31 Юли, 2024 22:31 2 525 31

Следовател: Двамата, загинали в складовете, са били в епицентъра на взрива край Елин Пелин

  • загинали-
  • взрив-
  • склад-
  • елин пелин

Причината за смъртта им е баротравма

Следовател: Двамата, загинали в складовете, са били в епицентъра на взрива край Елин Пелин - 1
Снимка: bTV

Все още няма водеща работна версия какво се е объркало във взривените складове за фойерверки край Елин Пелин, казаха за bTV от следствието. Вече е готова ДНК експертиза за две от четирите жертви. Причината за смъртта им е баротравма.

Според експертизата откритите силно овъглени тела са на Теодор Попов, който е син на собственика на складовете, както и на мъж на 60 години. според първоначалната информация това е Стоян Маслев.

При трагичния инцидент с взривове и пожар загинаха още 48-годишният доц. Петър Шишков и дъщеря му Кристина. Те бяха откарани в болница „Пирогов“, където по-късно починаха.

Седем дни след трагедията все още не е възможно да се изследва епицентърът на взрива заради тлеещи огнища. Следователи и експерти по взривни устройства ще опитат да съберат всички налични веществени доказателства и да извлекат запис от видеокамерите, ако това е възможно, защото сървърите се намират в епицентъра.

„Това е основният въпрос на разследването – дали първо е имало пожар, или първо взрив. Започнахме да си изграждаме една картина на това какво най-вероятно се е случило, но последната дума ще имат експертите“, каза Мариян Маринов, следовател в отдел „Криминален“ и говорител на НСлС.

ДНК експертизите на две от жертвите показват, че те са загинали вследствие на баротравма.

„Те са били в епицентъра и в огнището на пожара. Баротравмата е точно това – че са били на мястото, където е имало силен взрив и впоследствие се получава обгаряне, но те са били в място, където е продължило горенето, за разлика от доцента и дъщеря му. Димът е бил много гъст, много токсичен“, допълни Мариян Маринов.

Пожарникари, сапьори и следователи ще направят възстановка на взривовете и пожара.

„Там не е здравословно да се разхожда човек, но трябва някой да влезе. Веществените доказателства са частички, парченца от нещо и трябва да бъдат анализирани с физико-химическа експертиза и да се направи реконструиране на взрива“, каза още следователят.

Днес са разпитани четиримата охранители, работили в складовете преди инцидента. Сред тях е и мъжът, който във фаталната вечер е бил на смяна. Наш екип успя да открие близките му. Те казаха, че здравословно той е добре, но е в шок.

Вчера пред bTV неговият колега разказа, че в складовете работели повече хора. Така, ако взривът беше станал само 20 минути по-рано, жертвите можеше и да са много повече, допусна охранителят.

„Всички предупреждаваме да не пушат. От външни фирми има такива, които влизат с камион или нещо да работят и им казвам: „никакво пушене, защото всичко ще отиде във въздуха“, каза Веселин Митев.

По информация на bTV в складовете нерядко ходели и помощници на доцент Петър Шишков. Сред тях е и момчето, което е успяло да се спаси, както и 60-годишният мъж, който загина. С него обикновено бил и синът му, но не и във фаталната вечер.

От националното следствие призоваха всички хора, подали сигнал на 112, очевидци на първите минути от взривовете, както и свидетели, които са снимали и разполагат с видеоклипове от 25 юли, да съдействат на разследващите и да разкажат за събитията директно в Националната следствена служба.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    20 4 Отговор
    Ако не се наводним, ще се Взривим де. То и без тва малко матрял остана да шава некак на територията.

    Коментиран от #22

  • 2 Механик

    38 3 Отговор
    Малее, това ли измътихте за толкова дни?
    Ми не бе! Не са били в епицентъра! Били са на курорт в Банско.
    Интересно е кой ви плаща за такава работа???
  • 3 Тотално сбъркани институции,

    22 2 Отговор
    които са дали разрешителните. Сървърите на видеонаблюдението било при пазачите!
  • 4 Гръч

    17 3 Отговор
    Прилича на удар с Искандер.Наистина били мощни фоерверки
  • 5 🍊🍋🇧🇬

    12 0 Отговор
    Телата на Доц. Шишков и дъщеря му Кристина са буквално изхвърлени от помещението със голяма сила, която сила е съизмерима със Взрив в помещението, никакъв пожар не е имало.

    Нещата (the fireworks) които са били в помещението са се взривили “едновременно”!?
  • 6 То се вижда взрив т.е. голямо количество

    8 1 Отговор
    Пламъци във въздуха и фойерверки около дима и после всички видяхме какво стана такива фойерверки няма дето предизвикват такъв взрив при фойерверките всичко е дозирано за малко време на огнен ефект за да се купуват повече за да се прави оборот и печалба ако се бяха запалили фойерверки щеше да има верижно възпламеняване с по голям период на избухване поради това че фойерверките са пакетирани и времето на активация е дълго докато се запали опаковката после фитила и накрая фойерверка
    ако са се правили фойерверки в склада а не да са били складирани само готови пакетирани внос от чужбина тогава може да е имало вещества в големи количества за последваща направа войерверки

    Коментиран от #10, #14

  • 7 🍊🍋🇧🇬

    4 4 Отговор
    “Това е основният въпрос на разследването – дали първо е имало пожар, или първо взрив.”

    “Следователчето”, Мариян Маринов, “следовател” в отдел „Криминален“ и говорител на НСлС, да ходи пасе патките или овцете там?
  • 8 Мара да го побара

    4 1 Отговор
    Отиде армагана на зелю
  • 9 Хохо Бохо

    11 1 Отговор
    След като са били в епицентъра на взрива, може би имат нещо общо с причината за взрива....
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 🍊🍋🇧🇬

    10 1 Отговор
    Така, кои са лицата загинали при взривът:

    Няма случайни хора при взривът в помещението, всички са много добре запознати с опасностите при работа с
    (fireworks)!!


    "Доц. Шишков е световно признат учен и консултант, участвал в редица научно-изследователски екипи в областта на взривната техника и технологиите. Натрупва професионален опит и развива умения като пиротехник, взривник, ръководител взривни работи и проектант на взривни работи. Работи по изследвания и разработка на нови експлозиви за работа в ограничени пространства и при утежнени условия, както и към проектиране на специални взривни работи.”

    Според “следователчето” излиза така че в помещението възниква огън, никой не реагира да напусне помещението и виж ти
    :( взрив!?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Правят склад на друго място пълнят го

    5 0 Отговор
    С готови пакетирани фойерверки и гледат при пожар как се развива пожара с фойерверки Правят втори склад непълен с фойерверки и правят контролиран взрив с взривно вещество на известно количество фойерверки и сравняват видеозаписите от двата експеримента и оригиналните записи
    И ще се разбере в този склад дали е имало само готови пакетирани фойерверки или е имало горими и взривими вещества в големи количества които не са били обезопасени от взрив
  • 17 Има една българска поговорка

    2 0 Отговор
    Двама огън не поддържат
    С фойерверките е като с огнярите на локомотивите гледат манометъра и един огняр поддържа огъня

    Коментиран от #18

  • 18 Демек един приготвя химичните

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Има една българска поговорка":

    Елементи за фойерверките и ако стане нещо само той е виновен
    Незнам дали от видео запис може да се направи спектрален анализ на взрива да се види какви или какво вещество е в най големи количества в началото на взрива
  • 19 айде стига с тия фоерверки

    13 0 Отговор
    стига с тия фоерверки !!! имало е бомби за да има такъв взрив нестава от фоерверки баламосвате ни но нестава това в тротил вероятно но не и фоерверки!!! фоерверките са гърмяли в последствие и са идеалния начин да прикриваш взривни вещества!!!
  • 20 РЕАЛИСТ

    5 2 Отговор
    Хайде стига ни занимавате с тия глупаци толкова време. Някакъв смотан доцент влиза в специално контролиран обект с дъщеря си , да прави някаква далавера, нарушават всички инструкции и взривяват складове. Щети, трупове, пожарна, специални средства и всичко за една простотия и алчност. Как се не наядоха такива специалисти.
  • 21 🍊🍋🇧🇬

    6 0 Отговор
    Дали е възникнал “пожар”, няма реакция от хората, в помещението?

    Единственият “огън” които е възникнал в помещението е? от, ??Взривател!!
  • 22 Да де ,

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Ти коректор ли си или критикар ? И идеята ти , е ?!
  • 23 Протестиращ

    7 0 Отговор
    Т.е. според следователя те са били някъде високо над взрива?! Тъй като представката "епи" означава "над" и се използва само при земетресения, които са под повърхността на земята.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Тони

    3 0 Отговор
    Пръцали ли са се?
  • 26 Уса

    2 0 Отговор
    Ако са били фореверки щяха още да гърмят около седмица в зависимост от количествата.В сащ имаше такъв случай и гърмяха няколко дена жертви нямаше,но публика бол.Такова кълбо не е от заря а от кухи кратуни,които се занимват с неща от които нищо не разбират в името на парите.Всички,които имат подобни бизнеси са от бившето УБО,ДС и политбюро довчерашни русофили днешни геовеатлантици.От кога ги чакам да измратама немрат лесно
  • 27 Диана

    1 0 Отговор
    Според мен е твърде ясно, че взривът е направен от сина на собственика. Не е ясно при какви обстоятелства е станало точно тово, но е напълно възможно това явно разглезено "ангелче" /както го нарича баща му/ да не е никак "бяло"...Нищо не се говори за него, но само той може да си позволи да запали цигара при тези обстоятелства, например...Възможно е и ДА Е ИСКАЛ да съсипе предприятието, затова и е изчакал работниците да напуснат... Фактът, че е бил в епицентъра на взрива е доста красноречив...Вероятно не е предполагал, че последиците ще са толкова мащабни, вероятно дори не се е и замисляло БСПарчето по наследство /предполагам, че баща му е БСПар след като е успял да прилапа този завод/...Така е! Бог не случайно раздава различни неща на всеки човек и кражбите не показват уважение към него...Крал, крал за детето, за ангелчето си, значи и ето ти сега и дете и ангелче и всичко...Тези наши пладнешки разбойници не разбират какво правят с тези свои кражби...Всеки ще си получи заслуженото - от Бога на можеш да се скриеш! Затова и аз си мисля, че трябва да се махне БСП от политиката и да се постави ТОЧКА с тях - да оставим на Бог да раздаде справедливост! Ние сме ранени от тях и не можем да бъдем достатъчно справедливи във всички случаи...Бог си знае работата, а ние трябва да се концентрираме върху себе си и нашите проблеми, да спазим разградения двор на държавата ни, където ни връхлитат всевъзможни гадости и зарази, лъжи и манипулации, унижения и хули отвсякъде
  • 28 Загива се за родината .

    0 0 Отговор
    Тия са умрели за частни интереси
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове