с всички институции да получи одобрение, а не да предизвика неодобрение", смята той.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 каракачанчи

    25 3 Отговор
    след като си пил мазно циганско кафе в скута на чекмеджанЪ е редно да не ръсиш акъли ся

    Коментиран от #8

  • 2 Хаха

    15 5 Отговор
    Е кво искаш бе купихме 16 Ф-16 Блок 70 последен модел, два патрулни кораба чисто нови почти са готови с най-ново въоражение и 197 Страйкъра чисто нови обурадеани не само корубимата, като твоите Патрии 🖕
  • 3 Град Козлодуй

    10 3 Отговор
    ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ СТЕ Такива
  • 4 Историята помни

    18 6 Отговор
    Каракачанов ще се запомни като ДС агента узурпирал ВМРО, насърчавал руските зависимости в армията, продавал паспорти на криминални типове, обучил и издигнал секретарката си Костадин КЪСтадинов до скрита патерица мафията от ГЕРБ - Красен Кралев

    Коментиран от #18

  • 5 Торбичка Билла

    12 2 Отговор
    Шкембе войвода се изказа .......
  • 6 Макс

    9 4 Отговор
    До кога ще обръщате внимание и ще търсите мнение от подобни персони ?
  • 7 хххх

    10 1 Отговор
    Гламчо е подготвен само да лапа държавни пари! Друго не го интересува.
  • 8 Европеец

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "каракачанчи":

    Заглавието е вярно, а той от снимката не мога да го гледам.....
  • 9 Ало била

    9 1 Отговор
    Не си губи времето а ходи да се молиш на Ивелин да те вкара защото много си заслабнал бе човек ще умреш от глад.Като изключим факта каква карикатура беше като министър с нищо друго не те запомнихме.
  • 10 Много станахте

    8 1 Отговор
    Чалгарите които само критикуват а са пълни некадърници вие итн копейките все отбор критикари
  • 11 ЕДГАР КЕЙСИ

    6 1 Отговор
    ШКЕМБЕ , ТИ ВЕЧЕ НЕ СИ .............. "ВОИВОДА" , ТИ СИ САМО ЕДНО ШКЕМБЕ ............... ПЪЛНО С ................ ФАКТ !
  • 12 Последния Софиянец

    6 3 Отговор
    Подари им по една торбичка Била и винаги да са готови
  • 13 Последния Софиянец

    7 1 Отговор
    А шкембака е тлъста и продажна рублоподлога която трябва е в затвора веднага!
  • 14 ТаУмВзе

    5 1 Отговор
    Рашподлога е и тоя като останалите!
  • 15 Я ГО ПЪК ТОЗ?!

    5 1 Отговор
    кой беше всъщност каракачана? Не беше ли онзи за чиято партийка не гласува дори цялото му семейство?!
  • 16 две малки бедствия, а...

    1 6 Отговор
    Рядко гледам трите български ТВ, но видях паниката и организацията при пожар и бедствия в едно село. Хора с деца на ръце бягат, влачат коне с въжета, пушек, дим, задушавания, жени пищят, мъже псуват властта. Не знаят къде да отидат за спасение.

    Сега пък фоейрверките край Елин Пелин. Пак пушеци, този път с взривове. Абсолютна дезорганизация и пасивност от държавните органи.

    Ами ако се случи подобно бедствие на половин България в следствие на идиотската ни външна политика:
    Знаете ли какаво е бомба с електромагнитен импулс - аварийно прекъсване на тока, като с късо съединение? Повсеместни пожари.

    Кокорчо каза преди 4-5 месеца "Ще ги срещнем и ще ги разбием". Знае ли той, че в София няма нито едно подготвено скривалище.

    Украйна нито е ЕС, нито в Нато. Спрете войната. Не слушайте Нато. Гледайте интерса на БГ.

    Коментиран от #19

  • 17 Гандалф

    3 2 Отговор
    Такива бедствия винаги е имало и ще има...не само в българия и по света...и винаги ще има политици които ще си правят пиар ...не виждам какво ще направи каракачанов или друг на негово място...ще тръгне с кофата да гаси пожарите или да вади хора от наводнени или горящи къщи..
  • 18 какви

    2 5 Отговор

    До коментар #4 от "Историята помни":

    Какво? Насърчаване руските зависимости те гонят? Той закупи преди десетина гофини Ф16 да се бием срещу руснаците, без да знае, че няма да бъдат доставени скоро.
  • 19 Хаха

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "две малки бедствия, а...":

    Не слушайте НАТО.

    Хахаха

    Поредната Чебурашка
    Плачеща за Мъжка Ласка .
  • 20 Тома

    4 2 Отговор
    Помня снимката на Иван с картечницата в окопа и мокър между чатала.
  • 21 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗

    3 1 Отговор
    Продажните копейки трябва да висят закачени по стълбовете, пак❗❗
  • 22 цирк москва

    1 2 Отговор
    Така се готвят "мъжете"

  • 23 Иван

    2 1 Отговор
    Е винаги ще има трагедии, какво да кажем, в САЩ ли няма - навсякъде стават. Изнервена е обстановката. Чак пък да има проблеми.

    За БТР-ите казаха, че имат слаби гуми, при пожар - ще се повредят, не ставали и за това.
  • 24 Некой си

    2 0 Отговор
    Откакто няма Транспортни и Строителни войски, всеки пожар и наводнение е БЕДСТВИЕ!
  • 25 ганю

    0 0 Отговор
    имаше идея да възстанови казармата
    отрязахте го щото сте бъзливи
    на ви сега
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове