6 Август, 2024 16:40 779 19

Геновева Петрова: Обществото да настоява партиите да обявят в какви управленски формули биха влезли

  • геновева петрова-
  • партии-
  • правителство

Има цялостно обществено усещане, че това повече не може да продължава и партиите в НС трябва да понесат отговорността да съставят правителство, защото иначе ще има много силен обратен знак по отношение на самите партии

Геновева Петрова: Обществото да настоява партиите да обявят в какви управленски формули биха влезли - 1

Има цялостно обществено усещане, че това повече не може да продължава и партиите в НС трябва да понесат отговорността да съставят правителство, защото иначе ще има много силен обратен знак по отношение на самите партии.

Това каза пред БНР Геновева Петрова, социолог от "Алфа рисърч" и коментира:

"Партиите не излъчват сигнали към избирателите си сигнали, с които да мотивират тяхното участие на изборите и подкрепа за действията, които предприемат".

"Нямаме основание да очакваме самите партии да ни предложат нещо ново и различно. Те ни предлагаха всичко, което беше прието все пак по-лесно или по-трудно от избирателите, но самите партии не го износиха докрай", добави тя.

Според Петрова някакво предизвикателство на обществото към партиите би могло да ги дисциплинира и за предстоящите избори да подходят по-различно:

"Никога досега не сме чули партиите да заявят предварително в какви управленски формули биха влезли след изборите. Нещо, което техни държави в Европа правят често - заявяват в какви коалиционни формули биха влезли. За да се случи подобно нещо и у нас трябва да има постоянно настояване от страна на обществото и на медиите към подобно поведение на партиите. Иначе рискуваме да влезем за пореден път в кампания с обвинения, която видяхме, че не дава резултат".

Геновева Петрова подчерта, че партиите дебатират и постигат консенсус на базата на политическа технология:

"Ако разговорът за политическата система бъде воден по начин, по който до момента текат политическите разговори в страната, като общество не трябва да допускаме да се стига до такъв разговор. Ако има реални социални, политически, ценностни и идеологически предпоставки да се води такъв разговор, това вече е друг въпрос. Но към момента такива предпоставки аз не виждам в България".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    13 1 Отговор
    Обществото иска Народен съд.
  • 2 Пак

    8 0 Отговор
    Главанака иска да е Премиер, бе ! Аман !
  • 3 Красимир Петров

    9 0 Отговор
    Всички 240 катила са мафия
  • 4 Гражданин отт село

    2 3 Отговор
    Обществото ще накаже партиите, тези избори ще са абсолтен наказателен вот. Такъв, какъввто не са сънували и в най-големите си кошмари.
    С нетърпение чакам да отида да гласувам за "НИКОЙ"!

    Коментиран от #8, #9, #10

  • 5 Светла

    4 0 Отговор
    Къде в малка българия има Български партии? Кое общество (тук оттдавна няма такова) къде ще настоява ?
  • 6 Някой

    4 1 Отговор
    Аз отдавна го говоря това - коалиции трябва да се създават преди изборите, за да е ясно на избирателите кой с кого е. А не после да се създават безпринципни конюктурни коалиции, без никой да е питал гласоподавателите на партиите, участващи в тях.
    Ама не им отърва на политиците такова нещо...
  • 7 Бангладеш

    4 0 Отговор
    Учете се от нас.
  • 8 Някой

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гражданин отт село":

    И като гласуваш за НИКОЙ какво? На никого няма да накривиш - просто ще налееш вода в мелницата на мафията. Защото ще си нагласят резултатите с по-малко купени или манипулирани гласове.
  • 9 Сандо

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гражданин отт село":

    Как ще ме убедиш, че щом пише че си гласувал дори и найстина да гласуваш за НИКОИ, няма да се окаже, че от общо 20 гласували за никой 9 ще са писани за едните 6 за другите 7 за третите и така ! И всичко ще е ок.
  • 10 Гъбар

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гражданин отт село":

    Тогова горите ще са пълни с гъби. Още от сега съм приготвил кошниците !
  • 11 Тома

    6 0 Отговор
    Най много лъжат партиите преди гласуване.Ако не вярвате питайте боко тиквата и киро парапета
  • 12 явор

    4 0 Отговор
    На всяка поза са съгласни,само и само да са във властта!
  • 13 ха ха

    3 0 Отговор
    партиите са кръгове от фирми , а единствените формули които ги интересуват са измъкната печалба
  • 14 Демократ

    3 1 Отговор
    Ако има избирателен закон,който гарантира честни избори и зачитане свободното право на глас на всеки българин по света и у нас, ако депутатите се избират от избирателите, а не от мафията и нейните партии, ако има честно избран парламент, което е характерно за демократичните държави, хората ще гласуват за своите избраници. 35 г. не е имало нито веднъж честни избори и след псевдодемокрацията, създадена и ръководена от ченгетата така,че парите,властта и контрола над всичко да е в БКП партийната номенклатура и ДС-КГБ мафията на задкулисието, хората няма да гласуват. Като няма правосъдие и разделение на властите и свобода на избор и свободен пазар в Парламента ще определят съдбата на българския народ престъпниците, които трябва да са в затвора. Това трябва да се казва на хората и това е задачата на аналлизаторите, за да знаят истината. Виновни за българската трагедия са тези управници, не ЕС и НАТО. Те откраднаха милиардите, отпуснати от ЕС за развитието на България. Те мечтаят за диктатурата на Живков и са свързани с Кремъл и не пускат България да е свободна и демократична. Справка -Румъния, ще й дишаме праха и ще пеем " кога ще ги стигнем румънците".

    Коментиран от #16

  • 15 Буден Гражданин

    3 0 Отговор
    И кано обявят и после се ктметнат-излъжат!кво прайм??
  • 16 Да нямат право да гласуват

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Демократ":

    Защо някой по света ще има право на глас? Ние, българите в България носим политици и държавни служители на гърбовете си.

    Коментиран от #17

  • 17 Демократ

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Да нямат право да гласуват":

    Много българи ,ако не знаеш това, живеят по света и са истински българи и имат право на глас. В някои развити демокрации даже имат право на парламентарни партии. В нашата Конституция също е записано неотменното право на всеки българин да гласува.
  • 18 Не е за всеки

    2 0 Отговор
    Аме моме, в дълбоко неведение си относно политическия живот у нас! Уж се водиш ...лог!?
  • 19 така така

    2 0 Отговор
    Обществото иска да види българин премиер и българин президент! Стига вече овъртахте.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове