4 Август, 2024 14:29 2 083 47

Над половината безработни или 87 000 българи са без професионална квалификация

  • трудова книжка-
  • безработица-
  • безработни-
  • българи

КНСБ обучи над 1000 души без работа

Над половината безработни или 87 000 българи са без професионална квалификация  - 1
Снимка: БГНЕС

Над половината от безработните или близо 87 000 души, са без професионална квалификация и специалност. От Агенцията по заетостта отчитат, че за една година в сравнение с юни 2023 г. те са нараснали с почти 8 процента.

На този фон от КНСБ съобщиха, че над 1000 безработни са обучени по проекта "Шанс за зелена и екологична заетост". Програмата се финансира от държавния бюджет за тази година и е насочена именно към хора с ниско образование и без квалификация от райони с безработица над средната за страната.

Безработните с основно и по-ниско образование надхвърлят 68 000 души, близо 36 000 са с регистрация в бюрата по труда над 1 година. Консултантът по активна политика на пазара на труда в КНСБ Диана Найденова посочи, че по проекта на синдиката „Шанс за зелена и екологична заетост“ са обучени безработни за професиите работници в горско стопанство, болногледачи, социални асистенти за деца и възрастни. Проектът се реализира в партньорство с 50 общини и лечебни заведения:

"Хората имат нужда да бъдат обгрижвани, да получават умения и компетентности и да им се гарантира по-стойностна заетост. Проектът е в помощ на хората и запазване на зеленината в нашите градове".

Проектът се финансира по Националния план за действие по заетостта с близо 1,5 млн. лева от държавния бюджет. Предстои по него да бъде осигурена работа на близо 600 от преминалите обученията. Найденова алармира, че при провеждането на обученията по проекта на КНСБ е станало ясно, че част от безработните са регистрирани в бюрата по труда, получават обезщетение, но продължават да работят в различни фирми без трудов договор:

"Явят се първия ден на курса, втори, трети ги няма. И като взехме по-сериозни мерки за санкциониране, че не присъстват на курсове, те сами си казват: Регистрирахме се в бюрото, но продължаваме да работим във фирмата без договор - сива икономика, която източва социалната система, трябват сериозни мерки от страна на държавата".


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сила

    23 4 Отговор
    Къв цвят са ...?

    Коментиран от #2, #11

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Тарикат

    6 10 Отговор
    Между нас да си остане, ама аз си купих диплома и съм квалифициран без да отварям книги като балъците 🤫

    Коментиран от #5, #12

  • 4 Ломския

    34 5 Отговор
    Всички които са 55+години никой не ги търси за работа.Искат млади да работят по 10-12ч.за малко пари.Това е демокрацията и дивия капитализъм,яжте банани има много.

    Коментиран от #22, #31

  • 5 Дедо ви

    9 3 Отговор

    До коментар #3 от "Тарикат":

    ЕДНА ПРОВЕРКА и те хващат,и аз имам диплома за космонавт ама не я показвам.
  • 6 Миризлив пор

    15 3 Отговор
    Като излезеш на 50 километра след околовръстното на големите областни градове заплатите няма значение от квалификацията е малко над минималната. Това демотивира хората да се квалифицират, за 100-200 лева обещани в повече само се повишават задълженията и проблемите. Много често след като ти измислят някое наказание заради неспазване на някое задължения и вземаш по малко от минималната заплата. За това много хора не търсят квалифицирана работа

    Коментиран от #14

  • 7 Айде

    12 8 Отговор
    Това са гласоподаватели на Герб, ДПС, Възраждане, Величие абсолютно неадекватни и ИТН! Като добавим към тях купените, неграмотните и не знаещите български език, получаваме всичките им избиратели! Чакайте български просперитет!
  • 8 ТРАКТОРИСТ НА ДТ 54

    10 1 Отговор
    След 3-4 години няма да има пенсионери във България .Направете си сметка от 10 на 7 милиона .
  • 9 хххх

    22 2 Отговор
    Заврете си ги професионалните квалификации знаете къде...!
  • 10 Гост

    5 1 Отговор
    Мъ, как тъй? Мъ, нали образованието ни цъфти и върже?
  • 11 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Сила":

    Не е политкоректно да питаш такива неща. Важното е, че са либерасти и милеят за новите ценности.
  • 12 Гост

    9 3 Отговор

    До коментар #3 от "Тарикат":

    Диплом работа не върши. Трябват умения и акъл. Тях, няма как да си ги купиш.
  • 13 Етнокултурни особености

    25 1 Отговор
    90% от сружителите в държавната администрация нямат необходимото образование и квалификация за заеманата от тях длъжност, защото са се уредили с връзки. Всеки цървул, като се домъкне от село си урежда роднините на държавна заплата.
  • 14 Гост

    15 1 Отговор

    До коментар #6 от "Миризлив пор":

    В България нама практика, по-квалифицираният труд да се заплаща повече. Още сме много далеч от европейска държава, пък каквото и да ни говорят по телевизора.

    Коментиран от #19

  • 15 Затова

    1 5 Отговор
    ги вкарайте в €врозоната !
  • 16 българия или мафията в читанка инфо

    6 21 Отговор
    Заради комунизмът в Китай има нови технологии. Без евтината държавна електроенергия в Китай. Планова, не пазарна. Нямаше да има батерии за лаптопи, за автомобили и смартфони. Какво като откриеш залежи на литий или на каквото и да е? С колко скъпа енергия ще го имаш? Всичко което се купува от Китай и Русия, е просто субсидията от комунизмът. Или купуваш електроенергия от комунизмът във вид на батерии, торове, автомобили, метали, стомана, пшеница, титан, хелий за чипове, алуминий... (А с колко сега субсидираме токът за златото добивано в България, те харчат много ток, а държавата го субсидира - плаща, сигурно сигурно за 20 пъти повече от концесионkите ползи) Държавното е по-ефективно от частното. Когато частник построи нещо в пустинята - електроцентрала, магистрала, пътища, кабелна телевизия в едно село, болница, ..., сигурно ще е на загуба. Но държавното ще спечели от данъците - защото ще се заселят фирми и народ там. Както НЕФТОХИМ Бургас, може и на загуби да е било, но чрез евтините горива е спестявало на българите по няколко стотин милиона - като евтин транспорт на хора и стоки. И производство на стоки. Може ли един отдел на печеливша частна фирма да е губещ, щом е изгоден за цялата фирма. Една кабелна телевизия, интернет доставчик, може да е губещ в едно село, но щом ги има, имотите ще струват с 10 000 лева повече. Но кабелната телевизия няма да получи нещо от поскъпналите имоти. Но изгодата за всички е изгода за държавата - като данъци, тоест всички пе
  • 17 българия или мафията в читанка инфо

    2 20 Отговор
    Държавното е по-ефективно от частното. Когато частник построи нещо в пустинята - електроцентрала, магистрала, пътища, кабелна телевизия в едно село, болница, ..., сигурно ще е на загуба. Но държавното ще спечели от данъците - защото ще се заселят фирми и народ там. Както НЕФТОХИМ Бургас, може и на загуби да е било, но чрез евтините горива е спестявало на българите по няколко стотин милиона - като евтин транспорт на хора и стоки. И производство на стоки. Може ли един отдел на печеливша частна фирма да е губещ, щом е изгоден за цялата фирма. Една кабелна телевизия, интернет доставчик, може да е губещ в едно село, но щом ги има, имотите ще струват с 10 000 лева повече. Но кабелната телевизия няма да получи нещо от поскъпналите имоти. Но изгодата за всички е изгода за държавата - като данъци, тоест всички печелят двойно - хем от евтината държавна дейност - хем от растежът предизвикан от това. Една магистрала е прекомерно скъпа да я построи една частна фирма, и няма да си върне инвестицията, но държавата ще я направи - и изгодата ще е голяма за всички. Пазарното не винаги е възможно и ефективно, но не пазарното от държавата е мега ефективно. Така САЩ направи магистрали и електроцентрали.. Може ли пазарно да се направят пътищата в един град, тогава колко ще е цената да имаш автомобил. Кръстовищата ще бъдат по изгодни за земя за молове, но няма ли кръстовища няма да струва и земята и моловете..
  • 18 Моряка

    15 2 Отговор
    Цигани,бе братко,цигани.По официална информация 65% са неграмотни.Колониалната ни държавата ги отпусна преди 34 години.Но за смучене на социални помощи не са неграмотни.И за горене на кабели.
  • 19 Миризлив пор

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    За това става въпрос, единия е неквалифициран, мете и отговаря само за метлата си, ниво на образование основно. Ако се квалифицира ще има още задължения, ще има за какво да го наказват, реално ще взема по малко. Тук някой трябва да намери и отговори защо не искат да се квалифицират.

    Коментиран от #21

  • 20 ГЕОЛОГ- ПРОКТОЛОГ

    10 3 Отговор
    НАПЪЛНА НЕГОДНА БИО МАСА ,САМО ТЕЖИ НА ПЛАНЕТАТА
  • 21 Гост

    8 3 Отговор

    До коментар #19 от "Миризлив пор":

    Е, точно затове не иска да се квалифицира - защото ще има повече задължения, но няма да му плащат повече. Нямаме заплащане според квалификацията на работника. Затова и в България минималната заплата е най-бързорастящият доход. Всяка година минималната заплата все повече настига тези на счетоводители, инженери, майстори и т.н.
  • 22 ДФД

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ломския":

    ДА ама няма и млади който да работят за малко пари и да се връщат пребити
  • 23 123456

    9 1 Отговор
    като нямат професионална квалификация - ми да мрат от глад ,бе , или да почват да се квалифицират и да търсят работа, какво ще ги жалим и подхранвме , само по кафетата се мотаят ...
  • 24 държавност

    8 1 Отговор
    Калинки без дипломи или с фалшиви станаха зам.министри по партийна линия! Експертите на ГЕРБ са половината неграмотни!
  • 25 Да се има предвид

    5 2 Отговор
    Прави се внушение, че се работи в сивата икономика... и като блееш всеки ден на обучителното място и това ще лъсне... Това може да е вярно за IT сектора, там можеш да си работиш, като изглеждаш безработен, но... дали се занимават с това...като имат високи доходи... IT правят големи вноски за безработица и т.н., като се пише безработен, пък си работи пак същото си връща от данъците... Много го правят... особенно като им плащат в биткойни... Друга е картинката... обучителите усвояват едни пари то ЕС..., но с много съмнителен резултат... Дават им по 15 лв. на ден, само един дюнер е половината от това... няма сметка в тези начинания... Когато си регистриран като социално слаб смятат, че като ти хвърлят 200 лв. и вече може да те ползват като крепостен.... А ти гледаш как ги обслужват емигрантите... и цъкаш с език...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 нннн

    5 1 Отговор
    За депутат, министър, кмет не е нужна професионална квалификация. Да се кандидатират!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Глупости

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Ломския":

    Я ела във Варна. Масово се търсят отговорни хора за поддържане на частни градини, дворове, къщи. Заплащането варира от 50 - 80лв за 8 часа. Да, плащане на ръка, но за тази цена всеки може да бъде самоосигуряващ се. Инвентар - от собственика. Транспортни разходи - допълнително по уговорка. Изисквания за образование няма. Изискване за отговорност към работата - високо. Желаещи да работят - няма.

    Коментиран от #43, #44

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Гост

    7 1 Отговор
    Как без професионална квалификация? Всичките имат уникални професии: 1.Получател на соц.помощи.
  • 34 Гост

    6 1 Отговор
    2.Самотни майки с по 10 деца
  • 35 Гост

    6 1 Отговор
    3.Джебчии.
  • 36 Гост

    6 1 Отговор
    4.Магистралки.
  • 37 Гост

    7 1 Отговор
    5.Телефонни измамници.
  • 38 Гост

    6 1 Отговор
    6.Просяци и улични музиканти.Врачки.
  • 39 Гост

    6 1 Отговор
    7.Берачи на желязо и бакър.
  • 40 Гост

    6 1 Отговор
    8.Електротехници.Свързват си къщата с най близкия стълб.
  • 41 Гост

    4 0 Отговор
    След три изтрити коментара,се наложи да го напиша на части.
  • 42 Яяяяя

    3 0 Отговор
    Остават още 86 000
  • 43 Яяяяяя

    1 2 Отговор

    До коментар #31 от "Глупости":

    Никой не иска да работи, всеки цъка на телефона, като мен
  • 44 Миризлив пор

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "Глупости":

    Сега вземи и осмисли какво си написал! При 20 работни дни (стига да се уредиш да работиш толкова) при надник 50-80 лева ще вземаш реално бруто 1000-1600 лева при яко бачкане 8 часа на ден на слънце и дъжд. След данъци 700-1250 лева. И това е при условие, че е само за сезона и само кога има работа , ако няма работа не плащат т.е. може и половина да вземеш. Ако се хванеш охрана някъде пак ще вземаш 1000, пак след данъци 700 ама пък е целогодишно, няма да те пече слънце, да те вали дъжд а зимата на топло, няма и да се изкъртиш от работа! Само трябва да си на време там и да гледаш страшно! Сега разбра ли защо никой не иска да работи нещо квалифицирано и тежко?
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 безпартиен

    1 0 Отговор
    Имаме 2.1 млн.пенсионери,над650 хил.малолетни и не пълнолетни,над 700хил.чакащи бюджетни заплати,над 1 млн.неграмотни и без трудови навици тъмнокожи!!! Останалите до 6.5 млн.с данъци и осигуровки издържат всички по горе!
  • 47 Иванчо

    2 0 Отговор
    Да де, после без доходи, енергийно бедни и кво ли още не. Аман от рекет над тия които учат и се квалифицират. Ще издържат мързеливците. И не могат да ги накарат да положат и грам обществено полезен труд. Не внасят и лев данъци и такси, но ще им асфалтираме улиците защото са народни избиратели на кметовете и етнически партии.
    Ама като сме глупаци, хак ни е.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове