31 Юли, 2024 16:36 694 11

Юлиян Попов: Кметовете имат важна роля за прилагането на климатични политики

  • юлиян попов-
  • климатична политика-
  • градове

Интересът е голям да се облагороди градската среда и да се противопоставим на топлинните острови

Юлиян Попов: Кметовете имат важна роля за прилагането на климатични политики - 1

До края на сесията на Междуправителствения панел по изменение на климата на ООН в София трябва да се изяснят насоките за следващия голям доклад №7, който привършва 2028 г. и за доклада за градовете и климата довършен 2027. Делегациите да решат общите параметри, защото докладите събират научното знание от целия свят и е сложно да се изградят и да бъдат обективни. Това каза бившият министър на МОСВ Юлиян Попов в интервю пред БНР.

„Надявам се до края на конференцията делегациите да стигнат до съгласие. Защото щом се публикуват докладите, променят политическите нагласи“, добави той.

Цялата седмица София е домакин на конференцията на Междуправителствения панел по изменение на климата на ООН, която е изключително важна и най-вече панела за промените на климата.

Домакинството на България е изключително постижение, защото тук са делегации от 150 държави и се определят климатичните политики на света. Една от четирите теми е връзката на градовете с климата, как да се намалят парниковите емисии и да се ограничат парниковите емисии, а също и как да се адаптират градовете в наличните вече промени на климата“, каза Юлиян Попов.

Вчера е обсъждано къде се намира България в този глобален процес и какво да направят общини и кметове.

"Първото е смекчаване на климатичните промени - използването на по-малко газ, въглища, пепел и т. нат.,което смекчава и второто е адаптиране. Основните неща с градовете са горещите острови, по-голямото загряване на града от температурата около града. Градовете са бетонирани и недостатъчно залесени, нагряват се повече от другите места", обясни бившият министър на екологията.

И допълни, че съвременните технологии позволяват да се определят самите топлинни острови и мащаба, да се разбере динамиката на затоплянето, да се изчислява и анализират рисковете, които са сериозни за здравето и за биоразнообразието“, препоръча Попов.

И похвали градовете с добре развита система за наблюдение на топлинните острови – Бургас.

"Има много мерки, с които топлинните острови се смекчават. За София е възстановяването на градските реки към по естествено състояние. Сега са бетонирани коритата, които се загряват, и водата е малко. Това е сериозен риск през летните месеци. Когато една река се възстанови, поне частично, водата да се разлее, се обогатява на кислород и представа да бъде топлинен остров, превръща се в охладител и се превръща в охладител. Другото е покривите да са затревени и е срещу валежи и добра изолация. Залесяването е начин да се контролират температурите в града", препоръча мерки Попов.

Според него все повече кметове осъзнават какво невероятно богатство са реките в градовете, но са необходими и стратегии за залесяване, но с адекватна растителност, не инвазивна.

„Интересът е голям да се облагороди градската среда и да се противопоставим на топлинните острови“, констатира Юлиян Попов от участието на представители на над 120 общини.

А за финансирането на климатични проекти, той обясни, че е скъпо да се прави корекция на коритото, но не е скъпо да се почисти и да има контрол. Същото е и със залесяването, когато се ангажират граждани.

„Не е скъпо регулация, когато се строи да се наложат условия и принуждаваш инвеститора и строителя да се съобразят. Активността на кмета е много важна“, каза бившият министър на екологията.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Питам:

    13 0 Отговор
    Експерта, климатолог, бивш министър : Какво е становището на ЕК и лично на председателя Урсула фон дер Лаен за влиянието на фотоволтаичните паркове върху околната среда и климата около тях и в по-глобален мащаб ?
  • 3 много прооост

    6 0 Отговор
    а министър
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Мнение

    6 0 Отговор
    Бягайте надалеч от измамниците наречени А1!
    Сключват договори със съмнителни фирми, които пращат линкове към абонатите на А1, след което ви обясняват, че сте потребили нещо допълнително и трябвало да го заплатите!
    Без знанието и разрешението на А1 и др оператори, измамата с изпращането на смс-и с добавена стойност няма да е възможна!
    Поради липса на държава, гнусните измамници вилнеят на воля и свобода необезпокоявани!

    По темата!
    Няма никви климатични политики!
    Всичко са интереси на фашистите от дълбоката държава във фащ!
    Нима на някой му дремеше за обикновенея човек при задължаването на масите да се ваксат с експерименталки?!

    Злото се опитва да контролира света от дълбоката държава във фащ!
    В България марионетките наречени евроатлантици изпълняват нарежданията за геноцид срещу народа си!
    Тоя Кунчо грантаджията, дето се изявява като лекар вирусолог е един от тях!
  • 6 кмета

    3 0 Отговор
    не е многоръкия шива за да отговаря от менюто до покрива на детската градина, от изправността на светофара до изгарящия батко старите гуми в печката, а сега и за локалния климат. Еко министерството и строителното министерство да си организират национален контрол, а кмета да има право на вето за тяхните разрешителни решения.
  • 7 ФЕЙК

    8 0 Отговор
    Някой да не си помисли, че фотоволтаичните паркове създават ГОРЕЩИ ОСТРОВИ? Напротив под и около тях може да сложите бира, мастика или диня да се изстудяват и да ходите с грейки да си ги вземате !

    Коментиран от #8

  • 8 кмета

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "ФЕЙК":

    Вместо парк с фотовотаици , ако е възможно там парк с липови дървета, то предпочитам естествения парк.
  • 9 Дърт даскал

    5 0 Отговор
    До др. бивш министър : Единствено възстановяем източник на енергия са дървата ! Помисли върху темата !
  • 10 Сатана Z

    0 0 Отговор
    “Тревата не трябва да се гази,а да се пуши”
    Кметовете—феодали раздават поземления фонд на всеки,който им бутне пари в джоба.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове