29 Юли, 2024 19:16 2 873 31

Проговориха пожарникарите спасители от трагедията край Елин Пелин

  • елин пелин-
  • трагедия-
  • пожарникари-
  • спасители

Огнеборците станали свидетели на последната битка на един баща - да спаси живота на дъщеря си

Проговориха пожарникарите спасители от трагедията край Елин Пелин - 1
Снимка: БНТ

Пред БНТ застанаха мъжете, рискували живота си да спасяват хора, в първите минути след мощните взривове в складовете до Елин Пелин. Спасителите споделиха за дълга си и за надеждата, която носят ,че ще успеят да помогнат на всеки пострадал. Разказаха и как загиналият доц. Шишков не се отделял от дъщеря си.
"Каза с едно изречение "Карайте момичето в Пирогов", не се разделяше от момичето", каза Георги Георгиев началник смяна РС ПБЗН.

Последната битка на един баща - да спаси живота на дъщеря си. Битка пред очите на пожарникарите, които с риск за живота си, навлезли в опасния терен между взривове, падащи бетонни плочи и горящи фойерверки. На тях доцент Шишков поверил дъщеря си и поискал да се върне в сградата.
Не искаше да тръгва с нас, някак си се връщаше назад. Тогава се наложи да го придърпам да тръгнем"
, разказа Георги Георгиев началник смяна РС ПБЗН.
"Накарахме го да се хване за носилката, по този начин да върви с нас успоредно, да не изостава", спомня си Красимир Христов.
Това е само парче от спомените на пожарникарите, които в 18.29 ч. получили сигнала за взривовете. Тръгнали незабавно. Посрещнал ги охранителят и им казал, че пострадалите са до един от входовете на складовете. Поели натам през черен път в полето. Оставили пожарната на безопасно разстояние и въпреки мощните взривове, продължили пеша. На място видели доцент Шишков и дъщеря му. Бащата бил в съзнание и помогнал да качат момичето на носилка. Спасителите я носили на ръце до линейката, която чакала извън опасния периметър.

"Не съм се оставял на емоциите да ме завладеят. Гледах да си свърша задълженията и колкото се може по-бързо да евакуираме хората", каза Красимир Христов.
На помощ се притекъл и млад мъж с имот близо до складовете. Той твърди, че заедно с пожарникарите стигнал с колата си до пострадалите. Минал по черен път през полето, който, по негови думи, не бил отцепен. Не бил и обезопасен, за да не стигне огъне до първите къщи на гара Елин Пелин, твърди той.

"Карайки през полския път, стигам до пожара. Виждам, че няма никакви власти, продължавам напред, за да видя дали нещо се случва. По-напред, за учудване, нямаше и по-напред. Завивайки надясно към главния път, заедно с пожарникарите, се озовахме при доцента и дъщеря му, които лежаха на пътя", разказа Кирил Тодоров.

"Небивалици, защото ние бяхме преди него и го видяхме, че той идва. Фактът, че момичето, нека той да си спомни, че момичето е било на носилка, нали само по себе си говори, че някой се е опитал да го спасява", категоричен е Стоян Стоянов - началник смяна РС ПБЗН.
Пожарникарите казали на мъжа да откара с колата си доц. Шишков до линейката и продължили с носилката и дъщеря му. Други от екипа им през това време спрели огъня, който бил на път да тръгне през полето към населените места.

"От хвърчането на фойерверките се подпалиха тревата, която вече може да влезе пожар в съседни обекти, в населеното място. Колегата водачът започна да гаси тревата", заяви Георги Георгиев началник смяна РС ПБЗН.

На терен времето тече по различен начин, казват пожарникарите, разказ, събран сякаш в миг - миг на борба, риск и надежда, защото за тях стореното е просто дълг.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Глупаци

    35 14 Отговор
    Мишки
  • 3 Българска работа

    53 9 Отговор
    Сега човекът притекъл се на помощ и откарал доцента в Пирогов, според управляващите е виновен, че не е "спазил правилата за сигурност".

    Коментиран от #8, #16

  • 4 хххх

    57 9 Отговор
    Пак измислени истории за замазване на очите на хората!! Вие сте всичките за изхвърляне, барабар с полит. комисаря Калин (ката) Стоянович!
  • 5 кахърно соросче

    56 8 Отговор
    Досега защо не говорихте а след като се появи свидетел изпълзяхте от дупките.

    Коментиран от #6

  • 6 Защото

    20 24 Отговор

    До коментар #5 от "кахърно соросче":

    Им е било забранено да говорят! Все пак се води разследване, и някои неща не трябва да се коментират!
  • 7 Не са спасители

    33 9 Отговор
    Защото никого не са спасили. България и панелите са Най-гадното племе познато на човека
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Капитан Салам

    30 4 Отговор
    Кого са спасили...???
  • 10 Анонимен

    21 5 Отговор
    Ами пожарникарите не са си свършили работа преди взривовете. Имали ли са сензори за детонация???? Разделени ли са на секции пиротехниката. Ако гръмнат в една стая да не могат да гръмнат в съседната....то ест ходят дават им пари на чиновниците и уж всичко е наред....подписват и после бум...в бившата ми фирма пожарната инсталация се включваше по няколко пъти на месец и за просто премигване на тока.....уж компютри или компоти ....а у нас от преди 30 години съм си направил пожарна инсталация в къщата със обикновена щипка за пране и восък .... отделно имам сензори за газ пропан бутан понеже ползвам и изключват тока автоматично от таблото на къщата.....
  • 11 незнайко

    32 8 Отговор
    Докога ще се мели тази ситуация в която всичко ЯСНО, но на нас не ни се казва ЦЯЛАТА истина ! Това не са складове само за ФОЕРМВЕРКИ ! Мислите ли, че специална техника ще се страхува от фоерверки ? Аз не мисля ! Следователно в складовете има ИСТИНСКИ боеприпаси !!!

    Коментиран от #13, #14

  • 12 ???

    24 3 Отговор
    Че пожарникарите досега неми ли бяха бе, ми cиpки?
  • 13 Мимчят

    23 8 Отговор

    До коментар #11 от "незнайко":

    Боеприпаси скрити явно за укрите.....
  • 14 Ти освен незнайко,

    6 11 Отговор

    До коментар #11 от "незнайко":

    си и дебилий! 🤣🤣🤣
  • 15 Град Козлодуй

    6 6 Отговор
    Поклон
  • 16 Европеец

    26 5 Отговор

    До коментар #3 от "Българска работа":

    Не ми се мисли как тия пожарникари ще ни спасяват и пазят при по-голяма промишлена авария.... То промишленост няма, ама все още има АЕЦ Козлодуй и някой останали заводи от химията...
  • 17 Дега се видя каква държава сме

    19 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ами така е":

    Тора е ЧОВЕК спасил човешки живот,рискувайки своя живот! Не е рискувал ничий друг освен своя! Какво! Да остави доцента с умиращата му дъщеря без за им помогне?
  • 18 Сега се видя каква държава сме

    15 1 Отговор
    Това е ЧОВЕК спасил човешки живот,рискувайки своя живот! Не е рискувал ничий друг освен своя! Какво! Да остави доцента с умиращата му дъщеря без за им помогне?

    Коментиран от #20

  • 19 Конспиратор

    26 1 Отговор
    ✔️Небивалици, защото ние бяхме преди него и го видяхме, че той идва.✔️
    Смелите спасители , ако са извадили професора и дъщеря му от двора на склада, то защо са ги оставили сами на черния път? Разказа на младежа е по-логичен, че професора и дъщеря му сами са достигнали до черния пък, където от противоположни страни идва младежа с колата си, а срещу него четирима пожарникари без пожарна, та са накарали младежа да закара професора с частната си кола до асфалтирания път , където имало паркирани две линейки.
  • 20 Европеец

    18 3 Отговор

    До коментар #18 от "Сега се видя каква държава сме":

    А тия които се пенсионират много рано и получават заплата да спасяват нещо се ослушват и ги е страх да влизат в огъня..... Както казваше Жорж Ганчев Бог да пази България и българите..





    .
  • 21 тра-ла-ла

    9 1 Отговор
    Чак сега проговорили, навярно досега са пеели.Добре, че са драскачите, защото много хора в България щяха да останат неми.
  • 22 Къде е пожарникарската логика

    20 1 Отговор
    Четирима пожарникари с опасност за живота си, слизат с една носилка от пожарната кола да спасяват първия пострадал, когото срещнат, а пожарната кола ги остава в смъртен риск и с газ се оттегля на безопасно разстояние на адфалтов път, докато младеж с личен автомобил извозва след това професора до паркиралите линейки!?
  • 23 Конспиратор

    11 2 Отговор
    ✔️Други от екипа им през това време спрели огъня✔️
    Ама нали казаха, че пожарния автомобил се е оттеглил при асфалтирания пъд, че имало опасност да се запали?
    Тогава само с пожарникарска заповед към огъня ли са загасили полето? Самохвалци. ( полето е било мокро от проливен дъжд извалял се час и половина преди взрива)
  • 24 Пожарникари може би,но какви спасители

    9 1 Отговор
    Като ги е било много страх да се доближат до пожара и не са спасили нито хора нито имущество ,само и единствено обикаляха като на парад и харчеха гориво,голяма пародия на пожарникари и с такива бог да пази България от пожари
  • 25 5433

    7 1 Отговор
    сега чакаме изповед на медицинските лица, в чиито ръце доцентът е починал
  • 26 Иво

    3 6 Отговор
    Не искам да обидя никого, но доста тъпи парчета коментират.
  • 27 Анонимен

    8 1 Отговор
    Е спасиха го, от живот.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 АКО ИМА НЕЩО НЯМА НИЩО

    4 1 Отговор
    МАЙ...МАЙ...
    СЛЕД МЕСЕЦ ЩЕ СЕ ОКАЖЕ
    ЧЕ ПОЛОВИН ОКОЛИЯ НА
    ЕЛИН ПЕЛИНСКО Е БИЛА НА...
    ТЕРЕН....👍....
  • 30 ГОСТ

    7 1 Отговор
    а онова недоразумение назначено за министър си позволява да обижда и клалифицира обикновения човек който с риск за живота си стига до склада и дори пожарникарите го твърдят а тоя нещастник го отрича. много е лесно да стоиш от страни и да чакаш всичко да приключи и да плуеш по тези който с риск са стигнали до складовете макар че не е тяхна работа. този яко сгази лука този път.
  • 31 Налудник

    1 0 Отговор
    Те такъв юнак е и главният шлангаджия, генерал Прани гащи от Банкя. Даже тия са по-куражлии от оня престъпен страхливец.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол