7 Август, 2024 14:40 1 066 33

НС задължи здравния министър да изготви план за увеличаване броя на медицинските сестри

  • нс-
  • увеличение-
  • медицински сестри

Вносители на предложението са депутати от ПП-ДБ

НС задължи здравния министър да изготви план за увеличаване броя на медицинските сестри - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Единодушно със 185 гласа „за“ Народното събрание прие решение, с което задължи министъра на здравеопазването да предприеме необходимите действия за осигуряване системата на здравеопазване с медицински сестри. Вносител е Лена Бориславова и народни представители от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), съобщи Нова ТВ.

Според приетото решение в двумесечен срок министърът трябва да предложи на парламента стратегия за увеличение броя на правоспособните медицински сестри и акушерки за периода до 2030 г. с минимум 30%.

Във варианта, предложен за обсъждане на заседание на Здравна комисия, този процент бе 50 на сто.

Депутатите приеха в зала редакционна поправка, която направи Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС, с която по думите му се гарантира, че заплатата на медицинските сестри и акушерки не може да бъде по-ниска от 90 на сто от средната работна заплата за страната.

Стратегията предвижда подобряване на достъпа до висше образование и местата за държавна поръчка, финансиране от страна на държавата на студентските такси, общежития и стипендии за студенти от професионално направление „Здравни грижи” медицински сестри и акушерки, организирани от Министерство на здравеопазването и Министерство на образованието на информационни кампании за повишение на престижа на професията „медицинска сестра” и „акушерка”, съвместно организирани от Министерство на здравеопазването и Министерство на образованието науката на информационни кампании за стимулиране на приема във висши медицински училища и колежи на студенти в професионално направление „Здравни грижи” — медицински сестри и акушерки, допълнително и специално насърчение на придобиване на специални знания и статут на „педиатрична сестра”, изменение на действащото законодателство с оглед правото на НЗОК да финансира пряко лечебни заведения на специалисти по здравни грижи.

В хода на дискусията Маргарита Махаева от „Възраждане“ обвини ПП-ДБ, че приемат това решение популистки точно преди изборите.

„Заради вашето некадърно управление се закриваха цели отделения и болници именно заради недостиг на медицински сестри, докато изготвяте разни стратегии. Никой отдавна не ви вярва, уважаеми колеги. Даже проф. Хинков в края на мандата си сам си призна, че не може да се справи с този проблем. Ние ще го подкрепим, обаче искам да се знае -медицинските сестри не ви вярват”, каза Махаева.

Лена Бориславова от ПП-ДБ, вносител на решението, заяви, че „българското здравеопазване е тежко и хронично болно”.

„То страда не само от недостига на медицински сестри и акушерки, което е предмет на днешното обсъждане, то страда от системно недофинансиране, ниско заплащане във всички сектори, неравномерно разпределение на медицинските специалисти в страната, което означава, че част от хората нямат достъп до качествено здравеопазване”, поясни тя.

По думите ѝ липсва и контрол за разходването на средствата в системата на здравеопазването.

„Лошото качество на здравеопазването, заедно с корупцията и ниските доходи, е един от най-големите проблеми на българите съгласно социологическите изследвания „”, посочи тя.

Днес, в това отиващо си НС, ние имаме възможност да започнем да решаваме поне един от тези проблеми, настоя Бориславова. МЗ вече е в процес на разработване на част от мерките, които са предвидени в стратегията. Тези мерки са залегнали като задължителни в ПВУ, приет от кабинета „Петков“. Вярвам, че този проект на решение е по-добра стъпка за надграждане на работата, която и е част от решаването на проблема с хроничната липса на кадри в системата, заяви Лена Бориславова.

Джевдет Чакъров от изключените и напуснали парламентарната група на ДПС заяви, че ще подкрепят внесения проект на решение, изцяло споделяйки мотивите и доводите.

„Ще подкрепим с оглед на това, че ситуацията наистина е кризисна. В една университетска клиника, където работя, едвам се покрива графикът с медицински сестри. Това, което правим в момента, е следствие на това, че сме допуснали кризисната ситуация и сега на пожар сме тръгнали да решаваме проблемите“, поясни Чакъров.

Той отново призова да се направи стратегически анализ, планов прием за подготовка в образователната система. Също е сериозна ситуацията с обезпечеността с лекари. Средната възраст е над 55 , а на общопрактикуващите лекари е пенсионна, коментира Чакъров. Редно е най-накрая за в бъдеще да има надпартиен политически консенсус, най-накрая да стартира реформата за функционирането на здравеопазването, смята народният представител.

Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС постави въпроса с ангажимента на Министерство на финансите относно размера на възнагражденията.

„Можем да увеличим приема за медицински сестри, но той няма да се запълни. Не е проблемът в предлагането на образованието, а в търсенето. Основният фактор, за да увеличим търсенето на това образование и на тази професия, е да увеличим минималните заплати. Най-важното решение, което може да се вземе, е да се гарантират минималните заплати“, настоя Вълчев.

Д-р Силви Кирилов от „Има такъв народ“ заяви, че въпросът с минималната работна заплата е финансов и решението е във финансовото министерство.

„Болниците като самостоятелни юридически лица не могат да решат този проблем“, допълни той.

Красимира Катинчарова, нечленуващ в парламентарна група народен представител от разпадналата се група на „Величие“, заяви, че не става въпрос само за пари. По думите ѝ не е достатъчно да се разкрият повече места, те трябва да се запълнят с желаещи и истински мотивирани хора.

„Професията на сестрата, която предполага висока отговорност, трябва да излезе от стереотипа на зле платен изпълнител на лекарски разпореждания“, добави тя. Катинчарова заяви, че ще подкрепи предложения проект на решение.

Проф. Андрей Чорбанов от „Има такъв народ“ коментира, че това е изключително належащ проблем, който трябва да се реши и затова проектът на решение е бил подкрепен в комисия. Той посочи, че този проблем не е от вчера и попита защо нищо не е направено досега.

„Възнагражденията са определящи по отношение на възможността да стимулираме тези кадри“, настоя проф. Чорбанов.

Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС заяви, че от ПГ на ГЕРБ-СДС ще подкрепят този проект на решение.

„Този проект няма да реши проблема с медицинските сестри. Настоящият проект на решение има доста слабости. В България проблем с акушерките не съществува. България е една от страните в ЕС които има достатъчно акушерки във всички структури“, поясни той.

Ангелов припомни, че от 2020 г. професията на медицинска сестра и сродните специалности, влизащи в определението професионалист по здравни грижи, е обявена за приоритетна специалност, което дава възможност за двойни стипендии на влизащите в тази специалност.

„Дошло е времето за политически консенсус в сектор здравеопазване. То трябва да стане национален приоритет, посочи Ангелов.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така Така

    15 2 Отговор
    Какъв план бее,то в цял ес няма никакво здравеопазване те планове кроят. Някакъв де....ил в бяло в Златните по 1500 лева за преглед взимал, защото разбираш ли здравето на пациентите за него било най важното е как да не го ...такъв
  • 2 ТаУмВзе

    19 1 Отговор
    Интересно е от къде ще изкопат Медицински сестри за заплатка 1100лв де! Бонус понякога и Кютек. То касирките във била взимат повече. Пък де да знаеш, може да има Таен План да Клонират медицински сестри! ХАХХААХАХХАХ

    Коментиран от #31

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Събрахме се ... вече явно 🐖🎃

    15 3 Отговор
    Калинките на тиквата и npaceто никакъв план не могат да измислят.

    Коментиран от #22

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Механик

    8 2 Отговор
    Ами ще са необходими. След като Украина катастрофира официално, ние пак минаваме на тема "ковид-бустери".
    Кой ще ги лага толкова милиона бустера, а? Аз ли?
  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 0 Отговор
    Министърът не е ли стар
    ДА ПРАВИ ПОВЕЧЕ СЕСТРИ ‼️
  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    15 1 Отговор
    Чудно защо ли няма недостиг на депутати, по щат, в НС ‼️
    Щото незаети места в залата бол 😉
  • 12 Тези май са ненормални или живеят в

    13 7 Отговор
    Друга реалност! Някой ходил ли е скоро в болнично заведение и доволен ли е от обслужване, отношение и професионализма им? Дори и 25 000 лв. да им стане заплатата пак ще си бъдат същите груби и небрежни! За вас управляващите нали сте си подсигурили медицинско обслужване, за обикновения Българин ако стигне и когато стигне! Жалки, прости ненормалници!
  • 13 Някой си

    16 1 Отговор
    Какъв цирк само, то варианта е един, увеличаване на заплатата на мед. сестри. Сега в провинцията получават 1200лв заедно с нощни смени, колкото продавачка в квартален магазин. Срамота
  • 14 Гражданин

    14 2 Отговор
    В кварталния магазин като касиер, плащат повече, а и не искат образование. Е, за това няма мед сестри
  • 15 Реалността

    12 0 Отговор
    Изнасяме сестри, внасяме спортисти. Като ви заболи нещо гледайте спортни предавания
  • 16 Льо Пич

    15 0 Отговор
    Значи тези в НС наистина са малоумни. Сестри има, възнагражденията им са ниски, за това не се хващат с тази работа. Минималната заплата трябва да е поне 2 хиляди и над нея реални добавки за дежурства, нощни, извънредни и т.н. и няма да има нужда от търсене, те сами ще дойдат.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Никой

    9 1 Отговор
    Като видите колко получава един доктор в отделенията ще ви стане ясно защо няма пари за медицинските сестри. Само,че няма да видите. Само да вметна.че виждам един такъв на който родата му карат само електрички.

    Коментиран от #20

  • 19 Смях в залата

    4 0 Отговор
    НС задължи здравния министър да започне да произвежда медицинските сестри!
    На седмица по една дузина!
  • 20 Някой си

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Никой":

    Аз съм виждал, между 7000лв и 12000лв месечно
  • 21 и кво от това?

    7 0 Отговор
    Триста стратегии и тактики за справяне с проблема да направят, докато лекаря взима 8-15 000 лв а директора 30 000 лв , а на сестрата дават 950,00лв нищо няма да проработи. Лекарите не са склонни да разделят парите от клиничните пътеки със сестрите.Искат всичко за тях. Ако някоя сестра каже че парите са и малко я съветват да работи на две три места.

    Коментиран от #25

  • 22 Ворисовщини

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Събрахме се ... вече явно 🐖🎃":

    Това е в резултат от управлението на ГЕРБ и Борисов.
    Всичко е унищожено за десетилетия напред!
    И поколения след нас ще плащат за престъпното и некадърното им управление.
    Няма сфера, кото да е пощадена!
  • 23 Сериозно ли

    4 0 Отговор
    Също като във вица: като нямате и деца ще ви направим.. Да се чуди човек как не останаха нормални хора в парламента.
  • 24 Иван Асен

    8 1 Отговор
    Дъщеря ми е доктор и специалиализира втора година. Чисто получава около 1800 лв. Срещу тази сума обаче последната година е успяла да си вземе едва 6 дни отпуск при 30 полагаеми. Работния и ден е с 12 часови смени и после 12 часа на разположение, разбира работата продължава, щото като те вземат 2-3 пъти посред нощ няма как да спиш. Няма и доктори в престижната й супермодерна частна болница. Нещата са до кокала опрели. Тежки професии, а смешни възнаграждения за младите. За това липсва интерес.

    Коментиран от #32

  • 25 Анонимен

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "и кво от това?":

    Бедни лекари няма.... общопрактикуващите лекари масово пращат на специалист......а като знам аз какъв инженер съм ме е страх да отида на лекар
  • 26 Ами,умниците отПП-ДБ

    5 0 Отговор
    Да идат да бачкат до изнемога за има няма 2000 лв.,непрекъснато да липсва персонал,да имаш месечно 80часа в повече,които нито да ти ги дават за почивка,нито изплащат пък тогава тогава да изготвят планове!Царе сме в правенето на планове и комисии без никакви резултати!
  • 27 ЧОЧО

    3 0 Отговор
    Не само парите и условията за работа трябва да се подобрят.В някои общински болници е страшна мизерия.
  • 28 Въоражете се не само с търпение

    1 0 Отговор
    Извадете всички документи за вредата от ваксините !

    Какви странични ефекти има всяка вакса.
  • 29 кщж

    5 0 Отговор
    Из цяла България има куп медицински колежи, които бълват медицински сести и акушерки, но те на постъпват на работа в болниците, където работата е тежка, работи се на график нощни смени, в почивни дни и национални празници, а заплатите са мизерни. Системата се крепи благодарение на пенсионерките, които работят до дълбока старост. Освен заплатите твърде малкия персонал и голямото натоварване отблъскват сестрите, а младите хора имат високи претенции. При сегашната система на финансиране нищо не може да се промени. Нещата са много прости: норматив за брой сестри съобразно дейността и леглата /отделение, реанимация, операционна/ - това го има сметнато отдавна, умножено по атрактивна заплата и тези средства да бъдат осигурени от някого. Преди здравната реформа всяка болница имаше фонд работна заплата гарантирана от бюджета - щатове по средна брутна заплата. Ако не се върне такава схема на финансиране възнагражденията на медицинските сестри няма как да се повищат-
  • 30 Турбо

    0 3 Отговор
    Увеличете приема за медицински сестри и задължително договор за работа в България.Която иска в чужбина,да си плати образованието.

    Коментиран от #33

  • 31 Яяяяя

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Лично той ще трябва да се напъне и да произведе, лошото е че и да се напъне резултат след 20 години
  • 32 Защо

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "Иван Асен":

    Няма как да повишат заплатите на сестрите .Ще надминат докторските,а сестрата е само един изпълнител без отговорност.Не се накрадоха тези потомци на онези с навущата дошли от гопите.Цели околения умни българи унищожиха или изгониха.Настройват и насеението което не е много умно срещу учители,лекари и пр.Но лекарите са паметни хора ще се спасят някак.Тежко ще е за народа който е побъркан.
  • 33 един

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Турбо":

    Времето на крепостничеството мина отдавна.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове