30 Юли, 2024 20:04 2 517 29

Експерт по климата: Защо само два от вертолетите на МО се използват за гасене на пожари, при положение че има 20?

  • пожар-
  • горски пожар-
  • гасене-
  • хеликоптер-
  • военни

Трябва да мислим превантивно и да планираме разходване на бюджета превантивно

Експерт по климата: Защо само два от вертолетите на МО се използват за гасене на пожари, при положение че има 20? - 1
Снимка: БГНЕС

Планината Славянка е масово непозната и със своите алпийски територии преди всичко е много ценна за биоразнообразието и природата от двете страни на границата. Това е една зона, която освен че е уникална, е трудна за преход, и също така е и минирана, което предизвиква едни специфични особености на това, че не може по нормален начин пожарникарите и горските да преодолеят предизвикателството на горския пожар. И затова всъщност те се опитват да принизят пожара, да слезе в низините части на планината, където могат по-активно да се намесят с други средства.

Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ експертът по "Климат и енергетика“ Георги Стефанов.

За него големият въпрос тук е: Защо само два от вертолетите на Министерство на отбраната се използват за гасене на пожари при положение, че има 20, и защо българските власти в контекста на Министерството на вътрешните работи и на Министерството на отбраната не могат да намерят необходимите средства, за да се закупи необходимата техника за по-бързото преодоляване на такива природни бедствия, като пожарите. "Така както и с медицинската помощ, така и с пожарите – когато един пожар възникне, колкото по-бързо той се неутрализира, толкова по-малкото са неговите въздействия и толкова по-малък е рискът за неговото бързо разпространение“.

Несправянето на българските власти с бързото преодоляване на природните катаклизми за пореден път показва необходимостта от бърза адаптация на цялата българска икономика и държава в контекста на природните бедствия. "Ние се възползвахме от Механизма за гражданска защита на Европейския съюз, сега на второ място е да оборудваме всичките ние хеликоптери с тези кофи, като една кофа струва 20 хиляди долара,“ обясни той и добави, че България може да набави тези средства както и от Плана за възстановяване, така и от различни европейски програми.

"Трябва да мислим превантивно и да планираме разходване на бюджета превантивно, за да имаме достатъчно средства за възстановяване при едни такива природни бедствия, без значение пожари или наводнения. Така че пари има, въпросът е на рационално пресмятане и мислене в тази посока", отбеляза Георги Стефанов.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    59 14 Отговор
    Другите 18 ги натовариха нощем разглобени за Украйна.
  • 2 Хахахаха

    42 6 Отговор
    Ами другите ни пазят от руснаците!😂😂😂

    Коментиран от #4

  • 3 Експерта

    39 4 Отговор
    Може да ги ползват за резервни части

    Коментиран от #6

  • 4 Последния Софиянец

    38 3 Отговор

    До коментар #2 от "Хахахаха":

    В Украйна.
  • 5 Защото

    23 3 Отговор
    Запряна е изкукуригал !
  • 6 Последния Софиянец

    41 7 Отговор

    До коментар #3 от "Експерта":

    Натовариха ги разглобени за Украйна нощем на летище София.Под платнищата им стърчаха перките.
  • 7 Главанака

    31 1 Отговор
    Запали се територията !
  • 8 Хорхе

    27 1 Отговор
    Ниенте мангизи, а и в този регион всичко е на самотек, ама то не тече- сега гори!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 може

    35 3 Отговор
    Границата , още минирана от миналия век ? Абе ей хора вие добре ли сте , за какъв сухопътен Шенген ми говорите тогава ? Че службите не си гледат работата ми е ясно , но че вече почти двадесет години сме в ЕС а границите ни са минирани , не мога да го разбера ?

    Коментиран от #27

  • 11 хххх

    33 2 Отговор
    Има, ама къде са? Да не се окажат в Покрайна?“
  • 12 Нели

    32 1 Отговор
    Този експерт взема ли заплата?
    Можеше малко да се позаинтересува ...колко въртолета имаме?
    Това са всичките....два.
    Друго няма да пиша ....те военните си знаят какво сътвориха миналата седмица....а тук няма и ред за това.
  • 13 Требва да гори

    9 7 Отговор
    Така е в Канада и в Китай, на границата с Русия. Това ще ни накара да повярваме в Глобал варминг. Трябва да плащаме повече за вода, за енергия, за месо, хляб нема да има въобще. Децата ще се продават в лабораторията и болницата. Това ви чака. Аз съм лесен, с два рака съм.
  • 14 Авторът

    9 7 Отговор
    на статията не разбра ли, че за другите 18 няма части от Русия и по всички правила на авиацията не трябва да летят....???!!!
  • 15 Киро Шприца

    14 2 Отговор
    Требе да се краде. Първо пори за крадене, после - ако остане.
  • 16 Майора

    10 14 Отговор
    Много експерти де навъдихте! А на вас ясно ли ви е че вертолетите се използат по предназначение , а за бедствия и аварии има специално подготвени такива! Не е ли странно се отново се оптва да се хвърли петно върху армията , единствената стабилна институция!

    Коментиран от #17

  • 17 Генерал Грую.

    12 1 Отговор

    До коментар #16 от "Майора":

    Предсрочно те повишавам в подполковник, а за автора несесер.
  • 18 куку

    5 0 Отговор
    може да няма вода
  • 19 Служещ

    12 2 Отговор
    Нито машини има нито пилоти те ,, кофи" щели да купуват 👏
  • 20 Сержанто

    14 1 Отговор
    Защото България се управлява от пинтий скъперници правят само тънки сметки и тн.

    Коментиран от #21

  • 21 Да те питам

    11 1 Отговор

    До коментар #20 от "Сержанто":

    Кой е този пинтиЙ, някой римски император ли е?
  • 22 Геро

    14 5 Отговор
    Ами останалите хеликоптери вероятно са продадени или подарени знаете на кого. Питайте Ходаренко, той изнесе всичко. Пожарите ще гасим с кофи и лопати. А за бандюгите от дървената мафия е време за жътва.
  • 23 Учете неуки

    16 5 Отговор
    Защото са руски!!! Иначе Кугър е с 1 тон вода, руските МИ - 3 т. вода!
    Ама тя и Марсилезата е била химн на съветска Русия, но нашите главанаци пропуснаха този факт поради дълбоко невежество! Ина1е нямаше да участвуваме в Макрониадата!
    Цървули на лизинг!
  • 24 алеко

    12 4 Отговор
    Защото Ганчо е хитрец, защо да се напъва, когато друг може да му върши работата докато той да се прави на жертва.
  • 25 Гост

    9 0 Отговор
    Ми те другите развалени.
  • 26 амиии

    17 2 Отговор
    Защото тези 20 са основно стари, надеждни руски машини, които обаче не е евроатльантическо да поддържаме с ремонти и части. Затова българската земя и природа я горят пожари, а ШишьиМирчевците и жълтопаветните уроьспии са предоволни.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Гост

    11 1 Отговор
    Защо как защо ? Защото трябва са се краде ..
  • 29 ЕвроАтнатическа проказа

    12 3 Отговор
    Защото от юс-посолството казаха, че не може демократичния пожар да гасите с гадните руски хеликоптери.
    Е за тва.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове