29 Юли, 2024 13:53 1 095 10

Над 30 къщи в село Гара Елин Пелин имат щети от взривовете

  • щети-
  • къщи-
  • взрив-
  • елин пелин

За жителите е създадена комисия, която на място описва щетите по засегнатите къщи. Ще бъдат предприетите действия, за да бъдат обезпечени хората

Над 30 къщи в село Гара Елин Пелин имат щети от взривовете - 1

Над 30 къщи в село Гара Елин Пелин имат щети вследствие на взривовете в складовете за фойерверки, огледите продължават. Това съобщи на брифинг областният управител на София област Силвия Арнаутска след среща в областната управа на представители на всички ангажирани към случилото се институции.

Арнаутска информира, че към момента компетентните лица не могат да влязат в складовете, за да направят разследване, тъй като все още има горящи точки, които биха застрашили живота им. Докато има опасност за здравето и живота на хората, няма да се допусне влизане в складовете, подчерта областният управител.

За жителите на село Гара Елин Пелин е създадена комисия, която на място описва щетите по засегнатите къщи. Ще бъдат предприетите действия, за да бъдат обезпечени хората, каза още областният управител.

Докато няма точно бройка на хората, чиито къщи са пострадали и ще бъдат обезщетени, няма как да се каже и общата стойност на сумата, която ще бъде получена. Ще се прецени дали има нужда от обезщетения от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии към Министерския съвет, но засега въпросът не е обсъждан, посочи Силвия Арнаутска. Тя уточни, че областната администрация няма отношение към издадените документи и разрешителни за складовете за пиротехнически изделия, както и към проверките за безопасност на труда там.

Арнаутска увери, че властите са си свършили адекватно работата по информиране на населението. По думите ѝ гражданите са преценили сами дали да се евакуират или не. Ролята на кризисния щаб и взаимодействието му с всички останали служби беше свършено адекватно, подчерта тя.

Относно механизмите за предотвратяване на злоупотребите с държавната помощ при пострадалите къщи, кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов каза, че всички държавни институции са си свършили, доколкото е възможно, перфектно работата предвид ситуацията. Той обясни, че на срещата днес са коментирали необходимостта от обучение и разяснение на всички кметове как да бъдат по-ефективни при такива инциденти от гледна точка на превенцията. Ако системата "BG Alert" не е прецизно и правилно използвана, се получава хаос, за който трябва да се предприемат превантивни мерки в цялата страна, коментира кметът. Според него такива обучения са необходими и трябва да бъдат организирани под егидата на Министерството на вътрешните работи, областната управа и Министерския съвет - така че по региони властите да бъдат максимално адекватни. "Трябваше да се издаде такова указание, то се издаде, но проблемът е, че в следващия момент нямаше нито един евакуиран. Това означава, че някъде нещо не сработва, за да може хората да имат повече доверие в системата и институциите", заяви кметът Симеонов.

Относно щетите той каза, че има опити хора да си ремонтират други повреди по домовете, които не са причинени от взривовете, като пукнатини по къщите например. Ние като професионалисти няма да допуснем това да се случи, коментира кметът на Елин Пелин. Основните щети са нарушени дограми, счупени стъкла на старите дограми, паднали мазилки. Процесът по описване на щетите не е завършил, тъй като все още има хора, които не са си в къщите, информира кметът. Той поясни, че с отмяната на временното локално бедствено положение ще бъде направен анализ, който ще бъде предаден на областна управа и на комисията за бедствия и аварии, като всички тези документи ще бъдат анализирани, така че да няма опити за злоупотреба.

Кметът Ивайло Симеонов посочи и че частичното бедствено положение ще бъде отменено, когато изцяло се отвори пътят в района на инцидента. Все още има разпръснати пиратки, фойерверки, опасни за гражданите. Има мобилизирана войскова част, която ще направи оглед и събиране на тези изделия. Това обаче е огромна територия и ще отнеме време, каза още той.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    7 0 Отговор
    Много силни тези пиратки бе!
  • 2 месете погачите идват братушките

    5 0 Отговор
    колко са точни дроновете на путин а?

    браво на руснаците само те ще ни освободят пак
  • 3 От Варна

    13 0 Отговор
    Частен случай в частна фирма!!! Защо държавата ще поема отговорност за щетите??? Да си ги поеме причинителят. Печелил милиони, сигурно внасял минимални осигуровки и данъци, не спазвал стриктно правилата за безопасност. Кой ще поеме разходите за гасенето и другите действия, в които бяха ангажирани държавни пожарни, полиция и жандармерия няколко дни? Кога българските “ бизнесмени” ще се научат да си поемат масрафа както от печалбите, така и за загубите?Не искам от моите данъци да се плащат сакатлъците на разни неграмотници! Когато един виновен си плати за всичко, останалите ще се научат да спазват правилата. Никъде го няма това, както в България-когато печели се прави на ощипан и щрака с пръсти-печеля за себе си и държавата да не ми се бърка! Когато загуби-олеле, спасявай държаво! Съжалявам само за погиналите хора, останалото е плач с “ крокодилски сълзи”.
  • 4 Юлия Стоилова👩🏼 сл.Равно поле

    1 1 Отговор
    Иван и Станислав на Недко от селото на адрес ул Лилия 14 бяха във Склада за фойерверки във гара Елин Пелин и го запалиха със бензин от вътрешната страна на склада бяха работници там и не им беше платено
  • 5 ала бала

    2 0 Отговор
    Джамовe и какво друго?!.....Тук там някой тавани-паднали....
  • 6 Хасковски каунь

    1 0 Отговор
    Уж това не са взривни материали, а тоалетна хартия и дамски превръзки.
    Ха сега де.
  • 7 по за 160 000 ги продават

    1 0 Отговор
    има и за 120 000 лева . 90 те имаше бум на строителството . много са . 30 са били на фронта на звуковата вълна . тя е убииствена . на 20-30 метра оглушаваш . новия свидетел ги срази с разкритията . та 30 къщи и 30 стъкла . на везната са шишковци и сина на капиталиста . уж заедно страдат . кмета е с 2 лагера . хахаха
    трагедия . обидата на месните е заради неразбиране . не са ги опазили .
  • 8 Вражалец

    6 0 Отговор
    Защо държавата ще плаща за чуждото безхаберие?

    Коментиран от #9

  • 9 Механик

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Вражалец":

    Защото това е държавно безхаберие. И ще го плащаш ти и аз. В противен случай трябва да го плати държавата, а тя не обича да плаща.
    Като изключим, че тоя взрив не почнал от пиратки, а от нещо друго и като премем официланата версия за предназначението на склада, ами може ли държавата да няма контрол над такива опасни товари, складирани в такива големи количества? Да, фирмата е частна, но е трябвало там да има охрана от МВР, която да следи пропускателния режим в този обек. Защото това не е просто "частен обект" а е "специален обект". Ето тука държавата се е издънила и тя предпочите да избърза и да платим аз и ти, вместо нещата да се разсмърдят. Държавата не обича неудобни въпроси.
  • 10 НЕ РААЗБИРАМ

    2 0 Отговор
    Не разбирам как частна фирма ВИДИМО с негативна защита по няколко параграфа гърми и държавата покрива щетите? А застраховки на тая фирма? Защо те не плащат щетите ПРИЧИНЕНИ ОТ ТЯХ -дали с умисъл или не - ХОРАТА НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА
    Прави милиони ,докато пиратките си вървяха по конвейра ,ся гръмна и държавата да плаща?
    АЗ НЕ ИСКАМ ДА ПЛАЩАМ ЗА НЕРАЗУМНОТО ПОВЕДЕНИЕ И АЛЧНОСТ НА РЪКОВОДСТВОТО НА ФИРМАТА - щото от тука да спестим някой лев,от там да спестим някой лев,нали така? Спести някой лев,ама момчето замина.. ДО всички шефчета на такива предприятия - сещайте се ,че и вашите деца живеят тук.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове