27 Юли, 2024 11:50 1 738 61

Ректорът на МГУ с хипотеза: Причината за взривовете може да бъде дефектна заря, която се е възпламенила

  • ректор-
  • минно-геоложки университет-
  • хипотеза-
  • дефект-
  • заря

"За Петър безопасността беше на първо място, не би си позволил и на милиметър да е извън правилата и регулацията”, разказа проф. Ивайло Копрев 

Ректорът на  МГУ с хипотеза: Причината за взривовете може да бъде дефектна заря, която се е възпламенила - 1
Снимка: Нова телевизия

Доц. Петър Шишков олицетворява това, което ние правим в Минно-геоложкия университет. Той беше изключително близо до студентите, промотираше българската наука и знание навсякъде по света. доц. Шишков е световноизвестен експерт в областта на пиротехниката и взривните работи. По време на последните три Световни взривни конгреса беше лектор, както той, така и неговите студенти. Това коментира в студиото на „Събуди се” ректорът на Минно-геоложкият университет проф. Ивайло Копрев.
„Силно се надявам хората, които правят експертизата, да намерят отговор на въпроса какво се е случило, за да се случат тези взривове. За Петър безопасността беше на първо място, не би си позволил и на милиметър да е извън правилата и регулацията”, разказа ректорът на МГУ.
По негови думи варианта за човешка грешка би могъл да бъде изключен. „Чисто хипотетично, причината може да бъде дефектна заря, която се е възпламенила”, обясни проф. Копрев.

„Грешките ще ги разберем, когато излезе експертизата и се анализират всички действия и бездействия, които са се случили в тази злощастна нощ. Това ще помогне да подобрим процедурите, които се случват при влизане в складове за пиротехника”, посочи още той.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 61 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 германеца

    23 50 Отговор
    За каква нощ става въпрос . Това не се ли случи следобед по светло ? Защо внушавате всякакви нелепи възможности, а мълчите за най-голямата вероятност умишлен палеж ?

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Отговорът е

    19 50 Отговор
    че сте взели страна в конфликт, и се молете войната да приключи, за да няма още невинни жертви в България. На депутатите им ремонтират бункерите в Партийният дом, рожбата на евроатлантиците БКП. Да му мислят българите.
  • 5 досадно е

    51 11 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Стига с твоите манипулации. На всяка манджа мерудия . Спри да правиш внушения, всички знаем че драскаш срещу заплащане .

    Коментиран от #8

  • 6 Политкоретен

    28 51 Отговор
    Има ли някой, който още да вярва, че са се взривили фойерверки? И те ще предизвикат такава експлозия и толкова смъртни случаи? Не стана ли вече ясно на всички, че става въпрос за боеприпаси за Украйна?

    Коментиран от #11

  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    51 9 Отговор
    Само да попитам....ииксперти бг,имат ли версия за руска диверсия,със смърт на няколко човека???
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    16 8 Отговор
    А ДОЦЕНТ ЦОЛО ВУТОВ И ДОЦЕНТ НИКОЛАЙ ВЪЛКАНОВ КАКВО МИСЛЯТ ?
    .....
    ЩОТО МАЙ ТЯХНА СТОКА Е БИЛА В СКЛАДОВЕТЕ?
  • 10 Ректум или ректор на вие люпите ли се бе

    12 4 Отговор
    Аман от такива псевдо учени и академици и доценти и т.н
    Всичко лъжци и крадци....
  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    12 6 Отговор

    До коментар #6 от "Политкоретен":

    Явно не си гледал-бтв....един шеф или под-шеф на пожарна каза....пред камера....като изгорят боепри.......и спря,конфетите.Какво значение има ,че в склада е имало освен конфети и пуканки и нещо друго.има диверсия с убити Българи !трябва всеки руснак да е в масква или в лагер.

    Коментиран от #32

  • 12 Българка

    13 6 Отговор
    Защо ниКОЙ от вся експерти не допуска терористичен акт и злоумишлено взривяване? Та тези складове са близо до летището.........

    Коментиран от #57

  • 13 Дякон Унуфрий Араллампиев

    16 1 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    Единият от взривовете беше страшен В близък план се видя двеста килограмова греда на височина стотина метра Болшинството бяха фоерверги но имаше и нещо друго

    Коментиран от #14, #23

  • 14 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    11 1 Отговор

    До коментар #13 от "Дякон Унуфрий Араллампиев":

    ЕЛЕКТРОДЕТОНАТОРИТЕ СТАВАТ ЗА ВСЯКАКВИ ВИДОВЕ ВЗРИВНИ УСТРОЙСТВА
    .....

    Коментиран от #16

  • 15 Проф

    16 3 Отговор
    Ректора на санданския университет (бившето МГУ) е ноторно известен със своята неграмотност. Да не се мъчи да разсъждава върху сериозни работи, че е много бос.
  • 16 Дякон Унуфрий Араллампиев

    20 2 Отговор

    До коментар #14 от "АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ":

    Взрив който чупи стъкла на три километра от епицентъра и прави двеста метрово огнено кълбо и километър пушек пали друга сграда на почти километър не може да бъде от фишеци
  • 17 Я у лево

    17 1 Отговор
    бе,професоре.Всичките супер- мупер експерти,Простичко предложете едно Простичко ,но ефективно решение; Тотална забрана за внос на пиротехника,без значение от къде,и колко е " сигурен" производителя.Каква е ползата за Държавата,фиска от този бизнес- почти нулева.Печели единствено собственика.Какво ми разтегляш локуми с това..Трябва да подобрим процедурите,при влизане в склад за пиротехника!? И на слепия става ясно ,че бащата,като главен " забърквач на пиротехника,е отишъл със сина на собственика,заедно със дъщеря си( бог да ги прости и тримата), след работно време,с една цел: да направи нещо " по- така" ,с което или щерката- ,или синът на собственика,а по вероятно заедно в една компания ,да блеснат.Как така,влизат на територията,как се случва,че те са в прилежащо помещение ( не в самия склад,но имат достъп до питотрхнически изделия.Кой е осигурил тази пиротехника,в какви количества,в това помещение.Един кашон,или два- три кашона,нямат тази експлозивна сила,да сринат тавана на това помещение,и то с такава мощ,че да започне взривяване на първия истински склад,а от там- верижно.Забрана- това е решението.Който иска да развива такъв бизнес- да го предлага навън,извън България.Тук,от тези " частни" празненства,цели квартали перманентно са подлагани на шумов и светлинен терор,в късните часове на денонощието.Такова чудо,в никоя европейска столица няма.Някой да си прави кефа през нощта с пиротехника.

    Коментиран от #58

  • 18 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    15 5 Отговор
    ДАНО НЯКОЙ КАМИОН С ДЕЗОДОРАНТИ ЗА УКРАЙНА НЕ ГРЪМНЕ НА ВИАДУКТИТЕ ИЛИ НА ДУНАВ МОСТ ЧЕ ЩЕ ИМА ЩЕТИ ЗА ИКОНОМИКАТА :)
  • 19 Дякон Унуфрий Араллампиев

    16 2 Отговор
    Ако тези складове са само на този собственик то значи той е мултимилиардер Я сметнете стойността на гърмежите Откъде са Куме гредите Откъде дойдоха парите

    Коментиран от #40

  • 20 гост

    10 1 Отговор
    Когато не се спазват законите и правилата съдбата ти показва червен картон с летален изход ако и да си бил световно известен ! Когато се надцениш става така !
  • 21 прост химик

    11 2 Отговор
    Не съм доцент, не съм преподавател. Само съм завършил химия и това е професията, която работя. Даже бомби не правя. Прост химик. Затова спазвам технологията и следя да няма отклонения от нея. Затова при мен нищо не гърми.

    Коментиран от #22

  • 22 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "прост химик":

    ПРОВЕРЯВАЙ РЕДОВНО ГАРНИТУРИТЕ , ЗАДВИЖКИТЕ И ФИЛТРИТЕ
    .... И ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ КАЗВАЙ ОТЧЕ НАШ :))
  • 23 Много ти леки гредите бе, дяконе!

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Дякон Унуфрий Араллампиев":

    В моя склад 12 метрова греда тежи 800 килограма. Имам 6 броя. Твоите да не са дървени?

    Коментиран от #25

  • 24 аспирант взривно дело

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    В армията новите взривни състави влизат най-трудно. Минават много нива на приемане и все вложени в завършено изделие. Затова всеки разработчик се стреми да ползва в новото си изделие приет и стандартизиран състав.
  • 25 Дякон Унуфрий Араллампиев

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Много ти леки гредите бе, дяконе!":

    Не съм я мерил но ако е по тежка още по лошо Предполагам че беше столица За това предположих килограмите Нямаше форма на ферма
  • 26 ИНДИЙСКА НАРОДНА ПОГОВОРКА

    8 0 Отговор
    „САПЬОРА ГРЕШИ САМО ВЕДНЪЖ”☝
  • 27 Алена

    10 0 Отговор
    На доцента вече не са му нужни Адвокати!
    Първата или последната грешка , няма значение!
    Най- лошото е, че е Фатална за дъщеря му и още един млад човек.

    Коментиран от #33

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Ханс Балдунг

    7 0 Отговор
    Точно заради такива като този, с безкрайно самочувствие и увереност, стават сакатлъците. И доцентът явно много си е повярвал... Но вселената си знае работата, след тази случка атмосферата ще е с една идея по-чиста.
  • 32 у7ъ6т5р4

    9 3 Отговор

    До коментар #11 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Диверсия имало казваш- тоест Петров и Баширов са гръмнали склада...

    А защо им е на П и Б да се занимават с прост склад за пиратки? Нали така се води обекта- СКЛАД ЗА ФОЙЕРВЕРКИ...
    Ако в този "склад за пиратки" обаче е имало и боеприпаси това е като начало много тежко нарушение на закона- лежи се от 15г. нагоре... Ако освен склад за боеприпаси там са произвеждани и противопехотни мини тогава вече обектът става интересен за П и Б... И те като добри спецове са се погрижили не просто да гръмне "склада", а да бъде ликвидиран и главният технолог на обекта- ония предател доцентчето...

    Най-просто казано- вие сте ВЪВ ВОЙНА с Русия и ще си носите последиците... Много се радвам, че за това да си получите заслуженото аз имам съвсем пряко участие и вече хиляди усетиха що е туй "да те гази мечка"... А ти скоро ще разбереш що е туй да ти работи на задника мъжко магаре

    Коментиран от #35, #44

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Я пак

    2 3 Отговор

    До коментар #32 от "у7ъ6т5р4":

    Ааа в грешка си селскии
    Последиците ще ги носи Радев и вицепрезидентшата му
  • 36 ДеФЕКТНА ЗАРЯ?!?!?!!

    8 2 Отговор
    ТАА ЗАРЯ МИНАЛА ПОЛОВИНТА СВЯТ ПО КОРАБИ ПО СКЛАДОВЕ ПО ХАМАЛИ ЧИ ДА ЗЕМЕ ДА ДЕФЕКТИРА ТОООЧНО В РЪЦЕТЕ НА ,,БАШ МАЙСТОРА,,
  • 37 Хверхуй

    6 1 Отговор
    Понеже знаем кои са руските партизани в България ги прибираме тия двамата и след 2 часа ще имаш 40 имена на сподвижници които ще бъдат прибрани и после още толкоз поне специфично от ДАНС и от другите служби полето за изява е голямо
  • 38 Поредният

    5 2 Отговор
    тп кавал решил да се покаже сред обществото на другите кавали с оригинална идея та белким го забележат. Не, не те забелязаха щото имаш колеги с по развинтена фантазия, като ония дбл с кълбовидната мълния.
  • 39 Правоверен Евроатлантик

    9 0 Отговор
    Имаше мощни експлозии, които не са от фойерверки. Има ги документирани. Значи за пореден път ни лъжат и тоя склад е бил параван за нещо нечисто. И му се е случила случка. Дали умишлено или от небрежност едва ли ще разберем. Във всеки случай - няма склад, няма проблем. И двама души ги няма, ама тук на територията нас не ни броят за хора.
    Съболезнования на близките им!

    Коментиран от #43

  • 40 Парите

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Дякон Унуфрий Араллампиев":

    Идват от нискочелите, които се редят на опашка по Нова година в Кауфланд и във временните магазинчета по паркингите на Била в София. От мутрите и от заведенията, които всеки петък и събота гърмят, обиколи ресторантите около Витоша в неделя-понеделник - кофите зр боклук са пълни с кашони от ракети и фойерверки.
  • 41 Противопехотни фойерверки

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    се казва !
  • 42 аааа

    7 1 Отговор
    От "дефектна заря" може да гръмне един фойерверк, обаче от дефектен доцент може да изгори цяло село, че и повече.
  • 43 хххх

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "Правоверен Евроатлантик":

    Вата, при еднакъв тротилов еквивалент, фоерверките гърмят много по-силно и ярко от боеприпасите, защото това им е работата - да вдигат шум и да светят ярко. Ако бяха снаряди, гара Елин Пелин вече нямаше да я има от шрапнелите и осколките.
  • 44 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 2 Отговор

    До коментар #32 от "у7ъ6т5р4":

    Фоерверките им са с обеднен уран за по голяма точност....баширов и петров са за гилотината.убиха няколко българи и това вече не е играчка,а плачка!запомни ще пострадат много руснаци,които са закупили с пари на кремъл имоти по влас и околностите.

    Коментиран от #47

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Знаем се

    2 2 Отговор

    До коментар #45 от "Механик":

    Запалили са пропелентите на Арсенал Казанлък..те сега имат нови доставки нищо чудно да се обслужват на някоя забутана гара..тоя го пращат като по незабележим" да ходи да ги приема
    След като отговаря за фойерверките на Пловдив представи си каква е истинската му работа
  • 49 Боширов разправял

    0 3 Отговор
    Дефектна заря, марка "Укроп" сама се пали и сама се взривява, доказано!
  • 50 Изобщо

    2 1 Отговор
    Не вярвам , че взирововете са от фоеверки складирани там , и който вярва трябва да е много прост . А господ наказва когато си неблагодарник !

    Коментиран от #53

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Знаем се

    1 2 Отговор

    До коментар #50 от "Изобщо":

    Бг оръжейните заводи произвеждат кубици бомби на ден..от гледна точка на мерки за безопасност реактивните вещества се внасят отвън..сега имат разширена дейност паркират ги на гари в района..едната вчера гръмна и всички глупаци се скатават да признаят че е терористичен акт..не случайно от пожарната не наближават обекта чакат да изгори..въпросния доцент е слязъл след като са разтоварили два три тира от Гърция да преброи "коледните" фойерверки и е останал на място защо е бил с дъщеря си е добър въпрос
  • 54 ФутАците от ДАНС

    0 0 Отговор
    От начална до крайна точка тия товари са ADR могат да ги приемат точно определени лица..допускам че доцента може и да е гръмнат нарочно..да елеминираш човешкия фактор е бонус на такива мисии
  • 55 Ко речи?

    0 1 Отговор

    До коментар #47 от "Механик":

    Ти, ако си купиш мощна, гъзарска кола, аз имам ли право да ти видя сметката?
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Ко речи?

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    Колко близо и до кое летище?
  • 58 Мдааааа...

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Я у лево":

    И като ги забранят, какво? Наркотиците, като са забранени, изчезнали ли са от България?!?
  • 59 Бай Ганьо

    0 0 Отговор
    Вие сте Алтернатива на себе си. По голяма глупотст не съм чел. А Пеевски да не е имал тютюн в склада?
  • 60 Денчо

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Глупости.. Взривове в складове за пиротехника има много по света и причините са ясни. Горещото време също може да е причина. То довежда до по летливи химикали във фойерверките и ги прави податливи на възпламеняване. Лошата вентилация също е причина
  • 61 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    КЬОРАВ РЕК - ТАПАНАРИКУС --ТОВА Е ТЕРОРИСТИЧНО ВЗРИВЯВАНЕ - НЕ СЕ ПРАВИ НА УМЕН !?!?!?!?!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол