30 Юли, 2024 09:45 2 138 30

Биляна Гяурова за решението на КС: Късогледство и двоен стандарт

  • биляна гяурова-
  • кс-
  • решение-
  • конституция

Много е логично да мислим, че на един дори не толкова късен етап много ясно ще проличи дали пред КС се открива шанс да се преразгледа отново казуса със служебното правителство

Биляна Гяурова за решението на КС: Късогледство и двоен стандарт - 1

"Конституционният съд не успя да надскочи собствените си ограничения и да бъде на високата на актуалната политически и геополитическа обстановка. Това конституционно решение не е просто затворено в рамките на България, а има проекция и извън нашата територия."

Това каза пред БНР Биляна Гяурова, директор на Българския институт за правни инициативи, относно произнасянето на съда за промените в Конституцията.

Сред проблематичните елементи тя открои "очеизвадния двоен стандарт, който беше приложен по отношение на съдебната власт и от друга страна - президентската институция", чиито правомощия биват отнемани и променяни чрез Обикновено народно събрание, а спрямо главния прокурор се счита, че това може да стане само чрез Велико народно събрание.

"Този двоен стандарт много бие на очи."

Според нея в решението на КС "има доста неясна аргументация от юридическа гледна точка".

Над 20 са препратките към решение на КС от 2003 г. КС пропусна своя шанс за покаже, че решенията му не са свещени крави и могат да бъдат ревизирани, коментира Гяурова в предаването "Преди всички".

"Уви, не посмяха конституционните съдии."

Много е логично да мислим, че на един дори не толкова късен етап много ясно ще проличи дали пред КС се открива шанс да се преразгледа отново казуса със служебното правителство, отбеляза Биляна Гяурова. Предстоят промени в персоналния състав на съда и това е напълно възможно, обясни тя.

"Българският Конституционен съд по своята композиция е квазиполитически орган. Няма какво да се залъгваме", посочи Гяурова.

Според нея решението отваря много голяма тема, която не е коментирана в дълбочина през годините – за реформиране на самия КС. Тя даде пример с необвързаността със срокове, както и с невъзможността да се вземе решение по даден въпрос.

"Има едно конституционно късогледство от страна на КС. От една страна запазва текста, в който казва, че съдът е основен носител на съдебната власт, но това остава като декларация, тъй като не позволява този принцип да бъде развит, включително на конституционно ниво. Това отваря вратата за атакуване на сериозни промени, които са правени през годините, основно в частта съдебна власт. Това конституционно късогледство граничи с безотговорност."

Най-вероятно ще се стартира не с попълване на състава на Висшия съдебен съвет, а евентуално с позицията на главния прокурор и на председателя на ВАС, прогнозира Биляна Гяурова в анализа си на замразените ключови избори в съдебната власт.

"Защото този ВСС е, грубо казано, проверен. При него няма неочаквани изненади, критичните гласове са в абсолютно малцинство и ще могат да бъдат инсталирани хора, които ще продължат политиката, която води съдебната власт."


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    31 3 Отговор
    Конституционният съд като Пилат Понтийски взе политическо решение, а не юридическо.

    Коментиран от #14

  • 2 ПиПи

    16 4 Отговор
    След като имат късогледство да идат на доктор-офталмолог,а после в магазина за очилки.И те така...
  • 3 бомбата

    3 1 Отговор
    Да де,дето баба си изяде.
  • 4 да де

    17 9 Отговор
    "Конституционният съд не успя да надскочи собствените си ограничения и да бъде на високата на актуалната политически и геополитическа обстановка.."
    ама нито това му е функцията, нито работата ... ЗАКОНА да се следва!
  • 5 Българка

    26 6 Отговор
    Това "късогледство" е диктувано ,контролирано и в услуга на КОЙ?...... Това не е късогледство, а престъпление срещу желанието на българите за равенство пред закона и справедливост
  • 6 щок

    3 10 Отговор
    Ако командващият руските войски прати в България батальоните на женските спецчасти,това ще е капитулация за българската страна. Пред толкова красота ще се предадем,без много да мислим. Пушка няма да пукне. Заря от фойерверки също.
  • 7 ФЕЙК

    29 3 Отговор
    Някой да не си помисли, че КС е политически зависим ? Няма такова нещо ! Само вижте какви политически необвързани "съдии" има в него : Филип Димитров /Навремето беше българският Кенеди/, Константин Пенчев /бивш омбудстман, каквото и да не е правил там/, който е известен само с ръста си и нищо друго, БелоЗЕЛКОВ /без коментар/ и корифеят на конституционализма ДееееееееСааааааааа Дуловскааааааааааа !

    Коментиран от #10, #28, #29

  • 8 Някой

    22 13 Отговор
    Трябва да е тъп като паветник , за да не включи , че от Просто Киро и Ристе тъпото , няма как да излезе умно нещо , което да влезе в конституцията!
  • 9 Юрист

    21 3 Отговор
    В КС трябва да влязат съвсем нови хора-учени, а не нагаждачи и службогонци, нито разни мързеливи преподаватели, които за цял живот са написали една книжка.
  • 10 Хора на статуквото послушници

    16 1 Отговор

    До коментар #7 от "ФЕЙК":

    Константин Ченгенчев от 24 години е само началник. Сигурно е забравил какво е право.
  • 11 биби е умна и казва по съдииски нещата

    5 0 Отговор
    има прокурорски мироглед и дълбочина на мисълта . 2 най най най важни теми - тая и дали ще има ново правителство изместиха огнищата и авариите от новините . все пак имало и някакви лъжи в реформата . Както могат така тълкуват .
  • 12 ЛЕЛИИИИИИ

    9 7 Отговор
    КС НЕ Е ОТ ЖЪЛТОПАВЕТНИ МИСИРКИ
    УЖАСССССС
    АБЕ ДО КОГА ЩЕ НИ ЗАНИМАВАТЕ С ТЕЯ
    РЕД СЪЛЗИ РЕД СОПОЛИ
    И ЩО НИЕ ТРЯБВА ДА ИМ ГИ БЪРШЕМ
  • 13 Ами да

    18 6 Отговор
    Браво, Билянке! Един от малкото да каже истината! КС е просто част от мафията, която се самозащитава! Та нали ги избират престъпниците от парламента!

    Коментиран от #17

  • 14 А ТИ КАК РАЗБРА

    10 8 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    ЩОТО НЕ ТИ ОТЪРВА
    И СЕГА КО ПРАЙМ
    1. ЕЛИМИНИРАМЕ КС И СЛАГАМЕ ХРИСТЮ НА НЕГОВО МЯСТО
    2.ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ХЛЕНЧЕЩИ ЖЪЛТОПАВЕТНИ НЕМОЖАЧИ
  • 15 Факт

    13 4 Отговор
    КС е за затвор поне за 10 год. защото е в услуга само на политическата мафия.
  • 16 Пояснете

    8 3 Отговор
    че Българския институт за правни инициативи е частна организация.

    Коментиран от #19, #21

  • 17 Атанас Серсемов

    12 2 Отговор

    До коментар #13 от "Ами да":

    Освен, че са прислужници на мафията, са и некадърници. А на мафията читави хора не и трябват.
  • 18 Ами да

    11 4 Отговор
    КС трябва да се избира пряко от избирателите, както президента! Най малко 20 год съдийска практика без нарушения за всеки кандидат! Един мандат от 7години! Сезиране от мин 50 избиратели, срок за произнасяне три месеца!
  • 19 АМИ ДА НАПРАВИМ

    5 6 Отговор

    До коментар #16 от "Пояснете":

    И КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД ЧАСТЕН И ГОТОВО
  • 20 Един

    10 3 Отговор
    Трябва напълн нов закон за Конст.съд. Изисквания:1.Ако е университетски преподавател, да има най- малко 20 години стаж в държавен университет и да е автор на 5 монографии.2. Ако е от практиката, да бъде подложен на детектор на лъжата.3. Бивши политици не се допускат.4. Общо изискване-владеене на поне един западен език.
  • 21 И какво лошо

    5 4 Отговор

    До коментар #16 от "Пояснете":

    има да е частна организация. Това е гражданското общество от кадърни хора, а не функционално неграмотни .
  • 22 Хахаха

    6 5 Отговор
    Няма двоен стандарт, а национални предатели.
    Трябваше всички изменения да бъдат отменени, но за служ. правителство и двойното гражданство се
    раздели 6/6, което означава, че КС може да бъде сезиран пак по тези два въпроса.
    НПО-тата са национални предатели, като тази грантоядка

    Коментиран от #25

  • 23 Цецо-до 19

    7 4 Отговор
    Той КС и сега е часна собственост-на Толупа и Намагнитения.
  • 24 Майора

    3 4 Отговор
    Питам нормално ли е в една държава хора и организации на Сорос да дават акъл и да коментират! Явно всички се пишат юристи , но да не знаят че решенията на ВКС и ВАС се изпълняват без коментар е срамота!А вие какво искате , обезличаване на личността на главния прокурор и избор на прокурори 2/3 от НС, което нарушава принципа за независимост на властите! А съдиите да пускат предсрочно убийци на свобода или намаляват присъдите им или спират производства срещу олигарси и ги изкарват невинни! Жалко!
  • 25 х Константинчо х Пенчович

    6 1 Отговор

    До коментар #22 от "Хахаха":

    Национални предатели са тия, които срещу 15 000лв на месец са се продали на дявола, а при 9 годишна вярна служба, получават накуп 300 бона и пенсия, равна на 85% от заплатата
  • 26 очеизвадния двоен стандарт на КС

    1 2 Отговор
    Е и Конституционния съд намери начин да финтира конституцията (по подобие на авторите на промените в нея) и президента, за дето ни натресе харвардците, чрез 50% на 50%.😎
  • 27 мнение

    1 1 Отговор
    и кой не посмя
    нали и президента има квота

    това са камъни в неговата градина
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Коментар до #7

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "ФЕЙК":

    Така де
    4 посочени като зависими
    Другите що са съгласни с тях , особено Атанас и Янаки назначен от РР
  • 30 Ха ха ха а така

    1 2 Отговор
    Поредната платена непотребница се изпляскала .....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове