29 Юли, 2024 15:03 3 283 31

Бойко Найденов: Защо не е сработила пожарната система в склада край Елин Пелин?

  • бойко найденов-
  • взрив-
  • склад-
  • елин пелин

Работи се по всички версии за взривовете в складове за пиротехника край Елин Пелин – от човешка небрежност до повреда на някое от изделията, техническа неизправност, случайно деяние, проверява се и версията за умишлено деяние

Бойко Найденов: Защо не е сработила пожарната система в склада край Елин Пелин? - 1

Работи се по всички версии за взривовете в складове за пиротехника край Елин Пелин – от човешка небрежност до повреда на някое от изделията, техническа неизправност, случайно деяние, проверява се и версията за умишлено деяние.

"Трябва да се намерят широк спектър от хора, които имат отношение към дейността на предприятието. Може би причините са действия или бездействия преди това - контрол, съхраняване, последващ контрол. В тази сграда трябва да е засилен контролът, не може да се влиза произволно. Хората, ако влизат необезопасени и носят мобилни телефони, това може да доведе до искри и запалване", коментира бившият шеф на Националната следствена служба (НСлС) Бойко Найденов в "България сутрин".

Той подчерта, че трябва да се направят внимателни и подборни огледи на местопроизшествието, за да съберат цялата обективна истина. По думите му една малка жичка може да докаже, че там може да е имало апарат, който да е предизвикал пожара.

Къде са пропуските назад във времето?

Найденов посочи пред Bulgaria ON AIR, че е много добре, че има очевидец на фаталния инцидент. Гостът обърна внимание, че камери извън сградата може да върнат лентата назад и да се види всичко.

"Защо не е сработила пожарната система? Би трябвало да излее купища вода и да не позволи пожарът да се разпространи. На 1000 метра от къщите - кой даде разрешение там да бъдат депонирани 2-3-5 тона тротилов еквивалент?", попита бившият шеф на НСлС.

Найденов настоя, че такива инциденти не трябва да се случват у нас. Той подчерта, че превенцията е да не се чака да стане взрив.

"Какво щеше да стане, ако вятърът духаше на другата страна? Каква страхотна организация, когато момчето казва, че два часа няма полиция и пожарна?!", изтъкна бившият шеф на Националната следствена служба.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    19 2 Отговор
    Щото е имало внезапно бум като гръм от ясно небе.

    Коментиран от #7

  • 2 Комисар Корадо Катани

    21 1 Отговор
    Накрая ще намерят някоя огарка от махорка като в изгорелия вагон на влака София - Кардам.
  • 3 ТаУмВзе

    32 4 Отговор
    Щото такава Система не е Имало просто! Шарили са на Пожарникарчетата, да им снесат Лиценза и тва си е. Кое не е Ясно?
  • 4 Механик

    27 2 Отговор
    Всяка седмица трябва да се тестват пожароизвестителни те датчици и системите за гасене на пожар и за това се води специален дневник с подписите на този който е отговорен.

    Коментиран от #10

  • 5 Бог

    10 1 Отговор
    знае , жалко за жертвите .
  • 6 съвсем уместно

    15 1 Отговор
    пожарогасене, с вода, с химически прах . автоматично . Сработила е . Ако има искри, пламтене и задушливи отрови , докато избива там 4-6 души , как да полива барута. явно е почнала . вдига се пара , с отровата, и температурата, станало е сауна . а после 3 взрива . височки бяха . гледаме киев и не са височки там . може да е 7-9 тона тротил еквивалент . може . 20-35м , ама не . вдигна се на 60-70 метра взрива от 1 склад . с Гъба . 2 пъти още за другите 2 гъби . 3 силни експлозии. ама на тв е кат вулкан . а на живо е бъз и бягство .
  • 7 Европеец

    29 2 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    В бг територията нищо не сработва когато е необходимо..... Всичко е имитация.....
  • 8 Питам само?!

    12 0 Отговор
    Да нямат застраховка? Да търсят пари от нея?

    Коментиран от #11

  • 9 Механик

    21 6 Отговор
    Бойко, абе ти ще си не пиеш пиенцето, ми ръсиш "постановки от селски вечеринки"?
    При взрив, няма противопожарна система, дето може да помогне. Това не ти ли е ясно? Инак хората нямаше да бомбардират в дъждовни дни.
    Не разбираш ли, че нещата не са тръгнали от запален фас и "кълбовидна мълния", както се опитаха да ни пробутат първия ден. Тука нещо е думнало първоначално. Нещо е детонирало, а после са се подпалили пиротехниките. Ама не са се подпалили от клечка кибрит.
  • 10 Ганьо

    16 0 Отговор

    До коментар #4 от "Механик":

    Така е прав си, но никой не поема отговорност. Идва външна фирма на месеца 1 път, пробва 10 от 100 датчика, взема си месечния абонамент и чао...
  • 11 Механик

    9 3 Отговор

    До коментар #8 от "Питам само?!":

    Все пак е загинал синът на собственика. Чак пък толкова да е алчен не ми се вярва.
  • 12 Българка

    26 4 Отговор
    Прав е Бойко Найденов. Определено първо е имало взрив.... Но какво е гръмнало? Няма да е ни фоерверк, ни бенгалски огън. И до сега ниКОЙ не попита защо не се задействала противопожарната система.......Имало ли е такава. Не е възможно видеонаблюдението да не се записва на външни носители. Вече всичко започва да смърди на опит за прикриване на истинските причини и да се търсят истинските виновници.
  • 13 Инспектор Брезов

    19 5 Отговор
    Аман от "специалисти".
    За да сработи пожарната система е нужно да има ток. При такъв взрив всичко е било унищожено. Каква система, какви 5 лева?!?!
    Относно свидетеля Момчето каза, че е имало и пожарни и линейки, но само от едната страна.
    Стига неверни внушения и манипулации!
  • 14 Конспиратор

    14 2 Отговор
    Собственика на Енигма има ли забрана да напуска страната, или ще го очакваме от Дубай?
  • 15 Защото рашките

    11 10 Отговор
    са го гръмнали. Този инцидент не е инцидент, а умишлена зловредна руска диверсия.

    Коментиран от #16, #21

  • 16 честен ционист

    7 5 Отговор

    До коментар #15 от "Защото рашките":

    Ама на никой не му стиска да го каже май?
  • 17 Никой

    30 1 Отговор
    Инспекторе БРЕЗОВ, чиновнико ! Момчето заяви, че то е изкарало с автомобила си пострадалия доцент до линейките. Нито пожарникарите, нито МВР, нито медиците. Всички са били зяпачи. на главния път.
  • 18 разделят се жертви вътре и бедствието

    4 4 Отговор
    1. Жертви 4 , ами не са много . други подобни са с 10-20 души че има и ранени . 2. Бедствие и пострадали . Огромни тътени и Пушек - 4 дни . Простотия . стъкла и разни други щети . Затваряне на пътя . Алерт . по всички ТВ станции нон стоп 4 дни . Глупаво е . Сега вярно пожар е . Като другите . По горите намериха десетки трупове обгорели .
  • 19 БеГемот

    11 2 Отговор
    Само тиквата може да упрай това което сасипа...с двеста...а вече почва да ми липсват изявите му като премиер ...тия са невероятни аматьори в бг порното!
  • 20 размер

    10 0 Отговор
    В какъв размер са искрите от мобилния телефон.........не съм виждал за 15 години.......странно явление!
  • 21 Рита

    8 2 Отговор

    До коментар #15 от "Защото рашките":

    Знаех си ....Путин е виновен !
    Жалко за жертвите ...

    Коментиран от #24

  • 22 Гост

    5 2 Отговор
    Тъп експерт първо е взрив после пожар.
    Каква пожарна инсталация, май при
    взрив всичко се разрушава.
  • 23 Моряка

    11 1 Отговор
    Този Бойко от Марс ли пада?Каква пожарна система да сработва при взрив?Взрива е мигновен.И Пожарната система става на кайма.Не се ли досещаш?Ако не, питай бат си Бойко.Той поне по тази материя е професионалист.
  • 24 Моряка

    8 2 Отговор

    До коментар #21 от "Рита":

    Не само Путин е виновен за пожара.Ами и целия СССР.
  • 25 факти

    16 1 Отговор
    ЧАКАТЕ САМОЛЕТИ , ХЕЛИКОПТЕРИ, ПОЖАРНИ ОТ ФРАНЦИЯ, ИСПАНИЯ, РУМЪНИЯ И Т. Н. И Т. Н. ЗА 40 ГОДИНИ КАКВО КУПИХТЕ!? КАКВО НАПРАВИХТЕ!? КЪДЕ СА ВИ САМОЛЕТИТЕ, ВЕРТОЛЕТИТЕ, ПОЖАРНИТЕ, А НИ КУПУВАТЕ ВЛАКОВЕ ВТОРА РЪКА!!!!?

    Коментиран от #29

  • 26 ако проверяващите инспектори не

    2 0 Отговор
    вземаха подкупи и не извършваха фиктивни проверки ,сега противопожарната система щеше да работи и нямаше да има заря

    Коментиран от #27

  • 27 в такива обекти ,проверяващите

    8 0 Отговор

    До коментар #26 от "ако проверяващите инспектори не":

    разписват, защото собственика на склада ако не е доволен от проверката и ако реши с едно телефонно обаждане на когото трябва ,ще уволни проверяващия ,и както винаги повечето проблеми се дължат на корупцията в държавата
  • 28 Гиби

    7 0 Отговор
    Доцентчето Ал химик си бърка бъркочите без всякакви мерки за сигурност вдига всичко във въздуха и някой е длъжен да си ризкува живота ида му спасява задника
  • 29 Бегайте да биете теманета

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "факти":

    Да бегат да правят теманета на Путин да прати големия самолет-цистерна. С тия въшки само подържат огъня.
  • 30 Вражалец

    5 0 Отговор
    Може да е нямало? Само бутафорно сложени ! Щом тези "складове" са на около 1000метра от селото. Щом там минава газопровод. Щом има и амоняк и се влиза,като в Аврамов дом,за какво говорим! Едно е да ходиш в Мексико ,друго е да спазваш правила!
  • 31 очевидец

    1 0 Отговор
    Симеоново форевър, но пък се изказва редовно и по всички теми.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове