8 Август, 2024 17:11 1 475 36

НС одобри закупуването на нова система за ПВО

  • нс-
  • купуване-
  • пво

Инвестиционният разход е по проекта на стойност 356 184 633 лева (182 114 311 евро) без ДДС. В мотивите към решението се посочва, че средствата са за заявените от българската страна 1 брой „lRlS-T SLM" на обща стойност 182 114 311 евро (356 184 633 лева)

НС одобри закупуването на нова система за ПВО - 1

Народно събрание прие решение за инвестиционен разход по проект за придобиване на зенитно-ракетни комплекси. Решението бе взето със 133 гласа „за“, 45 – „против“ и двама – „въздържал се“.

Инвестиционният разход е по проекта на стойност 356 184 633 лева (182 114 311 евро) без ДДС. В мотивите към решението се посочва, че средствата са за заявените от българската страна 1 брой „lRlS-T SLM" на обща стойност 182 114 311 евро (356 184 633 лева).

Допълнително е предвидена възможност за закупуване на до пет броя „1RlS-T SLM" и на един брой система за далечен обсег „lRlS-T SLX", се изтъква в мотивите към решението.

В мотивите към решението се посочва, че заплахите, произтичащи от динамично променящата се среда за сигурност, предлагат нарастване на изискванията към системите за противовъздушна отбрана (ПВО) по отношение на изграждането и поддържането на способности за гарантиране на суверенитета и териториалната цялост на страната. Това налага участието на формированията за противовъздушната отбрана в Интегрираната система за ПВО на НАТО и ЕС. Изпълнението на задачите по мисия Отбрана“ изискват Военновъздушните сили да разполагат със съвременни системи, отговарящи на новите предизвикателства. Посочва се, че чрез реализиране на Проекта „Придобиване на зенитно-ракетни комплекси“ се усъвършенстват способностите на ПВО за въздействие по средства за въздушно нападение (пилотируеми и безпилотни), притежаващи съвременни летателни и бойни способности. Отбелязва се, че реализирането на проекта би довело до придобиването на многоканални зенитно-ракетни комплекси (ЗРК), което ще увеличи многократно възможностите за възпиране на средства за въздушно нападение от различен клас и тип. В мотивите се посочва, че със свое решение Министерският съвет е одобрил проекта на Меморандум за разбирателство относно закупуване на наземни системи за ПВО в рамките на Инициативата „Щит на европейското небе“ като основа за водене на преговори и упълномощил министъра на отбраната да проведе преговорите и да подпише Меморандума. В тази връзка в периода 22-24 юли 2024 г. в Министерството на отбраната са били проведени работни срещи с представители на Федералното министерство на отбраната на Федерална република Германия и на германската компания „Diehl Defence" относно придобиване на наземни системи за ПВО „lRlS-T” в рамките на Инициативата „Щит на европейското небе“ (ESSl).

Целта на срещите бе постигане на съгласие по текстовете на проект на Програмно споразумение между министерствата на отбраната на двете държави и на проект на Допълнение (Addendum) към съществуващия договор за доставка с „DiehI Defence" за придобиване на системи за противовъздушна отбрана „lRlS-T'. Подписването на програмно споразумение между Министерството на отбраната на Република България и Федералното министерство на отбраната на Федерална република Германия ще предостави възможност на страната ни да се възползва от условията на вече сключения договор за доставка на Федералното министерство на отбраната с производителя „Diehl Defence", се казва в мотивите към приетото решение.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 77 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    29 55 Отговор
    Ще платим в брой и ще чакаме като Ф ките.

    Коментиран от #23

  • 2 Харчете народни пари

    21 55 Отговор
    Защото много ги имаме. Все едно, ако се наложи да ги използваме ще ни помогнат.

    Коментиран от #12

  • 3 ТаУмВзе

    25 55 Отговор
    Пак ще Папкат бесната Комисионка за Чертежи от краварчето! ХАХАХАХАХ Колкото самолетчета видехме, толко и тия железа ще видим де.

    Коментиран от #5

  • 4 Тома

    20 55 Отговор
    Да ги купят и дарят на укронацистите че се чудим какво да си правим парите
  • 5 Гост

    12 55 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    Ракетите са германски и нямат нищо общо с прехвалените патриоти....

    Коментиран от #9

  • 6 Стенли

    34 55 Отговор
    Тя цяла България изгоря бе можаха да намерят пари за два самолета да се молим на тез и онез да помагат срам и позор
  • 7 Стенли

    1 55 Отговор
    Бе да се чете като не
  • 8 Пич

    31 55 Отговор
    А къде са ни старите системи за ПВО !
    И какъв е смисълът на една единствена система за ПВО ?!
    С-300 продължават да са по добри от германските и американските ! Къде са ?! В Украйна ли.....???!!!

    Коментиран от #13

  • 9 ТаУмВзе

    12 55 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Не е възможно, стратегическа за бивша Европа територия като България да е Въоръжена, поради простички причини де. Само аскера да се дигне и ни е прегазил за 24 часа Макс, барабар със краварските базички де. Натам глобалната война във Европа е Незбежна!
  • 10 Чертожник

    14 55 Отговор
    Рисувам самолети за тънки пари.
  • 11 ФАХ

    23 55 Отговор
    НС одобри кон за кокошка. С - 300 обхват 250 км. почти без прошка. С - 300 притежават и страни от НАТО - Гърция, Турция, Унгария, България. Ирис обхват 40- 60 км.

    Коментиран от #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Пич с най намерение...

    8 35 Отговор

    До коментар #8 от "Пич":

    И тия там ще отидат това е смисълът
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ивелин Михайлов

    16 35 Отговор
    Ето къде са парите за детската болница
  • 16 граф Монте Кристо

    15 35 Отговор
    Турция си купи С-400,а тук все за пеша на чичо Сам,голям келепир.
  • 17 граф Монте Кристо

    11 35 Отговор
    Имахме всякакви,и Скат и Фрог,и СС-23,преди американците панически да ги унищожат,а последните С-300 подарихме на укри-те и сега сме напълно открити,самолети тоже няма,американците няма да си мръднат пръста да ни предпазят,даже ще тържествуват ако се посипят руски ракети и бомби..
  • 18 граф Монте Кристо

    12 35 Отговор
    Ракетите ги нарязаха а горивоо го унищожиха на полигона в Змеево и целия район дишаше изпаренията на особено опасното течно химическо гориво,имаше слух за екологична криза,но всичко се замълча.
  • 19 Ний ша Ва упрайм

    8 35 Отговор
    не си купим С400 и С500? Ми некви германски боклуци

    Коментиран от #20

  • 20 оня с коня

    35 7 Отговор

    До коментар #19 от "Ний ша Ва упрайм":

    Ама ти Български Пари в Руската хазна ли искаш да наливаш?Ами нали ЕС и НАТО ще ни издерат очите ако го направим?А сещаш ли се че тия Бълг пари ако попаднат в Русия ще отидат за производство на Оръжия с които чоно Нас ще нападнат?Ако говорим обаче за руски експортни ракетни комплекси като С-400 и С-500- известно ли ти е че са с вграден Чип който се активира дистанционно и който не позволява да бъдат използвани срещу нападение от русия ?И накрая:Наистина ли си въобразяваш че Партия за която гласувате ти и хората на твоя Акъл ще бъде допусната да управлява Натовска българия?

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ФАЯ

    36 1 Отговор
    Много ще е интересно при тази " сделка" как са гласували от Възраждане? Някои ако има данните от гласуването по партии да ги пусне да си знаем убавците.
  • 23 Казуар

    35 3 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Русоид, за оръжие се чака, не ти ли омръзна да плещиш едно и също.

    Коментиран от #24

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Казуар

    35 2 Отговор

    До коментар #24 от "Българин":

    Не са платени предварително, парите са внесени в държавна банка, и ще се финасира по време на производството. Това е предпазна мярка, смята се, че България не е сигурна, например ако на власт дойдат руските мекерета от Възраждане.

    Коментиран от #34

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Кондарев

    2 35 Отговор
    За какво ни са.Ние ще излизаме от нато.
  • 30 това е ясно

    2 35 Отговор
    Ние плащаме на краварските,а стоката -в О-крите ,,,Даже ще го пипаме ....
  • 31 безпартиен

    1 35 Отговор
    Нови заеми за нас и комисионни за тях от сделката!
  • 32 Факт

    1 35 Отговор
    Това е само системата без боеприпаси.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Яяяяяяя

    1 25 Отговор
    Значи тези 240 да си пращат заплатите директно за погасяване на задълженията, който поръчва, той плаща
  • 36 стоян георгиев

    1 1 Отговор
    Трябваше да вземем пейтеиът.другото е компромис.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове