6 Август, 2024 19:09 1 895 17

Наталия Киселова: Главчев не е единствената възможна кандидатура за служебен премиер

  • наталия киселова-
  • главчев-
  • служебен премиер

Вчера президентът получи отказ от председателя на Народното събрание Рая Назарян да поеме поста, но Димитър Главчев обяви пред медии, че би приел отново да е служебен премиер, ако му бъде предложено от държавния глава

Наталия Киселова: Главчев не е единствената възможна кандидатура за служебен премиер - 1

Продължават разговорите на държавния глава Румен Радев с посочените в Конституцията потенциални кандидати за служебен премиер. Това казаха пред БНР от президентската институция.

Вчера президентът получи отказ от председателя на Народното събрание Рая Назарян да поеме поста, но Димитър Главчев обяви пред медии, че би приел отново да е служебен премиер, ако му бъде предложено от държавния глава.

Според преподавателя по Конституционно право доцент Наталия Киселова възможните дати за провеждане на предсрочният вот са 13-и или 20-и октомври.

След проваления трети мандат за съставяне на редовно правителство по процедура президентът води разговори с потенциалните служебни премиери, посочи доц. Наталия Киселова.

"Измежду тях онзи, който даде съгласие, да бъде поканен да присъства на консултациите с парламентарните групи. Консултациите са задължителни, но Конституцията не е предвидила срок, в който трябва да бъдат проведени. Предполагам, че или в петък, или през другата седмица - в понеделник, ще бъдат проведени".

След като президентът посочи кой е неговият избор за служебен премиер, ще му връчи решението си, за да може той да попълни имената на служебните министри, за което няма посочен срок в Конституцията.

"Според мен може да бъде определен с парламентарните групи на консултациите, тоест, на коя дата отиваме на избори".

Конституционният експерт е категорична, че Димитър Главчев не е единствената възможна кандидатура за служебен премиер, тъй като е възможно заместниците му в Сметната палата или пък управителят или подуправителите на БНБ да размислят, предвид новите условия - че могат да прекъснат мандата си и да се върнат след това на позицията, която са заемали.

"Преди известно време, когато за пръв път се проведе процедурата, не беше ясно, но сега вече всеки от тях знае за какво става дума. Нови са условията".

Киселова изключи към настоящия момент Андрей Гюров като кандидат за министър-председател предвид неговото отстраняване от поста в БНБ и постановеното предварително изпълнение за това решение от съда, без значение че Гюров не е освободен от парламента:

"Докато не се произнесе съдът, въз основа на което решение на Върховния административен съд НС трябва да вземе решение, той се счита, че е отстранен".

Двамата заместници в Сметната палата - Горица Грънчарова и Тошко Тодоров, няма пречка те да се разглеждат като потенциални служебни премиери, въпреки че са с изтекли мандати.

"Няма процедура, по която да бъдат сменени в момента, защото е прекъснал господин Главчев като председател на Сметната палата, изпълнението на задълженията си".

Държавният глава финализира процедурата, като издава указ, с който назначава цялото служебно правителство, включително и премиера. С втори указ се насрочва и провеждането на предсрочния вот.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хммм

    10 0 Отговор
    Нацистите се опитват да изкарат че трябва да избираш измежду 2-ма (рая и главаначев). Все едно са само Рая и тоз. Списъкът е от 10 човека.
  • 2 Софийски

    5 3 Отговор
    Свинята майка, лъха на нечистоплътност и обор
  • 3 ФАКТИ

    5 15 Отговор
    Служебните правителства също много силно спомагат за бързия крах на България... На Радев това са му най големите издънки служебните кабинети
  • 4 нагляр

    12 1 Отговор
    Народа не иска да го чуе и види ,а той пак иска цар да става !!
  • 5 да де

    12 2 Отговор
    След тъЪпите промени на другаря Бойкикев се чудят какви гимнастики да правят за да е някой друг, а не главанака който от немай къде се самопредложи да "спаси" България
  • 6 Кукувичка кука, на зелена бука

    14 2 Отговор
    Изборът е ВСЕКИ ДРУГ, НО НЕ ГЛАВЧЕВ!
  • 7 Крумов

    11 1 Отговор
    Главчев е много посредствен човек, той е - безличен и плах.

    Въобще - само се правят на велики личности тези служебните.

    Коментиран от #11

  • 8 О спи ли бог, о бог не види ли!

    3 6 Отговор
    Мария Габриел става зам.-главен секретар на НАТО!?

    Коментиран от #10

  • 9 щом не искат Тикфафчев

    5 1 Отговор
    тогава Тиквата да стане временно служебен за радост на поклонниците му барем знае как да си плете кошницата
  • 10 хммм

    6 3 Отговор

    До коментар #8 от "О спи ли бог, о бог не види ли!":

    Скоро ще е в затвора, както и по-голяма част от шайката ГЕРБ.

    Коментиран от #12

  • 11 колко да е плах

    12 0 Отговор

    До коментар #7 от "Крумов":

    Никога няма да забравя мазната му усмивка, когато н парламента го попитаха дали е искана помощ от американските бази за гасете на пожарите, при положение, че в договора от 2006 г- те са се задължили в случай на бедствие да помагат, той отговори, че изобщо не се е налагало да искат помощ от американците. Нямало нужда, разбирате ли? България гори от четири страни, няма БТР, няма самолети за гасене, изгоряха къщите на хората, хиляди декари гори изгоряха, обаче нямало нужда да безпокоят американците, които са завзели територии и не плащат наем. Как да е нямало нужда като норвежки и испански самолети дойдоха да гасят?! Безобразно, лигаво и безтръбначно същество е Главчев.
  • 12 не в затвора

    7 2 Отговор

    До коментар #10 от "хммм":

    Мечтая си да видя Боко и Шиши в общ контейнер в с. Воден. Единият в едната стаичка на контейнера, другият в другата. Да си другаруват и да се кефят колко е хубав животът в контейнера. А старците от село Воден да настаним в палатите им. Това се нарича справедливост. Затворите са лукс в сравнение с контейнерите, в които натъпкаха невинни хора, чиито къщи изгоряха заради кражбите и безхаберието им.
  • 13 Стига де

    5 5 Отговор
    Престанете да я правите тази,че разбира от всичко,просто е подлога на ПП,за да има трамплин за конституционната квота.
  • 14 Нищо не чета за тая

    3 1 Отговор
    Единственото коментари ме кефят!
    Пишете колеги четем
    Дига адреналина на фактите
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ПЕНКО

    6 2 Отговор
    ТАЯ ПА КОЯ Е --ОТКЪДЕ Е И КОЙ Я ПРОБУТВА ДА ДАВА АКЪЛ НА БЪЛГАРИТЕ --- КАКВО Е ДОПРИНЕСЛА ЗА РОДИНАТА ---ОТ ПРАВНИЯ ФАКУЛТЕТ ИЗЛИЗА САМО ДР И ШН Я !!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 17 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ДОЦЕ ---ГУЦЕ --- Я КАЖИ ---КОЙ ПРОБУТВАТЕ С ЛЪЖИ ---КРАСАВИЦЕ -В ПОЛИТИЧЕСКИ АСПЕКТ !?!?!?!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове