9 Август, 2024 19:31 1 504 31

Европрокуратурата ще съди българин за измама за половин милион лева за ферма за кокошки

  • кокошки-
  • ферми-
  • съд-
  • европейска прокуратура

Мъжът е представил фалшива банкова гаранция

Европрокуратурата ще съди българин за измама за половин милион лева за ферма за кокошки - 1
Снимка: БГНЕС

Европейската прокуратурата в България съобщи, цитирана от "Лекс", че е пратила на съд предприемач, който с измама е получил близо 500 хил. лева за изграждане на ферма за кокошки носачки. Той ще бъде подсъдим за това, че е използвал фалшива документация за получаване на парите от Европейския съюз.

Подсъдимият е управител на фирма, която е взела еврофинансиране от Държавен фонд „Земеделие” за проект за развитие на ферма за производство на яйца на стойност 490 000 евро (958 459 лв.). За да получи авансово плащане, управителят представил банкова гаранция, която е била отхвърлена от разплащателната агенция, тъй като не отговаряла на изискванията.

Според обвинението впоследствие мъжът представил фалшива поправка към оригиналната банкова гаранция, което я прави да изглежда така, сякаш е издадена от банката с необходимите промени. По този начин е подвел разплащателната агенция, която е извършила авансово плащане от приблизително 245 000 евро (479 229.70 лв.), равностойност на 50% от средствата, посочиха от европрокуратурата.

Освен това, според разследващите, фермата, за която са били отпуснати парите, никога не е била изградена. Ако бъде признат за виновен, подсъдимият може да получи присъда от 2 до 8 години затвор.

До момента ръководената от Лаура Кьовеши Европейска прокуратура не може да се похвали с дела срещу хора от висшите етажи на властта в България. От доклада за 2023 г. стана ясно, че европрокуратурата няма нито една осъдителна присъда в България и няма наложени забрани или запорирано имущество. През тази година обаче европрокуратурата съобщи за присъда на бизнесдама заради субсидии за автосервиз. Преди това пък Европейската прокуратура в София съобщи, че е дала на съд собственик на овцеферма, обвинен за измама със субсидии и подправяне на документи за 69 000 евро, а преди месец на съд беше пратен и млекопроизводител.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гейзър

    29 0 Отговор
    Кокошкарска работа.
  • 2 Верно ли

    33 0 Отговор
    Хахаха, европрокуратурата се хванала с кокошкари, а тия дето опоскаха държавата още се мотат из парламентата!

    Коментиран от #16, #28

  • 3 В тази Държава

    16 3 Отговор
    Е пълно с измамници, които искат да се облагодетелстват незабавно и незаконно. Да, ама не, в един момент идва ВИДОВ ДЕН. НАРЕД СА ТИКВАТА И ШИШИ !!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Чалга бацеееее

    24 0 Отговор
    "За кокошка няма прошка, за милиони няма закони"
  • 6 Евроренде

    24 1 Отговор
    За кокошки добре, а за петли кога ?
  • 7 Радев и Борисив са руски еничари

    7 17 Отговор
    Българите плащаме два пъти по толкова НА ДЕН заради пРезидента радев, който продаде България на турската Боташ и руската Газпром.
    Само рестото към кРадев на година е в пъти по голямо от тези 500 000.

    Коментиран от #17

  • 8 Буда, орденоносеца за заслуги към Путин

    10 4 Отговор
    Кога ще се захванете с Турски поток, построен с десетки нарушения на законите, ползвана е в нарушение техника закупена по евпопроекти
  • 9 Ето ви, на -

    23 0 Отговор
    За кокошки няма прошка, а за 150 милиона за Вълка - няма виновни! Гнусни хора!
  • 10 оня с коня

    2 13 Отговор
    Ама нали тука БЕЗИМОТНИТЕ РУСОФИЛСТВАЩИ чумосваха Зърнарите че ГУШЕЛИ много Евросубсиди,пък излиза че те са "вода ненапита" в сравнение с останалите Животновъди,Птичари,Овчари и т.н.?А истината е че руските инструкции са да се Неглижират ТОЧНО "Зърнарите",щото само Те вкарват пари в Джоба на Собствениците на Земя,които пък са почти 2/3 от Населението.Къде е руската логика ли?Ами да бъде Българинът възможно най-безпаричен,да възнегодува спонтанно,вследствие на което Русофилската Идея че само русия може да го "оправи в Живот" ще бъде възприета лесно и без проблеми!

    Коментиран от #11, #12, #20

  • 11 Гробар

    12 0 Отговор

    До коментар #10 от "оня с коня":

    Бегай бе мързел безработен.
  • 12 Прокопи Катъра

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "оня с коня":

    Хаха. Скоро евроскъсаняците ще спрат субсидийките и тогава ше ми лижеш мадите за къшей хляб.

    Коментиран от #18

  • 13 Адам Хилтън

    13 0 Отговор
    Кокошките виновни, пък кучетата дето изяждат деца в града все не са виновни нали?
  • 14 Само

    16 0 Отговор
    един ли ? Та те са стотици !
  • 15 Директора

    10 0 Отговор
    А нещо за ала-бала и едни записи?
  • 16 Анонимен

    18 0 Отговор

    До коментар #2 от "Верно ли":

    А за източването на КТБ кога???а за източването на Кремиковци кога???
  • 17 Анонимен

    3 5 Отговор

    До коментар #7 от "Радев и Борисив са руски еничари":

    Вярно е!!!!
  • 18 оня с коня

    3 5 Отговор

    До коментар #12 от "Прокопи Катъра":

    това за спиране на Евросубсидиите го дъвчите от 10г,пък напук на Прокобите ви те се УВЕЛИЧАВАТ.А ето го и простичкият ми съвет:Виж в Нета как расте главоломно цената на Добруджанската земя което се обуславя от значителната РЕНТА която носи и тогава ще осъзнаеш че Пазарът има КОРЕННО РАЗЛИЧНО Мнение от твоето.

    Коментиран от #21, #22, #27

  • 19 Анонимен

    9 0 Отговор
    Има още фермери без ферми.
  • 20 Гост

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "оня с коня":

    Мечтая си ЕС да спре субсидиите на 3ърнарите, че тогава да се види кой е земеделец и кой е далавераджия. Таман да спре и безразборното пръскане и наторяване по благодатната ни земя, че я отровиха, че и пчелите ще затрият от лак0мия. За едното левтунене и хранилка от рента съсипахте житницата на Балканите.

    Коментиран от #24

  • 21 Анонимен

    8 0 Отговор

    До коментар #18 от "оня с коня":

    И какво ще продадете земята си в Добруджа, ще я вземе един, ще има рекорди в добива и ще реве че му е евтино!? Къде е новината!?
  • 22 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "оня с коня":

    Моли се да не почнат краварите да копат за шистов газ из Добруджа, че тогава ще има да чакаш рента и продукция от нея земя....

    Коментиран от #25

  • 23 Артилерист

    7 0 Отговор
    Българските мутри и мафиоти са подкупили и европейските прокурори щом в България няма нито един осъден. Няма на кого да се оплачеш. В България Гешевци, в есъто Кьовешенки, хвани единия удари другия, все тая. Спомняме си бурните ежедневни акции на Гешев по поръчка на гербаджийската шайка. За малко не арестува президента с паравоенните си гавази...
  • 24 оня с коня

    2 6 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    Нещо си се объркал с твърдението че Житницата на БГ е "съсипана"- ПЪРВЕНЦИ СМЕ по износ на Зърно в Европа на глава от населението!Колкото до мечтите ти да спре Евросубсидирането на Бълг. земя - това може да стане ЕДИНСТВЕНО ако излезем от ЕС,т.е. НИКОГА.
  • 25 оня с коня

    1 7 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    Аз нямам Адет да се моля ПО РОЖДЕНИЕ. Ама както разсъждаваш щял да дойде някакъв Кравар който да иска да копа за шистов газ в Добруджа...Ами няма проблем да се спазарим ,стига да ме направи СЪДРУЖНИК !А иначе Земя в добруджа имам Бол - има и за Шистовия Газ,има и за Зърнарите.
  • 26 Бъгс Бъни

    4 2 Отговор
    За зайчарници се вземат най-много субсидии.
  • 27 Стенли

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "оня с коня":

    Увеличават се те нали днеска излезе информация че в Германия поголовно фалират фирми ще видим откъде ще дойдат пари като нищо не се произвежда в ЕС а пристигат отвсякъде емигранти и всички чакат на помощи

    Коментиран от #29

  • 28 Мими

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Верно ли":

    А политическата корупция???? Хахаха само някакъв половин милион и прокуратора а големите кражби които ние виждаме от 30 години!!!!
  • 29 оня с коня

    0 3 Отговор

    До коментар #27 от "Стенли":

    Хубо си прочел че в германия фалират Фирми ,ама нямаш хабер колко пък нови се регистрират на тяхно място.А що си мислиш че Еврофондовете за БГ зависят изклйчително от Германия,а не от ЦЕЛИЯ ЕС?Между другото разликата помежду ни е че докато ти чакаш да видиш откъде ще дойдат парите по Еврофондовете независимо че това ИЗОБЩО не те топли,аз си получават ЕКЗАКТНО рента по 110лв/дка,която всяка година се Актуализира съобразно инфлацията.

    Коментиран от #30, #31

  • 30 Стенли

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "оня с коня":

    Прав субсидиите не ме топлят аз си имам достатъчно пари и без скап@ния ЕС обаче полека лека той се превръща в едно голямо гето
  • 31 Стенли

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "оня с коня":

    И между другото много елементарно разсъждаваш ЕС ни храни НАТО ни брани нито ЕС ще ни храни нито НАТО ще ни брани а да учим от Орбан един много добър политик
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове